Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-27 09:45

Måttliga börsrörelser på Brexitmåndagen - Avanza klarar inte trycket

Medan Stockholmsbörsen kraschar ikapp fredagens marknadsreaktion på Brexit är måndagens börsrörelser måttliga. För stunden verkar marknaden sansat sig, men den svenska reaktionen gör att nätmäklaren Avanza inte klarar av trycket på webtjänsten och har därmed problem med orderläggning.
Trångt när alla ska hem till börsen efter midsommar under allt mörkare moln.
Stockholmsbörserna hade stängt i fredags på grund av midsommar och körs nu ner för att komma ikapp övriga världen. I övrigt är det inte direkt någon panik på Europas börser just nu och kanske är det enligt marknaden oväntade Brexit-resutlatet nu hanterat på börsen.

Tyska DAX går +0.19% just nu och våra grannländer Danmark går -0.49% och Oslobörsen -0.78%. Dow Jones UK går -0.41%.

Samtidigt konstaterar Reuters att fredagens globala börsnedgång - alla vet tydligen att hela världsekonomin går under på grund av att Storbritannien inte får påverka EU:s beslutsfattande framöver - var den värsta någonsin. Mer värderingar utplånades än på en enskild dag än ens under Lehman Brothers-kraschen. 

Lehman Brothers-kraschen utplånade börsvärderingar om 1 940 GUSD medan Brexitkraschen i fredags utplånade 2 080 GUSD. Detta på en enskild dag. Nu är kanske inte Brexitkraschen över än, men orsaken till att fredagen var värre är förstås att världens börser idag är mer värda än 2008.

I skrivande stund är OMXS30 ner 5.47%. Svenska bankaktier tokslaktas ledda av Handelsbankens B-aktie som kraschar 8.28% i skrivande stund.

Bloggens läsare drabbas dock inte, eftersom de redan ligger likvida sedan dödskorset i augusti, alternativt toppen i konjunkturbarometern tidigare i år. Beroende på var likviderna är placerade blir det ju dock viss marknadspåverkan, då valutamarknaderna och guldpriset förstås rör på sig. Guld kostar nu drygt 362:- SEK för oss svenskar och har därmed stigit drygt 25% i år.

Nätmäklaren klarar inte säljtrycket och har problem med orderläggningen. Banken tröstar med att man istället kan ringa in sina order. Grattis, du har vunnit en färgradio!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Visste det skulle bli trångt vid dörren så jag gav marginal, trots detta hann min omxbear aldrig gå till avslut. Tror Avanza tar dom stora kunderna först. Nåväl, livet är fullt av motgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMX 30 ligger just nu högre än vad det gjorde vissa dagar i mitten av juni. Och den har varit nere här även i februari. Annars får man gå tillbaka till slutet av 2013 för att hitta stadiga nivåer under den nuvarande.

   Radera
  2. Hej,

   Vi behandlar alla kunder lika och anledningen till varför de större kunderna oftast får igenom sina orders, även vid tekniska problem, är för att de handlar via traderterminaler vilket gör att de i många fall inte berörs av att sajten går långsamt eller om vi har andra tekniska problem.

   Vi är väldigt ledsna över morgonens tekniska problem och vi kommer att göra allt för att säkerställa att problemen ej uppstår i framtiden. De appar och traderprogram som vi erbjuder fungerade under morgonen i princip obehindrat och det gick även att lägga order via vårt mäklarbord.

   Vi förstår den frustration som uppkommer en dag som denna då det är ovanligt stora rörelser på marknaden och vår sajt svarar långsamt.

   Hör gärna av er till oss från inloggat läge om ni har kritik eller feedback som ni vill dela med er av!

   Vänligen
   Dan, Avanza

   Radera
 2. Äsch, jag köper. Jag kan ändå inte pricka toppar och bottnar och har ett långsiktigt sparande i grund och botten.

  240 kr för HM ser ju ganska så attraktivt ut tex.

  Att hatta ut och in baserat på min egen känsla eller på Cornus prognoser känns inte som en strategi jag vill försöka mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, wörd, som kidsen säger.

   Radera
  2. Var en fin affär att följa med bankerna ner och sedan upp vid 2008, rätt år? Det enda man verkligen behöver vara rädd för är om bankerna kraschar på riktigt, å det kommer de verkligen inte göra pga brexit, men kanske något annat.

   Radera
 3. Så här säkrar du dina tillgångar efter Brexit, enligt Expressens experter:

  √ Ha is i magen.
  √ Se på sparandet långsiktigt.
  √ Följ utvecklingen.
  √ Prata med dina rådgivare.
  √ Se över sparande och skulder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande... 5/5 fel av expressens experter. Rubriken till tipsen borde lyda: Så här får du dig själv att tillfälligt må bättre när börsen kraschar.

   Radera
  2. Totalt meningslösa råd(råden är allmängiltiga). Och ska man prata med rådgivare så bör de vara professionella, inte vanliga bankrådgivare över disk(bevare mig).

   Radera
  3. En bankrådgivare kommer alltid rekommendera någon av den egna bankens produkter för att säkra sin provision.
   Kan ersättas med ett enkelt frågeschema.

   Radera
  4. Expressens experter?? Glöm alla experter och lyssna till ditt sunda förnuft:

   • SÄLJ!! (Helst skulle du gjort det i torsdags)
   • Se på aktie-sparandet som kortsiktigt om du är en vanlig människa (långsiktigt så blir ditt kapital värdelösa pga börs-robotar, asien-marknaden och ökad girighet)
   • Sluta följ utvecklingen (dra mao ner på prenumerationer, kvällstidningar, internet-abonemang och alla andra onödiga utgifter - bunkra förnödenheter istället)
   • prata inte med rådgivare (t.om. Anders Borg har sagt att rådgivarna är säljare)
   • Se INTE över sparande och skulder (panik är det sista vi behöver nu)

   Radera
  5. Det är den där Croft på DN som tagit ansvar för en ny längsta-nivå för DN(=Expressen). Webb-tidningen som nytt format har inneburit att "alla" nyheter får en första sida vilket är mycket störande.

   Radera
  6. Här är mina råd:
   -Hyperventilera
   -Ta alla mediciner du har hemma, helst receptbelagda.
   -Skrik.
   -Spring runt i cirklar.
   -Sätt eld på dig själv.

   Radera
  7. Expressens experter i detta fall är: Annika Winsth, chefekonom på Nordea samt Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

   Några uttryck som förekommer bland råden är exempelvis:
   "Som privatperson är det svårt att komma rätt i de här gungorna"
   "Att sälja rubb och stubb är ingen bra idé"
   "Det är bättre att ligga still"
   "Det kan mycket väl blomma upp"
   "Fundera på att plocka ner sin skuld om man är osäker"

   Radera
  8. Varför är dessa råd så uppenbara? Därför banken tar en mycket låg "expert-risk" och därför är dessa råd "bäst möjliga". Banker handlar annars mot sina kunder sedan de i mitten av 80-talet fick handla i egen räkning, s.k tradingbok. Som bekant är negativiteten som störst (världen går under)innan det vänder upp. Just då brukar också många småsparare(det är nog nu) sälja till banken.

   Radera
  9. Frihet: nej det är ju när man tänker kortsiktigt som robotarna blir ett problem...

   Ben Dover: man blir trött och sömnig av medicinerna, blir inte så lätt att man springer runt och skriker, men du kanske har andra mediciner?

   Radera
 4. Det jag annars undrar är mest hur den världsjudiska bankelitBilderbergIlluminati-organisationen kan vara allsmäktig och manipulerande, men helt tappade bollen när det gäller Brexit, kanske det största hotet mot EU sen typ, forever.

  SvaraRadera
 5. Börsen(OMX) ligger inte ens under juni-nivån! Jag skulle vänta med att sälja(för er som inte sålde redan vid de första stora säljsignalerna. Den senaste från februari på vecko-basis) tills vi fått tydliga säljsignaler från USA eller att vi åtminstone går under februari-nivån på vecko-basis. En nivå som under vissa villkor kan bli en bear-trap.

  Lower-low nivån på stängningsbasis(vecka) i februari 2016 är en sälj-signal(på intermediär sikt) enligt DOW-teorin innebärande en stängning under föregående botten(oktober 2014) efter att ha nått en ny ATH. Notera dock att intra-dag(vecka) stämmer inte signalen. Man bör förstå att köp- och säljsignaler ofta ger motsatta kurs-reaktioner som kan/bör utnyttjas. Är signalerna "falska" ger det motsatta signaler.

  OMX(log) ligger precis på ett kanal-stöd från 2008/2011. Bryts det ligger vägen öppen mot 1238, 1171 och 1124 och slutligen kring 1000-nivån. F.ö ligger OMX på nacklinjen av en stor H&S med objektiv på -24% = 988. Det finns mao tid till försäljning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det riktiga börs-kaoset inträffar således om vi bryter nedåt från dagens nivåer. DOW får intermediär säljsignal om 17.424 bryts på vecko-basis. Dollarn visar f.ö vägen.

   Pessimist? Nja...siffrorna avgör!

   Radera
  2. 17.120....inte 17.424!

   Radera
  3. rttck; tack för infon!

   Radera
  4. Vi slutade under feb-botten men även under botten 2014(intradag).....dvs Lower Low = säljsignal. Kanalen från 2009 är genombruten. Ser inte bra ut! I skrivande stund testar Dow 17.120.

   Radera
 6. Räntan på vår Stobl10 föll idag med 35%. Tangerar ATL från april 2014. Den bör nå en negativ nivå tror jag.

  SvaraRadera
 7. Det är naturligtvis EUs fel. Om vi bara fick vår frihet tillbaka skulle vi slippa den här skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaknat på fel sida, eller kanske reglagen på foliehatten behöver justeras en aning. Verkar som att brexit vann, om du missade det.

   Radera
 8. Säger bara:Deutsche Bank aka Douche Bank,där är spänningen hög.
  We aint seen...

  SvaraRadera