Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-08 13:53

Anekdot: 126 400:- SEK per m2 för en etta på södra Södermalm

Dags för en bostadsmarknadsanekdot. Som bekant ska lägenhetspriserna säsongsmässigt stiga i juli och augusti, även om de nu dokumenterats som fallande i juni. En etta har såldes i veckan för 126 400:- SEK på södra Södermalm, vilket talar för att priserna kan vara på väg att vända upp igen.
En Fisker Karma parkerad på närliggande Södermannagatan.
Det handlar om en etta på 25 m2 på Ringvägen 162, dvs nära Vitabergsparken.

Lägenheten gick den 7:e juli för 3 160 000:- SEK eller 126 400:- SEK per m2.

Det kan förstås vara undantaget som bekräftar regeln, eller så har sommarens sedvanliga "köpfest" när föräldrar köper lägenheter åt sina telningar som ska börja studera till hösten dragit igång i år igen.

Någon som är överraskad?

Priset kan sägas vara exceptionellt. Så sent som 21:a juni var kvadratmeterpriset på en 37 m2 etta på Ringvägen 122 "blott" 91 892:- SEK per m2.

Likväl är detta endast anekdoter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Är du förvånad att kvadratmeterpriset för en lägenhet på 25 m2 är högre än en lägenhet på 37 m2?

  SvaraRadera
 2. Kan det vara samma lgh som såldes 3.165.000kr ett år tidigare?

  http://www.hemnet.se/salda/bostadsratt-1rum-sodermalm-sofia-sverige-ringvagen-162,-5-tr-293001

  I så fall har priset gått ner....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insåg att den var på 34 kvm så ej samma.

   Radera
 3. Nej det är inte samma. 25 vs 35 m2.

  SvaraRadera
 4. Inte bara Södermalm, för c:a en vecka sedan gick 22kvm i söderförort för 2.400.000, dvs 109000/kvm. Tidigare i år har liknande lägenheter i samma förening gått för 2.300.000.

  SvaraRadera
 5. Initialt lär väl största effekten av amorteringskravet ligga på de dyrare och större objelten. Dvs de på 5 miljoner och mer, för det är ju där som också kravet börjar ticka iväg... I pengar per månad mätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, föräldrarna vill ju ogärna amortera 60 tusen per år på ungens etta för 3 miljoner. Tror nog att en del drar sig för att köpa med den lilla skillnaden på månadsbudgeten. Det bygger ju på med Thailandsresan och nya privatleasingbilen.

   Radera
  2. Fast med anekdotvarning har dock de historier i min närhet byggt på hjälp med insatsen från föräldrar. Resten får den/de unga ta själva. Dom är dessutom häpnadsväckande lugna inför tanken på att läget kan se annorlunda ut om några år. "Jag måste ju bo någonstans" eller "det löser jag då" är svaren man får.

   Radera
  3. Jo, fast det är samma varningar nu som för 5-10 år sedan. Det kan säkert skruvas upp lite till.....

   Förresten, idag hände något historiskt -- "statslåneräntan" blev negativ (-0,01%). Alla statsobligationer utom de med tio års löptid har nu negativ ränta och snitträntan för "obligationer med minst 5 års kvarstående löptid" är alltså negativ.

   Den som lånar ut till svenska staten på tio års sikt får kungliga 0,14% ränta före skatt. Hurra.

   Radera
 6. Vad jag ser är att det börjar dyka upp ett par lägenheter i varje område, sthlm, med rejält rabatterade utgångspriser. Precis som 2011 mao.

  Nu återstår att se om det blir ett hack i kurvan eller inte.

  SvaraRadera
 7. Får jag tipsa om ett billigt campingboende nära Högdalstoppen vid tågspåret. Stort tack till Stockholmsstad som ställer upp för sina nya invånare.

  SvaraRadera
 8. Alltså, Lasse, man-to-man sådär - ditt intresse för bostadspriserna börjar gå lite för långt. Farbror doktorn kliar sig i huvudet och sträcker sig efter DSM... Tvångsfixering, hmm...

  SvaraRadera
 9. Med 1304 kr i avgift ja,många ser nog månadskostnaden all inclusive som det intressantaste.

  SvaraRadera
 10. Är det så jävla viktigt att bo mitt i Stockholm att man betalar så mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Richard: men man betalar ju inte så mycket. Vi har ju fått veta att månadsavgiften endast är 1304 kr. Med 15% kontantinsats blir det under 9000:- i månaden, inkl. den nya tvångsamorteringen. Det finns många som tycker det är värt 9 papp att bo mitt i härligheten.

   Lånet behöver man ju aldrig helt betala av.

   Radera
  2. För 9 papp kan man till och med hyra i världens sämsta marknad för andrahand i innerstan (vasastan, Östermalm). Lägg på en tusenlapp om du vill att ettan ska vara möblerad o fint skick.

   Har inte räknat men 9 papp låter mycket.

   Radera
  3. Sen vet jag inte om härligheten var ironiskt. Vi har en extremt smutsig och ovärdig huvudstad sett över året och över staden (det finns såklart guldklimpar).

   Radera
  4. Man kan komma under 8000 :- i månadskostnad med större kontantinsats såklart. Swedbanks bokalkylator gav ungefär 9000:- i kostnad med 15% i kontantinsats vilket är minimum.

   Jag tycker 9000 för en central etta i andra hand låter mycket billigt. 12-15 tusen skulle jag inte tycka vara för mycket. 9000 för ett rum i delad lgh är också som hittat. Det är en dyr stad.

   Radera
 11. Lån måste alltid betalas, om än av ditt dödsbo...
  I repeat- måste man investera så mycket för att bo så smått, mitt i smeten. Finns det ingen kärring,förlåt äldre dam med en sexrummare i fil på Östermalm som tar inneboende?

  Eller något burspråk to let på en takås med utsikt över Söders tak, ungefär som Mauro Scocco i "Sarah" ? Typ.

  Måste alla dårar köpa BRFer?

  Been there done that.

  För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket. Så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju resonera så här -- amortera ner lånet till 50% av bostadens marknadsvärde till pensionen. Sluta sedan amortera, för amorteringarna kommer inte ge dig en besparing i ränta under din livstid -- roligare att använda pengarna till resor osv. Skulden löses ändå när man dör.

   Jag håller inte med, men finns det egentligen något fel i ovanstående resonemang?

   Exempel: Lån på 2 miljoner idag, nedamorterat till 1 miljon vid 65. Istället för att amortera 50 000/år fram till 85-årsdagen så gör man något kul för pengarna istället á en pangresa om 50 000 kr om året tills man dör.

   Radera
  2. Helt korrekt tänkt.

   Men jag köper hellre ett mycket billigare boende och istället arbetar halvtid. Typ en tomt, borra en brunn och bygga ett litet hus för runt 250.000:- och halvtid ägnar mig är projekt - HELA LIVET!

   Radera