Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2016-06-15 18:12

Regeringen har inte protesterat mot "tysk ubåtskränkning"

"I vintras rapporterade medier om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det slagits fast att den ubåten var tysk." - Sveriges Radios Ekot
Den mest senasationella säkerhetspolitiska händelsen i svensk modern historia sedan U-137 gick på grund utanför Karlskrona, har inte lett till några som helst reaktioner från den svenska regeringen. Enligt tyska ambassaden har inga protester lämnats in och ambassaden har inte ens konsulterats kring någon ubåt. Enda rimliga slutsatsen är att Sveriges Radio har blivit lurade av en dålig källa, med avsikt att smutskasta svenskt försvar och gå Rysslands ärenden att så tvivel kring vems ubåtar som kränker svenskt vatten och minska förtroendet för Försvarsmakten.

Sveriges Radios Ekot hävdar alltså "enligt Ekots källor" att Sverige för första gången någonsin identifierat en kränkande utländsk ubåt i undervattensläge. Nationaliteten ska vara tysk. Detta är fullständigt sensationella uppgifter och man kan bara konstatera att det är fantastiskt att svenska Försvarsmakten nu kan identifiera utländska ubåtars nationalitet, efter över 30 år av ubåtsjakter där man misslyckats med detta.

Nu lyckades man med det trots att man inte ens letade efter en ubåt och inte hade satt in forna tiders dussintals med fartyg och helikoptrar. Ett stort grattis till Försvarsmakten helt enkelt.

Däremot har enligt tyska ambassaden inte regeringen över huvud taget kontaktat Tyskland för att lämna in en protest eller kalla upp någon för "konsultation" i ärendet. Också helt sensationellt då vår USA-fientliga och NATO-fientliga utrikesminister Margot Wallström inte skulle dröja en sekund med att protestera mot en kränkning med en tysk ubåt.

Den tyska ambassaden säger följande i sitt svar till mig:
"Vi har vare sig kontaktats och inte heller konsulterats av någon svensk myndighet avseende händelser eller fall som rör inblandning av u-båt(ar) under de senaste åren."
Sveriges Radio Ekot verkar dock inte frågat tyska ambassaden om det hela, vilket torde vara normalt vid objektivt sakligt journalistiskt arbete. Hade de bett om en kommentar hade den rimligtvis funnits med i artikeln.

Jag har sökt UD och utrikesministerns pressekreterare för en kommentar kring varför de inte lämnat in några protester eller kallat upp någon från ambassaden för "konsultationer", men man har inte behagat svara på detta.

Försvarsmakten, som jag också ställt frågor i ärendet till, vilket inte Ekot verkar gjort, trots dessa helt sensationella uppgifter om en identifierad kräkning, konstaterar att de inte dragit några slutsatser utan att det möjligen pågår analysarbete eller att det inte alls gjorts någon observation över huvud taget:
"Svaret på dina frågor är att när det gäller undervattensverksamhet och pågående analysarbete, påstådda observationer eller spekulationer i media så är det generellt sett inget Försvarsmakten kommenterar. Och anledningen till det är att vi inte vill avslöja vilka förmågor vi har."
Naturligtvis är det så.

Jag har också begärt ut eventuella handlingar som Försvarsmakten skickat till regeringen, Försvarsdepartementet eller UD med anledning av den "tyska kränkningen", men inte ens fått avslag på den begäran på grund av hemligstämpling. Det finns inget hemligstämplat att avslå.

Det verkar helt enkelt vara rent nonsens att Försvarsmakten identifierat en kränkande tysk ubåt. Att resten av Ekots artikel är nonsens, desinformation och avsiktlig smutskastning av svenskt försvar visste vi redan, då Försvarsmakten själva redan gått ut med det samma helt publikt i höstas.

Det är annars helt sensationellt att UD inte agerat. Enda möjliga slutsatsen är att Förvarsmakten inte alls har identifierat någon ubåt som tysk. Man måste återigen fråga sig varför Ekot slänger ut sig dessa uppgifter utan att alls ställa några uppföljande frågor till UD, Försvarsmakten eller tyska ambassaden. Kanske för att det är rent nonsens? Kanske för att man har en agenda att så tvivel och smutskasta svensk försvarsmakt?

Att Ekot inte brytt sig om att få kommentarer kring "tysk ubåtskränkning" från något håll talar för att de mycket väl vet om att "nyheten" är rent nonsens.

I andra nyheter har Ekot själva sagt att de vill välja vilka faktauppgifter de publicerar. Passar inte faktauppgifter Ekots agenda, så publicerar man inte.
"[V]i håller stenhårt fast vid rätten att välja vilka faktauppgifter [...] vi sänder ut till vår masspublik."
Nu är det upp till Ekot att lägga fram fakta som stöder deras sensationella påstående om en identifierad tysk ubåt. Det ser vi alla fram emot och är nödvändigt för Ekots snabbt eroderande trovärdighet som objektiv nyhetskälla, utan politisk agenda och utan att gå främmande makts ärenden. Nedan hittar ni en bild på en söt pudel.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. "Nu är det upp till Ekot att lägga fram fakta.." Jomenvisst :)

  Tyvärr..kommer detta inte att hända. Ingen kommer ihåg något efter semestern iaf, så man sopar-under-mattan och fortsätter som vanligt.

  Blev lite förvånad faktiskt, eftersom det synnerligen är en "sensationell" nyhet, att det inte blev större cirkus i media om detta.

  SvaraRadera
 2. Hur får man jobb på Ekot? Rekryterar de direkt från mentalsjukhusens stormpaviljonger, eller är det en fas3-åtgärd för mytomaner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är en konsekvens av att man släppte ut alla dårar. Först slog de ihjäl några med olika tillhyggen, och sedan invaderade de SR/SVT.

   Radera
 3. Jag googlade på "tysk ubåt" som visats det senaste dygnet. Det är tydligen enbart Norran som har skrivit något om det av alla tidningar. Det visar att medierna inte tror att dessa uppgifter är seriösa.

  SvaraRadera
 4. Säga vad man vill om hela affären med alla dessa kränkningar - försvarsmakten kan bli tydligare.

  De rapporterar om x antal kränkningar och i nästa andetag så pratar de om hur Ryssland ökat sin militära aktivitet osv = alla tror att dessa kränkningar är från Ryssland.

  Sen kommer det fram att 70% av kränkningarna är NATO-plan - typ någon transportkärra som missat pappersarbetet. Jag vet - NATO ÖVAR INTE KÄRVAPENANFALL JUUHH! men Försvarsmakten borde vara tydligare med vad det rör sig om för kränkningar.

  SvaraRadera
 5. "Däremot har enligt tyska ambassaden inte regeringen över huvud taget kontaktat Tyskland för att lämna in en protest eller kalla upp någon för "konsultation" i ärendet. Också helt sensationellt då vår USA-fientliga och NATO-fientliga utrikesminister Margot Wallström inte skulle dröja en sekund med att protestera mot en kränkning med en tysk ubåt."

  Det bevisar ju bara att regeringen var med på det!!1!!!one!!

  SvaraRadera
 6. Släpp inte SR nu när du nästan har dem på kroken. Snälla Cornu.

  SvaraRadera
 7. Som sagt, de nyttiga idioterna i Putins svenska brigad är legio...

  SvaraRadera
 8. Ett telefonsamtal, sen slipper du vara med och finansiera skiten.

  Just saying...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inte ens något telefonsamtal längre, numera kan man avanmäla sig från propagandafinansieringen på Radiotjänsts hemsida.

   Radera
 9. Jag upprepar min tidigare postning i samma ämne.
  Jag har en aning från vilken gruppering som sprider denna typ av information. Mathias Mossberg har haft liknande resonemang i höstas och dessutom gett ut en reviderad utgåva av "I mörka vatten" där det ska finnas "ny information" som visar att Nato låg bakom 80-talets ubåtskränkningar. Mossberg är också Nato-motståndare.
  Jag tror någon nära Ekot har hört eller fått detta berättat för sig och blandat ihop kränkningarna i nutid med Utö-historien som den beskrivs här (denna beskrivning tycker jag är väldigt spekulativ)
  http://www.etc.se/debatt/morkar-militaren-om-ubatsobservationer
  Så detta är troligtvis vad "källan" har missuppfattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förtjänar då kanske att påpekas att Mats Eriksson på Ekot, som borde vara insatt, konsekvent talar om "källorna" i plural. Dvs, det finns i så fall mer än en som missuppfattat.

   Sen finns det ju en viss tveksamhet i att använda sig av en anonym källa. En enstaka galning som säger vad fan som helst kan man ju alltid hitta oavsett vilken agenda man vill föra fram. Därför brukar man ju försöka verifiera anonyma utsagor med t ex kända uppgifter eller hos icke-anonyma källor i den mån det är möjligt. Nu verkar ju inte Ekot ha gjort det, utan det har Cornucopia gjort och det verkar ju inte finnas nånting alls som stöder den anonyma källan. Det är ju tveksamt om man tvärsäkert ska publicera uppgifterna så som Ekot gjort i så fall.

   Radera
  2. Journalister i de "fina" media behöver inga källor längre, de gör väl numera som i finaste media av alla, DN, hittar själva på allt från början till slut. Sparar man mycket tid på.

   Radera
 10. Hade de antytt att T byttes mot R då hade det skickats noter!

  SvaraRadera
 11. Men detta med kränkningar och så är ju först mediaallvar om det gäller ras eller hbtq frågor,ubåtar,pfft.

  SvaraRadera
 12. Tycker detta är väldigt intressant.
  Har du kontaktat Mats Eriksson eller redaktionen för någon slags kommentar?

  SvaraRadera