Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-28 16:55

Lafferkurvan: Försämrat ROT-avdrag ledde till ökat svartarbete

Dagens Industri rapporterar att regeringens försämrade ROT-avdrag lett till ökat svartarbete. Som bekant innebär höjt skattetryck vid Sveriges skyhöga skattenivåer att skatteintäkterna minskar, vilket nu också skett till fördel för svartarbete.

"Enligt Skatteverket har antalet företag som utför rotarbeten minskat med 16 procent på bara ett år – från 29.120 registrerade företag i juni förra året till 24.591 vid samma tidpunkt i år.
”De nya reglerna påverkar oss enormt. Nu konkurrerar vi med svartarbete i stället”, säger Steven Ishoo, projektledare på 2 snickare i Uppsala, och fortsätter:
”Det är många som antingen redan hoppat av eller funderar på att göra det. Det har blivit säkrare att vara anställd”."
Föga överraskande.

Man kan naturligtvis konstatera att det är helt fel att enskilda branscher ska subventioneras, men om man inte vill tappa skatteintäkter ska minskade subventioner av folks badrumsrenoveirngar kompenseras genom sänkt skatt på annat håll. Så har alltså inte skett, utan det är skattehöjningar som gäller över hela brädet.

Samtidigt kan vi vänta oss att skatteintäkterna ökar pga den ekonomiska tillväxten, dvs ökningen av aktiviteten och värdeskapandet i ekonomin. Dock hade dessa intäkter ökat mer om man inte höjt skatten.

ROT-avdraget sänktes från 50% till 30%, dvs en minskning med 40%. Ändå minskade avdragen med 50%, vilket alltså tydligt visar att nyttjandet av ROT minskat mer än det minskade avdraget. Då bibehölls ändå maxtaket om 50 000 SEK i avdrag, vilket tidigare krävde en renovering på 100 000:- SEK, men nu kräver en renovering på 150 000:- SEK.

Ett elektrikerföretag rapporterar i DI:s artikel att man tappat 80% av sina privatkunder sedan försämringen av ROT-avdraget. Också en indikation på hur mycket svartarbetet kan tänkas ökat, för behovet av elarbeten har knappast upphört sedan årsskiftet.

Det kommer bli mycket intressant att se om statens skatteintäkter ökat mer än den ekonomiska tillväxten. Om inte så har man alltså i praktiken minskat skatteuttaget genom alla sina skattehöjningar.

Skatteintäkterna än så länge för 2016 har ökat med otroliga 22% jämfört med samma period, men enligt ESV beror detta på allt större inbetalningar på skattekontona. Detta är som bekant den enda sparformen som ger någon ränta i Sverige idag och kan alltså handla om var företagen dumpar sina likvider. För skattetrycket har inte ökat med 22%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Jag menar att det inte bara är svartjobb, dessa är de som måste utföras. Alla renoveringsjobb som utförts för att höja värdet inför försäljning och rena lyxrenoveringar (innan badrummet var avskrivet etc) har minskat kraftigt.

  Fördelen är att hantverkare inte kommer kunna ta ut hutlösa priser längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hutlösa priserna beror på de hutlösa skatterna... och den hutlösa byråkratin för att få ut rotavdrag, det är många som inte vet hur många som kursar pga skatteverkets orimliga beteende vid en revision av just rotarbeten. Att arbetsmiljölagstiftningen har skärpts ännu mer gör inte saker billigare heller.
   Vart väl Lars som belyste problemet tidigare, staten pratar om att bygga mer och billigare samtidigt som byråkratin och kraven bara ökar och ökar. Det går inte ihop, det är nåt som våra politiker inte fattar.

   Radera
  2. En majoritet av väljarkåren fattar inte heller. De gnäller på hutlösa priser men fattar inte sambandet med höga skatter och ett allt mer byråkratiskt samhälle

   Radera
  3. Det tydligaste är maten. Nästan allt är nu import. På grund av skattetrycket på låga inkomster. Sverige är nu ett sönderbyråkratiserst samhälle. Svensk livsmedel är ingen basvara längre.
   Samma fenomen är polisen. Lönerna är så låga att det är bättre att söka sig ett jobb i byråkratin. Än att vara polis...

   Radera
  4. Re Alex:

   Nej de hutlösa priserna beror inte i huvudsak på skatter. Då skulle alla andra också ta fyrsiffriga belopp i timmen. Civilingenjörer hyrs just nu ut för 700kr/timmen och det är inget konstigt med det. Du tror inte att civilingenjörer är beskattade?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Vill inte förstöra din syn på verkligheten, men fyrsiffriga (1000+ kr) belopp är inte vanligt. Visst, om det kanske är inkl moms samt om det är ett sånt där jobb där du tar in en rörmokare i 2 timmar, då blir det lätt 1000 kr eller mer i timmen. Men snickare i göteborgstrakten ligger på 400-500 ex moms normalt, borås uddevalla trollhättan 300-400 ännu längre ut från större städer blir det ännu billigare. När det gäller större byggen så är det tydligen inte ovanligt med strax över 300 kr i timmen för "byggare" även i Göteborg, vid offentlig upphandling.

   Radera
 2. Vad gäller eljobb så finns det ju ingen elektriker som vill ta småjobb så man gör dem själv istället eller så brukar det finnas någon kompis som är "elektriker".

  Med det usla ROT avdraget och de höga skatterna så är det inte lönt att anlita någon för att göra mindre saker, tiden man spar är inte rimlig i förhållande till kostnaden, även om man inte är lika snabb som en som gjort en sak 100-tals gånger så lönar det sig att jobba mindre och göra sakerna själv. Är man händig och dessutom tycker det är kul är valet inte så svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis tänk så mycket "datamaskiner" som uppfunnits i Sverige om inte ingenjörerna byggt altaner och liknade på semestern. Specialisering är en komponent för ilandet. Tänk dessutom så många företag det blivit när det visat sig att en del av dessa "datamaskiner"haft en marknad och det varit lönsamt att starta företag och arbeta istället för att bygga "altaner".

   Lafflerfrågan, hur maximera skatteintäkterna, är uppåt väggarna fel. Frågan borde vara, vid vilket skattetryck är livet bäst för medborgarna!

   Radera
  2. 0% skatt är bäst för medborgarna.

   Radera
  3. Antar att du skojar med 0% skatt, eller du kanske tror att allt de du åtnjuter som inte är anarki är gratis. Naturligtvis behövs skatt för att bekosta gemensamma utgifter. Det man kan debattera är var den optimala nivån ligger. Den stagnation som gradvis inträdde med gradvis höjda skatter under såsseriets glansperiod, 60, 70, och 80-tal fram till krisen på 90-talet, och sedan förbättringen under alliansens skattelättnader och privatiseringar tyder på att skattenivån fortfarande är för hög för ett optimalt resultat.

   Radera
  4. Demoman;
   Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Oman har väl 0% skatt för sina medborgare har jag för mig... Flytta dit vettja.

   Radera
  5. Förenade Arabemiraten också tror jag

   Radera
  6. Förenade Arabemiraten också tror jag

   Radera
  7. Jag betalar gärna för privata alternativ istället. Låt personer ta eget ansvar istället för att ha statliga försäkringar och/eller garantier. Utöver detta så är privata alternativ alltid vinstdrivande, de som läser denna bloggen kan väl inte tycka det är dåligt med konkurrens? Staten = Monopol.

   Radera
  8. Konkurrerande domstolar? Vilken gäller? Den folk betalar mest för? Strålande.

   Konkurrerande polis? Vem avgör om buset ska in eller ej? Den med störst pistol? Underbart.

   Radera
  9. Är väl så idag också, vore bra om folk var ärliga med hur det egentligen fungerar?

   Radera
  10. demoman;

   Ja, låt folk själva få bestämma om de vill betala för snorungarnas skolgång, tandvården, vårdcentralerna, Stockholmarnas vägar, Norrlands alla små-flygplatser, de fifflande poliserna, den slöa brandkåren, EU-medlemskapet eller varför inte även för vårt stridsflyg. Jag skulle inte betala en enda krona åt någon annan om ingen politiker tvingade mig. Ni skulle få lägga ner rubb och stubb.

   Se bara på bilbesiktningen vad bra konkurrensen har fungerat. Nu är det dyrare. Men de finns ju 3 stycken att välja på - i samma kvarter!

   Radera
  11. Dager: ja? Det har ju redan hänt, normalt blir det dock en koncern eller kartell som konkurrerar ut konkurrenterna.

   Detta faktum tycks ultraliberalister bortse ifrån.

   Radera
 3. Gränsen för ocker är passerad när det gäller skatter i sverige.
  Nu är det all in,bara för att man kan.
  Jobbar numera bara vad som krävs(det som skattas),för att det är skoj då.

  SvaraRadera
 4. De flesta länder kollapsar utan en stark informell ekonomi så fördelarna överväger. När staten sätter klorna i olika branscher är det inte alls säkert att det blir bra resultat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. De flesta länder saknar en någorlunda korruptionsfri byråkrati, det är därför de behöver en informell ekonomi som får något gjort. Sveriges korruptionsnivå är låg, och behöver därmed ingen informell ekonomi för att fungera. Däremot som påpekats är det lätt att se när man passerat den optimala nivån för skatteuttag. Men det bryr sig såsseriet inte om, för de har ideologiska bevekelsegrunder och rättviseargument ( = avundsjuka. Hela deras existens är baserat på avundsjuka. därför kan de aldrig backa på skatter).

   Radera
  3. @enannan korruption har knappast något och göra med informell ekonomi och hur viktig den är. Nästan allt är informell ekonomi fast det mesta är obetalt, tror någon räknade på detta och globalt är runt 80% av alla tjänster informella.

   Informell ekonomi är ofta den del som skapar allra mest värden

   Radera
  4. dopad det låter spännande med den informella ekonomins storlek. Kan du säga något om när ungefär du såg detta med 80%? Förstår att det är svårt med var men tror du det var en bok eller tidskrift eller seriös dagstidning eller?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Sverige är inte längre det korrumptionsfria landet det en gång var och Oxenstjärna byggde. Nu skor sig alla så mycket de kan komma undan med och det är bara vänner och de som tillhör det rätta partiet så får uppdrag och ämbeten.

   Radera
  6. Sverige är naturligtvis inte förskonad från korruption, men där gör faktiskt media som tredje statsmakten ett ganska bra job och avslöjar (som exempelvis slöseriombudsmannen). Man kan säga att det är den heliga treenigheten i en modern demokrati: Stat, byråkrati, och media. Grunden för en fungerande demokrati är faktiskt icke korrupt byråkrati (alla behandlas lika enligt de regler som är specade). Och byråkrati kan förmodligen bara vara icke korrupt i en demokrati med fungerande media. Den kan förstås även användas effektivt för andra ändamål, som att utrota folk etc. Det handlar bara om vad den är satt att göra. Men om den strider mot folks grundläggande värderingar infaller ofelbart korruption.

   Radera
  7. @Nanotec

   När du var liten och någon av dina föräldrar gjorde mat åt dig, då jobbade de inom den informella ekonomin

   Radera
  8. Helt klart dopad och jag jobbar en hel del i den informella ekonomin även om det kanske är mindre nu med vuxna barn. Men siffran 80% är stor och jag har ingen anledning att misstro den globalt. Önskar bara hitta källan och du kan kanske ge en ledtråd om du minns något om när du kunde sett den siffra och ungefär var. Kan det vara mer än 10 år sedan?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. @dopad, om du räknar att föda ditt barn som informell ekonomi är du ute och cyklar. Se det som en hobby i stället så länge ungen inte är myndig. Och hobbies för vuxna får som bekant kosta hur mycket som helst.

   Radera
  10. @enannan

   Sverige växte rekordartat till ungefär 1970, det berodde på informell ekonomi. Informell ekonomi kan man inte korrumpera

   Vit ekonomi måste ha stark demokrati för att fungera, försvagas den så korrumperas systemet direkt

   Radera
 5. Knappast, föräldrartjänsten är oavlönad så i bästa fall är det volontärarbete, i värsta rena slaveriet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det där är väl en sanning med modifikation. Såg senast idag den polska hemmafrun med sina tripp, trapp, trull telningar i parken. Hon håller god ordning på sina barn. Mamma på heltid. Vill man vara fördomsfull i Göran Perssons anda kan man fundera på hur svensk föräldraförsäkrings generösa basnivåer står sig mot en genomsnittlig polsk lön?

   Rätt så bra, är min hunch :)

   Så visst avlönas barnuppfödning i Sverige. Av de svenska skattebetalarna.

   Radera
  3. När jag var barn på 80-talet fick min mamma 1050kr i barnbidrag. Idag ligger barnbidraget på oförändrade 1050kr.

   Radera
  4. Lord Metroid,

   Grundbelopp i föräldraförsäkring, om du flyttar till Sverige utan att på något sätt alls kvalificera dig som arbetande/skattebetalare är 225 kr/dag, vilket är en mycket god lön i de allra flesta länder, och mer än de flesta "nannys" får nöja sig med.

   Dessutom betalas lönen då av en arbetsgivare för vård av dennes barn. Det är väldigt få länder i världen som inviterar migranter att komma och föda barn och erhålla en lön för det. Många länder väljer att tex först se till att de egna medborgarnas behov tryggas från de gemensamma resurserna. Sverige har inte lyckats med det, då landet har fler fattigpensionärer än merparten av EU-länder.

   Radera
  5. @6-10 Där håller jag helt med, ville bara informera om att barnbidraget inte har höjts på minst 30 år.

   Radera
  6. @Lord Metroid

   Fast du har fel. Barnbidraget har ändrats många gånger under de senaste trettio åren och även tidigare. Så sent som 2005 ändrades det från 950 kr till 1050 kr och det var definitivt inte 1050 kr under 80-talet.

   http://barnbidrag.info/barnbidragets-historia/

   http://www.scb.se/Grupp/valfard/2008-4/LE0001_2008K04_TI_08_A05TI0804.pdf

   Radera
  7. Avlönas föräldrar av alla skattebetalare?? Jo, jaga tackar jag. Det är ju snarare vi föräldrar som ser till att alla friskolor, el-bolag (tonåringar duschar varmt och ofta), Volvo-bilar, data-spelsföretag, barnboksförfattare, fredagsmys-industrin, livsmedelsindustrin, IKEA, bensinbolag, universitetsforskning, barnklädes-företag, SCA (tillverkar blöjor och är ett av sveriges största företag), banker, sportbutiker, idrotts-klubbar, glassbolag, julhandeln, etc. kan forttta göra enorma vinster så att aktiemarknad och bostadspriser kan fortsätta uppåt och ni kan fortsätta konsumera varor och tjänster. Vi tvingas göra karriär för att ha råd med ungarna. Vi får bita ihop och jobba på lite extra för att ha råd med allt de önskar... 1050 kronor är väl nästan ett hån varje månad. Det täcker knappt dasspappret här hemma. Utan oss föräldrar kollapsar ju hela världsekonomin. Men så länge det finns ungar så finns det hopp. Det är väl snarare vi som betalar åt alla er andra slashasar som surfar gratis på vågorna av hårt dubbelarbetande föräldrar.

   Radera
  8. Frihet: då kanske det råder konsensus om avskaffande av barnbidragen? De som inte vill betala för de slipper samtidigt som ni slipper bli hånade...

   Radera
  9. Anonym;

   Ja, det är ju numera ett så fjuttigt litet belopp i dagens pengavärde även för en låginkomsttagare som jag. Avskaffa barnbidraget du så slipper jag irritera mig på alla välbetalda politikers hånande på bankkontot varje månad. Avskaffa samtidigt alla ROT-avdrag, RUT-avdrag, ränte-avdrag, parti-bidrag, supermiljöbils-premier, jobbskattevdrag och alla andra statliga subventioner åt de redan så rika. Avskaffa all skatt överhuvudtaget. Lägg ner resterna av försvaret (jag kan försvara mig själv). Lägg ner domstolarna (jag kan vara både domare och bödel). Lägg ner sjukvården (jag behöver inget sånt). Lägg ner den värdelösa skolan (mina ungar får lära sig allt de behöver veta av mig). Lägg ner EU för jag vill inte vara med och betala. Lägg ner alla statliga myndigheter i Stockholm. Lägg ner alla vägbyggen (låt folk själva köpa och underhålla den vägsträcka de kör på). Lägg ner öresundsbron. Lägg ner fibernätet och satelliterna. Lägg ner allt. Lägg ned rubb och stubb. Jag är redan rätt van att klara mig på nästan ingenting! För mig blir det ingen större skillnad.

   Radera
 6. Ta bort ROT-avdraget helt! Det är orättvist. Det är ett hån mot enkla skatteregler. Det eldar på trycket i bostadsbubblan.

  Dessutom subventioner svenska skattebetalare i miljardklassen via ROT, när utländska hantverksfirmor gör renoveringar på fritidshus i utlandet som delvis är ägda av svenskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bidrag avdrag bidrag avdrag och bidrag och avdrag.
   Detta,höjda skatter och ökad utbildningstid för vissa och nollkrav för andra,det är svenska bolibompamodellen.
   Det mesta som beslutas i sverige från de styrande kan man sätta ihop med bolibompa och det blir närapå spot on.
   Vad har blivit bättre i landet säg de sista 3 åren,och i så fall för vem eller vilka.

   Radera
 7. Sedan så är det legaliserade svartarbetet som också förekommer till viss del i ROT-branschen. Skrupelfria företagare som tar in utländsk arbetskraft till otroligt låga löner och ingen skatteinbetalning överhuvudtaget samt låg följsamhet mot arbetsmiljölagstiftningen. Dessa förekommer ofta som underentreprenörer till de stora välrenommerade byggbolagen.
  Så mycket var det med de fina ambitionerna och snåriga regelverket som privatpersoner tvingas betala för när de anlitar en hantverkare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,plåtisar som får 40 sek/h och anlitas av en "stor" som tjänar grovt,inte helt ovanligt.

   Radera
 8. Haha... Lars.. Tillåt mig skratta. Det var första gången jag sett någon citera en hantverkare och försökt få dennes åsikt att verka trovärdig! Hoho...

  Ni andra. Helt ärligt. Är ni inte karlar nog att kunna fixa saker själva?! Har ni aldrig rört en hammare eller dragit el själva? Stackare där. Nej, då är det hög tid att växa upp och kravla er ur lyxfällan. En bra karl reder sig själv! Lämna över skissblocket till frugan! Skaffa er en riktig verktygslåda och ta nån äldre människa till hjälp eller smyg in på en kurs hos ABF istället för att låta oss skattebetalare hålla på och betala era dyra nöjesrenoveringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ABF-kurs och oavsett, ehmm, hur man tarsig-dit dock någon ABF-kurs för hantverk tvivlar jag på att sådant existerar.
   För att bli hantverkare krävs liiite mer än sentpåkommen-kurs via ABF och om man händelsevis råkar finna sådan kurs kan sådant aldrig lära ut ett seende vilket är avgörande för att sammanfatta abstrakt bild som ska bearbetas i tänkandet för att slutligen skrida till handling.
   Seendet kan aldrig skapas sittandes framför displayen det kan endast demoleras och tyvärr det finns begränsad tid för syn-inlärning eller mera precist, att förstå vad som kommer fram då till sist modell/handling är färdig-avslutad
   Gräns går vid sisådär strax efter 20-årsåldern därefter om seende-grund ej är lagd är det istort kört. Grund för seendet betyder att skapa konkret utifrån ett abstrakt tänkande/tanke-vy
   Vi talar nu seriöst hantverk, oavsett.

   Radera
  2. Håller med Frihet ovan, med modifikation. Att fixa saker själv är en form av skatteplanering också. Det är starkt motiverat (och eftersträvansvärt) i Sverige att ha självhushållning och bygga/fixa saker själv för att minska marginalskatten man betalar. Nära 0% skatt till folket. Skatt är stöld så länge det inte endast finansierar försvar, polis och rättsväsendet.

   Radera
  3. Tack, demoman. Där är vi överrens.

   Skillnaden är väl bara att de rika knösarna som sitter i sina överklass-villor och som tjänar sina pengar på alla andras arbete blir så handlingsförlamade och förbluffade när någon säger åt dem att börja fixa saker själva istället för att som vanligt förlita sig på att någon annan ska offra sin tid att ordna allt åt dem. Och de är ju absolut inte beredd att få betala för sig vad det egentligen kostar att leva i lyx och glamour.

   Radera
 9. Tex Monte Dei Paschi,Banco Popular,Santander och Douche bank då som icing,det är grejor det..
  För ett litet omvärldsperspektiv då.
  😰

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-21/banks-brace-for-european-stress-test-results-on-july-29-q-a

   Boom.

   Radera
  2. (Kanske lite off-topic, men det är ju ändå fredag)

   Radera
 10. Det bibehållna taket för statlig skatt har i mina umgängeskretsar inneburit att de flesta förhandlat fram andra fördelar än högre lön i lönesamtalet, semesterdagar, flådigare tjänstebil, fler aktier m.m.

  SvaraRadera
 11. Helt klart bra att arbetsgivarna erbjuder möjlighet till detta! Antar att de flesta jobbar inom privat sektor/egenföretagare?

  SvaraRadera