Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-07-05 10:40

Ellevio: Det kan bli lägre elnätpriser på landsbygden

Ellevio ser möjligheter för lägre elpriser på landsbygden framöver, sedan ett domstolsutslag gett dem möjlighet att börja en utjämning mellan elnätpriserna mellan stad (Stockholmsområdet främst) och landsbygden. Dock vill man på sikt få högre avkastningskrav än de 4.53% som är reglerat tillåtet idag, vilket i så fall kommer höja allas elnätpriser.

Energimarknadsinspektionen tillåter idag en avkastning för elnätsmonopolen om 4.53%. Detta gäller åtminstone för nuvarande period och var en procentsats som fastställdes vid rekordlåga räntor. Ellevios Jonatan Björck menar att Ellevio vill se 6.5% i tillåten avkastning över en 40-årscykel, men det är fortfarande låga avkastningskrav jämfört med normalt ränteläge. 

Det blir antagligen enklare att få igenom högre tillåten avkastning om räntorna stiger, vilket i så fall innebär att det inte bara är huslånet som blir dyrare vid stigande ränta. Detta ligger fortfarande många år framåt i tiden.

Kortsiktigt aktuellt kan istället bli prissänkningar för elnätkunder på den svenska landsbygden, inklusive landsbygdens företagare. Ellevio har fått igenom ett domstolsbeslut som ger dem möjlighet att jämta ut elnätpriserna mellan sina elkundsområden.

Björck gav exemplet att en höjning på 5% i Stockholm kan ge upp till 15-20% lägre elnätpriser på för Ellevios kunder på landsbygden. De flesta Stockholmskunder är dessutom lägenheter, som betalar så pass lite att en 5%-ig höjning kan handla om några kronor i månaden. 

Så som elnätmarknaden fungerar så behöver de generella godkända höjningarna matchas av ökade investeringar. Björck medgav att hushållens installation av solceller inte medför ökade kostnader, om nu inte ett helt villaområde installerar solceller. Ellevio skyller inte längre på förnyelsebar energi för investeringsbehov i elnätet. Är man lite insatt så inser man lätt att hushållens solcellsanläggningar inte innebär några problem för lokala elnät, inte mer än att slå av eller på en varmvattenberedare på några kilowatt.

Ett större problem kan bli ett ökat antal elbilar. Dessa kan i stor utsträckning förväntas hamna i villaområden, på grund av bristande laddningsmöjligheter för lägenhetsboende. Ett villaområde har dessutom inga eller få arbetsplatser som stänger ner klockan 17, samtidigt som alla elbilar kommer hem och kopplas in på elnätet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Blir det inte lite bakvänt?

  Elnätspriset ska ju täcka kostnaden för själva elnätet och i min värld så är denna kostnad högre på landsbygden utslaget på antal abonnenter eller förbrukad kilowattimme.

  Missar jag något?

  Eller ser Ellevio bara ett sätt att tjäna mer pengar. Folk flyttar från landsbygden till städerna och Ellevio vill nu höja elnätspriserna i städerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså - de vill höja priserna i storstäderna utan att behöva investera pengarna i elnätet.

   Radera
  2. Tjäna än mer pengar är väl målet ja,dessutom utan egen extraansträngning.
   Snacka om att lägenhetsabonnenter pallar rejäla höjningar...

   Radera
  3. Eller så tänker de att folk på landet kanske inte behöver ström alltid;)

   Radera
 2. Sedan kan de anlita underentreprenörer som de själva äger och sätta en fet timtaxa. Då kommer ägarna runt 4.53 % taket.

  Men vad är det som blivit dyrare sedan 30-40 år? Lika många kärnkraftverk och vattenkraft. Inflationen är som bekant nära 0 %

  SvaraRadera
 3. Bra att någon på Ellevio nyktrat till och begriper att solceller inte är negativt för ett måttligt bra skött lokalnät.

  Ja elbilarna kommer att behöva mer el under natten. Men med lite smartare eltariffer blir det ett obetydligt problem. Och dessutom ser jag idag ökad kraft i utvecklingen av de autonoma fordonen. Givetvis hinner många elbilar utan mer än obetydlig autonomi säljas innan större mängder helt autonoma bilar får inflytande. Med de autonoma förändras hela bilden.

  För övrigt bör vi i villor i 08 inte gnälla över en viss subvention av glesbygden.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Vi äger inga entreprenörer och har noggranna upphandlingar av alla som arbetar för oss.

  /Jonatan Björck, Ellevio

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite flummigt alltihop. Håller med Wofser sett till underlaget.

   Men vad gäller elbilarna...om villaägarna i ett villaområde då laddar upp sina solcellsbatterier under dagen och senare "fildelar" ström via det lokala nätet, och att elbilarna laddas under natten då?
   De kanske rent av kan ha en gemensam lokal elpool? Så slipper "det stora" lokalt sett elnätet belastas förutom när vädret är dåligt.

   Radera