Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2016-07-13 20:16

FLASH: Halvautomatiska gevär förbjuds i EU - undantag för sportskyttar men inte jägare

EU-parlamentet har nu röstat igenom sin antiterrorlagstiftning i spåren av Parisdåden. Europas jägare ska inte längre kunna massmörda människor i terrordåd, eftersom de inte längre ska få ha halvautomatiska vapen. Tävlande sportskyttar i registrerade klubbar ska dock få undantag och det hela går alltså tvärt emot Anders Ygemans uttalanden i vintras där jägarna skulle få ha kvar sina halvautomater.
Tydligen ett typiskt jaktvapen, eftersom ovanstående är vad terrorister har använt.
EU-parlamentet skriver:
"Addressing law-abiding citizens’ concerns
The Commission proposal would have added many firearms used legally by hunters and sport shooters to the list of “Category A” firearms prohibited for civilian use. The Internal Market Committee text restricts Category A to firearms with specified characteristics, such as semi-automatic firearms capable of firing more than 21 rounds without reloading, if a loading device with a capacity exceeding 20 rounds is part of the firearm or is inserted into it, and certain folding or telescoping firearms.
“Sport shooters have been concerned about the Commission’s draft, so Parliament’s text proposes that member states will be able to give exemptions for target shooters if they are members of a recognised shooting club taking part in competitions”, Ms Ford explained.
Firearms commonly used for pest control, such as point 22 rifles, are not affected (these would be listed in “Category B”, firearms subject to authorisation).
MEPs’ amendments also grant exemptions for military reservists, museums and collectors, under strict conditions."
Sverige får förstås i sedvanlig ordning alltid tolka lagen hårdare än som klubbad i EU-parlamentet och t ex även förbjuda halvautomatiska finkalibriga salongsgevär (22:or) eller inte tillåta undantag för sportskyttar.

Men alla jägare med halvautomatiska vapen - ni har just fått dem förbjudna och förlorat de pengar ni lagt på dem då de nu är osäljbara eftersom de kan laddas med stora magasin. Frågan är närmast hur ni kommer fällas för vapenbrott om ni inte i god tid lämnar in dem till polisen för destruktion? 

Nu kan vi alla sova gott om natten, trygga i att inga jägare kommer begå massmord och terrordåd. Äntligen är terrorn i Europa stoppad!

Det är intressant att sportskyttet får undantag, men inte jägarna - det handlar inte om att jägarna behöver 30-skotts magasin, utan om att man KAN ladda sådana i halvautomaterna och därmed är de förbjudna. Vi får väl se vad resultatet blir av detta. Ett spontant förslag är att man slutar jaga bland annat vildsvin, vilket kan kräva mycket snabba skott i trång terräng och således önskvärt med en halvautomat. Jägarkåren kan förstås också helt sluta med eftersöksjakt på trafikskadat vilt i protest, eller varför inte skippa älgjakten helt till hösten så landet svämmas över av älgar. Fast gissningsvis gillar de flesta jägare ett av sina främsta fritidsintressen mer än de gillar halvautomater och är solidariska med de drabbade jägarna. Därtill har de flesta jägare hög jaktetik och skulle t ex inte vägra eftersök av trafikskadat vilt eller att man överpopulerar naturen med vildsvin och älg.

Ett halvautomatiskt gevär är ett gevär där man själv inte måste mata fram en patron mellan varje skott, utan patronen matas fram av kraften i rekylen från föregående skott. Det är dock inte ett helautmatiskt gevär - en automatkarbin - där man kan välja automateld och bara hålla inne avtryckaren för att skjuta automatiskt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Hur många jägare har 21 skotts magasin? För att de siktar dåligt.. ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen. Men eftersom det alltid går att sätta i ett större magasin så är detta de facto ett förbud mot halvautomatiska gevär.

   Radera
  2. Nja, ord är viktiga: "or is inserted into it" är inte samma sak som att det *går* att göra. Jag skulle vilja se texten som beskriver kategorierna, för "The Commission proposal would have added many firearms used legally by hunters and sport shooters to the list of “Category A” firearms prohibited for civilian use." tycker jag är rätt tydligt med att det *inte* blev så.
   Man bör hålla reda på vad EU bestämmer och vad som regeringen själv föreslår.

   Radera
  3. Exakt. Tror du gör en höna av en fjäder.

   Men självklart är det inget som hindrar veganmiljöfascisterna att kräva ett förbud mot allt utom knallpulvergevär så har de en politisk seger, samtidigt som de kan skylla på Evilket de inte kan i andra fall utan får ta ansvaret själva vilket har visat sig vara ... jobbigt för en naiv politiker när verkligheten tränger sig på.

   Radera
  4. Som dynamisk skytt vet jag att tillståndgivande myndighet kan vända upp och ned på hela rättsapparaten i rena principer för att försvåra licensgivningen.
   Vi har starka vapenmotståndare i beslutande positioner som agerar aktivistiskt.
   Att tro att de inte tolkar och nyttjar verktyget EU för sina ändamål är minst sagt naivt.

   Med det sagt; ges utrymme för tolkning till ytterligare restriktioner kommer det bli så. Definitionen på vad som är ett vapen för 21 skott ges det utrymmet.

   Radera
  5. Som dynamisk skytt vet jag att tillståndgivande myndighet kan vända upp och ned på hela rättsapparaten i rena principer för att försvåra licensgivningen.
   Vi har starka vapenmotståndare i beslutande positioner som agerar aktivistiskt.
   Att tro att de inte tolkar och nyttjar verktyget EU för sina ändamål är minst sagt naivt.

   Med det sagt; ges utrymme för tolkning till ytterligare restriktioner kommer det bli så. Definitionen på vad som är ett vapen för 21 skott ges det utrymmet.

   Radera
 2. Hur många jägare har 21 skotts magasin? För att de siktar dåligt.. ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre fråga än du kanske tror, för man får ju tävla med jaktvapen men inte tvärtom, så även om jag inte tror det är vanligt är det fullt möjligt att ha 2/5-skottsmagasin under jakt och 30-skotts på tävling.

   Radera
 3. Som jag läser det där blir det licenskrav på 21+ skottsmagasin, men inte halvautoförbud i största allmänhet.
  Och jag tvivlar på att fransmännen vill att halvautohagelgevär av typ som är godkänd för jakt i Sverige ens ska bli licenspliktiga hos dem.
  Men *svenska* regler kan man ju ändra i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Passar på att fråga i den här posten också, borde finnas gott om vapennördar som läser detta.

  Jag vill hitta en fjäderdriven luftpistol, alternativt hopfällbart luftgevär, som det går att montera ett rödpunktssikte på. Användningsområdet kommer vara jakt på smågnagare och fåglar. Det ska helst vara ett vapen som är licensfritt. Och det måste vara fjäderdrivet så livslängden med regelbunden vapenvård borde vara "oändlig".

  Vill även gärna ha tips på pilbåge/armborst/slangbella som har tillräckligt med kraft för att fälla harar och annat småvilt.

  Att behöva släpa runt på ammunition till ett vanligt gevär känns inte hållbart i längden så syftet är att ha ett jaktredskap som kan hjälpa mig att skaffa föda under en lång tid utan kontakt med civilisationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill ha hjälp med bryta mot lagen? Lycka till!

   Radera
  2. Det är alltså olagligt att skjuta en sork i skogen med ett licensfritt luftgevär? Även om man har tillstånd av markägaren? Jag är uppenbart okunnig så du får gärna utbilda mig..

   Radera
  3. Och när blir det olagligt? Om jag har uppsåt att jaga? Om jag råkar skjuta en skogsmus på tomten när jag prickskjuter några burkar, har då begått ett brott? Straffskala på detta?

   Låter helt absurt i mina öron men inget skulle förvåna mig i detta land.

   Radera
  4. @Pierre
   Har full koll på vart man köper luftvapen, http://www.tacticalstore.se/ har ett gediget utbud exempelvis.

   Jag vill i första hand ha tips från någon som tänkt samma tanke som jag och kanske testat några vapen redan eller gjort efterforskningar så jag slipper.

   Radera
  5. Troligtvis grovt jaktbrott.

   Skogsmus får endast skjutas med korrekt kaliber, klass 4. Eller godkänd fälla. Annars jaktbrott.

   Radera
  6. Men för satan. Anledningen att du inte får jaga med luftvapen är den klena anslagsenergin. Hur stora djur tror du du kan fälla med ett licensfritt luftgevär? De djur du kan ta död på är så små att du sällan ser dem. Du kommer troligen svälta ihjäl medan du väntar.

   Radera
  7. Om Daniel råkar skjuta en mus, får han nog vidta lämpliga åtgärder för undanröjande av bevis, dvs liket. Antingen måste liket nedgrävas i rabatten, mindre lämpligt om man har husdjur som gillar att gräva. Grävande ger också synliga spår, som kan iakttas från polisens helikopter om musen eftersöks. Jag skulle rekommendera att upplösa liket i syra, eventuellt dolt i en sovsäck, jämför mordet på Laura Gaudetti -65.
   Allt förutsatt att det inte finns vittnen förstås, eller att musens anhöriga anmäler hen försvunnen. Jag utgår från att brott mot griftefriden inte gäller möss, om nu inte musen var religiös.

   Radera
  8. @Cornucopia
   Haha, okej, vilket underbart land vi lever i.

   Får väl släpa runt på 10kg skrot för att bygga fällor då, finns ju ett par att välja på :)

   http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Rattsinformation/Beslut-jakt-mm/Beslut-om-jakt-och-vilt/Fangstredskap/Sok-fangstredskap/

   Radera
  9. @Mikael
   Jag har sett folk skjuta skogsmöss, sorkar och diverse småfåglar med luftgevär, träffar man halsen eller huvudet så dör djuret.

   Men eftersom det är olagligt så känner jag ingen poäng i att fortsätta diskussionen här, känns ganska korkat..

   Radera
  10. Råttor och småfåglar går att "jaga" med vanliga luftgevär. Däremot är det inte så mycket mat på dem. Förmodligen enklare att fånga dem med råttfälla. Hade när jag var liten ett pumpgevär kaliber 5,4mm utan övertrycksventil som det gick att skjuta lite större djur som måsar och kråkor med, men såna luftgevär är förmodligen olagliga nuförtiden. Eldhastigheten är också väldigt låg, typ ett skott i minuten, och ett fasligt pumpande mellan skotten.

   Radera
  11. @enannan
   Jag har spanat lite på pumpgevär och pistoler också men verkar ändå som att fjäderdrift är att föredra om man ska se på rena prestandasiffror som utgångshastighet och anslagsenergi. Finns ju även en "ny" form av pumpvapen som kallas PCP(Pre-Charge Pneumatic) som pumpas upp med tryckluft så som jag förstått det. Rätt dyra vapen men kan vara intressant o testa(på skjutbana givetvis).

   Jag har aldrig tänkt överleva på enbart en proteinkälla men får man tag i några smågnagare, lite fisk, insekter, svamp, bär och "sallad"(Det mesta som är grönt i skogen går att äta) så lever man lyxliv i min mening :)

   Även om det är TV så är TV-serien Alone väldigt underhållande och en bra källa till kunskap och inspiration.

   http://www.history.com/shows/alone

   Radera
  12. Helt seriöst, du får en cz99 billigare och med lägre straff om du ertappas om du köper den på gatan än om du har en armborst.

   Radera
 5. Vi får snart se om svenska politiker passar på att sänka EU:s popularitet ett steg till.

  SvaraRadera
 6. Ygeman borde klämmas på pulsen angående sina uppenbara lögner i detta sammanhang. Detta har totalt eliminerat allt hans förtroendekapital i mina ögon.

  SvaraRadera
 7. Man förstår amerikanarna i NRA,

  Om dina vapen registreras är detta du får förr eller senare...
  Det finns gott om aktivister inom den svenska poliskåren som kommer utnyttja detta så långt det går för att minska allt civilt, legalt vapenägare.
  Läs gärna vad morgonsur skriver om aktivismen inom poliskåren, länk finns bland cornucopias länklista. Det är inte bara "punkardanne" som har en agenda i det gänget...

  SvaraRadera
 8. Den enda minister som ånjuter folkets förtroende är Ygeman. Vågar S rasera det genom att implementera hårdare krav än EUs direktiv? Dvs beslå Ygeman med lögn, förr eller senare får av förklara sig.

  Aktivister eller ej, det är självmord att få S regeringen att se dum(mare) ut än vad den är :)

  ( hur det nu är möjligt)

  SvaraRadera
 9. Snyggt, ett dussin illegala vapen från Belgien används till ett illdåd i Paris. Då ser man till att förbjuda en massa legala vapen. En smula förvirrat kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är såklart att visa handlingskraft och göra något, vad som helst, oavsett logik eller effekt. Säkerhetsteatern fortsätter.

   Radera
  2. Jättedumt att förbjuda legala vapen. Det är ju redan förbjudet att stjäla vapen, och det som är förbjudet kan som bekant inte ske.

   Radera
  3. Ja det är dags att förbjuda illegala vapen, det här är verkligen inte okej. Dessutom behöver vi nog en nationell samordnare till det här, Mona är ledig vad jag hört...

   Radera
 10. Stort utrymme för tolkningar, tyvärr skall alltid Sverige vara "bäst i klassen", men det gällerför jägare och skyttar att vara på de folkvalda. Nu för tiden när värnplikten är avskaffad, är det i stort sätt bara jägare och skyttar som har vapenkännedom, folk i allmänhet inhämtar sina kunskaper från filmens värld.

  SvaraRadera
 11. Betyder det att min Steyr AUG blir olaglig nu? Shit asså.

  SvaraRadera
 12. Så då kommer presumtiva illgärningsmän att t.ex. använda två Kel-Tec PMR-30 och stå lite närmare?

  SvaraRadera
 13. "Äntligen är terrorn i Europa stoppad!"

  Alleluia!

  SvaraRadera
 14. Bummer, vad ska man nu ta med sig när man går hem från Pendeltåget sent en mörk kväll ? Eller när man stannar för att hjälpa en utländsk bilist som fått motorstopp ??

  SvaraRadera
 15. Verklighetsfrånvända beslut brukar alltid slå tillbaka.

  SvaraRadera
 16. Sverige behöver ett Second Amendment! Rätten till effektivt självförsvar är en en mänsklig rättighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige behöver en vettig konstitution till att börja med. Tillägg till ett skämt blir aldrig mer än ett skämt...

   Radera
  2. Fritt fram för oss att envarsgripa poliser (tex insatsstyrkan) som går omkring med automatvapen! eller står staten över lagen och gör skillnad på "vi och dom" ?!

   Radera
 17. Polis och Försvarsmakten omfattas inte av vapenlagstiftningen, så lycka till med ditt envarsgripande.

  SvaraRadera