Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-04 18:38

Försvarsmaktens nya personalförsörjning: Från 8 promille av en årskull behöver pliktrektyteras

På Försvarspolitiskt Arena på Almedalen presenterade regeringens utredare Annika N Christensen i sällskap med ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist de stora dragen i vad den pågående utredningen av Försvarsmaktens personalförsörjning kommer landa i. För att komma runt att försvaret betalar för dåliga löner kommer man återinföra en tvångsbaserad pliktrekrytering som kommer omfatta från 8 promille av en svensk årskull ungdomar, eller 800 personer om året.
Överbefälhavaren Micael Bydén pratar med bassar efter seminariet.

Annika N Christensen
Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (s) har som bekant tillsatt en presonalförsörjningsutredning för att komma till rätta med stabiliteten i det nya yrkesförsvarets rekrytering. Utredningen leds av Annika N Christensen och på ett seminarie på Förvarspolitisk Arena på Almedalen presenterades  i mycket vad utredningen kommer landa i.

Försvarsmakten har idag problem att framför allt rekrytera GSS/T, dvs tidvis tjänstgörande soldater, sjömän och gruppchefer, samt till viss del behålla GSS/K, dvs kontinuerligt ("fast anställda") soldater, som sällan stannar de planerade åtta åren ut.

Istället för att genomföra det personalen är samstämmigt säger skulle fungera - nämligen höja lönerna - kommer utredningen landa i att att via pliktrekrytering tvångsmässigt rekrytera från 800 ungdomar och uppåt om året. Det motsvarar ca 8 promille av en årskull svenska ungdomar, och blir alltså en grov orättvisa. På inget sätt kommer alla naiva föreställningar om en värnplikt där alla samhällsklasser möts eller ungdomar lär sig hyfs och annat trams.

I praktiken kommer dessa dryga 800 personer väljas bland de som är absolut bästa för uppgiften, dvs synnerligen rekorderliga och begåvade ungdomar och inte de som värnpliktsnaivisterna anser borde göra militärtjänst för att få lite hyfs.

Försvarsmaktens behov är idag 4000 GSS om året och man uppnår 3200. Mellanskillnaden ska alltså tvångsmässigt pliktrekryteras.

Soldatyrket är Sveriges lägst betalade låglöneyrke för vuxna människor. Den enskilt mest avgörande anledningen till att soldater slutar eller inte tar värvning efter genomförd utbildning är lönen. De närvarande soldater från de förband som Försvarsmakten har på plats under Almedalen var helt eniga om att de behöver högre löner. Det går inte att bilda familj på lönerna, än mindre skaffa en bostad. En av bassarna hade dessutom fått avslag på bostadslån från sin bank, eftersom GSS/K-tjänster är tidsbegränsade och alltså inte är en fast anställning. Att vederbörande välmeriterade och välutbildade sodlat när som helst kan sluta och ta motsvarande anställning i det civila med 50% högre lön brydde sig inte Handelsbanken om. Det var ju en tidsbegränsad anställning. En annan soldat dock fått bostadslån via SEB som tillsammans med Officersförbundet tagit fram paket med förmånliga lån för Försvarsmaktens soldater.


Sju av tio soldater har övervägt att säga upp sig det senaste året. Sex av tio officerare har övervägt det samma. Det absolut mest avgörande är lönen och som soldaterna konstaterade: "man kan tolerera rejäla bajsmackor så länge man får en bra lön".

Medlemsundersökningen kommer presenteras på Försvarspolitisk Arena i morgon.

Men istället för den enkla lösningen att erbjuda en skälig lön man kan leva på, så tänker man istället tvångsrekrytera in inledningsvis drygt 800 ungdomar om året.

Den återinförda pliktrekryteringen försvaras med att om vi framöver behöver utöka arméns numerär fungerar inte det nuvarande personalförsörjningssystemet. Det är bara att hålla med på grund av dagens löner och att tanken tänks att utöka armén är åtminstone positivt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. "Sju av tio soldater har övervägt att säga upp sig det senaste året. Sex av tio officerare har övervägt det samma. Det absolut mest avgörande är lönen och som soldaterna konstaterade: "man kan tolerera rejäla bajsmackor så länge man får en bra lön"."

  Det låter precis som resten av samhällets grundstenar; räddningstjänsten, sjukvården, polisen och människor som jobbar inom vårt jordbruk.

  Har politikerna någon vision om att ett samhälle mår bättre om personalen inom grundstenarna tvingas ha två-tre jobb för att överleva?....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skola, sjukvård, räddningstjänst, polis, militär. Yrkeskategorier som är mycket viktiga för samhället, men som tvingats utså skit ett bra tag och fått sina resurser dränerade till andra frågor av regeringar. Detta slutar inte bra alls och det är inte konstigt att de som har råd har börjat nyttja privata lösningar. Sjukvård utomlands, privata sjukvårdsförsäkringar, väktare, alla kategorier som lever och frodas som aldrig förr då den offentliga välfärden inte ställer upp längre.

   Radera
  2. Var kan all denna missnödjhet komma ifrån? Är det något som alltid har funnits eller har det ökat de sista decennierna? Spontant känns det som hela samhället förändrats till det sämre på senare tid. Men det är bra att vi lämnat folkhemssverige bakom oss.

   Radera
  3. Har ni inte lärt er läxan? Liberalismens anfader Adam Smith lär oss att nationernas välstånd mäts i form av ackumulerat privat kapital. Resten spelar ingen roll. End of story. Att det då blir så här är knappast en överraskning utan snarare motsatsen.

   Radera
  4. Går inte. Finns bara en som är segare att ge upp sina trosläror än socialisten och det är liberalen.

   I andra ändan av skalan har du såklart en miljövän...

   Radera
  5. BD din apostat, säg efter mig: Det finns bara en Mammon och Adam Smith är hans profet

   Radera
 2. Det är imponderade hur svårt bestämmarna har att förstå hur verkligheten fungerar.

  SvaraRadera
 3. Om man ändå har tvång i tankarna så kanske en annan lösning vore att under tvång få de övriga att betala för rekryternas lön. Kan man tvinga rekryterna att jobba för låg lön så bör man väl kunna tvinga andra att jobba för låg (disponibel) lön också?

  Risken är ju att de som inte tycker ersättningen är rättvis (och därför inte vill bli rekryterade) kommer att avstå från att imponera vid mönstringen. Och risken är att de inte kommer vara lika motiverade ifall de mot förmodan inte lyckas straffa ut sig själva vid mönstringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan man se till att de får en rimlig lön och budgeterar för detta.

   Radera
  2. Ja det var ju lite det jag avsåg. Man gör det genom att tvinga andra att avstå från endel av sin lön.

   Att tvinga 0.8% att ensamt bära bördan låter orättvist och blir nog inte riktigt bra...

   Radera
 4. What ?? Kommer ihåg den gamla goda tiden! Då hade man hade koll på området mellan Torneå och Kalix älv. Alla lämpliga eldöverfalls-platser, sprängningar av vägtrummor, positioner för att skjuta Bill, höjder för att leda in SK60, osv !

  Men Annika N Christensen är ganska snygg och smart !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika N Christensens utseende har absolut ingenting med detta att göra. Skärp dig, skulle du kommentera hur t ex ÖB ser ut?

   Radera
  2. Faktiskt kommenterade jag ÖB's utseende inom hemmets fyra: "Han ser ut som någon alien från Star Trek.

   För övrigt ser det ut som "a match made in heaven". Antar att man får gratulera...

   Radera
 5. Nu vet jag inget mer om saken än vad som står i bloggens ursprungsinlägg men att ha ett försvar som i grunden är ett yrkesförsvar men fyller ut personalluckor med civil personal via pliktutbildning är troligen helt unikt för ett demokratiskt land.

  Det som är på gränsen till tragiskt är att nuvarande situation rörande personalförsörjningen var 100% förutsägbar redan 2009 när beslutet fattades att avskaffa värnpliktsutbildningen. Att då stå tämligen handfallen och förlita sig på en enmansutredning framstår ännu mer inkompetent. Alla andra jämförbara länder som övergått från plikt- till yrkesförsvar har drabbats av skenande lönekostnader för att öht kunna fylla upp förbanden. De andra har dock bitit i det sura äpplet och höjt lönerna medan vi istället verkar hitta på något helt eget som med högsta sannolikhet inte kommer att bli ett hållbart system. Man tar sig för pannan.

  Något som däremot borde vara högaktuellt men som inte nämnts vad jag sett är förändrad anställningsform med kontrakt för Försvarsmaktsanställda vilket skulle lösa en del av problemen som pliktutredningen lyfter fram. Att personal slutar i förtid. Ett insatsförband är idag aldrig komplett pga att personal slutar som de känner för och kan i värsta fall helt "försvinna" på tre månader (uppsägningstid) helt enkelt genom att samtliga i personalen slutar. Inte speciellt tillgängligt "här och nu" och ännu mindre seriöst sätt att organisera sin tillvaro för en suverän stat enligt min mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du utveckla hur du tänkte att kontrakt skulle lösa personalproblemen? (OBS genuin fråga)

   Radera
  2. Kontrakt löser givetvis inte alla personalproblem men skapar en förutsägbarhet som majoriteten av länder med yrkesförsvar anser helt nödvändig då personalen inte kan sluta i förtid. Har man väl rekryterat och utbildat ett förband så finns det tillgängligt under en känd tidsperiod för att delta i övningar och ev insatser. Erfarenheten av idag är att många arméförband (kompani) näst intill kan halveras personalmässigt på 4år om rekrytering ej sker kontinuerligt. Detta kan dels kan skapa dålig stämning (andra får inte öva på ett adekvat sätt) vilket ökar avhoppen, skapar enormt merarbete för chefer som måste försöka bemanna nyckelbefattningar som t ex fordonsförare och dessutom, vilket är viktigast, gör att förbanden inte lever upp till ställda krav och målsättningar.

   Ett tänkbart scenario vore att efter GMU när man fått prova på det militära livet skriva kontrakt om 3-4år för fortsatt befattningsutbildning med efterföljande anställning. Därefter förnyas kontraktet om individen och arbetsgivaren så önskar alt slutar individen.

   Men nej, det löser inte problem kopplade till grundläggande rekrytering. Mer att förbanden inte smälter bort om rekryteringen går tungt under en tidsperiod.

   Radera
  3. Så egentligen en tidsbegränsad anställning, men med sanktioner inskrivna vid tidigt avsked och någon sorts belöning om kontraktet fullföljs?

   Radera
 6. Förslaget faller på sin orimlighet.

  Är det en bra ide att skapa en välutbildad, arg på samhället slavarme? I ett land som snart kommer drabbas av en djuuup lågkonjunktur där merparten av befolkningen lär sig dra in svångremmen ett par hål och påföljande liberala villfarelser nermonterar det sista av välfärden och skeppar den till MENA.

  I bästa fall slutar det som 9e kompaniet. Worst case ...can man nog göra en actionfilm med mycket pang pang och antal döda.

  SvaraRadera
 7. Ärligt, i nutiden är det väl ingen yngre person i Swe som vill bli soldat ?? Twitter och Insta och Big-Brother rules !! Blir nog ännu mer så i framtiden....
  När Ryssarna anfaller så kommer alla att filma med GoPro och Mobiler och dela överallt, men ingen kommer att bry sig, förutom hur många views dom får --- !! Moral och etik har försvunnit --- Gräv djupt --- !!

  SvaraRadera
 8. Jaha, ska man kalla alla ungdomar till pliktverket nu för att välja 800 stycken. Kommer inte det att smaka mer än det kostar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Att ha ett mönstringsförfarande för att rekrytera 800 personer är absurt.

   Radera
  2. 800 är väl en såpass låg siffra att den med lätthet uppnås med frivilliga? Det finns ju fortfarande de som VILL göra militärtjänstgöring för att ha det som en framtida merit. Därmed blir det inga större problem att sålla bland de som anmäler sig på egen hand. Kanske t.o.m kan bli fler kvinnor än män, utan kvotering...

   Radera
  3. Det kan ju vara så att det kan finnas nog med sökande, men att förhållandena gör att intresset svalnar under tiden.Den givna lönen kanske verkar OK när man just avslutat gymnasiet e dyl men kanske inte är lika lockande efter några år i yrket. Visst är det fortfarande så att yrkessoldaterna ej får bo på regementet, utan måste ha eget boende? Kanske om man kunde inkludera detta i arbetsvillkoren så skullle det kanske öka attraktiviteten i jobbet, speciellt i Storstadsområdena

   Radera
  4. Förr i tiden när alla var tvungna med hot om fängelse och dessutom var indoktrinerade att det var så det var funkade det i de flesta fall. Att idag välja ut en delmängd av ungdomarna till vad som kan ses som ett straff för de som är ovilliga kommer att snabbt att skapa strategier för att straffa ut sig på "mönstringen" som dessutom sprids via sociala media. Jag ser ingen möjlighet idag att tvinga en liten grupp. Möjligen kan man göra som en del andra länder och rekrytera aspiranter från samhällets utkant, och säga att du som har begått de här brotten kan få straffet avskrivet om du istället gör tre år i det militära. Men det är väl knappast de personerna som försvaret vill ha.

   Radera
  5. Man måste väl inte mönstra alla? Räcker väl att kalla in alla födda t ex den 17e och 19e varje månad till mönstring, och om det inte räcker för att funna nog med ynglingar av gott nog virke lägga till ytterligare ett datum. Jag kan se framför mig en årskull klistrad framför TV-sänd dragning med kamouflagefärgade bollar draculatombolan.

   Radera
  6. Örnkoll - så gjorde man i USA under Vietnam-kriget.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Draft_lottery_(1969)

   Radera
  7. @Wofser

   Land of the free...

   Radera
  8. @iblandekonomi, det användes i Danmark också, dessutom, om USA skulle vilja det så har de allmän värnplikt för alla män, det är bara det att de för tillfället anser sig klara sig med en yrkesarmé men har möjlighet att aktivera större styrkor om så skulle behövas.

   Radera
  9. Det är ju egentligen samma läge i Sverige. Värnplikten är inte avskaffad, bara vilande i någon slags mening. Därför är förslaget i utredningen ganska bra

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Att sätta en miljöpartist (Annika N-C) till att utreda något om försvaret är väl nästan i klass med att man häromdagen satte den gamle nackskottskommunisten Ulf Bjereld, numera religiös fundamentalist, till att utreda stöd till religiösa samfund. Det här var det enda sättet det kunde sluta på - katastof, magplask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ANC har fått i uppdrag att titta på hur stabilitet och förutsägbarhet i Försvarsmaktens rekrytering kan uppnås, samt hur denna oförändrad kan skalas upp till ett upprustat och utökat svenskt försvar (=bra).

   Detta gör hon med bravur - modellen kan skalas upp till 3, 4, 5 eller 6 brigader. Eller hur långt som helst. Bristen är att föreslå pliktrekrytering för att kompensera för att Försvarsmakten betalar för dåligt för de soldater man vill ha anställda.

   ANC är mycket kompetent. Har du träffat henne, pratat med henne etc? Samtidigt har utredningen begränsningar och instruktioner. Antagligen att "det får inte kosta mer" etc.

   Radera
  2. @Cornu 00:50
   Om man ska ha stabilitet och förutsägbarhet i Försvarsmaktens rekrytering samt ett territorialförsvar är svaret Värnplikt.

   Det visste forna tiders beslutsfattarna. Det vet och praktiserar våra närmaste grannländer.

   Värnplikt är också kostnadseffektivt. I militärbudgeten 1991/92 på 33,9 GSEK gick 1,7 GSEK eller 5 % till Värnpliktsförmåner.

   Hur länge ska Sverige dras med stollebeslutet (Värnpliktens de facto skrotande) som genomdrevs av Alliansen med 3 rösters marginal i Riksdagen 2009?

   Radera
  3. Jo men nu har vi inte ett territorialförsvar, utan en kolonialpolis.

   Radera
  4. Dessuotm Gruelse, även om vi skulle 3-4dubbla dagens försvarsmakt mha värnpliktiga, innebär det att alla inte skulle få göra värnplikten, dvs kategoriklyvning, vilket innebär att man inte kan ha hur kassa förhållanden som helst, om det inte drabbar alla.

   Radera
  5. Bloggaren har genomgått en stor förvandling i sin attityd mot miljöpartister. Åtminstone en miljöpartist då...

   Radera
  6. Cornu, jag är "anonym" ovan, från den 4/7, kl 23:48. Jag glömde helt enkelt att signera kommentaren. Nej, jag har inte träffat Annika NC personligen. Du brukar ju döma ut MP på ett föredömligt sätt - har du träffat dem alla, eller statistiskt sett många nog? Det jag vet om Annika NC är dels att hon är miljöpartist, vilket i sig är graverande nog i mina ögon, dels minns jag vilket epitet hennes sakkunskap och skarpsinne gav henne när hon trädde in i försvarsutskottet en gång i tiden. Detta räcker för mig. (Om vi fortsätter på ditt resonemang: Både du och jag dömer ju ut Putin, men ingen av oss har träffat honom eller pratat med honom, vilket du tydligen kräver numera ?)
   vänligen,
   /Ulf

   Radera
 10. Va, är det ett skämt? Värdigt det nya Sverige som vi börjar se. Inversen till ett sunt konkurrenssamhälle och meritokrati med socialt ansvar. Straffa de smartaste 'fit:aste' ungdomarna genom tvångsrekrytering till plikttjänstgöring med slavlön.
  Varför kommer jag att tänka på Huger Games. Man ser framför sig hur de utvalda blir hånade av sina kompisar på sociala media. Att bara lägga fram ett sånt förslag visar hur dålig verklighetsförankring de har pappskallarna 'däruppe'. Ifall det verkligen kan stämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen möjlighet att tvinga de smartaste. De kommer med flit att straffa ut sig snabbt. Ska man få några måste det vara de som redan har något obehagligt som fängelse att vänta och ser rekryteringen som motiverande strafflindring, typ de som har fängelsetid att vänta för andra saker, bottenskrapet.

   Radera
  2. Det svenska systemet är dock inte rustat för att hantera sånt slödder. Svensk militär bygger rätt mycket på motiverad och intelligent personal.

   Radera
  3. Men måste man ha det absolut intelligentaste, eller kan man klara sig på medelintelligenta? Och innan ni säger något annat, jo jag kan se ett problem med att träna kriminella i strid och vapenanvändning.

   Radera
  4. Jag tror att det är i stort sett omöjligt att tvinga någon till detta. Det enda som funkar är frivilligthet och morot, d.v.s. pengar, eller någon form av fördel eller förmån för de som går med.

   Blir det plikt kommer det snabbt att finnas bloggar och hemsidor som beskriver hur man gör för att snabbt straffa ut sig på bästa sätt utan att förstöra sin civila karriär. Kan till och med bli en sport att komma ut på rekordtid. Det är nya tider nu och det går inte att införa strategier från 1800-talet i dag och tro att det skall fungera.

   Radera
  5. Oöjligt vet jg ite, men om det bara är 800 av en heårsklass som ska ts ut med pliktlagar så kan jag tänka mig att det uppfattas som högst orättvist. Det borde gå att göra något i stil med typ föräldraförsäkringen och någon form av "bonus" som bara utfaller i och med avslutadvpl

   Radera
  6. De som blir tvångsrekryterade kommer knappast vara speciellt motiverade heller. De kommer skita i allt de blir tillsagda.

   Radera
  7. Håller helt med dig ! +1

   Radera
 11. erbjuda lån mellan privatpersoner
  Ett lån erbjuda seriös och pålitlig för varje person med god karaktär och som har förmågan att kunna betala tillbaka. Mina erbjudanden är mellan € 2000 och € 2,5 miljoner euro för en återbetalningstid på ett till 50 år beroende på den önskade mängden med en ränta på 3% per år. För varje lån som det är för ett lån, billån, investeringslån , återbetalning av skulder, personliga lån, kredit inlösen, inteckning etc ... tveka inte att kontakta mig. Du kommer att få ett svar så snabbt som möjligt och få ditt lån garanteras inom 48 timmar.
  e-post: [email protected]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beviljar du lån för inköp av en VEPR Commander?

   Radera
 12. Apropå banklån så kanske Handelsbanken tagit med risken att politikerna skickar soldaten till ett riktigt farligt ställe och blir allvarligt skadad eller dödad. Eller inte...

  SvaraRadera
 13. Försvaret ÄR i dagsläget ännu ett nedprioriterat särintresse,precis som stridsåsnan sa.
  När nu femtiotalisterna pensioneras inom försvaret försvinner den sista stammen med det äkta oförfittade kunnandet,dom som verkligen fått "learning by doing".
  I dagsläget bleknar många av en autoinjektor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha! När jag utbildade gruppsjukvårdare var det en som var så nervös att han lyckades vända den fel. Nålen rakt genom tummen och sprutade en fin stråle saltvatten på grabben bredvid.

   Radera
  2. Haha,usch o fy.
   Stark fjäder.

   Radera
  3. De sista som mer eller mindre mangrant gjorde värnplikt utan att kverulera var 30-talisterna vilka ryckte in på 50-talet med WW2 i färskt minne. 50-talisterna (givetvis generaliserat) var däremot bland de största kverulanterna som någonsin burit uniform. Långhåriga hippies påverkade av 68- och Vietnamrörelsen som ifrågasatte allt. De officerare som tjänstgjorde inom grundutbildningen från 1950 till 1970ish beskriver förändringen som enorm.

   Radera
 14. Allmän värnplikt kan lätt göras attraktiv genom exempelvis betald högskoleutbildning, livslång skattereduktion, förtur till studentrum, förtur i bostadskön, etc. Ett sådant system skapar motivation och långsiktig stabilitet och behöver i realiteten inte bli alltför dyrt. I en eller annan form tillämpas liknande "premier" i flera länder i väst.

  SvaraRadera
 15. Undrar hur många politiker som det senaste året funderat på att säga upp sig pga. låg lön?

  SvaraRadera
 16. Jösses, jag får nog lära mina barn vad de skall säga till psykologen om de blir uttagna för att slippa tjänstgöra. Införa lagstadgat tvång för ett fåtal medborgare för att de fåtal proffs inte vill jobba kvar därför att villkoren är för dåliga ? Inte alls övertygande, inte alls övertygande. Det handlar inte om The Few, the Brave, the chosen. Utan De färre, de som nog inte vill, som ville komma undan egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som blir bortplockad av psykologen FÅR sällan vara med i hemvärnet. Beror lite på vad psykologen skrev i pappren.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Fast det är ett enkelt trick med psykologen - Sluta duscha och byta kläder 2-3 veckor innan mönstring och låt bli att sova 2-3 nätter innan. Drick kopiösa mängder kaffe samma dag och lär dig känna igen frågan: "Har du några vänner?" (Hint: Rätt svar är "Nej")

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Om man använder plikt på ett litet urval av befolkningen så måste man rimligen betala dem 1 miljon per år...var och en som måste tjänstgöra som slav år 2017... Trots att det finns 100-tals Överstar och Generaler på HQ så är det få som verkar ha tur när de tänker.

  SvaraRadera
 18. Oj, såg inte att det var mer än en månad gammalt inlägg :-)

  SvaraRadera