Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-11 14:50

37 foodtrucks har lagt ner i Stockholm - klarar inte 18 000:- kronor i höjda avgifter

Av fi-mp-s-v styrda Stockholm stad har uppnått sin önskan att minska antalet rullande gatukök ("foodtrucks") genom höjda avgifter. Av 96 gatukök har 37 lagt av till år 2016 sedan avgiften höjts från 12 000:- SEK per år till 30 000:- SEK.


Som bekant höjer man skatten på tobak om man vill se mindre rökning, högre skatt på alkohol om folk ska dricka mer och högre avgifter på småföretag om man vill bli av med arbetstillfällen. 

Sagt och gjort har fi-mp-s-v-styret i Stockholm höjt avgiften på en mycket utpräglad småföretagarverksamhet, nämligen rullande gatukök, aka foodtrucks. Det har gett till resultat att 37 av 96 har slutat.

I en fungerande marknad med konkurrens finns det sällan några större marginaler till överskott. Visst, gatuköken kanske kan betala en dräglig lön till sina hårt arbetande småföretagare, men inte mer än att en höjning från 12 000:- SEK till 30 000:- SEK i avgift slår ut 38.5% av dessa företag.

Värt att tänka på när nu alla Stockholms småföretagande butiker, restauranger och caféer kan behöva betala miljonbelopp på att anpassa lokalerna till samtliga existerande funktionsnedsättningar.

När denna typen av i drift mycket billiga matställen slås ut av 18 000:- SEK i höjda kostnader, vad tror ni investeringarna för funktionsnedsättningsanpassning kommer ge för effekter på Stockholm hundratals, kanske tusentals småföretagarbutiker och restauranger eller caféer? Tror ni att fler kommer startas eller att många kommer lägga ner?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Ämen,foodtrucksen har ju varit min garant mot hunger.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6469250

  SvaraRadera
 2. Sorgligt, eller hur! Politikerna vill bara höja skatter, och avskyr nya coola små-företagar-ideer. Kanske skulle man bli en färgad regnbågsmänniska som migrerat från EU och har en konstig religon och som det är extra synd om ? Då kan man väl få maximala bidrag och slippa att göra något ?

  Btw. Tips till ett nytt inlägg på bloggen -- > Läste just om DNs granskning av RiksRevisorn. Trist historia, som säkert upprepar sig överallt i Politiken och i stora företag. Se bara till att de egna kompisarna får topp-jobb och bra lön, och hoppas på gentjänster senare. Kompetens betyder inget numera, bara rätt åsikt och connections.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå numera? Så har det alltid varit i politiken vi har bara blivit bättre på att uppmärksamma och upptäcka det med internets intåg.

   Det är därför statsmakten och dess tillhörande myndigheter och institutioner ska vara så små och marginaliserade som det bara går.

   Som jag har sagt tidigare. Skatt ska baseras på vad den behövs till och inte som idag på att maximera skatteuttaget för att sedan lista ut vad skatterna ska slösas bort på.

   Det här är inget nytt eller en överraskning det är en inbyggd brist i hela det politiska systemet.

   Radera
 3. 30kkr om året eller månad?

  SvaraRadera
 4. I min stad så finns det en hel del mark planlagd för bostadshus på 3-5 våningar samtidigt som det råder bostadsbrist. Bostadsbolagen ser dock ingen ekonomi i att bygg så pass låga hus, utan vill helst bygga 8 våningar, mycket på grund av kravet på hiss. Nu tar jag inte ställning i just den frågan, men det är tydligt att tillgänglighetsanpassningen inte enbart har positiva effekter samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lika dyrt och krångligt att handikappanpassa i nybyggnation. Problemet är ju långt mycket större i äldre fastigheter. Gamla fastigheter i äldre stadsmiljö. Och vad händer i de fall där man driver verksamhet i K-märkta fastigheter. Där "får" man ju oftast inte göra större ingrepp.

   En liten företagare har ofta inte mer pengar i företaget än en vanlig persons eller familj har på sparkontot. Tänk om alla som bor i privata hus eller borätter måste installera hiss eller rulltrappa i sitt boende som generell anpassning.
   Skulle tro att det skulle slå mycket hårt för många. Sälja, flytta och dessutom oftast till ingen/liten nytta.

   Idiotiska förslag ska kallas för vad det är.

   De flesta som driver liten verksamhet vill ju inte djävlas med folk och därför inte anpassar på olika sätt. Skulle staten ge 100% bidrag till anpassningen skulle nog de som kan, göra det. Men kostnaden för sådant är ju gigantisk och kan nog bara bekostas av Jonas Sjöstedts vänsterparti.

   Radera
 5. När man ser alla politiska beslut som skapar effekter som man inte egentligen vill ha så undrar man om det är någon i politiker, tjänstemanna, konsult - röran som verkligen tänker och funderar på kopplingen mellan orsak och verkan. Jag är inte övertygad att det är så. Politikerna har ofta ingen aning om vad de beslutar om och tjänstemännen bryr sig inte om det blir fel - har de invändningar så får de problem med befordran.

  SvaraRadera
 6. Måste vara rätt kassa marginaler om man inte klarar att betala ca 80 kr mer per intäktsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ser tydligen dagverksamheten som någon form av marknadsföring och pengarna görs på event och marknader etc.

   Sedan är det så jävla korkat att förbjuda försäljning av typisk fyllemat efter kl 2400. Macdonalds eller 299 för en Panpizza på Utekrogen

   Radera
  2. Man ser tydligen dagverksamheten som någon form av marknadsföring och pengarna görs på event och marknader etc.

   Sedan är det så jävla korkat att förbjuda försäljning av typisk fyllemat efter kl 2400. Macdonalds eller 299 för en Panpizza på Utekrogen

   Radera
  3. Avgiften skall betalas före intäkterna kommer. Typisk tröskel som bör tas bort för att få fler eller höjas för att stänga ute.

   Radera
 7. Det roliga är att alla mysiga hipsterställen på Söder kommer försvinna när HCP anpassning blir obligatoriskt. Där bor alla miljöpartister som röstar på bla Kuhnke. De kommer bo i en öken.

  SvaraRadera
 8. Toppen, hoppas de övriga försvinner snart.

  Under 3000 i månaden i hyra. Vad har en krog i stockholm i hyra som konkurrerar med dessa?

  Dessutom så parkerar de lite hej vilt.

  SvaraRadera
 9. Har inga synpunkter på avgiften för den ambulerande korvmojjen, men handikappanpassningen av ALLA kommersiella verksamheter oavsett storlek är inte vettig. Då är jag ändå vän av det gamla folkpartiets handikapprojekt, och strävan efter att ge alla en möjlighet att leva ett så rikt liv som möjligt. Men här blir det in absurdum, det blir så många lokaler att anpassa att vi inte kommer att klara av det. Var ska hantverkarna komma ifrån förresten, de lär ju vara upptagna av nybyggnation några år framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hantverkare i Sverige kommer från öst. Det finns massor av polacker som jobbar för 60kr i timmen och sover på en madrass i ett kyffe de delar med 10 andra i tremånadersperioder, och bolagen är ofta Estniska. Man byter bara ut bolag och gubbar och låter dem rotera. Så detr är inget problem.

   Radera
 10. Vänta bara tills det blir obligatorisk hbtq-certifiering för alla småföretagare...

  SvaraRadera
 11. Man ska inte tjäna pengar på folks hunger, profitjakten måste få ett slut!

  SvaraRadera
 12. Detta gäller stadens mark. Många sluter egna avtal med privata fastighetsägare och står på deras mark istället men visst är det stolligt. Är det Gyllene måsen som lobbat fram detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gissa på facket. Nog inte många foodtruckare som har kollektivavtal och det är ju inte alldeles lätt för att facket att blockera ingången till en restaurang som kör runt.

   Radera
 13. Varför i helvete ska man behöva betala pengar för ett tillstånd att sälja mat till befolkningen? Vilka tror de att de är?

  SvaraRadera
 14. Socialisternas företagarfientlighet sticker upp sitt fula tryne igen.

  Enmansföretag med enskildfirma betalar höga skatter redan som det är, sen ska dom beläggas med ännu mer börda av kommunpolitikerna så dom får lägga ner verksamheten och bli arbetslösa. Verkligen lysande av Stockholmskommun att ta bort arbetstillfällen istället för att skapa dom. Samt ta bort möjligheten för dom som jobbar i stan att äta mer varierad lunch. Näe folk ska tvingas till McDonalds och BurgerKing istället, det är ju jättebra för folkhälsan.

  SvaraRadera
 15. - Höjda avgifter
  - Krav på handikappanpassning
  - Krav på kassaregister

  Kväv småföretagarna Viva la Mc Donalds.

  SvaraRadera
 16. Allvarligt talat vill vi väl ha arbeten på hög kompetensnivå som vi kan konkurrera med. Vad skall vi med sådana här "enkla jobb" till? Finns väl nog med kebabsvarvare?

  SvaraRadera
 17. "Magnus Så det är alltså genomtänkt av staten att genom ökade krav tvinga kebabsvarvare till att lägga ner sina foodtrucks och istället använda sin raketforskarkompetens till att starta hitech exportföretag?

  Jag tror dessvärre att resultatet istället blir att kunderna går till Mc Donalds och kebabsvarvaren får sadla om till stekare hos Mc Donalds och istället för att vinsten går till kebabsvarvaren och hans familj så går vinsten till andra sidan Atlanten.

  SvaraRadera
 18. Jag försökte mig på att vara en aning ironisk angående det myckna talet om enkla jobb från vår rödgröna röra som också styr i Stockholm. Enkla jobb som man nu försöker avskaffa. Fast det där med rakteforskarkompetens var också rätt ironiskt. Men Big Mac är ju världens godaste hamburgare(obs, ej ironi). Jag gillar inte kebab.

  SvaraRadera
 19. Bra, bort med foodtrucks. Säljer okej hipstermat till överpris. En lunchrestaurang i samma prisklass i stockholm levererar maten snabbare, man kan sitta någonstans, godare mat, men gör det med en månadshyra som är vadå, 30-50 ggr dyrare?

  9 ggr av 10 är jag besviken på maten i foodtrucks. ändå står det 30 personer och KÖAR för att betala 95 spänn för en hipstermacka. Egentligen är det bra, för då slipper man dem i vanliga restaurangerna.

  En annan hipsternotis jag gjort är att det kommit massa restauranger som har street food i namnet, helt plötsligt är det en jävla kö dit, även fast det bara är helt jävla vanlig mat ^^

  Samma sak som dunkin donuts. Det var en jävla kö dit under rätt lång tid, det är munkar för femton spänn!

  SvaraRadera