Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2016-07-29 15:55

Fredagsmys: Gabriel Wikström (s) - Sex är inte en privat angelägenhet

Dags för lite härligt fredagmüs igen. Folkhälsominister Gabriel Wikström (s) skriver hos DN Debatt att folks sexliv inte är en privat angelägenhet, utan politik och därför ska kartläggas.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (s).
För stunden iklädd en ledig veronikablå
kostym med en ganska oinspirerad vit skjorta
uppknäppt överst för att förmedla en
avspänd och avslappnad attityd.
Av någon anledning vill Gabriel visa
skrevet på sitt pressfoto, medan de flesta
andra ministrar nöjer sig med överkroppen.
 Och vem vet vad han gör med
händerna i fickorna där?
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet 
Gabriel Wikström (s) - Gabbe, kan jag kalla dig Gabbe lilla gubben? - skriver på DN Debatt att svenskarna nu ska svara på en omfattande enkät om sitt sexliv. Huruvida man även ska montera upp kameror i allas sovrum, köksbord, fredagsmyssoffor, duschkabiner, bilar, trädgårdar eller andra platser där det kan förekomma sex är dock osagt. Med modern IT-teknik och bredband borde inte staten behöva enkäter, utan kan rimligtvis övervaka det hela live tillsammans med lämpligt av olika ställningar, handlingar och tidsenheter loggande programvaror föra en exakt statistik över varenda förekomst av kroppsdelar som intimt möter varandra.

"Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet."
Att leda är att vara en föregångsman, Gabbe. Vi ser alla fram emot att du nu publicerar alla detaljer om ditt eget sexliv. Det är trots allt inte en enbart privat angelägenhet. Och du, Gabbe - pics or it didn't happen!

Det är knappast önskvärt att det sker någon form av enkät kring svenskarnas sexvanor.

Det är faktiskt en privatsak vad som 1 - 2+ stycken 18+ gamla vuxna myndiga personer i ömsesidigt samförstånd och till glädje och vällust för alla inblandade, utan skada för tredje part gör med varandras kroppsdelar.

Sedan kan Gabbe sitta där och drömma om att få kartlägga detta i detalj bäst han vill. Svårt att hålla händerna ur fickorna har han på sin pressbild iaf.

Så trevligt fredagsmys på er. Bjud in Gabbe om ni tänker vuxenmysa så där alldeles extra. Han vill säkert titta på. Med händerna i fickorna får man förmoda.

Och ni - glöm inte att man kan blåljuga i enkätsvar. #skarvaåtgabbe
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Nja, i vissa länder var t ex kartläggning av folks sexvanor en nyckel till effektivare hiv-bekämpning, vill jag minnas. Så visst kan det finnas nytta med att veta hur och när folk doppar veken, och med vem.

  SvaraRadera
 2. Det är en CIS-blå kostym och inget annat. Sex är det nya röka, och Gabbe har fått tillåtelse av mamma att följa med grabbarna ut och knacka bög i helgen.

  SvaraRadera
 3. För övrigt vill jag rekommendera Lars Ullerstams "de erotiska minoriteterna" i det här sammanhanget. Nödvändig läsning för alla och envar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar ha argumenterat för legaliserad pedofili. Boken översatts tydligen, och bidrog antagligen på ett riktigt positivt sätt till omvärldens syn på svensk sexualliberalism.
   Tänker nog inte läsa den, dock.

   Radera
  2. Nej, riktigt så långt gick han nog inte. Men nästan.

   Radera
 4. Är detta inte konstant över tid, åtminstone modern tid? Bara att komplettera med de som anser sig vara ickebinära vad det nu innebär.

  SvaraRadera
 5. Det mycket förvånande är att multivitaminister (folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister) Wikström känner sig manad att gå ut med en debattartikel för att motivera en undersökning. Jag har fått för mig att folket är mer eller mindre konstant under forskarnas granskande luppar, så vad är det för speciellt med den här undersökningen undrar jag?

  De som vill kan ju svara på undersökningen, övriga kan låta bli, eller ljuga (för sig själv eller undersökningen).

  Själv svarar jag förstås aldrig på några undersökningar, undantaget bloggens söndagsundersökningar då förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag drar mig till minnes svarade jag faktiskt på en undersökning en gång, där man fick en gratis prostataundersökning (PSA-test) som tack för besväret.

   Radera
  2. Men för den här sexundersökningen har jag svårt att se att de skulle kunna ha något att locka med för att det skall vara värt besväret.

   Radera
  3. Lockar inte särdeles.

   Radera
  4. En begagnad skåpbil, andrasorterat godis och en trenchcoat då?

   Radera
  5. Går det att omsätta i pengar så är det väl ok.

   Radera
  6. Möjligen skulle en naken folkhälso(etc)minister kunna vara en lockelse för vissa. Med dagens PK och HBTQ vore det förmätet av mig att tveka på att en minister helhjärtat ställer upp för ett gruppfoto, alternativt med en pokémon där bak.

   Radera
 6. Sex är inte en privatsak när man förväntar sig att samhället är med och betalar preventivmedel, aborter, förlossningar samt behandlar könssjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket betalar samhället för kondomer?

   Radera
  2. De tillhandahålls väl gratis på typ ungdomsmottagningar och vissa evenemang, antar att det i huvudsak går på landstingsbudgeten. Antagligen ingen tung kostnad men den finns ju.

   Sen är väl t ex P-piller utskrivet på recept, och då kan de subventioneras. Liksom ev läkemedel du måste käka om du ådrar dig en könssjukdom. Aborter är vi också alla med och betalar.

   Summa summarum blir det kanske en hel del.

   Radera
  3. Öh, samhället vill att folket fortplantar sig och skapar nya skattebetalare. Tror du att sexet eller produktionen kan bli bättre om en multiminister lägger sig i detaljerna, eller?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. undersökningar om folks sexvanor räddar faktiskt liv!

   Radera
  6. En storm i ett vattenglas. Jämför hur många som räddats av kondom med hur många som räddas av andra orsaker, exempelvis mänskliga rättigheter och Sveriges helt exeptionella agerande i flyktingfrågan. Förmodligen skulle man kunna kapa några procent till genom aktiv kondompolitik för flyktingar, förstås lokalt på plats så att de inte ens behöver komma hit. Slutsatsen är att kondompolitik är av godo för alla inblandade.

   Radera
  7. om man anser att hiv spridningen på jorden är en storm i ett vattenglas, så är man nog ganska cynisk.

   Och ju mer kunskap om folks sexvanor desto enklare för smittskyddsläkare att begränsa smittspridningen.

   Radera
  8. Alltså bokhandlarn, vi är helt på samma linje och instämmer till fullo. Mer kunskap är grunden för framsteg.

   Faktum är att jag anser att information är grunden för allt. Ett sätt att se det på är grunden till allt är information, bits and bytes. Och i grunden finns ett sätt att förena "verkligheten" med verkligheten, att betrakta den som information.

   Radera
 7. Sverige går från klarhet till klarhet. Vad kan gå fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är inte en homogen entitet. Sverige är förmodligen det mest decentraliserade landet i världen. Ett land där nästan alla bara betalar till sitt lokala ombud, kommunen. Sverige är rent fantastiskt.

   Många klagar och gnäller, men om man betraktar korrumperade styren i närområdet så är det uppenbart att den svenska modellen faktiskt fungerar, eller den nordiska modellen om man så vill.

   Det enda modellen kräver är att vi tillsammans agerar..... hur svårt kan det va?

   Radera
  2. De flesta betalar nog moms och bensinskatt och resten av alla pålagor, inte bara kommunalskatt ska räknas.

   Radera
  3. Vilket svammel, när man är tvingad att betala 2/3 av vad man jobbar ihop och den enda myndighet som fungerar effektivt är skatteverket, vad är det då som fungerar? Kom ut i verkligheten och se hur illa det är!

   Radera
  4. Undrar var de testeronstinna sk ensamkommande gör med sina behov då i deras hemländer fanns/finns väl knappast några villiga singelhonor, ja jösses

   Radera
 8. Äntligen har vår finansminister tagit folkhälsominister Gabriel i örat och krävt att han får fram lite fakta om vad som egentligen pågår i elitens alla sängkamrar.

  Kungafamiljen verkar ju ha sex hela tiden och fullkomligen sprutar ur sig barn på skattebetalarnas bekostnad. Ett vanligt barn lär kosta bortåt en miljon för föräldrarna tills de är 18 år. Vad kostar då inte ett kungabarn som ska leva i lyx i varsina slott på skattebetalarnas bekostnad resten av sina liv?!

  Och vad håller politikerna i alliansen på med?! Både Ebba och Annie har förlorat ett val och förlorat väljare men sex (obs. inte med varandra) efter jobbet (förutsätter jag men det vet man ju aldrig) har de minsann tid och ork för och sen sprudlandes glada kunnat springa iväg på varsin föräldraledighet när de sitter i opposition och med den höga lön som de har. Har ni inte rätt mycket att göra på jobbet och har ni inte råd att låta er man få vara hemma och gotta sig ett tag framför tv:n för omväxlings skull kan man ju fråga sig! Nej, det ska de göra själva. Jahaja. Jag får väl punga ut med vad det kostar mig som skattebetalare vill jag gärna få veta innan jag öppnar plånboken ännu en gång.

  Hörru, Cornu-Lars. Kom inte och påstå att sex ska vara en privat angelägenhet!

  SvaraRadera
 9. Fram med popcornen - nu har sossarna gjort bort sig igen! Det finns två tänkbara utfall på den här undersökningen, och bägge kommer att bli ett problem för dem.

  Antingen är undersökningen så detaljerad att den kan delas upp i etniska svenskars sexliv och nyanländas sexliv - och då kommer de att få skit från PK-maffian för det.

  Eller också kommer den inte att vara skiktad på det viset - och då kommer den genomsnittliga sexuella tillfredställelsen att ha sjunkit genomfört med tidigare undersökningar när hederskulturkvinnornas resultat räknas in - och då kommer regeringen att få problem med det istället.

  Så det är en lose-lose situation för Gabbe - låt honom dra igång bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är sannolikheten att hedersfamiljer överhuvudtaget svarar på en enkät om hur de knullar? Ljushuvud.

   Radera
  2. @Ben,
   Säg det till Gabriel Wikström i stället, det är ju han som tycker det är väl investerade skattepengar.

   Så vi kan kanske kan vara överrens att pengarna hade gjort mer nytta någon annan stans?

   Fast å andra sidan, och det här hade varit riktigt kul, en Fridolin som lovar extra mycket hbtq och sexualundervisning i utsatta områden.

   Radera
  3. Om jag bodde i samma lögnkristna bakvatten som du skulle jag ta det jävligt lugnt med att kritisera andra för att vara fördomsfulla mot bögar.

   Radera
  4. Ben: Noll är också en siffra när man skall snitta fram statistik. Och som Anders indrekt konstaterar, uteblir svaren extra mycket från vissa områden så måste ju regeringen då börja penetrera extra mycket där för att ta reda på varför och för att sprida de korrekta värderingarna om att man skall turas om att vara ovanpå varannan gång.

   Radera
  5. Nollan verkar ha noll koll.

   Radera
  6. En kartläggning av folks sexvanor skulle kunna få oväntat resultat, speciellt i patriarkala familjer. då våldtäktsstatistiken förmodligen skulle rusa i höjden. Det skulle inte se bra ut. Jag tror Gabriel Wikström gör bäst i att lägga ned den där idén.

   F.ö. så kan man gissa av bilden att Gabriel har liten snopp. Fördelen med det, är att det knappt syns om man går omkring med stånd.

   Radera
  7. Doktor Syn; har du legat och detaljstuderar sosse-bilden hela natten? Och så bra att du försöker se det positiva i allt, även med din lilla snopp. Kan behövas när du ska till affären sen och kanske fortfarande har nattens studier kvar i dina tankar.

   Radera
  8. Varför tror någon att det går ut på att hitta någon sorts sanning? Norm är att projektledaren snällt vinklar resultaten till att passa beställarens agenda.

   Radera
  9. Eller att beställaren har behov av att visa att han har någonting att göra. Tänk cykelhjälmar.

   Radera
 10. @frihet:
  innan du manar till att 'göra république', kanske litet tankeverksamhet borde ägnas proportioner, dvs vad kostar, om de alls kostar, dessa kungliga barn, tex jämfört ett gäng muppar som slarvar bort 30 miljarder från statliga bolag. Och vad förde JBB finansiellt med sig till sin nordliga post...du kanske borde vara tacksam.
  Det övriga svamlet tycks implicera att kvinnor i fertil ålder inte bör ha ledande positioner, eller astom de föder barn skall de -olikt män i samma situation- avsäga sig modersrollen, som i det antika Sparta...du kanske skulle checka den attityden mot aktuell svensk lagstiftning, din respons hade möjligen varit intelligibel 1950...

  I övrigt anser jag att syftet med undersökningen är vagt. Dock är det inte principiellt omöjligt att motivera ngt liknande ur tex smittskyddsperspektivet, det finns ju vissa oroväckande tendenser bland unga. Dock verkar ministern ha en helt annan idé om detta, dvs att analysera folks vanor för att sedan påverka dem i för samhället psykiskt hälsomässigt 'bättre' riktning. Hmmmmm.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Slarvade mupparna bara bort 30 miljarder? Trodde att alliansen med Maud i spetsen slarvade bort 53 miljarder på nuon-affären?

   Ja, om man ser till det så är kungabarnen rätt billiga. Centerungar som växer upp och blir näringsministrar kan ju bli rejält mycket dyrare för oss skattebetalare.

   Vadå gammal syn? Nuförtiden har väl vi män också möjlighet att föda fram barn? Men vi väljer bort denna möjlighet för att få jobba. Se bara på Åkesson vilken pliktens hjälte, som bara var föräldraledig en kort snabbis efter sin snabbis med sin hen. Synd bara att han är rasse.

   Eller har inte män den möjligheten? Är det bara mina fördomar om hur jämställt samhälle vi lever som spelar mig ett spratt?!

   Radera
 11. Jag kräver att Löfven föregår med gott exempel och håller presskonferens om hur han och Ulla gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som gammal fackpamp har han säkert ett avtal som reglerar hur mycket övertid han får dra på sig.

   Radera
 12. Kreativ hjälp i skrivandet - det doftar kärlek bannemig!

  SvaraRadera
 13. Vilken idioti! På så många plan.

  Folkhälsoministern väljer alltså att skicka in en debattartikel till DN där han deklarerar att regeringen åter en gång valt att beordra en myndighet att genomföra en omfattande studie/utredning med ett diffust syfte på ett nischområde.

  Hur vore det att istället ta och göra något av någon av alla de rapporter och utredningar som Folkhälsomyndigheten redan producerat? Något som skulle kunna intressera representanter ur det Socialdemokratiska arbetarepartiet är t ex att arbetare/lågutbildade har avsevärt sämre hälsa i jämförelse med övriga grupper. Folkhälsoministern är också sjukvårdsminister och arbetsmiljöverket har producerat otaliga rapporter som påvisar att anställda inom offentlig vård i Sverige har högst och snabbast stigande ohälsa vilket drabbar övriga vårdbehövande. Och nej de ynka miljarder som tillfördes sjukvården i höstbudgeten 2015 löste/löser ingenting. Se så, börja jobba lite på riktigt nu istället.

  Och varför i helvete väljer någon att ha händerna i byxfickorna på ett officiellt pressfoto? Och har man inte mer vett än så finns det ingen på regeringskansliet som kan påtala det? Trippelsuck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är du själv för en stor idiot?!

   Typiskt borgare och andra förlorare att begå misstag och skylla ifrån sig på sossarna.

   Nu skyller bi på en relativt ung socialdemokratisk folkhälsominister som (när bilden togs) nyss tillträtt på sitt jobb. Vilka är de främsta föregångsexemplen för alla unga politiker? Ja, statsministern och de olika partiledarna. Hur gammal är Gabriel? 31 år och fortfarande ganska så lättpåverkad. Vad gjorde Reinfeldt gjorde på alla valaffischerna?

   Jo, det ska jag tala om! Med uppknäppt blå kostym, ljus skjorta och MED HANDEN NERE I BYXFICKAN mitt ute i någon park och hånleende med texten "TILLSAMMANS GÖR VI SVERIGE TILL ETT FÖREGÅNGSLAND". Ett föregångsland? Jo, jag tackar jag. Det var just ett vackert föregångsexempel för de andra efterföljande politikerna.

   Och på en annan står Reinfeldt med BÅDA händerna i byxfickan och med texten "NU BYGGER VI SVERIGE" ler som om det nyss hänt nåt i byxan. De första 8 åren gick åt till att riva landet. Ja, ska man börja bygga nåt får man väl börja med att ta upp händerna ur byxfickan i alla fall...

   Trippeljuck.

   "Fredrik Reinfeldt är Dressman-mannen":

   https://linusfremin.wordpress.com/2010/08/13/fredrik-reinfeldt-ar-dressman-mannen/

   Resumé: "Fredrik sprutar utomhus":

   http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2014/08/29/reinfeldt-spurtar-utomhus-/

   Radera
 14. Visst är det bra att studera våra sexvanor. Också på ett mer brett plan. Jag har ju själv märkt hur sakerna förändras av stress och andra saker. Gabbe gillar jag. Tycker att det ska bli intressant att se hur de utformar undersökningen. Jag hoppas att duktiga forskare utses till denna viktiga undersökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alexander Bard och Blogge Bloggelito borde vara självskrivna.

   Radera
 15. Detta är bara ett till bevis på socialdemokraternas sjukliga böjelse att lägga sig i allting de inte har med att göra. Sanningen är att efter att ha slavat hela dagen för att få ihop skatt till dessa kleptokrater så är man så trött och sur att det inte blir något sex. Men det lär väl inte hindra dem från att införa en pitt-skatt liknade tv-avgiften som man skall betala oavsett om utrustningen används eller inte.

  Sossars sexvanor borde däremot undersökas, de leder ju till internationella förvecklingar som i Assange fallet och det borde vara i allmänhetens intresse att dessa vidriga typer inte fortplantar sig. Vi har ju sett på många S-potentater hur sjukan gått i arv från generation till generation.

  SvaraRadera
 16. 2017: Socialdemokratiska sexforskare startar unisex stripklubb för att slippa lämna Stockholm när de forskar. Våren 2018: Strippklubben går i konkurs. Utvärderingsdiskussionen startar:

  Var det lokalernas fel?
  Nej, det är toppmoderna!
  Var det platsen?
  Skojar du eller? Stureplan!
  Var det priserna?
  Gratis entré, remember!
  Var det drinkarna?
  Självkostnadspris, Pripps sponsrade!
  Kan det ha varit stripporna då?
  Absolut inte - allihopa är partimedlemmar sedan minst femtio år!

  SvaraRadera
 17. Ehh... Höhö... Okej... jaja, bra försök. Verkligheten är bra mycket roligare:

  "Kriget i Irak är över. Diktaturen är bortjagad och med den hotet om att bli skjuten eller torterad för sina åsikters skull." Johan Forsell, april 2003.

  Johan Forsell satt sen under några år 2010-? som moderat ledamot av riksdagens försvarsutskott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh gå och kommentera på politism istället, de behöver alla besök de kan få!

   Radera
  2. Om du är kritisk mot den normativa normkritiken på politism så åker du genast ut.

   Radera
 18. Ska sexvanor bara kartläggas från 18-års ålder? År det för känsligt med yngres vanor? När jag var tonåring hade jag vissa vanor och faktiskt första gången jag fick till det med en ung dam hade jag kondom. Inte alla andra hade den säkerheten. Senare har vanorna resulterat i några trevliga barn.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågar man de som är under 18 kan det bli för många jobbiga svar utanför PK-ramen - typ på frågan om första sexuella kontakten:

   Övergrepp på skoltoalett.
   Övergrepp på festival.
   Övergrepp i frikyrka.
   Övergrepp på ungdomsgård.
   Övergrepp under utlandsresa.
   Övergrepp i cykeltunnel.
   Övergrepp på ungdomsförbundsläger.
   Etc.

   Räkna därför med att frågorna kommer att rikta sig till 18+ och handla främst om tvåsamhetssamtyckesvanor.

   Radera