Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-09 19:18

Glöm aldrig nyckelorden förväntningar och inprisat - Tesla stiger trots förseningar

Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) steg i veckan på NASDAQ-börsen, trots att leveranserna av Model X var försenad. Detta var dock inget okänt, utan redan kommunicerat tidigare vilket belyser varför man inte ska läsa konspirationssajter som Zero Hedge, som målar ut allt negativt.
Dagschart Tesla Motors. Ljust lila linje är NASDAQ Composite-index.
Zero Hedge, som är en totalt oseriös konspirationsnöt- och Putinistsajt som alltid baktalar allt som har det minsta med USA eller EU att göra, satte titeln Muskmageddon på en artikel om Teslas försäljningssiffror.

"Det är osäkert hur detta bemöts av marknaden. Redan i april rapporterade nämligen Tesla om förseningar i produktionen av SUV:en Model X."
Det tål att upprepas nyckelorden förväntningar och inprisat. Ju större bolag och högre börsvärde, desto sannolikare är det att det mesta redan är inprisat av marknaden och analytiker. Särskilt när det redan svart på vitt är kommunicerat, som i fallet ovan redan i april.

Tesla steg i veckan, men det gjorde även NASDAQ-börsen. Man kan oavsett inte läsa in någon speciellt negativ reaktion på Teslas försäljningssiffror, som alltså var förväntade och inprisade.

Det finns också en god regel kring "insiderinformation". Ärligt talat - du är en nobody - om du känner till något så känner nog hela marknaden redan till det och de spektakulära nyheterna du fått höra om är redan ... wait for it ... inprisade. För att inte tala om att det är olagligt att handla på insiderinformation, förutom att nyheter kan dröja så länge att andra marknadshändelser gör att du ändå går med förlust eller så spricker den där fantastiska dealen du har insierinformation kring långt innan den alls påverkar aktien. De flesta affärer blir trots allt inte av, utan stannar vid förhandlingsbordet.

Men vill du bli blåst, läs gärna Zero Hedge. Ledtråd: Världsekonomin har inte gått under än, trots att ZH tjatat om det sedan urminnes tider. Däremot är vi helt i enlighet med konjunkturcykeln på väg mot sämre tider, men sämre tider är inte jordens undergång. Bara mindre kul.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Fördelen med zerohedge är ju ändå att de tar in artiklar som beskriver den bakomliggande verkligheten till skillnad från övrig media. Man kan inte utgå från hjärntvätten som många sitter fast i via Sveriges media som referens. Längre bort från verkligheten än den kommer man nog inte idag. Deras konspirationsteorier om Putin när man hetsar mot Ryssland börjar ju nå rent humoristiska nivåer :) Tror stora delar av Sveriges befolkningen börjar tillhöra den mest hjärntvättade på hela planeten.. pga den intesiva propaganda 24/7 som mainstreammedia kör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har aldrig funderat på att det kanske är så att du har fel och majoriteten är sunda, friska människor som kan bedöma nyheter objektivt och inte går på ditt foliehattramsande?

   Radera
  2. Zero edge (pun intended) styrs inte av faktaförhållanden utan av ett önsketänkande. Dom är dissidenter och vill uppenbarligen införa en ny ekonomisk-politisk ordning. Det krävs en katastrof/kollaps för att detta ska kunna ske, och det är den de alltid förutser varje dag. Det är därför de förutsett 200 av de senaste 2 lågkonjunkturerna. Är man lika anfrätt av ressentiment som skribenterna är det ju så klart frestande att delta i deras eviga önsketänkande.

   Radera
  3. Inte för att försvara ZH.... då jag aldrig läst den. Men jag gillar hur svensk "media" gav foliehatt stämpel på PP när PP anhängare pratade om ändamålsglidning och baktankar med IPRED, FRA etc. Jag kan ha fel men efter Snowdenläckan så visade det sig att det var dessa "foliehattar" som var realister. Nu kollar jag inte upp varje foliehattsfall typ som chemtrails o annat sånt trams, men det är fel att tro att "fårket" är de smarta. Utgår istället från att vi alla är dumma i huvvet.

   Radera
  4. http://www.zerohedge.com/news/2016-02-15/dramatic-escalation-apperars-imminent-syria

   I februari förutspådde t ex nollorna på Zero Edge att Turkiet och Saudiarabien skulle invadera Syrien. Har det hänt?

   Extra spännande är att Saudiarabien inte ens har en landgräns med Syrien. Men nollorna hade säkert inside info om en tunnel under Irak eller nåt.

   Radera
  5. Tycka vad man vill om ZH.
   Men att sitta och påskina att Svensk media inte är fullt av massa svart propaganda och/eller naivt önsketänkande är bara oärligt Lars.

   Du påpekar själv detta ganska ofta om jag inte mins helt fel.

   Ett tydligt exempel på det: Den gröna våren.
   Där du tydligt belyst den med vilja oärliga alternativt fruktansvärt naiva analysen av vad som skedde i MENA för ett par år sedan. Min tro, med vilja oärligt för att driva opinion med målet att tillåta smidig avsättning av despoter som icke längre följa order utan negativ reaktion på hemmaplan. Dock skulle naiviteten nästan vara lika illa.

   Det finns många andra likadana exempel.

   Radera
  6. Cornucopia?
   Man får sätta sig in i saker själv när man märker att saker inte går ihop. Det går inte att bara lyssna på mainstreammedia som du gör. Det är etablissemangets propagandainstrument. Meningslöst att kalla folk för foliehattar när du själv sprider foliehattsteorier om Putin och Ryssland tex. När det gäller ZH så postar de artiklar från många olika håll. Skillnaden är ju att det finns substans bakom de jämfört med msm ..där infon kommer från samma håll och resultatet blir därefter :) https://youtu.be/jH8dejYGa5A?t=5m40s

   Radera
  7. http://www.zerohedge.com/news/2016-02-15/dramatic-escalation-apperars-imminent-syria

   I februari förutspådde t ex nollorna på Zero Edge att Turkiet och Saudiarabien skulle invadera Syrien. Har det hänt?

   Extra spännande är att Saudiarabien inte ens har en landgräns med Syrien. Men nollorna hade säkert inside info om en tunnel under Irak eller nåt.

   Radera
  8. Ben Dover
   Den artikeln kom från UNZ.com. Det mesta på zerohedge kommer ju från alla möjliga ställen. Allt inträffar inte. Det är heller inte de som skriver alltihop :)
   Inte mkt att snacka om jämfört med allt dravel som msm öser ur sig.

   Radera
  9. Ben Dover
   Sen kan du inte påstå att världsläget ser speciellt bra ut när det gäller vart saker är påväg... bara för att det inte rasar i just ditt kvarter för tillfället :) Jag ser själv att detta vittrar underifrån. Ungefär som Romarriket. Men det friseras mkt siffror i media när det inte passar. Är det mkt rapportering från Venezuela tex? Folk äter ju sina husdjur där för fan..

   Radera
  10. Det var du som för en vecka sen hävdade att Ryssland inte flyger militärflyg nära USA va? Lärde du dig det på ZH?

   Radera
  11. Det finns förstås anledningar till att folk läser exempelvis ZH och Norrskensflamman. Mindre vetande har ofta ett världsfrånvänt bekräftelsebehov som marknaden tillgodoser. Det känns helt enkelt bra för dem. Inget man skall fördöma. Marknaden fungerar alltså precis som den skall, det finns något för alla som kan betala på ett eller annat sätt.

   Radera
  12. (Miss-)Tro inte på allt tidningarna (media) skriver. Ta och titta ut genom fönstret. Verkligheten ser olika ut för person till person. För en kvinna i Syrien som nyss mist sitt sista barn så har jorden i princip gått under men bor du i Mora och vann på bingolotto igår så känns det väl som om världen aldrig varit mer bedårande och underbar när du öppnar din tidning. Vi tolkar nog världen olika beroende på hur det ser ut i våra liv i övrigt. Respektera att någon ser allt som en kollaps och att vissa bara skrattar åt det.

   Radera
  13. Visst, man har rätt till sin egen åsikt. Men inte till sina egna fakta.

   Radera
  14. Fakta måste man ta reda på via många källor och lägga pussel ihop med kunskap om hur systemet fungerar. Det går inte o hämta den direkt från ett propagandaorgan. De flesta ser inte vad som sker under ytan förrän det dyker upp på deras egen bakgård :)

   Radera
  15. Sluta svamla och svara på frågan.

   Radera
  16. Ben Dover
   Exakt. Det är inte Ryssland som åker omkring utanför USA:s kust eller flyttar fram sina positioner i Mexico osv. Det är Nato som håller på vid ryska gränsen. Hur tror du USA hade reagerat om Ryssland gjort samma sak utanför USA:s gräns? Det finns ju ingen som helst objektivitet i den rapportering som sker i svensk media det måste du ju kunna se själv.. Av nån anledning är Sverige nästan värst. Tydligen börjar det hela bli mer och mer uppenbart löjligt iaf i Tyskland: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/18/german-foreign-minister-accuses-nato-of-warmongering-against-rus/

   Radera
  17. Läste du inte länkarna i förra tråden? Det du påstår är ju ren lögn.

   Radera
  18. Jag har nog läst det mesta som finns :) Vissa grejer är dock fullständigt meningslöst att läsa idag när man vet var det kommer ifrån och inte stämemr ihop med resten. Det är därför du inte kan lyssna blint på msm utan måste lägga pusslet själv.

   Radera
  19. Lugna ner er.

   Fakta är fakta men det som INTE presenteras som fakta är också fakta. Ju mer fakta desto bättre verklighetsbild får man. Läs tidningens vädersida, tro inte på allt men misstro inte allt de presenterar. Titta sen ut genom fönstret - ibland stämmer det som står hos dig och ibland inte. Grannen en kilometer bort fick sol och du fick skyfall trots att de var en stor sol över er båda. Det gäller allt tidningen skriver om.

   Radera
  20. Martin: det har inte slagit dig att det kanske är de källor du väljer att tro på som är felaktiga?

   En sann foliehatt förkastar givetvis alla källor som inte bekräftar hans teori. En sådan är givetvis meningslöst att försöka tala till rätta - oavsett vad du har för belägg så kommer de ju bara förkastas för de i te stämmer överens med hans teori (eller källor).

   Radera
  21. Anonym:
   Jo många ggr.. innan jag lyckades lägga världspusslet :)
   Foliehattsteorierna i msm är många. Här dyker också upp mkt gällande Putin och Ryssland bla.

   Radera
  22. Som sagt foliehattar som dig är meningslöst att försöka övertyga - du lär ju ändå bara förkasta alla källor som talar emot din religion.

   Radera
  23. Beror på vilka källor det är. Det måste stämma ihop med allt annat. Kommer de från nuvarande etablissemang så har vi ett inbyggt problem redan där :)

   Radera
  24. Som sagt, källor som talar emot din religion förkastar du...

   Radera
 2. Zerohedge blir sämre och sämre för varje år. Artiklarna är väldigt illa skrivna och framför allt tjatiga. Uppskattade den mycket förr men allt har sin tid. Letar efter mer seriösa sajter. Några förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju någon skribent som hoppade av pga kraven att hylla Ryssland och hata USA i allt. Bloggade om det för ett tag sedan.

   Radera
  2. Du menar hata "wall street"? De som hatar allra mest är folket som bor i USA. De som följer valet blir förbluffade över något man trodde var illa hela tiden överträffas när man märker hur överjävligt det är.

   Clinton Foundation säljer ut till högstbjudande. Troligen var det via dem som man lyckades få till Sveriges sämsta affär någonsin när vattenfall köpte NUON och Maud Olofsson senare får sin pension som tack för väl utfört arbete av Clinton Foundation.

   Radera
  3. Clinton sa du...
   Fina människor det.
   http://endingthefed.com/fbi-insider-leaks-all-clinton-foundation-exposed-involves-entire-us-government.html#.V4Hi_5ggJmM.facebook

   Radera
 3. Tyckte nog det var ganska bra förklaringar till prognosmissen på produktionen. Jämfört med förra året vid samma tid har produktionen ökat rejält.

  Hade hoppats på ett dipp i priset så man kunde köpa billigt men som nämnts redan så är det mesta inprisat.

  SvaraRadera
 4. "Världsekonomin har inte gått under än, trots att ZH tjatat om det sedan urminnes tider."

  Tyckte jag var kul skrivet av dig.

  Bostadsbubblan har inte spruckit än, trots att Cornu tjatat om det sedan urminnes tider. ;)

  Inget illa ment men det blir ju lite sten i glashus. Nu håller jag förvisso med dig om vad ZH är och läser aldrig där själv men det är ju bara en åsikt de hyser, de kan ha både rätt och fel, likt du själv kring bostadsbubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om bostadsbubblan har spruckit inom ett halvår så har du satt kaffet i halsgropen. Men jag tror inte det. Det finns många andra bubblor som kan spricka istället och påverka oss minst lika mycket. EU är en sån bubbla t.ex. Inkomstbubblan är en annan. Vi i västvärlden är ofta mer belånade än någonsin och mer beroende av arbete och inkomster än någonsin. Vad händer när jobben eller lönen försvinner pga digitalisering, mm. En BOL med bostadslån på över tre miljoner kan bli förödande om jobbet eller sambon försvinner oavsett om det fortfarande är värt tre miljoner.

   Radera
  2. Jo, men problemet med slutet-är-nära-armviftandet är att de dels låter bli att definiera "slutet" och "nära". Det blir då mest bara meningslöst armviftande. Det går inte att falsifiera uttalandena då man ju alltid kan antingen uppskjuta sin profetia på obestämd framtid eller helt enkelt i efterhand lägga in en tolkning som stämmer med verkligt utfall.

   Radera
 5. Oavsett var kan det vara en källa till något,verklighetesbilden får man väl själv skapa..
  Kolla blåsfisken,aka herr Ferdinand.
  Ferdinand åker nog snart till SvenskaHundfoderAB och kommer då äntligen till nytta.
  http://www.express.co.uk/news/world/687844/IMF-EU-brink-of-collapse-euro-currency-scrapped

  SvaraRadera
 6. "Detta var dock inget okänt, utan redan kommunicerat tidigare vilket belyser varför man inte ska läsa konspirationssajter som Zero Hedge, som målar ut allt negativt."

  Man ska så klart kolla så många källor man kan, eller har tid till. Sen ta in argumenten som framförs och hur de backas upp fakta.

  Bara för Timbro eller Arena släpper en rapport, så betyder det inte man ska ignorera innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland när man kontrollerar hur saker backas upp med fakta kommer man fram till att vissa källor kan förkastas helt. ZH är en sådan källa...

   Radera
  2. Anonym
   Nej ZH är inte EN källa. De publicerar mest material som andra skrivit. Så källorna där kommer från många olika håll.

   Radera
  3. Det må så vara, men väljer man att publicera saker som backas illa upp med fakta så är det lätt hänt att man tröttnar på att bry sig helt enkelt.

   Radera
 7. Det som är lite lustigt är att jag ofta tänker på Zero Hedge när jag läser dina inlägg Cornu. Du gör inte sällan lika skeva tolkningar som dem och är enormt ensidig när det gäller vissa frågor.

  Ledtråd: [Bostadsmarknaden] har inte gått under än, trots att [Cornucopia] tjatat om det sedan urminnes tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men båda kommer få rätt i längden :-)

   Radera
  2. Att skjuta på sina prognoser på obestämd framtid gör ju det hela icke-falsifierbart och i övrigt helt ointressant.

   Ungefär som att Jesus skall komma tillbaks - att han inte kommit kan ju fanatikerna bara vifta bort med att han kommer tillbaks så småningom.

   Radera