Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2016-06-19 11:17

Rättelse: Ryssland mobiliserar från samtliga depåer, inte samtliga förband

En kort rättelse angående gårdagens bloggpost. Rysslands mobiliserings- och beredskapsövning berör samtliga depåer, inte samtliga förband.

Till skillnad mot Sveriges gamla invasionsförsvar är inte Rysslands mobiliseringsförråd utspridda och skyddade via svensk spridning, utan ihopklumpade i större depåer. Det betyder att flera förband samsas som samma depå.

Det pågår fortfarande en beredskapsövning, där ett okänt antal förband med för Rysslands högsta beredskapskategori (det är osäkert vad beredskapskategorierna heter A, B och C är en förenkling), är mobiliserade, har krigsgrupperat och även intagit radiotystnad. 

Själva mobiliseringsövningen omfattar tusentals personer, för att samtliga depåer ska utsättas för materialkontroller och mobiliseringskontroller. Dock blir det inte samtliga förband och inte förband i sin helhet som mobiliseras. Exakt hur stort eller litet eller allomfattande stickprovet är förbandsmässigt går inte att få fram.

Vad som är tydligt är ändå att försvarsminister Shoigu vill få verifierat att samtliga depåer kan mobilisera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Handlar det inte troligtvis bara om skrämselpropaganda mot väst samt att inbilla ryssarna att det finns ett yttre hot så att dom får nåt annat att grubbla på än en rysk revolution 2.0 & avsättning av Putin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara och bara det är ju en enorm risk oavsett särskilt för ett svagt alliansfritt land som Sverige. Bygger man sin maktbas på ett yttre hot så måste det hotet tillslut materialisera sig på ett eller ett annat sätt annars kommer folk till slut att tröttna på att allt är skit hela tiden pga den här yttre fienden och avsätta Tsaren för en ny mer handlingskraftig Tsar.

   Radera
  2. Det är väl därför ryssarna provocerar med sitt flyg hela tiden. Skulle ju vara lyckat om USA till sist sköt ned ett ryskt plan så Putin kan peka finger mot hotet.

   Radera
  3. När kineserna "lyckades" kolliderade ett jaktplan och ett amerikanska spaningsplan för några år sedan, efter aggresiv uppvaktning av det mer oskickliga slaget, så ledde det till ett enormt uppsving i kinesisk patriotism. Att det var den kinesiska pilotens fel hade ingen betydelse.

   Självklart har detta inte undgått Putin och han har därför ingen anledning att sluta uppträda aggresivt.

   Radera
  4. Tabbe, alliansfritt Sverige? Var fick du den sagan ifrån? Det var nu länge sedan Sverige var alliansfritt. Ju mer man avvecklar försvaret i Sverige ju mera NATO/USA-kåt blir man.

   Radera
 2. Ryssland kommer kollapsa av sig självt om vi låter dem vara, eller så kommer de starta krig om vi låter dem vara. Svårt och veta hur vi ska agera, men agera måste vi. Imho ofc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nkari, i vilken värld lever du i? Med vad skall du (Sverige) agera?

   Radera
  2. Ha ha ha så "väst" har destabiliserat Ukraina och tillsatt en judenazistregering men mot Ryssland kan vi alltså inte agera?

   Radera
 3. Det är ju viss skillnad att samla halva befälskadern i ett förband som sen får inventera sitt förbands viktigaste material i förrådet och "checka av" om UL är en fantasi eller finns i verkligheten, eller en hel mob-övning där man samlar förbandet, utrustar, rullar ut till ett arbetsområde samt skottställer och testar vapensystemen på ett avlyst skjutfält samt genomför kompletterande utbildning på skyttar och förare. Det senare med 2.5 miljoner man hade kostat ofantliga summor pengar samt kostat företag och civila en hel del också och i sin tur spätt på oro och missnöje som råder till följd av låga oljepriser. En mobilsiering hade inte kunnat döljas från satelliter eller andra agenter eftersom en stor mängd fordon skulle röra sig. En förare och en skytt måste testa sin utrustning helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Ryssland har ju också en tradition av att ha ett stort gap mellan verkligthet och statistik och bokföring. Som så träffande beskrevs redan i Gogols "Döda själar". Så en förrådsinventering kan ju också vara ett myrsteg mot ett fungerande samhälle.

  SvaraRadera
 5. Rättelse.
  Med andra ord...
  "VAARG,VAAARG VAAAARG!! ...Hrm...*harkel*..
  ..Tjäder..."

  SvaraRadera
 6. Ännu mer proportionerligt, ja rent av blygsamt, agerande som reaktion på dopingavstängningarna. Knark och hivsmittade sprutor är en del av de ryska folksjälen, vi måste förstå att de känner sig pressade om de inte får skjuta upp som de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste rätt nyligen att 0,8% av alla ryska födande kvinnor numera är HIV-positiva. En enormt stor del av befolkningen om man jämför med västländer.

   Radera
  2. Du är verkligen superkorkad Ben!

   Radera
  3. Tack för att du tar dig tid att recensera mig, din åsikt betyder mycket för mig.

   Radera
 7. Sannolikt har dom bara skickat en intendent till varje förråd för att räkna burkarna med Bortstj och flaskorna med Vodka, därför är det endast Cornu som skrivit om det, Cornu gillar Bortstj.

  SvaraRadera
 8. Haha, folk här som kommenterade typ "oj ryssarna genomför världshistoriens största snap drill, vad konstigt att det BARA är cornucopia som lyfter den nyheten!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, det är en blogg, och bloggaren är bara människa, misstag sker.

   Radera
  2. Bloggare eller inte, han förutspådde till exempel kärnvapenkrig innan sommaren är slut förra året med det flera gånger upprepade rådet "gräv djupt och gräv snabbt" (efter att en icke namngiven polsk militär hade gnällt om ryssland för en amerikansk reporter).

   Verkar som att L.W. har stora problem att bedöma information. Något jag finner extra roligt då han gång på gång gråter högljutt på "nyttiga idioter" som okritiskt sprider desinformation.

   Radera
 9. Det är lätt att missförstå saker när man LETAR efter saker att missförstå/klaga på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som Aftonbladet Kultur?

   Radera
 10. Ögonblicksbild från den svenska bänken i Natos trollfabrik.
  http://data.whicdn.com/images/65745997/large.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser mer ut som en ögonblicksbild från när du senast vaknade upp ur en våt dröm. Har hört att man kan få några riktigt otäcka sjukdomar av sånt där, dessutom är det väl numera olagligt. Lägg av med sånt. Det finns dejtingsajter som t ex Grindr numera där nog t o m du kan hitta nån.

   Radera
  2. När det gäller att manifestera hens sexuella perversioner är hen på sin mammas bakgård, och gör det ofta.

   Men av geopolitik fattar hen inte ett dyft, vilket hen också villigt erkänner.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. När Nato genomför tre mer eller mindre krigshetsande militärövningar (”Baltops 2016”, ”Anakonda” och ”Saber Strike 2016”) på kort tid i Rysslands närhet och där Ryssland både indirekt och direkt utpekas som fiende i krigsspelen, är det helt i sin ordning att Ryssland övar sin beredskap. Det vore konstigt annars! Det åligger en suverän stat att kunna försvara sig. Försvar kräver bl.a. beredsskapsövningar.

  Till suveräna stater kan inte längre Sverige räknas, anser jag. Sverige, med ett förstört territorialförsvar, bilateralt säkerhetsavtal med USA inom ramen för Värdlandsavtalet, låg allmän försvarsvilja och där det politiska etablissenmanget har vänt avog sköld mot fosterland, har i praktiken blivit USA:s ”geopolitiska bitch”. Som lök på laxen får man, via Wikileaks, också intrycket att USA under en lång tid har betraktat Carl Bildt som en skällande hynda, som blint följer USA/Nato-narrativet.

  Jag överlåter det som en övning till bloggläsarna att ta reda på i hur många av Natoövningarna, ”Baltops 2016”, ”Anakonda” och ”Saber Strike 2016”, som svensk militär deltar.

  SvaraRadera