Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-20 11:33

IMF använder återigen Brexit som ursäkt för vikande konjunktur

IMF skyller nu en vikande konjunktur på Brexit. Man reviderar ner sina "prognoser" om den globala ekonomiska tillväxten eftersom ett litet örike i norra Europa inte vill vara med i klubben EU.

"I sin senaste World Economic Outlook skriver Internationella Valutafonden, IMF, ned sina globala BNP-prognoser till 3,1 procent för 2016 och 3,4 procent för nästa år. I april låg prognoserna på 3,2 respektive 3,5 procent.
[...]
IMF skriver att man innan omröstningen sett det som troligt att revidera upp prognosen för 2017 med 0,1 procentenhet."
Brexit handlar alltså om 0.2 procentenheters skillnad i den globala BNP-tillväxten. Om det nu vore så att IMF faktiskt kan gissa rätt kring det alls.

Världskonjunkturen är på väg mot en avmattning, och Brexit är ju då en utmärkt berättelse (eng narrative) att skylla detta på. Då pratar vi ändå bara om oron för en Brexit. Det är inte så att Storbritannien ens har beslutat att följa folkomröstningen, lagt några förslag i parlamentet kring detta, eller påbörjat exitförhandlingar med EU. Brexit sker inte över en natt.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Varför tror du inte på att Brexit påverkar konjunkturen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard, kanske för att börserna världen över bara stiger och stiger, en i sig obegriplig sak.

   Radera
  2. Börserna har sedan länge lämnat logikens land. Nu handlar uppgångarna bara om en sak: stimulanser eller löften om stimulanser. Det finns ingen substans bakom p/e tal på 25+ i genomsnitt när världens ekonomier skakar. Värderingarna beror endast på centralbankernas interventioner. "Vanligt folk" sparar på bankkonto eller i madrassen. Det är inget "snack i fikarummet" om aktier vilket brukar vara en hyfsad indikator på börshumöret, om än fullständigt ovetenskaplig!

   Radera
  3. Allt bar stiger och stiger, är det så jävla konstigt när ett helt Joakim von Anka kassavalv med pengar har producerats digitalt (och man därmed inte kan simma i dem) och far till just imaginära värden som aktier , fastigheter mm.

   Radera
  4. Växla in pappret till ägande, fastigheter, aktier, ädelmetaller och ammo samt mat.

   Radera
  5. @Sandow Det man kan börja fundera på är om centralbankerna stödköper aktier..

   Radera
 2. :) IMF har ju alltid fått revidera ner sina prognoser........och inte bara en gång utan flera ggr i följd. Undrar varför FTSE gjort en annan bedömning?

  Som sagt.....konjunkturbilden har försvagats före omröstningen. Det går inte att kvantifiera en ev. påverkan av en hotande Brexit. Gissa gör man så gärna eftersom det finns så många tomtar med för höga löner som ska ha ngt att göra.

  UK förhandlar redan med både Kanada och Australien om nya frihandelsavtal. Experterna påstod att detta omöjligen skulle få ske!!

  SvaraRadera
 3. OT: Dagens ris till Svd istället för DN.

  Ang utdelning i vården. Artikeln nedan handlar om okunskap om vinstutdelningarnas storlek. Man kan först fråga sig hur skribenten bemödat sig om att definiera vad som menas med utdelning. Han påpekar att utdelningen bara är 3,3% 2014 och inte 10% som vänstern hävdat. % av vadå??

  Capio som är en av de stora börsnoterades 2000 och har som policy att utdela 30% av vinsten. 2015 utdelade man 36%. Direktavkastningen ligger kring 1%. De flesta börsnoterade bolag försöker dela ut 50% av vinsten numera. Man ska ha klart för sig att inom vården har det handlat om en hel del förvärv genom åren som inte sällan håller tillbaka utdelningar på kort sikt. Riskkapitalföretag och hedgefonder ägnar sig även åt långivning mot bra ränta, dvs inte bara aktieinvesteringar(ibland som konverteringslån och optioner).

  Jag tycker det återigen visar på dålig kvalité i media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens ros går till DN som skriver om wikileaks publicering av Erdogans APK mails. 300k mail + dokument, med fungerande länk till wikileaks. Går man till wikileaks kan man söka i mailskörden med nyckelord. Tyvärr är de flesta mail på turkiska. Men man får väl hoppas att turkspråkiga utanför Turkiet tar sitt ansvar och gräver fram något riktigt smaskigt om diktatorn. Wikileaks blockades i Turkiet och utsattes för (statlig?) DOS-attack under ett dygn.

   Radera
 4. oops, här kommer länken till artikeln som jag hänvisade till ovan

  SvaraRadera
 5. http://www.svd.se/skrammande-okunnighet-far-politisk-betydelse/i/senaste

  just det alltså :::))))

  SvaraRadera
 6. Läste nyss en artikel i en engelska blaska där journalisten beklagade sig över att populasen inte längre litar på experterna apropå IMF. Men om IMF nu ägnar de närmaste månaderna att prognosticera om börsfall/LP konjuktur lär de ju förr eller senare få rätt, precis som Ingves et consortes förr eller senare kommer att få rätt om räntebanan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. LP ska vara lågkonjunktur. Tack iPhone för stavningsohjälpen

   Radera