Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2016-06-26 15:43

Mopprobot och nya affärsmodeller för iRobot

"I for one welcome our new robotic overlords!"
Min Roomba 880 dammsugarrobot från iRobot (NASDAQ:IRBT) har sedan i våras fått sällskap av en Braava 390T mopprobot. En bidragande orsak är att iRobot lanserat en nyare mopprobot med en ny affärsmodell, där roboten är billigare men man i praktiken istället betalar per städning.
En iRobot Braava 390T i skurläge på ostädat badrumsgolv.
iRobot Braava 390T är en alldeles utmärkt och tyst mopprobot, som ersätter behovet av att våttorka hushållets golv, om än inte ersätter hårdskurning av riktigt intorkad hård smuts. Den kostar exempelvis 3 895:- SEK hos CDON.

Antingen kan den användas i torrt läge som en sorts sopmaskin, och ska då klara av 93 m2 på en laddning. Navigering sker systematiskt dels med någon form av tröghetsnavigering och dels genom att man placerar ut en "inomhus-GPS", kallad Polestar, som skickar ut signaler som får roboten att orientera sig exakt. Den klarar sig dock riktigt hyfsat även utan sin polstjärna, men den behövs för större rum och för den sista svepningen längs alla kanter.

I våtmoppningsläge klarar den 33 m2, delvis baserat på den lilla vattenbehållaren, och med svepande rörelser fram och tillbaka, och sedan en vända längs kanterna, täcker den effektivt in ett helt rums golv. Kanske kan det bli någon minimal miss, men ärligt talat så är den likt iRobots dammsugarrobotar fortfarande bättre än jag själv. Om inte annat på grund av oändligt med tålamod. Någon automatisering med automatiska städtider, likt för Roomba, finns förstås inte eftersom man ändå måste fylla på vatten själv.

En liten behållare fylls med vatten och rengöringsmedel (jag använder såpa - har inte vågat testa klorin, som annars ibland kan behöva för att sanera vid t ex vinterkräksjuka) och man dränker även in moppduken i det samma innan den tas i bruk. Polstjärnan placeras ut i rummet, roboten på golvet och man trycker på start. Sedan är det bara att återvända när roboten signalerar att den är klar och står tillbaka precis där den började. Lyft till nästa önskade rum och upprepa. Behållaren räcker lika länge som batteriet.

För egen del räcker Braavan till att varje gång våtmoppa de hårdast smutsade rummen: två badrum, en finentré, en tvättstuga och groventré, samt minst ett rum till beroende på storlek (vardagsrum, kök, sovrum, bibliotek etc). Jag inbillar mig att den klarar mer än angivna 33 m2, som kanske är efter en tids slitage på batteriet. På samma sätt så räcker (fortfarande) batteriet på Roomban längre än enligt specifikation - jag har mätt upp 120 minuter mot specade 75 - kanske på grund av typiskt svenskt med få mattor?

Eftersom det är så enkelt att moppa körs moppning varje vecka och därmed klaras alla mindre smutsade rum i huset av på en dryg månad eller något sådant. Laddar man om kan man förstås köra alla rum samma vecka, t ex om man ska få gäster. Eller haft...

iRobot har även en skurrobotserie Scooba, men de väsnas som bara den och kostar betydligt mer. Braavan är en rent behaglig robot. Ni kan lyssna själva på nedanstående video, som är tagen på nära håll. Vore det inte för att roboten varnar när den nästan är klar och sedan säger till när den är klar glömmer man den lätt om den är i ett annat rum.Jag är mycket nöjd med både min iRobot Roomba 880 och Braava 390T. Nu finns även den appstyrda och precisionsnavigerande Roomba 980 i Sverige, även om priset är högt och ligger på 10 995:- SEK hos CDON.

Efter att inte dammsugit sedan i oktober och inte moppat golv sedan i februari så har jag numera svårt att tänka mig att gå tillbaka till en robotfri tillvaro. Istället sparar jag nu pengar till en gräsklipparrobot...

En starkt bidragande anledning till att jag slog till på en Braava 390T är att iRobot i USA lanserat ersättaren Braava Spray. Den är betydligt billigare och lär nog kosta runt 2000 - 2500:- SEK i Sverige. Dock klarar den bara av att moppa 14 m2 på en laddning/påfyllnad och iRobot har gjort om sin affärsmodell här.

Braava Spray kan endast användas med iRobots egna engångs mopptrasor, som läses av av roboten. Visserligen tillför man vatten, men vill man använda rengöringsmedel finns det inbyggt i specifika trasor från iRobot. Varje trasa lär kosta ca 10:- SEK i Sverige, eller 100:- SEK för ett tiopack. Med endast 14 m2 per laddning så kommer det i praktiken kosta 10:- SEK per rum man vill städa. Släng på en villa med 9-12 utrymmen, inklusive kök, badrum, tvättstuga, hallar etc och moppning en gång i veckan, så landar man på en årskostnad om kanske 12*10*52=6240:- SEK. Nu moppar jag bara 5-6 utrymmen i veckan, men det handlar i så fall ändå om 2 600:- SEK om året på trasor. Plus att med 14 m2 måste man fylla på och ladda flera gånger. 33 m2 är så mycket bättre. Tillägg: Alternativt - tag din 190 m2 villagolvyta och dividera med 14, så får du fram att det behövs 14 engångstrasor, eller 140:- SEK för att moppa hela villan en gång med Braava Spray. En gång varannan vecka och det blir 140*26=3640:- SEK om året.

Bra tänkt av iRobot. The first cloths are free...

Så jag slog till på iRobot Braava 390T. Och ångrar mig inte det minsta. Det kan vara en bra idé att passa på innan den ersätts av Spray-modellen.

Om man skulle låta spyor eller omfattande matspill torka in får man dock skura för hand, men jag har svårt att se ett scenario där åtminstone inte jag skulle ta hand om dem ganska omgående medelst att torka upp manuellt. En manuell mopp fyller fortfarande en nödfunktion i hushållet vid strömavbrott eller om man t ex spiller ut stora mängder vätska som behöver moppas upp. Men för vanlig städning ser jag inget som helst behov av att moppa för hand längre.

Detta blogginlägg är skrivet medan roboten moppar mitt sovrum. Bra, va? (trumvirvel, exit)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. RUT- och invandrings-ofrämjande. Som dom säger, robotiseringen är nästa jobb-slaktare. "Let´s learn programming":

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att hänga med i utvecklingen. Service/underhåll av städrobotar är ett framtidsyrke.

   Radera
  2. Hur mycket av hushållsapparaterna repareras idag? Nästan inga alls, det är slit och släng till nästan 100 procent. Varför tror du att relativt billiga hushållsrobotar skulle repareras istället för att kasseras och ersättas med en nyare och bättre modell.

   Radera
 2. Ser ingen anledning med en inomhusrobot. Har min trofasta golvmopp med mikrofiber som tar upp allt damm från golvet på några minuter och sedan en damsugare som komplement.

  En robotgräsklippare skulle jag dock vilja ha eftersom jag är gräsallergiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min trofasta käring tar upp både damm och spill från golvet på några minuter. Helt automatiskt. Gnäller förvisso ibland och det är jag allergisk emot men det är bara att hålla käft, bita ihop och lyfta upp benen så försvinner hon bort från tv:n fortare än om man håller på och käftar emot. Väldigt praktiskt.

   Radera
 3. Coolt, men hur rengör den under ej dammsugarkompatibla soffor med låg frigång. Jag har ett gäng dyra skinnsoffor från 1990 med c:a 3-4 cm sockelhöjd t.ex?

  SvaraRadera
 4. Detta inlägg är skrivet av min mopprobot tyckte jag det stod först. Vem vet, snart kommer det kanske bloggrobotar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns egentligen redan idag. Har hört att en del journalister redan idag börjat ersättas av nån slags robot-teknik/datorer.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Japp, först detta

   http://distractify.com/geek/2016/03/24/racist-twitter-ai-robot

   sen gör städrobotarna revolution och det blir skynet! ;)

   Radera
 5. Men har du inte får som borde klara gräsmattan eller är de alla uppätna nu?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Har både robot-dammsugare och robotgräsklippare. Den förstnämnde är väl skapligt fungerande men städar inte tillräckligt väl för att frugan ska avstå dammsugandet nån dag i veckan. Det blir gruskorn i hörnen och trappor fixar den ju inte. Gräsklipparen klipper väl det mesta. En mopprobot känns oerhört onödig i vanliga hem (om man inte är evig ungkarl) då den måste fylla på med vatten och göras ren och tömmas. Så jäkla städat behöver det inte vara.

  Har alla blivit städgalna kärringar som ska ha citrondoftande golv? Nu får ni väl ge er. Vad händer när fruntimret inte ens kan moppa golv? Jo, de får snart behov av ett dyrt gymkort och träffar där andra vältränade yngre män. Sen står man ensam med moppen i högsta hugg.

  SvaraRadera
 7. För 140 kr/ städning kan man nästan ha hemhjälp. När jag var liten fick den som dammsög och moppade huset bra betalt. När mina barn är tillräckligt gamla kommer jag nog att ta efter den metoden! Tills dess kan jag moppa själv, tänker mig att jag hinner moppa en hel del medan Lars ska fylla på, fukta och rengöra sin robot..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, du moppar hela huset på någon minut, vilket är vad det tar att fylla på, fukta och rengöra roboten.

   Radera
  2. Jag kan tänka mig att den kör fast någon gång och står och tjuter. Att barn på besök vänder upp och ner på den. Att postbudet snubblar på den. Att den far utför trapporna någon gång. Att den tömmer ur sig själv när den börjar bli senil om nåt år. Att den fastnar i katten. Jo, jag har nog erfarenhet av dammsugarroboten ska du veta. Att spara tid med en mopprobot i hemmet är nog lite väl önsketänkande. Sen behöver man inte gno på med moppen så värst heller. En gång i halvåret räcker om man inte har en fru som går lite oftare.

   Radera
 8. Inte för att jag har något emot att du får betalt för blogginlägg som är reklam för företagsprodukter, organisationer et cetera, men borde det inte stå att detta är en sponsrad annons, om det nu är det?

  Sedan är jag fullständigt övertygad om att den handhållna golvmopp, som jag har, är billigare, lättare kommer åt under låga soffor (ca 3 cm) samt moppar snabbare än mopproboten.

  För att vidga perspektivet, ser jag med en viss bävan på hur hushållsarbetet blir mindre och mindre fysiskt krävande tack vare hushållsmaskiner och hushållsrobotar, samtidigt som svenskens liv blir mer och mer stillasittande, mycket tack vare digitaliseringen i arbetslivet. Många sitter också större delen av transportsträckan mellan jobbet och hemmet.

  Jag tänker på hälsan. Ett stillasittande liv är dåligt för hälsan, och i förlängningen tärande på våra sjukvårdsresurser. Människokroppen är gjord för att röra på sig. Vardagsmotion från fysiskt krävande hushållsarbete är således bra för hälsan.

  Därför vore det bra från både hälso- och samhällsekonomisk synpunkt om svensken fick vardagsmotion från lite mer fysisk krävande städarbete, t.ex. manuellt utförd dammsugning och våttorkning av golv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käre retarderade sverigedemokrat. Hade det varit en sponsrad annons hade det stått det.

   Radera
  2. @x 22:09
   Är det du Ben Dover?

   Radera
  3. Cornu : Sverigedemokrat? Hur kom du fram till det?

   Radera
 9. Men hur hackar man den billigare roboten så att man kan använda piratmoppar? Och varför skulle man inte få göra det. man äger väl ändå sin egen robot.

  SvaraRadera
 10. Näh,mopprobotar är ju hyfsat ointressanta när man har detta ordnat,men om min nuvarande drar kanske man kan ersätta med en robot även där.
  Snacka om roliga prylar.
  http://feber.se/pryl/art/172975/roxxxy__en_sexrobot_fr_50_000_/

  SvaraRadera
 11. Äh! Kom igen när du skaffat en robot som bloggar åt dig;)

  SvaraRadera
 12. Tar den upp någon smuts? Enligt din beskrivning så låter det som om man bara behöver fylla på vatten, resultatet kommer då bli att man får ett jämnt lager smuts istället för fläckar. Ungefär som om man moppar manuellt och aldrig byter vatten.

  Skurmaskinen vi har på jobbet har en tank för rent vatten och en för smutsigt som den suger upp efter att borsten gjort sitt, det blir riktigt rent där man kört med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trasan blir smutsig, och den sköljer man ren och vrider ut efteråt, ja.

   Radera
 13. Fortfarande bara jag här som köpt aktien?

  SvaraRadera