Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-31 13:57

LO gillar inte enkla jobb - blandar ihop korrelation och kausalitet

Den socialistiska organisationen LO bekänner äntligen färg och sällar sig till den Sverigedemokratiska nationella betongsocialismen och vill inte ge outbildade asylsökanden sk enkla jobb. Därmed bekräftar man att man delar sina manliga medlemmars politiska åsikter, då nationell socialism i form av Sverigedemokraterna är det största partiet bland "Rörelsens" manliga väljare.
De nationella betongsocialisternas högborg.
LO presenterar i en debattartikel att enkla jobb leder till en dummare och mer outbildad befolkning. De drar nämligen slutsatsen A - > B och blandar ihop att korrelation innebär inte alltid kausalitet.

Ja, länder med låg utbildning på befolkningen har fler enkla jobb. Men det är den låga utbildningen som leder till enkla jobb. Det är inte enkla jobb som leder till låg utbildning. 

De nationella betongsocialisterna i LO vill dock inte att det ska skapas enkla jobb, för det sänker de egna medlemmarnas löner. Hur man vill lösa problematiken med alla de lågutbildade asylsöknaden som regeringen släppt in i landet framgår dock ej. Antingen ska de permanent leva på bidrag och koncentreras till läger förorter eller så ska de ut ur landet. För verkligheten är att en mycket stor andel av dessa är lågutbildade och eftersom de ej kan svenska kan de ej heller skaffa sig en svensk utbildning eller ett kvalificerat jobb.

Viktigt är nämligen att skilja på asylsökande skyddsbehövande flyktingar och total invandring. Total invandring drar nämligen kraftigt upp utbildningsnivåerna på invandring. Det omfattar nämligen arbetskraftsinvandring från EU/EES (t ex Norge, inklusive hemvändande svenska hjärnkirurger, som i statistiken räknas som invandrade när de återvänder till Sverige - om någon återvänd svenskfödd läsare kan maila mig sitt personbevis (hämtas från Skatteverkets hemsida) så kan jag anonymisera och publicera så ser man att det står "invandrad datum" på en svenskfödd som bott utomlands) - svenskar som flyttar utomlands (inte ungdomar till Norge kanske) gör det just ofta för att de är högutbildade och drar alltså kraftigt upp "invandringens kompetensnivå" när de återvänder till Sverige

Arbetskraftsinvandring och invandring från EU/EES handlar i princip alltid om personer som hittat jobb. Därmed har de en för arbetsmarknaden matchande utbildningsprofil. Asylsökande kommer inte hit för att de hittat jobb, utan för att fly från livsfara och/eller ekonomisk misär. En del av dessa kommer klassas som flyktingar och få stanna. Asylsökande och flyktingar är inte ekvivalent med invandringen och ska inte klumpas ihop med från Norge hemvändande svenskar. Eller norrmän för den delen.

Dock, LO menar att om vi skapar enkla jobb får vi en dummare befolkning. Bättre att asylsökande och flyktingar lever på bidrag och att först 50% av dem får jobb minst en timme i veckan efter 8 - 9 års levande på bidrag. 

LO skriver själva att man upptäckt en korrelation. Men detta är inte kausalitet, men glömmer nämna kausalitet, dvs orsakssamband.
"Resultatet av dessa två analyser är att det finns en tydlig korrelation mellan den arbetsföra befolkningens läsfärdighet och andelen ”enkla jobb” i ett land. Länder vars befolkning har svaga läsfärdigheter tycks således ha högre andel jobb utan krav på särskild yrkesutbildning. Sambandet finns oavsett om analysen tar utgångspunkt i befolkningens läsfärdighet i  genomsnitt eller andelen svaga läsare."
I själva verket är kausaliteten antagligen tvärt om - jobben som uppstår matchar utbildningsnivån. Detta ter sig tämligen självklart.

Så i slutändan - vill vi att lågutbildade asylsökande eller flyktingar ska leva på bidrag eller att de ska få utföra enkla (och oftast meningslösa) jobb? Alternativt ska de kastas ut ur landet? LO är inte tydliga här, annat än att de inte vill se enkla jobb. För nuvarande arbetsmarknadspolitik leder inte till att gruppen får jobb i närtid. 

Jag har pratat med handläggare som arbetar i svenska kommuner med att ta fram enkla jobb. I en del fall handlar det om att ta bort befintliga jobb och skapa 2 - 3 nya utan dagens hjälpmedel. I andra fall handlar det om att sluta köpa in tjänster och utföra dem själva på sämsta möjliga sätt, t ex gå tillbaka till manuella tvätterier i kommunal regi, istället för kvalificerade industriella tvätterier.

Det finns också många andra idéer, som kunderna själva kan betala för. Och som oftast kräver investeringar för att bygga ner dagens funktionalitet till något ålderdomligare. Några exempel nedan.
 1. Avgiftsbelägg alla offentliga toaletter och inrätta toalettkassörer som tar manuellt betalt 10:- SEK per toalettbesök (mot dagens gratis eller eventuellt 5:- SEK) och i utbyte delar ut några flikar toalettpapper. Kräver förstås att dagens offentliga toaletter byggs om med inpasseringskontroller. Känt från kontinenten.
 2. Avskaffa parkeringsautomater i P-hus och inför biljettutdelare som förr i tiden. I praktiken hägna in infartsbiljettautomaten i ett litet hus, där det sitter en person som trycker på knappen och delar ut biljetten. Kräver ombyggnad. Finansieras genom högre P-avgifter.
 3. Avskaffa parkeringsautomater i P--hus och inför parkeringskassörer som förr i tiden. I praktiken hägna in utfartsbiljettautomaten i ett litet hus, där det sitter en person som för in biljetten i automaten och tar betalt. Kräver ombyggnad. Finansieras genom högre P-avgifter.
 4. Avskaffa automatiserade vägtullar och sätt dit en person som tar betalt. Finansieras via högre tullar.
 5. Avskaffa maskinell gatusopning med gatusopmaskiner och återgå till sopskyffel och kvast. Kräver inga investeringar (annat än sopskyffel och kvast), men gör att jobb inom maskinservice och maskintillverkning går förlorade. Är dock framtidssäkert ut peak oil-perspektiv och miljövänligt.
 6. Avskaffa maskinberoende snösväng i tätorterna, och låt enkla jobb skotta allt för hand. Ger samma konsekvenser på övriga mer kvalificerade jobb som 5. ovan.
 7. Avskaffa maskinberoende gräsklippning av kommunala ytor och inför handjagare och grässaxar istället.
 8. Avskaffa maskinberoende automatik inom kommunalt jordbruk, som t ex automatisk utgödsling, mjölkrobotar etc. Kräver att mångmiljoninvesteringar kasseras och ersätts med manuellt arbete.
 9.  ... 
 10. Profit!
Sammantaget handlar det om att sänka produktiviteten som modern teknik har gett oss och istället gå tillbaka till gamla DDR-Sveriges tekniklöshet. Good times.

Exakt hur att t ex sopa gatan med en kvast förbättrar integrationen lämnas som en övning.

LO bekänner nu åtminstone färg att det inte bara är deras manliga medlemmar som röstar på Sverigedemokraterna. LO stöder även Sverigedemokratisk politik där man inte vill ha flyktingar eller asylsökande, inte vill ge dessa jobb och där enda lösningen är att de ska ut ur landet fortast möjligt.

Valet är enkelt. Enkla jobb, alternativt bidragsberoende, alternativt ut ur landet. Naiva drömmar om att majoriteten ska lyckas skaffa sig en hög utbildning har inte fungerat än så länge och kommer inte fungera framöver heller, särskilt inte med förra årets volymer (förbjudet ord tidigare). Enkla jobb kan man tycka vad man vill om, men det är enda realistiska lösningen om man inte ska sparka ut folk ur landet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

100 kommentarer:

 1. Med den logiken borde vi avskaffa alla LO jobb då de är av enklare slag och fördummar den svenska befolkningen.

  Vi borde titta på Tyskland som är duktiga på att få många olika människor med olika förutsättningar i arbete. Dock börjar deras arbetsmarknad också mättas när för många kommer på för kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi borde definitivt avskaffa LO, de fördummar den svenska debatten.

   Radera
 2. Svar
  1. Stora frågan om hans tes öht är relevant. Jag antar att det i ditt personbevis framgår var du är född och i alla tillfällen som man läste om statistik så nämns "utrikes födda" istf "invandrare" - att då fara efter att återvändande ser ut som "invandrare" blir då fel.

   Radera
 3. Nja. Varför inte jobb + utbildning?
  Då får man i bösta fall både
  a) att de som kommit hit kan om de återvänder till sina länder även ta med sig nyvunna kunskaper och erfarenhet av ett land vars organisation fungerar någorlundasamt nya intryck. Alla är ju inte här gissningsvis för att stanna även om många nog tror det.
  b) de kan utbildas allteftersom så vi inte fastnar i att ha skapat två olika samhällsklasser. En hel del vuxna kan nog lära sig. Och att de är tex analfabeter idag betyder inte att de måste vara analfabeter om två år tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall såklart stå "bästa". Autocorrect.

   Radera
  2. De flesta vill inte utbilda sig, de vill jobba.

   Radera
  3. Det finns många rullstolsbundna som gärna vill få komma ut ett slag. Behövs inte mycket utbildning för att klara det jobbet.

   När jag var på hem i väntan på att en ramp och hiss skulle byggas hemma hade jag gärna kommit ut i rullstolen några timmar varje dag. Är övertygad att det finns många som skulle glädja sig åt ett sådant meningsfullt jobb.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @Tim. Jag pratar inte om att de alla skall kategoriskt in på universitetsutbildningar först och jobba sen. Nejdå. Man får faktiskt ta och kolla efter vad de känn, vad de kan lära sig och vilka som redan kan något. Språket är ju viktigt (oavsett engelska eller svenska) i de flesta fall.
   MEN, de som kan bör få gå kanske en kort yrkesutbildning, de som redan har en universitetsexamen får visa vad de kan (test) och sen rankas därefter, osv osv. De som inte kan något alls, och är analfabeter får lära sig alla möjliga basic grejer först. För alla: Det plus jobb som man kanske kan börja med nu, men där tanken är att flertalet inte skall fastna i det. Jobb på dagen plus skola på kvällen tex. Marknaden kan sköta det marknaden är bra på, staten skall sköta det staten är bra på.
   Samtidigt kan man lika gärna dokumentera vittnesmålen hos dem som kommer från krig och dylikt - och få nedskrivet vad diverse galningar i deras hemländer har begått mot sina/andras folk.

   Och dom Nanotec säger: Det behöver vara meningsfullt, och kännas att man deltar i samhället.
   Varken evigt bidragsberoende eller enkla jobb för alltid och vart man nu kan ordna boende är utsiktfullt på sikt.

   Jag kan förstå dem som säger att "vi borde ha aldrig släppt in dem", men vurmar man tex för den svenska modellen är det här ett reklamtillfälle där det går iaf att försöka visa att den fungerar och att den fortfarande är attraktiv. Rätt praktiskt.

   Radera
  5. Nanotec;

   Det har du helt rätt i. Det finns mängder av s.k. "enkla" arbeten där vi behöver höja kvaliteten. Äldre, människor med handikapp, mm behöver få en chans att komma ut oftare och ha någon som har tid att lyssna? Hur många förskolor, sjukhus, skolor, äldreboenden, gruppboenden, hemtjänst, fritidsgårdar, etc. skulle inte vehöva upprättas och bemannas med mer personal? Men det handlar inte om att urholka arbetsrätt eller sänka löner i de yrken på arbetsmarknaden som redan idag har lägsta lönerna. Det handlar om att öka lönerna och anställa mer personal inom de områden där mänsklig interaktion är livsviktig för människors välbefinnande. Där automation eller robotar inte kan ersätta mänsklig kontakt.

   Ett "enkelt" jobb, det är att sitta och blippa framför en skärm hela dagarna det eller sitta och försöka bossa över andra välutbildade tjänstemän. Men lönerna för jobb med människor ligger ljusår efter.

   De som har höga löner kan ju föregå med gott exempel och börja med att sänka sina egna innan de kräver att alla andra ska sänka sina lönekrav. Men det är väl inte aktuellt...

   Radera
 4. Trist om LO tycker så. Jag hade hoppats att de var också för det där med solidaritet etc. Inte hade glömt sin historia typ.

  SvaraRadera
 5. Ja, Tyskland har historiskt varit bra på att integrera människor samt skapa enklare jobb. :-)
  SD kikar säkert på Tyskland och hur de hanterat detta tidigare, rösta på dem!

  SvaraRadera
 6. Att ersätta maskiner med människor måste ju anses som bakåtsträvande. Sedan förstår jag inte varför en del anser att alla lågutbildade flyktingar, eller flyktingar generellt, har potential att bli välutbildade för att de äntrar Sverige och får tillgång till det svenska utbildningssystemet. Detta förutsätter att genetik gällande människans yttre skiljer sig från individ till individ och befolkningsgrupp till befolkningsgrupp, vilket vi alla kan se, men till det inre, är likadan ut hos i princip alla personer i världen. Sedan kan man ju ytterligare spä på detta, och fråga sig, varför de som kommer till Europa i avsaknad av utbildning, inte hade skaffat sig det i hemlandet? Av fattigdom eller saknas potential hos personerna?

  UNHCR rekommenderade förut att flyktingar i möjligaste mån skulle återvända till sina hemländer, medan de i dag uttrycker "rekommendation om frivilligt återvändande".

  Jag anser att om man accepterar permanent flykt av människor som lösning, så innebär det att man anser det är en godtagbar eller bra lösning att fly undan alla samhällsproblem hela tiden. Dessa omflyttningar av gigantiska mängder människor har inte lett till speciellt mycket gott, varken för mottagarländerna eller för flyktingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora frågan är ju bara HUR man skulle komma tillrätta med dessa problem runt om i världen? Det hade ju varit underbar ifall det grundorsaken till att folk behöver fly försvann.

   Radera
  2. Grundorsaken till att människor behöver fly i större antal är konflikter orsakade av religion eller etnicitet, dvs mångkultur. Därtill tillkommer naturkatastrofer, överbefolkning och fattigdom. Ibland två eller flera faktorer i kombination. Mångkulturens dilemma märks också i segregeringen av olika etniska grupper i väst samt "white flight". Ingen vettig människa som inser allt detta förespråkar att medvetet instituera och aktivt verka för att skapa mångkultur.

   Det som gör mig irriterad, är att den politiska och "intellektuella" klass av godhetssamariter, som förespråkar mångkultur, verkar tro att människan nu är väldigt nära en slutdestination där evig godhet kommer att råda. Att vi nu är på målrakan, och bara vi ger upp det sista av våra fördomar, så kommer allt att bli bra. Jag har faktiskt ingen annan bra förklaring till, varför en del är så naiva att de tror på mångkultur. Jag har dock förstått att en del av vänstern inser att mångkulturen inte fungerar och leder till undanträngning och våld, men då en del av denna vänster förespråkar lågintensiv utrotning vita, eftersom vita människor orsakat allt ont på jorden, så fyller massinvandringen sitt syfte. Orsakerna till att folk behöver fly kommer aldrig att upphöra. Konflikter mellan människor, folkgrupper och religioner kommer alltid att finnas.

   OM, man nu tror på mångkulturen, och vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för det mångkulturella samhälle, vilket redan är en verklighet i Sverige och övriga västländer, så tror jag att lösningen är att avskaffa den politiska korrektheten och offerkulturen. Avskaffa lagstiftningen om HMF, avskaffa diskrimineringsombudsmannen och liknande.

   Varför? Jo, den politiskt korrekta synen om invandrare som offer, eller att över huvud taget utmåla etniska och religiösa grupper som offer, cementerar tänkandet att man är diskriminerad och måste tillvarata sin egen grupps intressen. Hela den debatten göder tänkandet hos individer och grupper att man t.ex. inte fått en anställning enbart för att man har ett "konstigt" efternamn eller en annan hudfärg. Vi måste sluta göda det har synsättet, och att man kan gå och klaga och dra människor och företag inför domstol för att man känner sig diskriminerad enbart pga av att an tillhör en viss grupp. Lagstiftningen uppmuntrar och cementerar detta beteende hos folk. Hela det här synsättet hos samhället, uppmuntrar till att anse att din hudfärg är viktig, och därmed förstärker den rasismen i stället för att motverka den.

   Radera
  3. Du gav inget trovärdigt svar på min frågeställning. Det är ju inte så att IS härjar för att de är missnöjda med lagen om HMF, snarare tvärtom verkar de (eller andra islamistterrorister) inrikta sig mot de som uttrycker sig kritiskt mot dem och deras religion (utan HMF-lagen hade man ju kunnat uttrycka sig än mer kritiskt).

   Inte heller de andra problemen du nämner funkar din lösning på. Det är ju inte DO som orsakar fattigdom runtom i världen (även om jag inte är övertygad om att vi kan lösa det problemet och kanske heller inte problemet med naturkatastrofer).

   Radera
  4. Jag gav dig ett svar. Problemen med konflikterna orsakade av mångkulturen är eviga och olösliga. Starkast vinner i slutändan. IS är symtom på något, nämligen underliggande konflikter av religiös/ideologisk karaktär. Det finns gott om folk som inte är villiga att strida för IS men som ändå stödjer dem. Hur löser man sådant? Även om du temporärt löser problemen genom att döda alla militanta islamister, så dyker de upp i morgon igen. Det sekulariserade Turkiet som nu åter islamiseras är ett exempel på detta. Inte heller försvann nazismen för att Tyskland förlorade WWII och avnazifierades. Vad tycker du själv? Ska vi tvångsblanda hela världens befolkning till 1/3 av europé, afrikan och asiat, samt införa en monokultur och förbjuda religioner? Låter det trevligt? Eller ska vi inse att mångkulturen är orsaken till konflikterna och separera folkslag och religioner? Även om vi gör detta, så kommer problemet med kulturer och folk som vill erövra andra att kvarstå. Ska vi ta emot flyktingar, så kommer vi att få göra det till mänsklighetens ände.

   Mitt utlägg i sista stycket om att lägga ned lagen om HMF och att lägga ned DO, var ett halmstrå att greppa, för att få ordning på mångkulturen i vårt samhälle, ett förslag att åtminstone minimera splittringen.

   Radera
  5. Men om det nu är mångkultur som är orsaken till flyktingar så torde det ju vara folk av den ena kulturen som flyr - då innebär ju migrationerna faktiskt att man minskar problemen med mångkultur iaf där folk flyr ifrån.

   Att dessutom hävda att man inte löser problemen för flyktingar genom att låta dem fly tycker jag låter lite magstarkt. Kanske att någon annan får större problem av det, men jag skulle vilja hävda att ifall man flyr från förtryck så minskar iaf ens egna problem ifall man får asyl (=skydd mot/fristad från förtrycket).

   Radera
  6. Så du menar att det är OK, att människor flyger genom luften som badbollar i Nice, därför att några i Syrien fick mindre problem? Det låter för mig ologiskt och väldigt cyniskt? Borde inte grundidén för ett samhälle vara att människorna ska leva i trygghet, och att vi ska förvara den tryggheten?

   Om man anser att det finns problem med mångkulturen generellt, och att situationen på en plats eskalerar till krig som nu i Syrien eller på Balkan på 90-talet, och att det är just mångkulturen som är problemet, vad är då logiken att skapa ett mångkulturellt samhälle av ett samhälle som innan var monokulturellt, på en annan plats? Flytta problem? Lära oss att leva med terrorismen?

   Det blir ett problem när det är ett fåtal länder i världen som respekterar de mänskliga rättigheterna och en majoritet som bryter mot dem. Den bästa lösning jag kan komma upp med är att skapa någon slags världspolis, och segregera etniciteter och religioner i närområdena, men tror inte heller att det kommer att fungera i längden.

   Radera
  7. Doktorn, jag har hellre mångfald än din enfald. Vi har alltid haft mångfald i Sverige och Europa. Det har alltid vandrat in och ut människor ur landet. Är du inte för att marknaden ska styra? Man får väl lov att ta sig i kragen och flytta dit jobben och möjligheterna finns?

   2012 slogs invandringsrekordet... av antalet svenskar som flyttade till Irak. Många afrosvenskar börjar dessutom att söka sig tillbaka till sina rötter i Afrika. Nya kontakter, affärsförbindelser och möjligheter öppnas. Vi har en hel del "svenska" företag som varit med och byggt Sverige att tacka invandrarna för.

   Findus (tjeckoslovak), Felix (norrman), Ramlösa (tysk), Cloetta (schweizare), Securitas (dansk), Välinge Invest (kroatier), Höganäs (engelsman), Elite Hotels (indier), Marabou (norrman) och Bonniers (tysk-dansk).

   Radera
  8. @Frihet

   Så vad du försöker säga är, att olika etniciteter identifierar sig med sin egen grupp, söker sina rötter, och agerar till fördel för sig själva och den gruppen?

   De strömmar av människor, i total avsaknad av identitetshandlingar, som nu söker sig till Europa har ingenting att göra med marknadens behov av arbetskraft. Flyktingar? Du vet ju inte ens vilka de är, än mindre om de är riktiga flyktingar.

   Att det nu kommer terrorister till Europa är ingen överraskning, då IS i uttalanden själva sagt att de kommer dränka Europa med IS-krigare som gömmer sig i "flykting"-strömmarna. IS har sagt att vi otrogna kommer att få bada i vårt eget blod. Jag tolkar dig som att detta är helt OK, och något vi får leva med, eftersom det, enligt dig, alltid har vandrat in och ut människor i landet. Det som nu pågår är inget annat än ren självmordspolitik, sedan kan du referera till hur många norrmän, schweizare och tyskar du vill.

   Den fria marknaden, verkar f.ö. inte gilla problemområden med konflikter och kriminalitet, eftersom företag och laglydiga medborgare flyr från dem. Prio nr. 1 måste alltså då vara ett tryggt samhälle som folk vill leva i.

   Radera
  9. Doktor Bluff;

   Förr exporterade européerna terrorister till alla hörn av världen för att plundra, förslava, våldta och beslagta områden. De kallades för kolonisatörer.

   Självklart vill IS och talibaner, mfl. öka främlingsfientligheten i Europa. Rädsla, hat och ökade motsättningar är det alla extremister och deras rörelser lever på.

   För övrigt så tror jag att det är tvärtom. Att stora delar av den fria marknaden faktiskt uppskattar när konflikter och kriser drabbar områden, länder och folk. Instabilitet och orolighet är nämligen ofta en grund för att kunna gör reformer, få fram billigare arbetskraft och genomföra snabba lönsamma affärer med människor som inte alltid delar ens egna kultur, värderingar eller åsikter. Att förtrycka ett folk tills de blir tillräckligt desperata och börjar begå barbariska handlingar mot varandra rättfärdigar ju att man själv kan begå barbariska handlingar för att kunna beslagta deras sista rikedomar.

   Extrema kapitalister (eller antikapitalister) göder terrorister. Terrorister göder extrema politiker. Extrema politiker göder antingen extrema kapitalister eller extrema antikapitalister.

   Radera
  10. @ Frihet

   Vad är det du egentligen vill ha sagt med allt ditt svammel? Att 2 fel blir 1 rätt? Att vi ska utplåna oss själva nu, därför att vita människor förr i tiden kolonialiserade andra etniciteter? Om du gillar mångfald, varför anmärker du då på att vi vita människor tvingade oss på dem? Människor har ju alltid rört på sig...eller?

   Så du säger att invandringen till Europa i princip är en konspiration av den fria marknaden och extrema kapitalister för att splittra befolkningen och få fram billigare arbetskraft, samt skapa sådant hat att folk börjar slå ihjäl varandra?

   Bra, då behöver vi inte diskutera saken mera, eftersom det är tämligen ointressant för mig att diskutera varför den pågående massinvandringen av främmande folkslag försvaras av våra egna politiker och globalister, då jag och många med mig uppenbart ser att den är oberättigad och av ondo.

   Radera
 7. Tyvärr så är det inte bara vänsterextrema organisationer som LO som inte kan skilja på korrelation och kausalitet, utan även många forskare, som borde veta bättre. Här är ett exempel: Länk

  Dessa forskare har hittat en korrelation mellan fysisk träning minst 1 timme per dag, och lägre hälsorisker från stillasittande. Visst kan det vara så att den fysiska träningen motverkar hälsoriskerna med stillasittande, men det kan lika gärna vara t.ex. matvanorna som är avgörande. En person som tränar minst 1 timme per dag äter sannolikt mycket hälsosammare än en person som inte tränar alls.

  SvaraRadera
 8. Då Skogsstyrelsen för några år sedan skulle sysselsätta ett antal FAS-3:are så skulle de ha vettiga arbetsuppgifter som samtidigt inte fick konkurrera med redan etablerade företag. Man gav FAS-3:arna utbildning i motorsåg och röjsåg och sedan fick de återställa och renovera kommunala grönområden, vandringsleder, hembygdsparker mm. Sådant som vi en gång investerat i men som sedan fått förfalla eftersom kommunerna, med dagens lönenivåer och avskaffandet av sk. "komunalarbetare", inte längre ansåg sig ha råd att underhålla. Det är en typ av enkla jobb som inte kräver att man "bygger ner" något och som kan sysselsätta folk mot en lön istället för motsvarande bidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte så illa. Men här behöver (likt @Nanotecs förslag) finnas möjlighet att avancera och få bättre betalt, och sen anser jag även finnas utbildningsmöjligheter.

   Radera
 9. Läste nyss att 95% av alla blåbär lämnas i skogen. Tror siffran är för låg - åtminstone i Stockholms län. Om analfabeter fick en superkort utbildning i olika typer av svamp och bärplockning, provision på resultat och kommunen sedan auktionerar ut bären hinkvis till alla intresserade kan nog förutom provisionen en del svensk- och läsutbildning finansieras. En viss import av blåbär och svamp från Polen drabbas negativt men några förluster får vi ta. Finns andra sätt att gynna polackerna på.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåbärsplockande thailändare drabbas inte för de bär de plockar fryses snabbt och exporteras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nah, för stor risk för arbetsskada och sjukpensionering. De där blåbären kommer att kosta mer än de smakar.

   Radera
  3. Thailändarna har en garantilön på 20.000 och möjlighet till mer om de jobbar bra. Företagarna går med vinst och importörerna av containrar med färskt frusna blåbär gör medicin av dem så de tjänar nog mest. Vad jag hört är våra blåbär nyttigare än de polska vilket gör att företagen får bäst betalt för export. För många är alla blåbär blå och därför lika och eftersom de polska är billigast blir det mest sådana.

   Har inte sett något om betydande arbetsskador med blåbär men herr doktor kan väl berätta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Det här är intressant. Köper jag blåbär på Ica/Coop så står det ofta Polen eller Ryssland som ursprungsland.

   Radera
  5. @Nanotec

   Arbetsskador gör sig påminda efter X antal år av monotont arbete. Thailändarna åker hem, de är inte bosatta i Sverige. I Thailand har de ingen Försäkringskassa att anmäla sån't till, och därför kan man i dessa länder bara konstatera att man har ont, är utsliten etc. utan att få någon ersättning.

   Ska man börja använda permanent bosatta migranter till monotona grovjobb, som att gå med krökt rygg hela dagarna, så kommer anmälningarna om arbetsskador att dugga in tätt, vad det lider. Jämför hur vissa etniska grupper blev utslitna i städbranschen och förtidspensionerade.

   Vi har också fått hårdare krav inom vården angående tunga lyft med krökt rygg, därför att det förekommit många fall av arbetsskador där. Jag vet att räddningstjänsten numera tillkallar en extra ambulansenhet när det gäller lyft av tunga personer, typ över 100 kg (vet inte exakt gräns).

   Radera
  6. Tack docktorn!

   Behövs alltså vidareutveckling av tekniska hjälpmedel för blåbärsplockning. Alternativt kortare arbetspass och dyrare blåbär men minskade skador.

   När jag länge låg på sjukhus fanns en flyttbar kran som kunde få mig från sängen till rullstol för att nå toa eller dusch. Måste underlätta mycket för personalen.

   Misstänker att några timmars privat blåbärsplockning inte ger nämnvärda skador.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Min lokala grekiska pizzabagare, som numera gått i ålderspension och flyttat hem till Grekland, hade vansinnigt ont i axlar och nacke. Han fortsatte dock baka pizzor ända till det bittra slutet trots svåra krämpor, eftersom det var alldeles för lönsamt att knåda deg, jämfört med att gå till Försäkringskassan och gnälla.

   Radera
  8. Jo vi som mest läser, räknar, försöker tänka nytt, lär av fel har ett enklare liv än den som fysiskt nyttjar vissa muskler hela dagarna. Tog dock en timmes tankepromenad i svettig takt i förmiddags och planterade ut lite växter på eftermiddagen. Har den uppfattningen att detta fysiska arbete bara är nyttigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Är uppvuxen i glesbygd och med bärplockning. Min uppfattning är att de människor som höll sig fysiskt aktiva, t.ex genom bärplockning också var de mest friska. Det är otroligt hur bortklemade svenskarna har blivit idag. Att något så harmlöst som att plocka bär ska förknippas med förslitningsskador när det för f*n är precis tvärtom.
   Har det att göra med kvällstidningarnas rubriker om "slavarbete" att göra? Vilket j-a slavarbete? Det är betydligt mindre hälsosamt att sitta still och glo på en skärm än att röra på sig medelst t.ex bärplockning.

   Radera
  10. @ Dr Syn 19:56. Försöker du hävda att thailändarna får arbetsskador av att plocka bär i Sverige så är du ute och cyklar. Den gängse uppfattningen bland dessa är att bärplockning är lättsamt, i jämförelse med t.ex. skörd och plantering av ris eller huggning av sockerrör som är deras vanligaste arbete och inkomstkälla i hemlandet. Dom tycker - med all rätt - att Svenskar är bortskämda lata och fördomsfulla.
   En sådan fördom avslöjade du nyss när du antyder att thailändarna återbördas utslitna till Thailand där det inte finns några försäkringar. I verkligheten är de Thailändska bärplockarna (inte bulgariska eller andra) både olycksfallsförsäkrade, sjukförsäkrade, pensionsförsäkrade, har semesterlön och har full FORA som täcker de saker du påstår inte finns.

   Radera
  11. @Harry Struma n

   Är du bärgrossist som hyr thailändare, eller? Det låter nästan så. i vilket fall, så har du problem med läsförståelsen. Var har jag hävdat att bärplockarna åker tillbaka till Thailand utslitna? Jag säger inte att man måste få förslitningsskador av att säsongsvis gå med krökt rygg hela dagarna, dessutom sa jag att det ofta tar X antal år av monotont arbete innan förslitningsskador visar sig.

   Att det finns folk som kan arbeta hela livet med felaktiga arbetsställningar, tvivlar jag inte en sekund på. Det finns folk som kan röka 3 paket cigaretter om dagen och bli över 100 år, och utan att bli sjuka rökningen.

   Jag har inte eller hävdat att det inte finns försäkringar i Thailand. Det jag sa är att det inte finns någon allmän Försäkringskassa likt den vi har i Sverige. Jag har inte heller påstått att bärplockarna är oförsäkrade under sin vistelse i Sverige. Tvärt om, så är det en förutsättning att de är försäkrade för att få visum till Schengen, oavsett om de bara är turister eller ska plocka bär.

   I Thailand är människor som har råd, eller där arbetsgivaren betalar det, försäkrade hos privata försäkringsbolag. Försäkringen som bärplockarna/företagen är tvungna att teckna inför vistelsen i Sverige, täcker endast vistelsen i Sverige. Vem ska dessa personer klaga hos i Thailand 10-20 år senare, om de får värk i ryggen, och det eventuellt skulle kunna sättas i samband med bärplockning under en 10-årsperiod långt tidigare? Vad jag menar är, att det inte finns någon allmän Försäkringskassa som förtidspensionerar folk, och att människor som är/blir arbetsodugliga i Thailand ofta är hänvisade till att bli försörjda av familj/släktingar.   Radera
  12. @ Dr Syn 19:56. Försöker du hävda att thailändarna får arbetsskador av att plocka bär i Sverige så är du ute och cyklar. Den gängse uppfattningen bland dessa är att bärplockning är lättsamt, i jämförelse med t.ex. skörd och plantering av ris eller huggning av sockerrör som är deras vanligaste arbete och inkomstkälla i hemlandet. Dom tycker - med all rätt - att Svenskar är bortskämda lata och fördomsfulla.
   En sådan fördom avslöjade du nyss när du antyder att thailändarna återbördas utslitna till Thailand där det inte finns några försäkringar. I verkligheten är de Thailändska bärplockarna (inte bulgariska eller andra) både olycksfallsförsäkrade, sjukförsäkrade, pensionsförsäkrade, har semesterlön och har full FORA som täcker de saker du påstår inte finns.

   Radera
  13. @Harry Struma n
   Har du inget annat att komma med än att dubbelposta ditt förra inlägg, och att via proxy, tala om hur lata och fördomsfulla svenskarna är, samt att thailändarna är försäkrade under sin vistelse i Sverige, men att den inte gäller när de kommit hem igen?

   Radera
 10. > "Så i slutändan - vill vi att lågutbildade asylsökande eller flyktingar ska leva på bidrag eller att de ska få utföra enkla (och oftast meningslösa) jobb?

  Det första, "leva på bidrag", är väl egentligen mest ärligt och transparent eftersom "enkla (menlösa) jobb" till 99.99 % är skattefinansierade så är ett "menlöst jobb" ett förtäckt bidrag, ett socialt alibi för att frisera till statistiken.

  > "Alternativt ska de kastas ut ur landet?"

  Ja, hellre. Men helst borde de inte släppts in i landet från första början.

  Om du flyr för ditt liv undan ett land i exempelvis krig och passerar igenom tolv länder i fred så har du på vägen upphört att vara flyende och vid laget du kommer fram till Sveriges gräns istället blivit lycksökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut, lycksökare är en mycket mer korrekt benämning än flyktingar för de som ratar dussintals länder som inte är i krig för att ta sig till Sverige. Självklart är det bara de extremt höga bidragsnivåerna som lockar dem ända hit.

   Radera
  2. Som jag skrev ovan finns det en del jobb som inte är menlösa eller obehövliga utan som bara inte görs eftersom det anses för dyrt. Om kommunen får ett nödvändigt underhåll utfört för lite mer pengar än socialbidraget så är det väl bra?

   Radera
  3. "Menlösa jobb" blir det när man betalar ett vinstdrivande företag för att sysselsätta folk utan några krav på produktivitet.

   Radera
  4. Bosse, vad är det som avgör om ett jobb är menlöst eller obehövligt? Jo, det är om någon frivilligt vill betala för att jobbet blir utfört eller inte. Så om något "anses för dyrt" så är det jobbet uppenbart menlöst och obehövligt, eftersom ingen värderar det tillräckligt högt för att vilja betala för att det ska utföras.

   Radera
  5. Nja, blandar du ihop menlöst med lönsamt?
   Att någon inte vill betala vad det kostar att få ett jobb utfört betyder inte att jobbet inte behöver göras, bara att man tvingats prioritera sina pengar annorlunda. När det gäller kommuner så får de betala (socialbidrag) vare sig man får något utfört för pengarna eller inte.

   Radera
  6. Jag måste protestera mot användningen av ordet "menlös" här. Avses "meningslös" så skriv det även om det låter hårdare. "Menlös" är ett gammalt ord som betyder oskadlig, intetsägande, oskyldig enligt SAOL. Jämför "menlösa barns dag" 28 dec. Den firas inte för meningslösa barn utan för alla oskyldiga barn som Herodes lät döda i samband med Jesu födelse.

   Radera
  7. Per-Åke var snäll mot de okunniga. De kanske inte klarat gymnasiet men kan säkert bidra på något sätt till samhället. Möjligen är de menlösa barn.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Tack för upplysningen. Höll på blanda ihop det med.

   Radera
 11. Pinsamt att en sådan stor organisation inte vet skillnaden på korrelation och kausalitet.
  Det finns korrelation mellan ökad glassförsäljning och ökat antal drunkingsolyckornockså, men ingen (förutom kanske LO då) skulle väl hävda att det är just glassen som ökar olyckorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nah! Det är ett klassiskt retoriskt fulknep bara (tror jag) eller till och med en kombination. Ena knepet är att använda korrelation för att insinuera att det skulle föreligga kausalitet. Det andra är att mörka verkliga syftet med sitt argument, genom att föresppegla en annan orsak till att man vill något än den verkliga så hoppas man att argumenten för sin sak skall gå hem bättre.

   Det behöver alltså inte vara någon brist hos LO, bara det att de hoppas att fårket inte inser bristerna i sina argument (de som cornu påpekar).

   Det sistnämnda fulknepet avslöjas ofta ifall man reder ut konsekvenserna av deras påstådda motiv. Givet att man nu går på deras kausalitetsteori så borde man ju avskaffa även de jobb som LOs medlemmar har också - jag tror inte de skriver på på det precis.

   Deras riktiga motiv är troligen att de inte vill att lågavlönad arbetskraft skall konkurrera med deras medlemmar.

   Radera
 12. I England och i synnerhet USA har man ofta bemannade spärrar och liknande, lämna bilen till en "nisse"i parkeringshuset som parkerar den, betala manuellt när man kör in på en parkering, personal som packar varorna i affären. I Tyskland fick man betala till en gubbe när man gick in på toaletten.
  Kanske något för Sverige att ta efter, förr vet jag att det satt en tant på centralen som tog betalt vid toaletten, kanske sånt kommer tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just på Centralen, egentligen då Stockholms Centralstation, finns det en bemannad toalett. Kostar en slant. Men är ren, trevlig och som det verkar synnerligen välanvänd av besökare.

   Jag är osäker på om just sådant är så stor del av en "enkla jobb" lösning. Men däremot -om det byggs fler offentliga toaletter och om de är bemannade samt de som jobbar där får en OK lön så är det ju knappast dåligt - rena offentliga toaletter kanske inte låter som något nyskapande, men likväl är det en basservice som krävs. En sorts hälsofaktor i en modern stad.

   Men det är inte många man kan sysselsätta med just sådant.

   Radera
  2. Manuell biltvätt kanske de som inte litar på maskiner är villiga att betala för. Men jag tror att det blir svårt att motivera jobb som inte är lönsamma för arbetsgivaren.

   Radera
  3. Det är dock inte så givet att dessa inte skulle kunna vara lönsamma. Det finns mig veterligen manuella biltvättar också - det skulle inte finnas om det inte var någon som ville betala för de. Någon bemannad toalett har jag dock inte sett på länge - det verkar för övrigt vara ont om offentliga toaletter öht (om man räknar bort toaletter på restauranger osv).

   Radera
 13. Man blir lite orolig att det kan bli upp en hel bransch som går ut på att sälja in till staten "enkla, ineffektiviserande arbeten" - bara för att uppnå någon vag arbetsmarknadspolitiskt åtgärd utan någon tanke på vad som skall ske sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har det redan. Fas-3 var ju just det.

   Radera
  2. Förvisso. Det är ju dåligt om den menlösheten och försnillningen av skattepengar fortsätter.

   Radera
  3. Eh, ungefär som 50% av alla tjänstemannajobb inom offantlig sektor alltså?

   Radera
 14. Enkla jobb som behövs:

  Gränsvakt. Återvändahem-motiverare och samordnare. Beväpnade ordningsvakter i förorterna.

  Informatörer: Som via sociala medier och andra kanaler informerar och sprider korrekt information i hemländerna om att Sverige är fullsatt och förhållandena så dåliga att det inte är någon mening att komma hit längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet, med tanke på som det ser ut antalet illegala vapen i omlopp så blir det väl bara en rustningskapplöpning i förorterna.

   Radera
  2. Det är ju bra för bla vapenindustrin, tänk så många arbetstillfällen det kan generera. Och allt som blir sönderskjutet måste ju lagas, betyder ännu fler arbetstillfällen. Och alla som kommer att desperat vilja flytta därifrån driver upp priset på villor och BR. Lite turbo på den befintliga utvecklingen.
   Bra för mig, bra för Sverige

   Radera
  3. Så du är med i vapenbranschen? Saken är också den att sånt sannolikt bidrar till att minska både Sverige attraktivitet för investeringar, liksom att kunnigt folk flyttar härifrån.

   Radera
  4. Behöver jag verkligen skriva att det sista inlägget här var ironi?

   Radera
 15. Sveriges privata företag kommer nog inte att skapa ett enda av de där enkla jobben eftersom det sänker produktiviteten och inte behövs. Och även om meningslösa jobb som inte behövs skulle skapas så är det ingen privat arbetsgivare som vill betala någon lön eftersom de inte behövs. Återstår dock stat och kommun. Men även de har ju budgetar och svarar i slutändan mot de skattebetalande invånarna att använda pengar på effektivast möjliga sätt. Så i slutändan kan inte heller stat eller kommun skapa dessa jobb i någon omfattning.

  SvaraRadera
 16. Det finns gott om mark att bruka och stor efterfrågan på närodlat. Det finns massor med oröjd skog som skulle kunna få förhöjd produktivitet om någon orkade gallra. De areala näringarna behöver vitaliseras, och detta görs lämpligen med hjälp av låglönearbetskraft. Dessutom skulle det kunna leda tyll en nystart för centerpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Men vem som lever fattig på socialbidrag, med skulder, antagligen rätt isolerad (få bidragstagare har nog något större socialt liv), utan bil, utan arbete, utan möjlighet att ta ett vanligt banklån, sittandes i en sluten lägenhet i stan, har sunkiga gamla ärvda/skänkta möbler... skulle plötsligt få för sig att trolla fram pengar och satsa på att köpa en bit mark, bygga upp ett hus och börja odla för att börja försöka sälja på den öppna marknaden?

   Det är istället något för dem som redan har det rätt gott ställt. Någon som kan ta ett banklån. Men dessa anställer fortfarande inte någon som stått väldigt långt från arbetsmarknaden. De anställer antingen sina släktingar eller någon som redan är inne på arbetsmarknaden och har ett skapligt cv.

   Radera
  2. "De anställer antingen sina släktingar eller någon som redan är inne på arbetsmarknaden och har ett skapligt cv."

   Så blir det med en sönderreglerad ekonomi där arbetsgivare mer eller mindre måste adoptera den anställde.

   Ingen tar in någon på chans.

   Se på mer fria ekonomier, så som Schweiz, Hong Kong och Singapore med arbetslöshet på 2-3%. Där kan man lått få jobb, men för att komma dit krävs det att man röstar på annat än de sossepartier som sitter i Riksdagen nu.

   Radera
  3. Man måste inte äga marken för att bruka den (men möjligen för att bli centerpartist). Mycket privat skog ägs av äldre människor, och det är inte positivt för sysselsättning och integration när sjuttiofemåringarna ser som enda lösning att själva spotta i nävarna och ge sig ut och gallra och sätta plant. Detta är klassiska enkla jobb som fortfarande utförs med stort inslag av muskelkraft och som lämpar sig väl som introduktion till arbetsmarknaden och till Sverige. I Sverige sliter vi ont i skogen. Det är så vi byggt vårt välstånd.

   Radera
 17. Bara en tanke...
  Om företag beskattades omvänt utifrån hur många de sysselsätter och inte endast efter hur stor vinst de gör kunde det vara lönsammare att anställa en parkeringsvakt än att köpa en biljettautomat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en tanke. Ska vi inte förbjuda grävmaskiner och spadar, och bygga vägar och annat med skedar, eller med bara händerna? Om vi nu ska strunta i sådant som lönsamhet och effektivitet, och istället bara skapa meningslösa jobb så ska vi väl göra det ordentligt, och inte bara halvhjärtat?

   Radera
  2. Kvittar hur vi gör, det kommer att sluta ungefär såhär om det finns minsta möjlighet

   Radera
 18. Kan man inte öka sysselsättningen genom att ge alla som vill ha hjälp personliga assistenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Oppti efter en liten koll om de verkligen behöver detta.

   En personlig assistent som håller rätt på ett stökigt barn i skolan gör att alla de andra barnen hinner lära sig mer också dvs förutom den stökiga.

   Tillfälliga personliga assistenter kan behövas på sjukhus för att avlasta den ordinarie personalen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Några av dem kan väl få jobb med att författa rapporter åt LO, kvaliteten kan ju inte bli mycket sämre än nu och lönekostnaden lär ju bli billigare vilket ger mer pengar i pamparnas fickor.

   Radera
  3. Bra där Oppti. Jag kan mycket väl tänka mig att ha ett par pigor här hemma som sköter hushållet åt mig. En brun och en svart, tack, så jag får någon nytta av mångkulturen jag också.

   Radera
 19. Jag har i 2 år försökt få tag på någon som kan röja sly på en större tomt i NÖ Skåne samt samla ihop och köra bort det. Grannarna har samma behov. Det finns ingen som vill göra detta och jag har inte ens kommit till prisdiskussionen. Bedömer det kanske till 20.000 kr ca 40 h och numera RUT-berättigat. Alla lokala bönder har skogsmaskiner och tar bara större jobb.
  Jag har kommit till slutsatsen att det måste vara värt 50k till 100k för att någon ska anstränga sig och jag vill hest vara ledig på semestern. Dessutom börjar det svida i plånboken.
  Kan man lösa denna typ av tjänster så finns det nog massor av jobb.
  Krävs förstås en del av den nyanlände, körkort, bil, röjsåg, skyddsutrustning, förstå var återvinningsstation finns, göretaf, f-skatt, osv. Vår samhällsnivå är så hög att allt blir snabbt ganska komplext och där ligger problematiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske beror på kommunpolitikerna? Jag vet en socialdemokratiskt styrd kommun uppe i norrland där en kommun-anställd handledare som tillsammans med människor som stod långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden mm åkte runt och utförde sådana slags tjänster som t.ex. att röja sly, skotta åt äldre, fräscha upp återvinningsstationer, mm. Det var någon slags arbetsmarknadsåtgärd. De som ingick i det fick tillräcklig röjsågsutbildning, utrustning, arbetskläder via kommunen.

   Det handlar nog inte så mycket om pengar utan att någon som styr i kommunen visar engagemang, en vilja och som kan styra upp det utifrån de lokala förutsättningar som finns. Rösta fram dessa människor istället för att gnälla.

   Radera
  2. Själv fick jag röjsågarutbildning i lumpen och min första motorsåg/ skyddsutrustning av min far. Hur många av dagens ungdomar eller flyktingungdomar idag har den möjligheten?

   Radera
  3. En liten dunge björk tar en hel del tid med röjare,bara att betala vad det kostar.
   Eller ett eget semesterprojekt kanske,bra motionstillfälle om man har fysiken för det.

   Radera
 20. Vad för produktivitet har en person som gått arbetslös i tio år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad för produktivitet skulle du själv ha efter tio års hopplöshet?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Karolin hade varit utan jobb i tio år...

   http://www.svd.se/karolin-utan-jobb-trots-tio-ar-av-studier

   Radera
  4. "Att ta ett jobb i kassan på Ica kan hon inte tänka sig."

   Radera
  5. @Frihet

   Din läsförståelse lämnar mycket övrigt att önska.

   Radera
  6. Skatt är stöld;

   Typiskt en akademiker att se ner på kassörskan på ICA. Tror hon sen sökte jobbet men att de skyllde på att hon var för överkvalificerad. Det kan bero på annat. Jag undrar om en arbetslös fd statsminister skulle kunna få jobb som städare?

   Radera
  7. Doktor Bluff;

   Så bra att det bara är min läsförståelse som lämnar mycket övrigt att önska. Jag förstår i alla fall din text helt korrekt. Den är skriven av en fullkomlig idiot där människan har lämnat mycket övrigt att önska.

   Radera
  8. @Frihet

   Du ger dig in i en diskussion och länkar till en tidningsartikel. Det är helt OK. Du försöker att mästra andra med argument som hänvisar till artikeln, när du inte ens har förstått den. Hon hade inte varit arbetslös eller ens utan jobb i 10 år.

   Jag är petig mot dig, därför att jag kan din personlighetstyp efter att ha följt dig ett tag: Du är en en översittare och mobbare, både privat och i arbetslivet.

   Radera
 21. Ja, LO och de politiska partierna till vänster föraktar sina egna väljare. De har i 30 år försökt göra akademiker av hela befolkningen vilket lett till utbildningsinflation och arbetsgivarna kräver idag mångfalt högre utbildning än nödvändigt för de flesta tjänster. Och de ska inte ändras bara för att det kommit hit några hundra tusen outbildade asylsökanden, de får minsann också rätta sig i ledet och överutbilda sig även om de leder till att de bara hinner arbeta några år innan pension.

  SvaraRadera
 22. För något år sedan rapporterade media om vilka som faktiskt var Sveriges största bidragstagare... Kungen, rika adelsmän och godsherrarna. Flera miljoner i statliga bidrag under många herrans år, ja det har de ju fått.

  http://touch.metro.se/nyheter/sveriges-storsta-bidragstagare-adelsmannen-och-kungen/EVHobw!zUfjrk2zzbHUI/

  SvaraRadera
 23. DDR-Sverige kan förvisso beskyllas för mycken ondska, men när det gäller teknikutveckling och finurlig, tidig automatisering låg man i framkant även då. Faktum är att Sverige har levt gott på innovationer och/av hög kvalitet..

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Här är en lista på några andra personer (2015) som fick bland de högst utbetalade statliga bidragen... F.d. Riksdagsledamöter, många är givetvis socialister. Men lite förvånande är ju även den stora mängden av moderater (som ju förstås rent ideologiskt borde vara emot statliga bidrag) och alla andra allianspolitiker... Lever kanske inte riktigt som man själv lär ut...?!

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-riksdagsledamoterna-som-forsorjs-av-riksdagen

  SvaraRadera
 26. "Det kan handla om att...". När trainee-jobb, plus-jobb, Fas3 etc ska beskrivas så är det alltid med de orden. "Det kan handla om att slå dank, rullning av tummar kan också förekomma". Kanske kan man anställa folk som statliga demokratiambassadörer, 20 K i månaden mot att man vid varje val röstar (på ett parti med demokratiska värderingar förstås).

  SvaraRadera
 27. Ett problem i sammanhanget är när man prissätter (offentliga) jobb gör man det ibland utifrån datt man bara räknar lönen och räknar inte bort minskade bidrag. Räknar man bort bidragen så blir lönekostnaden mindre betungande.

  Kanske är ett problem med att enkla jobb anses vara meningslösa är att de lönemässigt måste konkurrera ut bidraget som går förlorat för arbetstagaren. Kanske skulle situationen se annorlunda ut ifall man hade ett system liknande medborgarlön då man inte haft en undre gräns för vad som möjligen kan betalas för jobb som inte är fullt så angelägna (visst det kommer fortfarande finnas jobb som inte är angelägna nog för att göras).

  SvaraRadera
 28. Uppe i norr har vi rekordmycket hjortron och snart inga plockare längre. Thailändare och burmeser verkar dock ha förstått att det är en bra inkomstkälla. Verkar även bli mycket blåbär, gissar att även där är det thai och burmeser som står för plockandet. Märkligt att dessa folkgrupper fattat galoppen. Och det har inte behövts några introduktionskurser, handledare eller kulturevenemang! Nej "pangpå" vi sköter oss och tar tillvara på de försörjningsmöjligheter som finns, och det finns "alltid jobb", det är ingen myt. Varför klarar thai och burmeser av att reda sig själva när andra invandrargrupper bevisligen har så svårt...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mår uppriktigt illa när jag ser tiggarna som sitter utanför butikerna samtidigt som jag vet att skogen är full av bär som tiggarna är för lata för att plocka. Plockar inte själv men vet att det inte är några större problem att plocka ihop en tusing om dagen.

   Radera
  2. Att det finns invandrade burmeser (som bor i Sverige) ute i skogarna är tack vare att såna som jag lärt dom (direkt när de har kommit hit) att det finns en extrainkomst att tjäna där ute istället för att gå fattig på bidrag.

   Häromdagen satt en invandrare från nåt syd-östland och sålde blåbär utanför Konsum. Det är bara att informera våra invandrare om rätten att gå och plocka bär. Tipsa dem om att ta med myggmedel så kanske de går ut även nästa år!

   Radera
 29. Länder vars befolkning har svaga läsfärdigheter tycks således ha högre andel jobb utan krav på särskild yrkesutbildning. Sambandet finns oavsett om analysen tar utgångspunkt i befolkningens läsfärdighet i genomsnitt eller andelen svaga läsare. Min företag tror att Comeon Casino är kända kasinon i Sverige för oss.

  SvaraRadera