Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-06-04 15:25

På börsfronten inget nytt - kan Brexit bryta kräftgången?

Stockholmsbörsen fortsätter vara ointressant. Kanalen mellan motstånds- och stödområdena runt 1300 och 1400 fortsätter hålla även om den kortsiktiga trenden för stunden är nedåt. Kan Brexit vara något som bryter kräftgången?
Dagschart OMXS30
Frågan är vad som krävs för att vi faktiskt ska få ett varaktigt utbrott från denna kräftgång på börsen.

Härnäst ligger Brexit i korten. Vore ett mycket intressant facit på den brittiska folkomröstningen om EU, huruvida detta kan få Stockholmsbörsen att faktiskt reagera och få ut börsindex ur den kaanal som gällt sedan årsskiftet?

Som alltid är det mesta inprisat, men börsens reaktioner på en Brexit eller inte vore en bra avstämning kring om farhågorna kring ett brittiskt utträde är propaganda eller verklighet. Det blir en strid på kniven. Stanna-kvar-i-EU-sidans försprång är i stort sett utplånat, medan andelen osäkra minskar enligt Wikipedias sammanställning av opinionsundersökningarna. Nu är det inte många dagar kvar till den 23:e juni, men vänder inget skiftet i opinionen kan Storbritannien mycket väl lämna EU.

Sedan får vi se om börsen prisar in resultatet (och om OMXS30 skvalpar kvar i kanalen tills dess).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Problemet med OMXS30 är att bolagen där känns så oerhört trötta.
  HM, Nordea, Ericsson, Handelsbanken, Telia, Atlas Copco, Swedbank, SEB, Assa Abloy, SKF påverkar mest enligt Avanza.
  Av dessa bolag är det endast SKF som stigit i år. Det är dock en klen tröst för svenskt stål-anhängarna då SKF är ner 30% på årsbasis.
  Sektorrotationen från small och mid cap till large cap som de flesta analytiker trodde på vid årsskiftet visade sig återigen vara en felbedömning.
  Upplever det som att de flesta daytraders haft ett bra år så här långt medan excelanalytikerna på storbankerna ånyo sitter i baksätet och inte hänger med.

  SvaraRadera
 2. Dom stannar i EU :)
  20% chans/risk att dom lämnar, upp från 17% för ett tag sedan.

  SvaraRadera
 3. Det är typiskt engelskt högmod som driver den här processen.
  De har så oerhört svårt att acceptera att tysk industri kör i kringlor kring den inhemska industrin som mest på består av finans som är så oerhört känslig för minsta lilla störning.
  Nu vill man flytta fokus från det och återigen visa att de är herre på täppan i Europa genom en folkomröstning om EU.
  Lite pinsamt är det allt även om det naturligtvis är värt att diskutera EU som union.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se Brexit - the movie på YouTube, så kanske du ändrar uppfattning om britterna som högmodiga loosers. Värnar man om sitt samhälle så vill man naturligtvis det bästa för det samhället. Jag bidrog själv med att rösta in Sverige i EU i folkomröstningen 1994, och det är något jag ångrar som fasen. Det handlar om demokrati och självbestämmande. Och det är allvarligt. Jag hoppas så innerligt att britterna röstar att lämna EU - och hela unionen snart faller samman.

   Radera
  2. Den filmen är ju inte partiskt överhuvudtaget...

   Radera
  3. Bemöt argumenten i filmen i stället. Vad har EU i sin nuvarande form för existensberättigande? Frihandel kan man ha utan 10000 byråkrater. Det är ju själva poängen med frihandel, att den inte ska regleras.

   Radera
  4. Ja, inte behöver vi TTIP för tullhindren(så låga som de är). Likaså går det utmärkt att skriva särskilda avtal om hur patent- och mönsterskydd ska regleras. Att C Malmström inte har det minsta kritiskt att säga om TTIP illustrerar bara hennes dubiösa roll som ovald kommissionär.

   Radera
  5. Klart att filmen är partisk......då den handlar om motståndet och inte försvaret. Filmen behöver inte ljuga för det! Den visar en sida av saken som ansetts betydelsefull för EU-motståndarna. Varför har inte EU-försvararna gjort en egen film istället för lobbying, tv-reklam och allmänt hot om katastrof? Varför har de inte bemött argumenten i sak? De agerar däremot säkert i bakgrunden för att manipulera om möjligt. Senaste alstret så vi när man presenterade valsedeln där instruktionen för hur röstningen skulle gå till. Rutan med "stanna i unionen" var "förkryssad" med en penna! Objektivt? Ja vad tycker Ni? Och har det uppmärksammats av svenska tidningar t.ex?

   Radera
  6. Som vanligt är det väl mycket snack och lite verkstad.
   När valdagen väl är här fegar de ur och röstar för.
   Det blir ju lite komiskt när man skyller sina egna tillkortakommanden på EU. Nu har ju EU definitivt sina brister men nån måtta på lögnerna får det väl ändå vara, vilket så klart gäller båda sidor.

   Radera
  7. Fegar ur? Och vad är verkstad? Avgörandet handlar om röstdeltagandet vari osäkerheten består! Den kritiska sidan har vuxit för varje vecka. "Vet inte"-sidan är dock fortfarande stor nog att avgöra. Därför är t.ex valsedeln korrumperad liksom katastrof-lobbyns övertag i media.

   För övrigt har UK gått betydligt bättre än övriga EU sedan 2008. Och det är inte City som tagit initiativ till Brexit. Tvärtom eftersom man är rädd att tappa finans-ledningen som för övrigt kommer att flytta mot öster hur som helst.


   Radera
  8. Det blir skoj att se hur EU ska hantera den gemensamma budgeten när UK lämnar EU. UK är nämligen en nettobidragsgivare till EU:s gemensamma budget.

   2014 betalade UK netto 70787,6 k€ eller 110 € per capita. Sverige betalade 2603,3 k€ i nettoavgift, vilket motsvarar 270 € per capita, enligt Annex 2c i
   http://ec.europa.eu/budget/financialreport/2014/lib/financial_report_2014_en.pdf
   och befolkningen 1 jan 2014 i
   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/7/7a/Demographic_balance%2C_2014_%28thousand%29_YB15_II.png

   Radera
  9. "Lögnerna" inför Brexit-valet skiljer väl sig inte mer än politikernas lögner(argumenten) vid vanliga val, eller?

   Radera
  10. Mycket önsketänkande här.
   Ni tror väl inte på fullaste allvar att nej-sidan vinner?

   Radera
  11. Skottland lyckades inte så det mesta talar för att Brexit inte heller kommer att ske. Makten brukar segra! Men hur som helst kommer ett någorlunda jämt val innebära nya krav på politikerna gentemot EU.

   En sak är dock klar. Vid ett nej kommer börserna att nå ATH(om det inte kommer riktigt dålig stat undervägs).

   Radera
  12. Nej det är inte alls klart att börserna når ATH vid ett nej.
   I själva verket är det fullständigt osannolikt att DJ UK skulle studsa upp 14% till ATH vid ett nej 23 juni.

   Radera
  13. Inget är förvisso klart när det gäller börsen. Bara i efterhand.
   För övrigt menade jag inte över en dag eller två utan att vi får se en fortsättning upp och ATH för USA och möjligtvis botten för Europa. UK,OMX och DAX är som du antagligen menar väldigt nedtryckta i förhållande till USA och har långt kvar till ATH. OMX ligger dock t.ex vid ett relativt starkt kanalstöd från 2009 medan det brutit ett annat från 2011(aritmetisk skala).

   DJ har dryga 3% upp till ATH. 18.500 på veckobasis bör kunna ge uppgång mot 20.000.


   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Nej jag menar absolut inte att UK, OMX, DAX är väldigt nedtryckta i förhållande till DJ US. Har ingen som helst åsikt i den frågan utan tar dag för dag på börsen.

   Om du nu verkligen tror på det du skriver att index ska upp/ner antar jag att du agerar på dina åsikter och tar position?

   Radera
  17. Det är en lämplig ingångsnivå ja. Alltså bör man utöka sin position eller inleda en sådan om man får rätt signaler. Annars talar konjunkturen för fortsatt sidlänges rörelser(USA) eller t.o.m nya bottennivåer.

   Radera
 4. Det kommer inte hända någonting med undantag för litet rippel under några dagar.

  Däremot har överbetalda, tvärsäkra, svenska, så kallade experter på ekonomisk siarkonst sagt, med en ambulerande zigensk spåmadams auktoritet, att det vore förödande för svensk ekonomi om det blir en Brexit. Tro inte på dessa kvasiintellektuella, i för tillfället kostymekiperade spåmadamer! De har betalt för att ljuga dig rakt upp i ansiktet!

  Vad som däremot skulle höja Stockholmsbörsen är om Sverige lämnade det extremt dyra (ca 45 GSEK/år), dysfunktionella, destruktiva EU.

  Så för alla ni som önskar att OMX höjs, påverka din lokale politiker ur demokratisynpunkt, så att det blir en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen budgeterade för en medlemsavgift 2015 till EU på 40,1 GSEK och att vi skulle få tillbaka 10,3 GSEK i olika missriktade stöd och bidrag. Således en nettobetalning på 29,8 GSEK. Detta ordnades av de svenska ”mästerförhandlarna” Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som inte ville förlora inflytande i EU.

   Utfallet 2015 blev en medlemsavgift på 44,2 GSEK och en nettobetalning på 34,5 GSEK.

   Det är tydligt att när det ska förhandlas i EU-sammanhang så har den ankdammsanpassade mediaträningen, som svenska PK-floskelrapande politiker har genomgått, noll värde.

   Det är fullständigt klart för mig, och borde vara så för varje rationellt tänkande svensk skattebetalare, att Sverige ska lämna EU!

   Radera
 5. Det kommer inte att hända särskilt mycket vid ett Brexit på kort eller medellång sikt. Kortsiktigt lär säkert pundet falla men en försvagning hänger mer ihop med landets underskott i betalningsbalansen(främst pga relativt större avkastning på utländska investeringar i UK än brittiska i utlandet) och dollarns allmänna styrka. UK har även ändrat i de förmånliga skattereglerna för utlänningar vilket minskat inflödet av investeringskapital. Handelsbalansen däremot är mer eller mindre i balans(underskott varor men överskott tjänster) där UK har ett tydligt exportöverskott mot EU. EU behöver m.a.o UK än tvärtom. EU har få bilaterala handelsavtal men vid ett Brexit lär näringslivet inom EU inte minst helst se ett sådant tror jag. Tungviktare inom UK´s näringsliv ser heller inga större hot inför Brexit. Snarare tvärtom.

  Den upp-piskade Brexit-stämningen inom inte minst svenska media, t.ex DI, tyder mer på allmän osäkerhet snarare än fakta. Inget positivt har skrivits. Bias, bias och åter bias.

  Ett Brexit innebär dock att ett redan nu bräckligt EU blir än mer bräckligt. Euron i sig verkar i grunden mot ett sönderfall. Euron är de facto en guld-standard som kväver budgetunderskotts-länderna eftersom de saknar möjlighet att själva skapa pengar och därmed en valuta-anpassning mot konkurrentländerna inom Europa. Något som man i Tyskland ansåg som avgörande för att man gick med på att lämna D-Marken.

  Faller Europa-börserna faller det även i UK. Sedan kan pratkvarnarna på finansmarknaderna som vanligt hitta syndabockar.  SvaraRadera
 6. Det är ett förhållandesvis brett stöd för Brexit i Storbritannien inom arbetarklassen. Många har bestämt sig för att gå och rösta för första gången. Det är en fråga som engagerar folk som inte bryr sig ett skit om demokratifrågor i andra avseenden. Det är därför svårt att veta hur utfallet blir eftersom statistik i mångt och mycket bygger på tidigare utfall och föreställingar om hur en grupp som är engagerade ska ställa sig i frågan. Det är mycket möjligt att statistiken är helt felaktig och helt irrelevant.

  De som läser detta och vill kommentera att dessa noviser inte förstår allvaret eller inte är insatta i frågan har missförstått saken, den här arbetarklassen röstar som respons på att deras löner sjunker för att jobben går till EU inflyttare och att de ser att det är svårt att få hus, service osv.

  De är motiverade av praktiska hänsyn, inte utifrån enbart polemiserade youtube videor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis samma "revolution" som pågår i USA där arbetarklassen inte fått reallöneökningar sedan 70-talet. Trump har bl.a fångat upp dessa. Att reaktionerna kommer först nu handlar om att förändringstakten accelererat de senaste 10 åren.

   Radera
  2. Exakt. Folk kan ju se att det finns massor med pengar men dom "tricklar" inte ner till dom lägst betalda (längre).

   Radera
  3. Det tråkiga är att man skyller detta på ett EU medlemsskap. Det kanske är en liten del i det som händer. Men upplevelsen dom sämst betalda har, har dom gemensamt med massor av andra väst länders sämst betalda. Neo liberalism, Thatcher/Reagan-ism, globalisering ... är förmodligen svaret. Inte själva eu-medlemsskapet

   Radera
 7. Anmärkningsvärt att man blir röstberättigad bara om man registrerat sig senast den 7 juni. Det gynnar inte Brexit-sidan om man antar att en del av de "osäkra 20%-en" inte anser valet viktigt nog för att ta sig tiden att registrera sig långt i förväg. Å andra sidan skriver Svd att ungas röstande stadigt varit på nedgång. Ungdomar som man tror skulle rösta för att stanna i EU.

  Nu redovisar "polls" att "vet inte"-gruppen tillfrågats om "vart de lutar". Båda sidor är då ungefär lika stora med liten övervikt åt att stanna. Vet man inte, dvs känner att man "saknar kunskaper" brukar man inte göra aktiva val(dvs här "gå ur").

  Frågan är om inte valdeltagandet kommer att avgöra? 7,5 miljoner röstberättigade saknas dessutom i röstlängderna. Dessa består främst av etniska minoriteter. Ser ut att bli jämt men "stanna/antagligen stanna" leder enligt senaste "pollen" med 5%-enheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är så pass tidigt som 7 juni är inte ett dugg konstigt då deras valsystem håller ungefär samma efterblivna standard som deras "centralvärme".

   Radera