Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-16 00:11

Militärkupp i Turkiet

Det pågår tydligen en militärkupp i Turkiet. Som jag skrev tidigare idag kan jag inte vara vid datorn jämt, men nu är jag det igen efter varit ute på lokal. Naturligtvis släppte jag direkt mitt sociala liv när jag tog fram telefonen och upptäckte att det pågår ett kuppförsök i Turkiet och skyndade till kontoret.

Turkiet har varit ett föregångsland i Mellanöstern där man under Atatürk skapade en sekulär modern stat, där religionen var skild från staten och slog in på en form av demokratisk väg. Genom åren har alltid den turkiska militären varit den yttersta garanten för det sekulära samhället och man har genomfört kupper 1960, 1971, 1980 och i någon form 1997. 

Likt hos ärkefrienden Grekland kan Turkiet sägas vara två stater - den civila och den militära, där den militära får hålla sig på sitt håll i utbyte mot att de inte kuppar. Men förr eller senare rinner bägaren över.

President Erdogan har fört landet allt mer mot islamisering, islamism, förtryck av mänskliga rättigheter och bort från demokrati. Det var rimligtvis uppenbarligen bara en tidsfråga till militären fick nog av Erdogan och nu alltså avsätter denne islamist för att skydda det sekulära samhället och på sikt vända den demokratiska utvecklingen tillbaka i rätt riktning.

Kuppen ser ut att ha lyckats och även om det bara är rykten sägs president Erdogan ha flytt landet. En del hävdar att han flög till Tyskland och sökte politisk asyl. Presidentplanet ska ha nekats att landa. Om detta stämmer bör det gå att hitta planet på Flightradar24, vilket blir det första jag försöker mig på.

Preliminärt verkar benämningar för den turkiska regeringens tre plan vara TC-IST, TC-TUR och TC-ANA. Istanbul, Turkiet, Ankara. Verkar dock inte finnas hos Flightradar24.com, utom TC-IST, som dock inte går att lokalisera. Återkommer här om ingen med bättre Flightradar24 skillz fixar det hela.

Lite filmklipp. Notera att dessa filmklipp inte är bekräftade, utan kan vara från något annat. De påstås visa strider och skottlossning i Ankara. Ett filmklipp på bombningar postar jag inte, då jag finner dem mindre trovärdiga och lika gärna kan vara från något helt annat.

Man kan visuellt navigera bland privatpersoners livesändningar på Facebook.

Folk är absolut ute på gatorna runt om i Turkiet, inklusive Ankara. Om det är till stöd för fortsatt islamisering och islamism (politisk islam) eller till stöd för militärkuppen låter jag vara osagt.

Det finns definitivt stridsflyg i luften baserat på minst en livesändning.

Mekanismen kring alla statskupper är att utan folkets stöd kommer de misslyckas. Det krävs alltid folkets stöd för en lyckad kupp, om inte annat via likgiltlighet och passivitet, vilket är en form av godkännande. Turkiska militären kan besegra väpnade motståndare som Erdogans säkerhetstjänst, men de kan inte besegra miljontals civilpersoner som går ut på gatorna.

Samtliga filmer visar på lugn bland folkmassorna. De är ute, men verkar mest stå och hänga.

"Yalla, Bismilla, Allah [och ngt mer]" verkar åtminstone en folkmassa skandera. Låter inte direkt som stöd för sekularisering, men jag kan inte turkiska. 

Folkmassor är alltså ute på gatorna runt om i landet. Militären kan mycket väl lyckas säkra punkter i Ankara, Istanbul, flygplatser mm, men det är nog svårt att få bort folk från gatorna i hela Turkiet. 

Militären ska ha utlyst utegångsförbud, vilket gör att det talar för att folkmassorna inte stöder militären, utan vill ha fortsatt islamisering.

Bismillah är det första ordet i Koranen och betyder I Guds namn. Man kan med säkerhet säg att det inte är sekulära krafter som gått ut på gatorna runt om i Turkiet. Min spontana gissning är att militärkuppen kommer misslyckas, om man nu inte börjar öppna eld och döda eller såra tusentals civila för att statuera exempel. I så fall blir det inbördeskrig, vilket också är en misslyckad militärkupp.

Så två huvudscenarion just nu. A) Misslyckad kupp alt B) Inbördeskrig i Turkiet. Man kan förstås för syns skull slänga in C) Lyckad militärkupp och sekularisering, ny författning och demokratisering. Dock A) eller B) känns sannolikast.

Uppgifter på Twitter hävdar att Iran har mobiliserat sitt flygvapen och baserat fram till gränsen mot Turkiet.


Wall Street Journal säger nu att Erdogan flytt till Iran och ska vidare till Qatar.

Baserat på Facebook Live har vägar på många håll blockerats av civila bilar. Det kommer vara mycket svårt för militären att förflytta sig.

Det finns nu rykten om att kuppmakare ska ha gripits, att soldaterna beordrats tillbaka till sina förläggningar etc. Detta kan vara desinformation, men kan också vara korrekt. Det ser allt mer ut som att alternativ A) ovan är det som gäller.

Så här kan det se ut.

Som jag skrev ovan - en statskupp kräver folkets stöd, annars misslyckas den.

Det mesta talar för att kuppen misslyckats. Rimligtvis leder detta till ännu hårdare islamisering i Turkiet.

Man kan spekulera i vem som vinner på kuppen, och speciellt på en misslyckad kupp. Kuppmakarna kan ha lurats att göra en kupp för att vaska fram vilka inom militären som är en risk mot Erdogan. På så sätt kommer Erdogan kraftigt stärka sin makt och militären kommer upphöra vara en stat i staten. Det blir därefter fritt fram för Erdogan att avsekularisera landet.

Facebook Live: Det pågår fortfarande skottlossning i Ankara och därmed förmodligen strider. Kan tala för att uppgifter om avbruten kupp just är desinformation från Erdogans sida.

AFP får anses trovärdiga. Skriver att militären nu öppnat eld mot folkmassorna. Vilket kan leda till alternativ B) - inbördeskrig.


Gissar att det är dålig stämning på många semesterorter i Turkiet just nu. Även om detta mot förmodan skulle sluta snabbt och fredligt så lär Turkiets turismindustri bli lidande.

01:28 (jag har glömt tidsangivelser ovan) Det är om möjligt ännu svårare att få ut något från Turkiet än från Frankrike, pga spårkförbistringen. En del folksamlingar på gatorna kan i själva verket stödja kuppen. Alla grupper ropar inte religiösa slagord.

01:35 Stridsvagn kör över civil bil, samtidigt som demonstranter verkar försöka ta sig in i stridsvagnen.01:47 Fortfarande lågflygande stridsflyg i luften över Ankara. Oklart vilken sidas.

01:50 Tiotusentals människor fortfarande ute på gatorna runt om i Turkiet. Kanske miljontals? Samt fordon som tutar. Oklara uppgifter, rykte eller desinformation fortsätter att flöda och det finns egentligen inget säkert att rapportera. Det lär bli en lång natt.

01:52 Svenska UD avråder från resor till Turkiet. Uppgifter säger samtidigt att parlamentet i Ankara just bombats, så striderna är ingalunda över om det inte bara är ännu mer rykten.

02:00 Det hörs fortfarande skottlossning i åtminstone Istanbul. Talar för att regimens uttalanden om att kuppen är besegrad är felaktigt. Stridsflyg och helikoptrar över Ankara ska vara kuppmakarnas och regimstyrkorna säger att de kommer öppna eld mot dessa. Vilket också talar emot andra uttalanden om att kuppen är besegrad. Kort sagt vet vi egentligen inget.

02:10 Blogg- och författarkollegan Magnus Ernström undrar över hur man reproducerar sig i ett land som helt saknar kvinnor, baserat på alla livesändningar från Turkiet.02:24 Explosion hörd i Ankara över Facebook Live. För att sjuttioelva gånger förklarat att kuppen är över smäller det fortfarande.

02:26 Skottlossning hörd över Facebook Live i Ankara.

Ett av regeringsplanen går nu ner för landning i Istanbul efter att ha cirklat ett tag. Huruvida Erdogan är ombord är okänt. Media hävdar att Erdogan ska landa i Istanbul. Vilket är intressant, då huvudstaden är Ankara. Apropå att man skulle ha kontroll över situationen och att kuppen skulle vara avslutad. Ska man sluta ironisera så ser det alltså inte ut som att det är över.

02:34 Soldater har tagit sig in på CNN Turkiet. Oklart från vilken sida.

02:36 Folkmassorna på gatorna börjar bli allt mer avslagna. Det är sent, eller om man så vill, tidigt. Glöden verkar falna.

02:39 Filmsnutt av "läget under kontroll, kuppmakarna har gett upp".


02:40 CNN Turkiet har inte twittrat på elva minuter nu, dvs inte sedan det kom in soldater i studion.

02:52 Ögonvittne (fotojournalist) på plats rapporterar om fortsatta explosioner i Ankara.


Obekräftade uppgifter/rykten om strider på Taksimtorget i Istanbul. Inklusive stridsflyg som lågsniffar över folkmassorna.

03:03 Explosioner över Taksim sägs nu varit ljudbangar från stridsflyg.

03:08 Jag avslutar nu min bevakning. Behöver sova, efter andra nattbevakningen på raken. Kuppen är inte över. Kuppsidan flyger fortfarande både helikopter och stridsflyg. Man har alltså flygbaser, med tillhörande infrastruktur och baspersonal - flygbaser som fortfarande kontrolleras av kuppmakarna. Man kan också fråga sig hur många förband som håller på att omgruppera till t ex Ankara och Istanbul från andra platser och hur eventuella än så länge neutrala militära förband tänker agera. Uppgifter säger att Erdogans plan lyfte omgående från Istanbuls flygplats efter strider bröt ut när han landade. Det talar för att regeringssidan har dåligt underrättelseläge, om de trodde att flygplatsen var trygg. 

Erdogan har nu framträtt framför sina supporters utanför Istanbuls flygplats. Samtidigt verkar inte huvudstaden Ankara vara i regeringens händer.

Det här är inte över. I värsta fall faller Turkiet samman i inbördeskrig.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Om det du skriver är sant så är ju ironin total. Erdogan söker asyl i Tyskland efter att ha försökt åtala tyska poeter som gjort narr av honom online. Internet kommer inte visa honom någon nåd efter det här....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte det där bara desinformation? Eller finns det nån tysk källa??

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Kan vara så att man får se det hela genom rosa glasögon, ungefär som för Egypten. Å andra sidan är det ju långt från Sverige, så man kan helt enkelt luta sig tillbaka och ta en ny näve popcorn ur grytan och betrakta det hela som ett utslag av mindre vetande. Fast inte är det så roligt, egentligen. Så mycket lidande, för vad, imbecillitet.

  SvaraRadera
 4. Och med dessa vill Cornu ingå en imperialistisk krigsallians med. #NATOFTW

  SvaraRadera
 5. Svart svan, oj oj. Militären uppges enligt SVT skjuta in i polishögkvarteret mm. Vilka kan de kortsiktiga resp långsiktiga bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det verkar ok, om man kan få ett skjut i polishögkvarteret.

   Radera
 6. När man går in på Svedavia så går det forfarande plan till Turkiet, trots att det sägs att flygplatserna är stängda i Turkiet. Det gick ett Türkish Airlines kl. 23.00 och ett Pegasus nu kl. 01.00. Var ska de landa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har de gått ut med att nytt besked ska komma kl 01.30 för Pegasus-flighten. Tydligen är det problem...

   Radera
 7. Ibland verkar militären stå som garant för demokratisk utveckling. Inte det som man vanligtvis förväntar sig av militären.

  SvaraRadera
 8. Militär på båda sidor verkar det som. Bådar inte gott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Turkiet klappar ihop i ett inferno av inbördeskrig, så lär det välla in än fler militanta muslimer/islamister i Europa.

   Radera
 9. Det kan finnas likheter mellan Egypten och Turkiet?
  Militären ingrep och avsatte det muslimska brödraskapets Mursi i Egypten.
  Militären ingriper i Turkiet för att avsätta Erdogan, som oförblommerat flirtar med det muslimska brödraskapet.

  Hur som helst Carl Bildt, som är betuttad i Erdogan, gillar inte statskuppen i Turkiet.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Jag håller tummarna för att kuppen lyckas. Militären skulle aldrig göra detta om dom inte trodde de skulle ha en rimlig chans att ta över makten.

  SvaraRadera
 12. Hmm. Ser man det hela ur ett geopolitiskt perspektiv är det synnerligen oroande. Regionen var ju minst sagt instabil innan det här började hända.

  SvaraRadera
 13. Militären har väll bulldozers och hjullastare. Borde inte vara så svårt att röja undan lite bilar.

  SvaraRadera
 14. CNN har kamerorna på om man vill höra lite ljud från gatorna https://www.youtube.com/watch?v=sO0g09LfbNQ

  SvaraRadera
 15. Är bekant med en Turk via olika affärer över Internätet. Han säger att det är en mindre grupp tillhörande "Fethullah Gulen follower soldiers" som står för den militära kupp som pågår i Turkiet just nu. Fethullah Gulen och President Erodogan skall väl inte direkt vara vänner så att säga. Någon som vet mer?

  Detta är information av en bekant till mig som bor i Konya, vill ju tro att han talar sanning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med Fethullah Gülen är bara desinformation. Erdogan ser chansen att ge honom en taskspark. Kuppen är med största sannolikhet startad av sekulära militärer.

   Radera
 16. Är det ingen som ser sambanden? Lågt pris på olja och råvaror. Ryssland oroligt. Krig i Ukraina. Inbördeskrig i Syrien och Irak, som kan sprida sig till Turkiet om militären är för svag. Hela området kring Svarta havet kan brinna upp i strider. Brexit...det ser inte bra ut just nu. Tur att Sverige har en stark försvarsmakt och ett dugligt civilförsvar.

  SvaraRadera
 17. Kan inte EU skynda på Turkiets inträde så vi kan vara med och påverka?

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Klart turkarna är arga när de inte får bli EU-medlemmar. Alla turkar är ju även svenskar så jag tycker vi ger hela Turkiet PUT.

  SvaraRadera
 20. Nej, Bloggaren, du har fått det om bakfoten. Demokratin är nu säkrad:

  "En falang inom militären försökte ta makten i Turkiet – men folket stod upp för regeringen och demokratin."

  http://www.svd.se/turkiet-expert-upprorsmakarna-hade-ingen-chans/om/kuppforsoket-i-turkiet

  Så var det med den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, rätta mig om jag har fel, men Erdogan är väl inte Kim Jong-il direkt, utan vald i en ganska demokratisk valprocess?

   Radera
  2. Till synes. Ja. Om valprocessen gick rätt till vet vi dock inte.....

   Radera
  3. Bon: vet du med 100% säkerhet att valprocessen gick rätt till när den röde svetsaren valdes?

   Radera
  4. Hitler och Putin blev också valda i "ganska" demokratiska processer...

   Radera
  5. GWB blev också vald i en ganska demokratisk process, nej vänta nu han blev ju inte vald utan antalet elektorsröster avgjordes ju av en konstitutionell domstol...

   Radera
  6. Sverige styrs av partier som samlar under 40% av rösterna.

   De har knappast folkets stöd...

   Radera
  7. Nej, Hitler valdes aldrig till rikskansler. Hindenburg utsåg honom. NSDAP hade långt under 50% i det valet. Lär er lite historia för fan.

   Radera
  8. Bra exempel där med GWB. krävdes det en statskupp för att bli av med honom?

   Radera
  9. Red: Nej. Men jag antar att Sverige inte är helt förskonat från valmygel. En spekulation kan ju vara att valet 2018 ger svar på det....

   Radera
  10. Ben: Helt rätt ang Adolf. Men icke att förglömma nyvalet i mars 1933. Då fick ju nazzarna majoritet tillsammans med tysknationalisterna. Så jag antar att många tyskar trots allt ville se Hitler som regeringschef.

   Btw, för den som vill få en mycket bra bild av den gubben så rekommenderas Bengt Liljegrens bok "Adolf Hitler". Bland det bättre som skrivits om personen Hitler (finns även som ljudbok på bl.a Storytel).

   Radera
  11. Suck. Man valde inte rikskansler,hen utsågs alltid av presidenten. Men NSDAP blev största parti 1932 och krävde därefter kanslerpositionen. So what is your fucking point, Hitler valdes in till makten, punkt slut .

   Gällande GWB slutade såklart hans presidentskap efter två perioder, men om du frågar vissa republikaner
   är väl Obamas presidentskap det närmaste en statskupp USA varit, då de hävdar att det inte är legitimt.

   En demokratisk valprocess är ingen garanti, utan en av de hygienfaktorer som krävs för att man skall ha en demokrati. På de andra får man nog säga att Turkiet får underkänt eller med nöd och näppe godkännt.

   Radera
  12. För övrigt vägrade Hindeburg utse Hitler till kansler, Pappen upplöste parlamentet och efter lite nyval och turer hit och dit med allmännt gatuvåld utsågs Hitler till kansler 1933 med parlamentets stöd (koalition) och hinderburg såg sig tvingad att godkänna detta.

   Det blev antagligen hans död.

   Radera
 21. Och därmed försvann TR:s chanser till ett medlemskap i EU de närmaste 25 åren...
  Idag känns t.o.m Bosnien, Serbien, Montenegro och Kosovo i gamla "Jugoslavien" som trygga, säkra och stabila länder värdiga ett medlemskap...

  En förbannad tur dessutom att jag passade på att resa borta i östra Anatolien , Kurdistan med Diyarbakir och gränsen mot Iran i början på 90-talet då det i jämförelse med idag var mycket lugnt och fredligt...

  SvaraRadera
 22. Din rapportering skiljer sig rejält från medias denna morgon, det verkar vara ett litet oorganiserst kuppförsök som direkt slogs ned enligt media. Erdogan verkar ha lyckats mobilisera folket?

  Min uppfattning är att kupper alltid influerats av tredje part, vem är det undrar jag?

  Jag har i ungefär 1-2år fått känslan av att någon är inne och ställer till det i turkiet, det är lite för välorganiserat. Prime suspects är ju usa eller ryssland, båda med tillräckliga skäl om man betänker att turkiet är på väg mot islamisk stat med stormsteg.

  Hur som tror jag inte detta var det sista vi hör från turkiet, det är liksom moget för att falla in i någon typ av inbördeskrig.

  SvaraRadera
 23. Skulle inte förvåna mig om det är Erdogan själv som ligger bakom (det fejkade?) kuppförsöket. Ett perfekt upplägg för att rensa ut oönskade militärer. Det pratas ju redan om att kuppen ska definieras som terrorbrott. = dödsstraff.

  SvaraRadera
 24. Grattis till att du lyckades checka av rätt många av dessa http://touch.metro.se/nyheter/de-obekraftade-pastaendena-du-inte-ska-sprida-om-kuppforsoket-i-turkiet/EVHpgp!OEx29g73ioSU/

  Nån slags bingo i att gå på minor. Fnissar än en gång åt ditt "sluta för i helvete återreproducera obekräftade Internet-rykten, nyttiga idioter!" inlägg som du la upp för nån månad sedan.

  Grattis än en gång!

  SvaraRadera