Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-15 08:47

Svensk ekonomi går som en Tesla - på verkstad

Som bekant går svensk ekonomi som en Tesla. Fast tydligen en Tesla på verkstad. Mediauppgifter säger nu att Ericsson avser varsla 4 000 till 25 000 anställda och H&M:s försäljningssiffror utmålas som en besvikelse.
Teslor väntar utanför verkstaden.
Ärligt talat är Bonnier/DI:s krigsrubriker om H&M säljsiffror en besvikelse ett clickbait. Försäljningen ökade med 9%, mot analytikernas 10.8%, men ökningen var 11% kalenderjusterat. Så det tror jag man kan släppa.

Däremot sägs det nu att Ericsson ska varsla 4000 personer för att uppnå sina lönsamhetsmål. Idag går Schibsted/SvD ut och säger att siffran istället är 25 000 personer som ska få gå och hela verksamheter ska läggas ner.

I grunden ligger att Ericssons försäljning backar. Och om man inte kan öka försäljningen så kan man alltid minska kostnaderna.

Ericsson har 116 000 anställda, så det handlar om att säga upp drygt var femte anställd.

Teslan är på verkstaden.

Bara för att inte Volvo ska bli sura avslutar vi väl med en bunt Volvo S90 på bykrogens parkering.
Sveriges ekonomi går som en S90 - på journalistdemo.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Undra hur långt tid det kommer ta innan vi vänjer oss vid att S90 regskylten sitter för långt ner... (dvs inte på bagageluckan) Får väl va glada att designen på V90 inte gav dom möjlighet att göra samma sak där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade då blivit fööör lik en Saab 9000 cse i baken....

   Radera
 2. Ja, och bostadspriserna har börjat backa. Att sitta med dyrt lån i Tokholm och där båda parter arbetar på Ericsson hade gjort vem som nervös. Eller Lund för den delen, eftersom just Lund är.en sådan verksamhet som kan kapas pga lönsamhetsproblem.

  För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan etc. etc.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. We ain't seen nothing yet.

  SvaraRadera
 5. Ericsson har dryga 40 miljarder i goodwill, där kan vi se fram emot betydande nedskrivningar.
  När det dessutom är si och så med kassaflödet och en vd som är under hårt tryck utifrån är det inte konstigt att aktien faller 25% sen årsskiftet och 32% på 12 månader.
  Ericsson har alltid haft en märklig företagskultur och det skulle behöva vädras ut ordentligt där. Frågan är om det någonsin kommer att ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även en kyckling utan huvud kan leva länge om den sondmatas. Dock kommer inget nytt och säljbart ur den kycklingen.

   Radera
 6. Volvon..den är för jävla lyckad va?(designen)
  Konstigt med reklamen bara,en minut 20 sekunder med någons bios innan bilen ens visas,dålig reklam.

  SvaraRadera
 7. Det går att gardera sig mot en eventuell inlåsning i dyr villa vid bostadskrasch för den som vill. Det är bara att se till att handikappanpassa på egen hand - och långt över miniminivån. Jag vet tre killar som gick ihop och köpte en villa, officiellt som privatbostad, som de sedan på egen hand rustade upp så att den skulle kunna användas som handikappanpassad gruppbostad. Detta utan att tala om det för någon eftersom det formellt fortfarande var en privatbostad, och inga yttre tillbyggnader eller förändringar gjordes utöver en rullstolsramp. När de var klara ringde de upp kommunen; "Har ni behov av en handikappanpassad gruppbostad? Vi har ett hus att sälja som kan användas till det." De hade t.o.m lagt sig en bit över normala handikappnormer, så villan var i praktiken inflyttningsklar för de på kommunens väntelista rakt av.

  Snabb affär. Över en miljon kronor plus för sex månaders arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns onekligen billiga fastigheter därute som man kan använda till allehanda verksamhet, bara att kolla på vad Bert Karlsson håller på med.

   Annars vidhåller jag att det absolut bästa försäkringen mot bostadskrasch är att gå kort i Swedbank, garanti på det. JM är så klart ett alternativ att gå kort i om man känner mer för det.

   Radera
  2. Annars finns det kanske behov av villor för s k HVB-hem? Det är väl rätt lite anpassningar som krävs för det tror jag.

   Radera
  3. Hur går man kort i Swedbank mer konkret? Och vad kan det tänkas kosta på löpande basis per "säkrad miljon"? Tacksam för tips på ett bra upplägg/system!

   Radera
  4. Det är korrekt Ben, stort behov av HVB-hem samt stödboende. Du kan välja att driva det i egen regi eller att hyra ut fastigheten till kommunen.

   Radera
  5. Carmania.

   Det finns flera alternativ. Blankning, sälj-optioner/warranter osv.
   Det är dock inget jag rekommenderar för gemene man.
   Är du intresserad tar du kontakt med Avanza eller annan nätmäklare för mer info. Men som sagt mitt råd, håll dig undan. Jag har 24 års erfarenhet och tycker ändå det är svårt att gå kort. Oftast är man för tidig på pucken och stiger aktien sitter du med skägget i brevlådan.

   Radera
  6. HVB hem är såklart en guldgruva,men på mindre orter blir man gärna utfryst när skatten måste höjas och det är just du som äger en sådan guldkalv.

   Radera
 8. Fast hur länge fungerar det? I samband med en krash kommer INTE kommunerna ha råd att göra sådana affärer.

  Oavsett vad lagstiftningen säger yadayada, kommer det inte in tillräckligt med skattepengar så kommer det inte.

  I ett riktigt krisläge är det nog snarare så att man låser in Bert i en cell där hans gormande inte hörs, konfiskerar hans boenden och kör dessa i botten via offantlig förvaltning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett riktigt krisläge gäller väl survival of the fittest..
   Mellosarna droppar av först utan att ha fattat vad som hände.
   Tomma chipspåsar,det är kris det!
   😀

   Radera
 9. FLASH! Rysk angrepp mot Rosenbad! Väktare angripna, personer på taket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde MP körde med antivåldsprinciper men där argumenten tryter....

   Radera
  2. MP imperialistiska ambitioner att få bestämma över utländskt kol upphör aldrig att förvåna...

   Radera
 10. Situationen i Ericsson återspeglar hur det börjar se ut på många håll i samhället i övrigt. Ledningen består av en bunt överbetalda ekonomer som inte bryr sig nämnvärt om den tekniska expertisens argument då de är väldigt jobbiga att sätta sig in i och man har fullt upp med sina andra engagemang. I Ericssons fall handboll, olympiska kommittéer mm. Sen var allt enklare under DDR-tiden när Televerket och Krigsmakten kunde tidigarelägga sina beställningar om det gick tungt för telefonbolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag hört så finns det fortfarande mycket fläsk att skära i å det gör man ju. Samtidigt så finns det fortfarande mycket duktigt folk att sätta i arbete ..... å där verkar det inte hända så mycket

   Radera
 11. Att företagsekonomer är roten till allt ont i världen är väl inget nytt?

  SvaraRadera