Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-06-09 17:53

MUST ser inga mönster i sabotagen

MUST-chefen Gunnar Karlsson hävdade vid ett möte med riksdagens försvarsutskott att den svenska militära underrättelsetjänsten inte ser några mönster i den senaste tidens sabotage och IT-haverier. Det bekräftar bilden att det var en slump att Häglaredmasten saboterades några dagar innan Telia sänkte ett antal system vid en uppgradering av sina system.
Generalmajor Gunnar Karlsson, chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST.
SvD skriver:
"När även flygradar på flera svenska flygplatser sattes ur spel och bland annat SJ:s bokningssystem havererade drog spekulationer igång om någon form av organiserad attack.
I försvarsutskottet på torsdagen konstaterade Must-chefen Gunnar Karlsson att det inte finns något som tyder på kopplingar mellan mast-händelserna."
Det finns ingen anledning att ifrågasätta MUST:s chefs uttalanden om att man inte kunnat hitta mönster för händelserna.

Det betyder förstås inte att man inte hittat annat, men om det kommer man knappast berätta för försvarsutskottet. Man vill absolut inte avslöja vad man vet och inte vet, och därmed riskera röja sin underrättelseförmåga. Vad man säger är att det inte finns något samband mellan Telias misslyckade uppgradering av sina system (noder/kablar/whatever) och mastsabotaget. Inget annat.

I verkligheten gjorde mastsabotaget att många fick nerverna på utsidan och drabbades av någon form av kollektiv förföljelsemani. Tämligen ordinära avbrott i tjänster sker hela tiden, t ex gick det inte att boka biljetter hos SAS tidigare idag, men när det sker i anslutning till något spektakulärt som mastsabotaget överreagerar många. Fooled by randomness.

Jag står fast vid det jag skrivit tidigare. Att SJ och Luftfartsverket drabbades berodde inte på något utomstående angrepp, utan bara på vanlig hederlig IT-inkompetens. Ju mer beroende och ju mer allerstädes närvarande IT-system är i vår vardag, desto mer avbrott på grund av inkompetens kommer vi att få se. Det är inte så att ökade volymer IT-system leder till att man kan hitta fler kompetenta utvecklare än förr, bara att behovet är större och att man allt mer får nöja sig med medelmåttor. Ju fler som jobbar inom något desto mer ordinära blir medelkunskaperna, samtidigt som allt fler system också leder till ökad komplexitet.

Andra försvarsrelaterade inlägg värda att läsa är t ex bloggrannen Statsmannens korrekta konstaterande att Putinregimen är en fascistregim. Läs även Niklas Wiklunds krönika om militären och polisen som demokratins yttersta försvarare hos SvD.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Jag ser ett klart mönster, nämligen eftersatt underhåll och bristande engagemang. Hoppas ansvarig vill se detta så att man kan åtgärda rotorsakerna.

  SvaraRadera
 2. Доверяй, но проверяй.

  SvaraRadera
 3. Den officiella förklaringen för flyghaveriet i höstas är ju dock en solstorm så utan att bli alltför konspiratorisk så kan man ju anta att det finns ett visst intresse hos myndigheter att tona ned sånt som rubbar allmänhetens förtroende för staten ifråga. Det är ju i allas intressen att vi lugnt sitter ner i båten och fortsätter konsumera som vanligt så att vår tillväxt bibehålls.

  SvaraRadera
 4. Vi väntar fortfarande på en offentlig presentation/precisering av orsakerna och vari felen ligger system-mässigt. Luftfartsverket skulle göra en fördjupad utredning eftersom så många delsystem gått ner och vid flera tillfällen.

  SvaraRadera
 5. Att det har varit många haverier på grund av bristande kompetens kan ju också vara ett mönster.

  SvaraRadera
 6. Du behöver nog antingen använda kamerans autovitbalans eller om det används så justera vitbalansen manuellt efter miljö om nu kameran inte har auto eller gör jobbet dåligt. Du kanske även har en väldigt "kall" inställning på din bildskärm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Stålhandske 22:58

   Bilden ger studentikosa "Djingis Kahn"-associationer:

   Jag målar för mitt inre den ljuvliga scenen
   Blodrött mitt i brandgult, ej ens prins Eugen en
   lika MUSTig vy kan måla, ens om han målade med sked:)

   Radera
  2. Nejdå. Gubben rodnar av skam, förstår du väl.

   Radera
 7. "Must ser inga...". Nähä. Jaha. Jodå, så att eeeeehhh... Tyvärr, svenska myndigheter. Tåget har gått, korna har kommit hem och hönsen har fått tänder. Jag litar inte på er längre än jag kan kasta en elefant. Ingen mer som blev det minsta misstänksam när Telia gick ut och bad så heeemskt mycket om ursäkt dagen efter mötet med ministern och diverse företrädare för myndigheter m.m.?

  SvaraRadera
 8. Så den officiella förklaringen om vad som sades på det hemligstämplade mötet med FöU är att inget har hänt och att allt är en slump... Hmm

  SvaraRadera
 9. Falskt, sant, eller halvsant så är det ju det HR Must måste säga. Det ligger ju i sakens natur.

  SvaraRadera
 10. GRU har säkert någon motsvarighet till OSS's Simple Sabotage Field Manual. Men i brist på rysk originaldokumentation kan vi ju läsa dokumentet och sen föreställa sig hur GRU's sleepers i Sverige genom interna operationer skulle kunna sätta system ur funktion medförande stora problem för den som i efterhand försöker göra en teknisk analys av haveriproblemen baserat på antaganden om extern påverkan att finna de korrekta orsakssambanden. Här rekommenderas särskilt s.28-29 General Interferense with Organisations and Production. I genomläsning av dokumentet som helhet roar säkert de flesta och sen har du också fått lite (grund)utbildning i hur du ska agera om nu stormakten skulle ockupera oss.

  SvaraRadera