Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-27 15:43

Simma Stenviken - fastlandet från Stjärnklart

Ön Stenviken från min roman Stjärnklart heter egentligen Kråkholmen och ligger vid Åh norr om Ljungskile. Perspektivet Filip Stenvik i romanen tar sig en simtur mellan ön och fastlandet i boken, och jag har nu gjort det samma.
Pics or it didn't happen.
Ön Stenviken i Stjärnklart är ligger på samma plats som, och är formad som, Kråkholmen vid Åh norr om Ljungskile. I verkligheten saknar dock ön byggnader, även om den mindre öhalvan är flat uppe på berget och skulle vara en perfekt plats att lägga kaptenshuset från Stjärnklart på.

Koordinaterna för ön är 58.26847, 11.83263. Mindre båtar kan enkelt lägga till på ön, medan mer djupgående båt bör anlöpa från öster, där det snabbt blir djupt. Då jag anlände på en Bavaria 38 fick det bli anlöp från öster.
De två bergen på Kråkholmen/Stenviken, med näset mellan sig.

Näset mellan Filip Stenviks halva med den lilla stugan och broderns halva med det vita kaptenshuset. En utmärkt badplats eller landstigningsplats för en grund båt, dvs ej segelbåt.

I romanen tar sig Filip Stenvik en simtur mellan ön och fastlandet, vilket i bästa fall innebär en simtur på drygt 500 meter om man simmar närmaste streckan till badplatsen eller bryggan vid Åh på fastlandet.

Jag har nu simmat denna sträcka. Tidsåtgång ganska exakt 15 minuter. Vattnet var mellan 16 - 18 grader på ytan, men med gott tempo var det inga problem att hålla värmen. Det var lite strömt, vilket gör att jag drev av något åt sidan och fick korrigera kontinuerligt, så faktisk simsträcka var antagligen längre än 500 meter.
Pics or it didn't happen. På ön inför simstart.

Simstart.

Framme vid bryggan vid Åh.
Nu står det förstås var och en fritt att mer autentiskt utifrån årstid och utrustning, samt sträckning mer in i bukten istället för mot badbryggan, återskapa Filip Stenviks simtur, men denna variant känns tillräcklig för mig för den här gången.
Tidigare har jag sprungit Filip Stenviks joggingtur Hammarby Sjöstad - Vita Bergen och tillbaka. På listan återstår nu snabbmarschen från Stjärnfall, vilket alltså innebär att med packning ta sig Ringhals - Björlanda på Hisingen på mindre än 24 timmar, någorlunda i linje med den litterära sträckningen vilket blir cirka åtta mil. Återkommer kring detta i oktober - november, då snabbmarschen lämpligen genomförs vid korrekt årstid.

Jag har redan avklarat ett moment från kommande Stjärndamm, men det återkommer jag till när boken varit publicerad ett tag då det annars kan innebära spoilers.

Stjärndamm släpps den 27:e juli, inklusive som E-bok och nedladdningsbar eller strömmande ljudbok, och går redan nu att förbeställa som inbunden från Bokus eller Adlibris. Stjärnklart och Stjärnfall finns ute i pocket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Hade jag firat midsommar där jag firat midsommar i många år fram till nyligen hade jag sett dig. Särskilt med nya telegluggen..

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Har alltid fått höra att det är alkohol som är den främsta drunkningsorsaken bland män.

   Radera
  2. Rätt säker på att statistiken säger att hälften av de som drunknar är onyktra, så med lite humor-matematik kan man säga att det inte spelar någon roll om man är nykter eller onykter ;)

   Radera
  3. "Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet."

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=y4ZX5__4Lyo

   Radera
 3. Off topic, men vatten som JIT-resurs: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stora-delar-av-partille-kommun-utan-vatten-1.3424956

  SvaraRadera
 4. Nu undrar vi bara en sak? Vem tog bilderna? Livvakten?

  SvaraRadera
 5. Tolkar detta som att du nu blivit kvitt din långdragna feber. Och kanske blivit sjuk igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen fått nya batterier i Duracellkaninen...

   Radera
 6. Bra jobbat, snart gör du ironman, lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, alla mina ironivarningslampor blinkar rött. I like it.

   Radera
 7. kan du inte skriva ett blogg inlägg om Filips preps?

  SvaraRadera