Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-06-13 17:26

Tyskland förnekar ubåtsintrång

Den tyska ambassaden förnekar på min förfrågan att en av deras ubåtar ska ha kommit in i svenska marinens skarpskjutningsövning förra våren, vilket Public Service/SR hävdar.

På min fråga svarar Antje Sörenson vid den tyska ambassadens presstjänst som följer, efter att ha kontrollerat med tyska myndigheter:
"Det föreligger ingen information om saken vid tyska myndigheter."
Ett fullt rimligt svar. Sverige är en av NATO:s aktivaste samarbetspartners via Partnerskap för fred och informerar naturligtvis om när man har skarpskjutningsövningar i Östersjön. Då Sverige redan övar åtminstone årligen med NATO-länder i Baltops, inklusive Tyskland, så finns det heller ingen anledning för Tyskland att spionera på svenska övningar. NATO:s ubåtskommando COMSUBNATO är också mycket professionella och skulle knappast riskera någon av sina ubåtar genom att skicka in dem i en svensk skarpskjutningsövning.

Tyskland har nu officiellt förnekat SR:s uppgifter och det är därmed upp till SR att lägga fram tydligare bevis än "enligt Ekots källor". Det ska ha handlat om ett möjligt siktat periskop under några sekunder, vilket gör det ännu mer intressant att förklara hur man kan identifiera en nationalitet utifrån det.

Man kan också fråga sig varför inte SR i enlighet med objektiv rapportering själva kontaktat tyska ambassaden för en kommentar till deras anklagelser. Det samma gäller alla övriga media som okritiskt fört vidare SR:s uppgifter. Vad jag sett har ingen kontaktat Tyskland för en kommentar.

Tillägg: Presschefen på tyska ambassaden skriver även detta på Twitter.
Verkar onekligen som att Sveriges Radio blivit utsatt för desinformation och borde kontrollera sina källor lite bättre. Ibland vill media verkligen tro på något och det är då väldigt lätt att sälja in det önskade.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Jag är mer eller mindre övertygad om att ekots källa är någon av kryptokommunisterna som arbetar inom regeringskansliet eller något av departementen. Förmodligen har vederbörande inte direkt insyn i saken utan jobbar med något helt annat och har så här långt i efterhand fått höra nått i fikarummet/personalfesten.

  SvaraRadera
 2. Att moder Svea ovetande penetrerats av det tyska underrättelseorganet håller jag för osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att moder Svea ovetande omslutit det tyska underrättelseorganet håller du för osannolikt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Det här handlar inte om invandring.

   Radera
  4. Vet inte hur du fick det till att handla om invandring... Förlåt...

   Radera
  5. Samma absurda propaganda som att Natos oberonubåtar skulle smugit runt i svenska skärgårdar på 80 - talet. Kräver 20 m vattendjup för att vara under ytan

   Radera
 3. De kanske hördes sån där Ompa-ompa-musik när periskopet bröt ytan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte ett periskop utan en XL-currywurst som bröt ytan?

   Radera
  2. Kanske, jag tycker vi borde hota med att exportera 1000000 falukorvar till Tyskland om de inte slutar

   Radera
  3. Det var inget periskop, det var en tysk gayporrstjärna som simmade ryggsim.

   Radera
  4. hoppades han på en Svensk torpedavfyrning?

   Radera
  5. Mer sannolikt är att det var en saltvattenssvullen currywurst som tillfälligt fastnade mellan 2 kobbar i stockholms skärgård, samtidigt som SR-radios sommarpraos blev cermoniellt invigna med rödvinshalsande i risig plastbåt, i bästa vänstermaner. O kanske spred sig sedan denna incident via suddiga minnen av något köttigt guppande, till fikarummet, vidare till ekot...

   Radera
 4. Dom har blandat ihop ubåt med abbott. Det var alltså en tysk munk som siktades i skärgården. Säkert naken - man vet ju hur tyska turister är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert en av de 10000 som skulle ha kommit för flera år sedan men tog tillfället i akt när vi hade öppethus.

   Radera
  2. Tog tillfället i aktern menar du väl?

   Radera
  3. Ben, naturligtvis har du rätt som vanligt. Jag är övertygad om att det var en sällsynt stor och fet tysk munk som var på lekhumör och låtsades vara en ubåt när han simmade ryggsim då han badade helt naken. Eftersom han levt några år i celibat så svällde hans dase till något som ovana betraktare, det vill säga nunnorna som bjudit in munken, misstolkade som ett periskop.

   Nunnorna ringde journalisten som brukar skriva snyftreportage om asylsökande som fått avslag och rapporterade händelsen. De var säkra på att det var just en tysk ubåt då de hörde en röst läsa böner på tyska.

   Eftersom nunnor aldrig ljuger så var det ju helt onödigt att göra en källkontroll.

   Radera
  4. Näe, den penetrerande abbotten i skärtgården fick inte ur buttenpluggen. Så aktern är säkrad.

   Radera
 5. Är ni bekant med begreppet "invandrarTV" ?
  Liten och stor variant.
  Samt "invandrarkamera".

  De var vanligt förekommande då svenska marinen arbetade hårt på att vända upp ALL bottensediment i skärgården.

  Synd man inte har bra vapen idag, då hade nog krängkningarna upphört fort.
  SvaraRadera
 6. Jepp,12 och 13,och även hockeypucken.
  Mmmm,effektiva saker.

  SvaraRadera
 7. När du ändå är i farten så kan du väl fråga den ryska ambassaden också! Förnekar även de kännedom om saken så vet vi att Putin blivit snäll som ett lamm och du slipper spekulera mer om hans göranden och låtanden...

  SvaraRadera
 8. För att vara seriös, om Tyskland ville ha med en ubåt där så kunde man helt säkert kontaktat den svenska försvarsmakten och bett att få vara med och öva, ungefär som i följande artikel. Här beskrivs en övning med soldater från Sverige, Finland och NATO.

  https://www.hbl.fi/artikel/amerikaner-intog-svenska-uto/

  SvaraRadera
 9. Att referera till den geopolitiska pucktvåan Carl Bildt som expert på ubåtsfrågor och nationalitetsbestämningar av kränkande undervattenverksamhet, är i sammanhanget löjeväckande. Gör inte det, snälla!

  Den 25 maj 1994 skrev statsminister Carl Bildt ett brev till Rysslands president, Boris Jeltsin till följd av misstänkt främmande undervattensverksamhet i svenskt vatten. Utdrag ur brevet:

  ”Den tekniska bevisningen för detta är övertygande… Mot bakgrund av de erfarenheter vi haft med sovjetiska ubåtar under tidigare år ligger det dessutom nära tillhands att tro att ansvaret för denna verksamhet kan ligga i olika kvarvarande ex-sovjetiska strukturer eller aktionsmönster.”
  https://janmilld.wordpress.com/2011/12/05/bildt-och-sanningen/

  Boris Jeltsin blev rasande för denna insinuation. Det mest remarkabla med detta brev var dock inte det felaktiga nationsutpekandet av undervattensverksamheten, utan att detta brev skrev Carl Bildt på eget bevåg utan att konsultera utrikesnämnden. Enligt min minnesbild blev följden att Carl Bildt prickades för detta brev av ett enigt Konstitutionsutskott, vilket är ytterst ovanligt. Det ska mycket till för att få fullständig enighet i ett Konstitutionsutskott baserat på KU-förhör av en f.d. statsminister.

  Jag har länge varit övertygad om att det var en sovjetisk ubåt i Hårsfjärden 1982. Det är jag inte längre med tanke på den skarpa information jag har fått under tiden. Min slutsats är att sannolikheten för att det rörde sig om en Natoubåt, närmare bestämt en västtysk ubåt, är högre än sannolikheten för en sovjetisk ubåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det är information du fått via samma media som du för ett par dagar sedan betecknade som "russofobisk" som fått dig att tro att det inte var några ryssar i Hårsfjärden?

   Radera
 10. Jag har en aning från vilken gruppering som sprider denna typ av information. Mathias Mossberg har haft liknande resonemang i höstas och dessutom gett ut en reviderad utgåva av "I mörka vatten" där det ska finnas "ny information" som visar att Nato låg bakom 80-talets ubåtskränkningar. Mossberg är också Nato-motståndare.
  Jag tror någon nära Ekot har hört eller fått detta berättat för sig och blandat ihop kränkningarna i nutid med Utö-historien som den beskrivs här (denna beskrivning tycker jag är väldigt spekulativ)
  http://www.etc.se/debatt/morkar-militaren-om-ubatsobservationer
  Så detta är troligtvis vad "källan" har missuppfattat.

  SvaraRadera