Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-06-22 18:16

Läsaranekdot: Någon vecka tills försthandskontrakt på lägenhet i Stockholm

Dags för ännu en läsaranekdot om hur enkelt det är att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm. En läsare flyttar nu till Stockholm med familjen och det tog någon vecka att ordna ett förstahandskontrakt på en stor familjelägenhet, utan att någonsin stått i bostadskö i Stockholmsområdet.

Som bekant är alla gnällspikars definition av bostadsbrist att det saknas billiga lägenheten med reglerade hyror i Gamla Stan. Så därför måste de låna 3-5 miljoner kronor för att köpa en lägenhet på Södermalm istället, som trots allt ligger kanska nära Gamla Stan.

Men vill man ha ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är det bara att höra av sig till fastighetsägarna av nybyggda sådana. 

Det byggs nämligen inga billiga hyresrätter med reglerade hyror. Istället byggs det hyresrätter med i praktiken marknadshyror och dessa är så pass höga att man kan få en nybyggd lägenhet med förstahandskontrakt inom någon vecka.

Läsaren bor i en mellanstor svensk stad långt från Stockholm, men behövde flytta med hela familjen på grund av anledningar (=jobb). Sagt och gjort, några telefonsamtal senare satt man med en stor nybyggd lägenhet och förstahandskontrakt. Läsaren har aldrig stått i bostadskö i Stockholm.

Hyran är visserligen någonstans runt 15 000 kronor i månaden för en femrummare, men den egna kapitalrisken består i de 45 000 kronor man behöver betala under tre månaders uppsägningstid om man inte bor kvar till sista dagen i ett uppsagt hyreskontakt.

Samtidigt är inte säg 15 000 kronor i månaden speciellt anmärkningsvärt för en bostad åt en fullstor barnfamilj med två vuxna heltidsinkomster. Fast folk tror på myten att man inte kan få tag på en lägenhet och anser att hyresrätter ska vara "gratis". 

I själva verket är en hyresrätt en service och ska kosta mer än en bostadsrätt där man själv står för ansvar, risk och slitage.

Jag har skrivit det förr. Det kommer aldrig byggas billiga hyresrätter igen. Glöm, glöm, glöm.

Ingen kommun eller hyresvärd vill ha de hyresgäster som inte har råd att betala höga hyror eller saknar kreditvärdighet att skuldsätta sig för en bostadsrätt. Därmed byggs det bara dyra hyresrätter och kommunerna ser i sin detaljplanering till att hindra möjligheten till tätt byggande av billiga hyresrätter om någon mot förmodan skulle vilja det.

Vad som sker nu är att det uppförs Kaplan-Erikssonslum, som är tillfälliga baracker, men dessa är inte avsedda för gnällspikar som inte orkar med några telefonsamtal. Kommunerna hoppas riva dessa när inhysta asylsökande flyttar tillbaka till sina hemländer eller avvisas, men vi vet alla att Kaplan-Erikssonslummen är permanent. Dock löser den slummen inte det folk kallar "bostadsbrist", dvs sönderreglerade billiga hyresrätter i centrala lägen.

I övrigt är regeringen helt ute och cyklar om att privatpersoner ska hyra ut billigt till varandra. Ingen privatperson är intresserad av att hyra ut en bostad med allt vad det innebär utan att göra en avsevärd vinst, dvs få mer betalt än vad t ex bostadsrätten kostar ägaren. Ökad privatuthyrning kommer alltså inte leda till lägre priser och kommer bara få brett genomslag hos bostadsägare om man likt i Norge kan ta ut rejäla vinster på uthyrningen.

Nej, på grund av integritetsskäl kommer jag naturligtvis inte säga exakt var, exakt hur stor, exakt vad hyran är etc. Inlägget är bara ytterligare en anekdot från mina läsare om hur enkelt det är att få ett förstahandskontrakt i Stor-Stockholm. Det är precis som för en bostadsrätt. Bara att ha ett kassaflöde att betala med.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. "Ingen kommun eller hyresvärd vill ha de hyresgäster som inte har råd att betala höga hyror..."
  Verkar som om du missade den här artikeln, Cornu!
  Bostadsbolagen slopar inkomstkrav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, miljökommunisterna i Göteborgs kommun vill att skattebetalarna ska betala hyror i kommunens lägenheter åt de som inte kan betala själva. Bara för att (mp) är dumma i huvudet så betyder det inte att det ser ut så överallt.

   Radera
  2. Stockholms kommunala bostadsbolag (alla tre) har också slopat ( nästan) inkomstkravet.

   Radera
  3. Jag håller sällan på gränsen till aldrig med (MP) om något alls, men i det här fallet vete fasen, faktiskt. En inkomstgräns för vem som får hyra bostad är ett väldigt trubbigt och klumpigt vapen. Och i slutändan måste ju alla faktiskt bo någonstans. Om inte ens i hyresrätt så var annars?

   Det intressanta borde bara vara möjligheten för värden att vräka folk som inte vill eller kan betala hyran eller på annat sätt missköter sig. Och självklart måste det gälla att de som får sin bostad betald av socialen skall ha billigast möjliga bostad som till nöds fyller deras behov, utan något extra. Så länge dessa båda krav är uppfyllda har ett inkomstkrav ingen funktion utan är bara en onödig extra reglering. Och det kan ju faktiskt förhålla sig så som MP-snubben säger i artikeln, att det finns folk som har pengar undanlagda och därmed kan betala hyran ett bra tag framöver, men som just nu inte har inkomst nog. Varför krångla till deras situation?

   Radera
  4. Kan säkert funka för bostadsrätter och villor också. Varför ha ett inkomstkrav?

   Radera
  5. Kan säkert funka för bostadsrätter och villor också. Varför ha ett inkomstkrav?

   Radera
  6. Har man ett inkomstkrav kan man väl i slutändan kräva utmätning på hyresgästen om personen i fråga inte vill/kan betala hyran eller eventuella skador på lägenheten som inte täcks av hemförsäkringen.

   Saknar personen i fråga inkomst kan det lika gärna vara svarta pengar och då blir det svårt o kräva in en skuld. Kan se scenarion framför mig hur exempelvis bordeller hyr lägenheter för svarta pengar och sedan ger fan i att betala hyran efter ett tag och flyttar till nästa hus när dom blir vräkta.

   Eller har jag missuppfattat hela grejen med inkomstkrav?

   Radera
 2. Meningsfullt inlägg. Det finns ingen bostadsbrist, för att det finns någon som fått en bostad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brist på förstahandskontrakt i Gamla Stan är inte bostadsbrist, nej. De allra flesta har en bostad. Ett tredjehandskontrakt är en bostad. Vill man definiera bostadsbrist som "brist på billiga subventionerade reglerade förstahandskontrakt på hyresrätter i centrala lägen" så kallar man det lämpligen "bortskämdöverskott" istället för "bostadsbrist".

   Radera
  2. Alla som bor i Stockholm har naturligtvis en bostad. Annars bor man ju, per definition, inte i Stockholm. Det faktumet säger absolut ingenting om huruvida det finns en brist eller inte.

   Radera
  3. Då behöver du definiera "brist". Jag har lagt upp tjogvis med anekdoter om hur lätt det är att få förstahandskontrakt på några telefonsamtal. Verkar vara överskott på bortskämda människor, inte brist på bostäder.

   Radera
  4. Det finns ju t ex 1000-tals bostadsrätter att köpa. Är det bostadsbrist?

   Räknas inte bostadsrätter som bostäder, eller vad menar du?

   Radera
  5. Så för att det ska vara brist ska utbudet vara 0? För att det ska vara brist ska ingen kunna få tag på en bostad?

   Med den definitionen kan det aldrig vara brist på någonting, och diskussionen blir (ännu mer) meningslös.

   Radera
  6. Finns ingen brist på bostäder. Däremot brist på pengar. Har man pengar kan man väl alltid få tag på något? Mao finns det för många som inte kan eller vill betala tillräckligt mycket. Har en kollega som sålde villan i Köping för 2 miljoner, flyttade till en 3:a i Djurrgårdsstaden praktiskt taget utan kö-tid. 13-15 tusen per månad tror jag.

   Radera
  7. Finns ingen brist på bostäder. Däremot brist på pengar. Har man pengar kan man väl alltid få tag på något? Mao finns det för många som inte kan eller vill betala tillräckligt mycket. Har en kollega som sålde villan i Köping för 2 miljoner, flyttade till en 3:a i Djurrgårdsstaden praktiskt taget utan kö-tid. 13-15 tusen per månad tror jag.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Nu är det iaf solklart att välbärgade med lätthet kan skaffa boplats i Stockholm. Nu är frågan om det är en fråga att deltidare, timvikare och alla de andra trashankarna behöver hoppa från korttidsboende till polarens soffa till nästa korttidsboende för att avrunda med en flykt till barnrummet.

   Radera
  10. Stor Ek:
   Är det en rättighet att bo centralt eller nybyggt? Det finns billiga alternativ i Stockholm, bara att folk inte kan acceptera sin plats i näringskedjan och att deras enda realistiska alternativ kanske blir akalla eller ösmo.

   Det är väl ändå lika självklart att alla inte kan bo inom tullarna.

   Radera
  11. @Tim
   Vem pratar om centralt eller nybyggt? Det gör bara de som försöker förminska problemen som finns. Men det är väl det du säger om näringskedjan som är skillnaden i hur man ser på saken. Du tycker kanske inte det är ett problem att många människor lever under såna här förhållanden. Medan jag tycker det är ett samhällsproblem pga de sociala problem och lidande som kommer från det.

   Radera
  12. Tim: Det hjälper inte att det finns billiga alternativ om man inte kan få tillgång till de billiga alternativen. Kötiden för en billig lägenhet i Akalla är i genomsnitt 9 år. Det är lättare att få en lägenhet på Östermalm (7 år för nyproduktion), än en billig i Akalla (helt enkelt för att färre har råd med östermalms-lägenheten).

   Radera
  13. Fullständigt absurd diskussion.

   Om man inte inser att bostadsbristen drivit upp bostadspriserna behöver man en rejäl reality check.

   Radera
  14. Om man inte inser att det är dom låga räntorna som till slut sätter prisnivån i bostadsbristens stockholm - så är man alldeles för snabb i sin analys :-)

   Radera
  15. Å bankerna har ju stresstestat och stått i - så dom har ju naturligtvis bara lånat ut till människor som klarar en frostnatt så att kreditförlusterna vid en eventuell nedgång blir odramatiskt låga.

   Radera
  16. Självklart är det så Persson.
   Det är flera parametrar som spelar in.
   I slutändan är det alltid kassaflödet efter boendekostnad som styr på respektive bostadsmarknad.

   Radera
  17. tolvtretton:

   Tog bara något område rakt via minnet. Se på din länk t.ex. Södertälje, snitt fyra år. Ställer man sig i kö när man blir myndig har man alltså förstahandskontrakt när man är 22. Det är ingen jättesen ålder att flytta hemifrån.

   Radera
  18. Fyra år är rätt lång tid om man behöver en bostad nu. Och Södertälje är rätt långt bort, om man inte jobbar på Scania...

   Radera
 3. Jag kan tillägga att det förutom "bostadsbrist" råder brist på vettiga hyresgäster. I dagens samhälle när en stor del av befolkningen tatuerar sig kraftigt, privat sig, har konstiga frisyrer etc så blir de som ser normala ut och kan föra sig samt har kassaflöde en bristvara. Vem tror ni en hyresvärd väljer om de har två att välja mellan och den ena ser normal ut (ur traditionellt perspektiv) och den andra ser ut som en kriminell eller narkoman...Givetvis är det helt ok att tatuera sig men det är MYCKET dyrt att tatuera sig om man set till alla negativa konsekvenser tatueringarna leder till under en livstid. Desto fler som skaffar sig looser looken desto enklare för övriga att fixa bra hyresrätter.

  Hade själv möjlighet att välja mellan flera olika hyresrätter centralt. Oklart varför det var så lätt men troligen en kombination av ordnar ekonomi och "normalt" utseende. De flesta med ordnad ekonomi och normalt utseende köper ju hus eller lägenhet så de fåtal som vill hyra är eftertraktade av vanliga privata hyresvärdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Kristet Utseende (tm).

   Radera
  2. Jag kan skriva under på att det råder brist på vettiga hyresgäster. Folk i dag är så tappade, egocentriska, slarviga och nonchalanta att det är makabert. Det har gått tämligen snabbt utför i allmännyttan sedan 20-, 30- och nu också 40-talisterna börjar dö ut. Ungar som gapar, bråkar och bankar hela dagar och sena kvällar, därför att många föräldrar nu för tiden inte vill eller orkar säga till dem, eller vill eller orkar köra dem i säng. Skällande hundar, burfåglar i massor som kvittrar så att man tror att man bor granne med en zoo-butik. Oregelbundna tider hos framförallt arbetslösa och sjukpensionärer orsakar störande matlagning och tv-tittande sena kvällar och nätter. Hemmabioanläggningar som går för fullt, samt alla dessa jävla kattbrädor upp till balkongerna. Det finns folk som har kattbrädor upp till 2:a våningen. Det finns folk som klipper ett stort hål i balkongplåten för att kattbrädan ska dras in. Tvättstugan är ett helt kapitel för sig, men kan sammanfattas med att ingenting funkar där längre i ordningshänseende. Det är 2 av 10 som gör rent efter sig.

   Tatueringstrenden genomsyrar ju iofs hela samhället sedan ett decennium tillbaka, och har en brokig skara följare. Titta bara på fotbollslandslaget: en samling tatuerade fjollor som lunkar omkring på fotbollsplanen i 2x45 min. och faller omkull på bästa fejkade italienska vis, i varenda närkamp, förvridna i plågor. Det matchar ju inte direkt deras tuffa tatueringar och frisyrer. Sickna patetiska fejkfjollor till glaslirare. Vad fan är det för sport egentligen, där spelarna orkar lalla omkring i 90 min., för att nå'n enstaka gång göra en rush? Jag förstår att amerikanerna tycker fotboll är tråkigt. Det går ju så långsamt att man somnar.

   Radera
  3. Bor du i hyreslägenhet?

   Radera
  4. @Doktor Syn

   Sååå, för att sammanfatta din text Doktor Syn... Det var bättre förr?

   Radera
  5. @Doktor Syn:

   "Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare."

   Ja, vi lever sannerligen i den Yttersta Tiden.

   Radera
  6. Hehe

   Det är ju precis tvärtom, ungdomarna av idag är generellt riktigt bra.
   Värre med den ständigt klagande självupptagna medelålders medelklassen.

   Radera
 4. Jag betalat hellre 15000 i månadshyra än 8-10 MSEK för en BR (det är vad en 5:a kostar i Stockholm). 10% nedgång i BR priserna och det motsvarar gratis boende i hyresrätten i flera år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ha en rätt snäv definition av "Stockholm" för att en 5:a ska kosta 8-10 miljoner... Även om du tvunget ska hålla dig inom Stockholms stad kan du komma undan med under 3 miljoner, och då hamnar du i samma områden där en nyproducerad hyres-femma "bara" kostar 15000/månad.

   Radera
  2. skillnaden är att brfer faller snabbare i pris med pendelavståndet än vad hyran gör.

   Räknar man kortare arbetstid ( iofs inte så lätt att realisera utan barn < 8-12) för att kompensera längre restid vette tusan om den miljonen eller två en timme på pendeln sparar in i belåning lönar sig. Går räntorna upp är det nästan värt det rent kassaflödesmässigt.

   Radera
 5. Sökte en nybyggd hyreslägenhet
  Svindyr.
  Fick den inte 5 år i kön räckte inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2009 fick jag en hyresrätt genom StenaFastigheter på Telefonplan i Stockholm. På den tiden fick fastighetsbolagen hyra ut själva,de behövde inte lämna bostäderna till bostadsförmedlingen. Hyran är idag 7882 kr vatten och el tillkommer.Bostaden är på 45 kvm på plan 4.En minut utanför ligger T-banan och ett resecentrum. Allt finns i närmiljön.Bara två stationer in till Södermalm. Idag är det långa kötider för att få någon bostad där. Vad jag undrar är varför bostaden inte går att byta,inte någon i huset har lyckats byta till sig någon bostad med centralare läge. Alla som kommit och tittat på bostaden säger att den är kanonfin,läget perfekt Men hyran är för hög? På Södermalm kostar en större tvåa än min drygt 6000 kr i ett äldre hus.Det tycker jag är fel. Dags att jämna ut hyrorna tycker jag.

   Radera
  2. Endast marknadshyror är rättfärdigt.

   Radera
  3. Bytesmarknaden har blivit ett veritabelt helvete sen internet blev till.

   Förut var det svårt att nå ut med sina byten, det sattes upp lappar och annonserades i tidningen, svårigheten med att nå ut gjorde att folk accepterade byten på ett annat sätt tidigare. De var tvungna helt enkelt i vissa livssituationer. Få annonserade om byten för att se om de kunde byta upp sig i allmänhet, de visste att det var mer jobb än man var beredd att lägga ner med väldigt sällsynta belöningar även om man kunde ha tur.

   Nu är det mängder av folk som läger ut sina lägenheter för byte för att se om något fantastiskt dyker upp. Min sunkiga tvåa i Jakobsberg mot din våning i Vasastan. Det ligger massiv av byten ute där personen egentligen inte vill byta om inte dealen känns bra nog och det här gäller i stort sett alla, alla parter vill känna att de gör en bra deal för att en deal ska göras. Även om lägenheten inte får säljas har den i folks medvetande ett värde, man vill alltså få mer värde än man ger annars står man över.

   Folk som behöver byta på riktigt måste vada igenom hundratals annonser där folk egentligen inte är så sugna på att byta, man skickar meddelanden, matchar och bestämmer tid för visning bara för att allt faller igenom ändå.

   Hyresmarknaden är ett haveri och marknadshyror borde verkligen tillåtas för att lösa upp en mängd knutar.

   Radera
  4. Unknown: här i Upplands-Bro går en nyproducerad hyrestvåa för 8000:- i månadshyra. Och det är låååångt från Södermalm... ;)

   Radera
 6. Hur är det för ungdomar 20-25 år? 15000 kr är väl på sin höjd hela lönen eller dubbla lånet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en femma kan de väl bo iaf fyra pers? Eller tänkte du att det skulle bo en 22-årig singel själv där?

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Man vill höja bensinpriset till 20 kr/l så då kommer det vara dyrt att vara beroende av transporter dvs ännu mer attraktivt att tränga ihop sig i städer.

  http://artikel.di.se/artiklar/2016/6/22/skattechock-befaras-for-bilister/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller att lägga arbetsplatserna där folk finns.

   Sverige har inte varit bilberoende så länge. Det har inte heller varit norm att byta arbete var 7:e år så länge, snarare har normen varit tvärt om. Om man har samma jobb i bara 20 år täcker det oftast in barnens skolgång och uppväxt utan att behöva flacka runt.

   Radera
 9. Är det en läsaranekdot från en medianinkomstfamilj i Stockholms län/Sverie? Det blir som folk redan nämnt rätt ointressant om vi inte utgår från den vanliga familjen/personens möjligheter att få tag på en hyresrätt med normala förutsättningar. Om exempel alltid innehåller de 5% med bäst ekonomi så missar vi med andra ord 95% av den övriga gruppen. Jag tycker man kan säga att det är brist på hyresrätter om inte medianinkomstpersonen kan få tag i en sådan bostad på ett lätt sätt eller ska vi bara bry oss om en liten grupp? Då kan inte medianfamiljen välja en hyresrätt och blir i princip tvungen att köpa en bostadsrätt för att få tillgång till en bostad.

  SvaraRadera
 10. En till anekdot: Jag fick min nuvarande lgh på 4 års kö, nybyggd hyresrätt i norra djurgården. Vi har grannar med kortare kötid än så i huset, vi var nr 8 i turordning att välja lägenhet av typ 25 lägenheter som låg ute samtidigt i samma hus (de hyrde ut alla lägenheterna samtidigt, nybyggt hus). Skulle tippa att knappt 2 års kö hade räckt i just detta fallet.

  Vill man ha lgh genom ett telefonsamtal är det nog bara att ringa någon av värdarna i Barkarbystaden. Verkar vara svårt att få allt nybyggt uthyrt där.

  SvaraRadera
 11. Snabb kontroll. Flera förstahandskontrakt i Hjulsta för 5900 kr/mån med omedelbart tillträde.
  http://bostadsportal.se/annons/hyresbostad/1659233/1-rum-och-kok-i-hjulsta

  Integration fungerar åt båda håll dvs svenskar kan flytta till invandrarområden också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy fan. Ingår skottsäker väst?

   Radera
  2. Södermalm är ett av Stockholms farligaste områden

   Radera
  3. Att en lägenhet annonseras innebär inte att det bara är att anmäla intresse så får man skriva kontrakt... "Registrering hos hyresvärden krävs" = hyresvärden har en bostadskö där lägenheten fördelas.

   (Fastigheten på bilden tillhör Einar Mattsson och lägenheten annonseras i deras bostadskö, för att sedan hyras ut till den som anmält sig som har "högst poäng med mera")

   Radera
 12. Man kan argumentera att under kommunismen har konsumenterna pengar men inga varor, i kapitalismen varor men inga pengar. Det finns alltid en brist på det som är åtråvärt, vilket i sin tur är åtråvärt för att det har stor nytta eller brist. Statsmakterna bestämmer hur bristerna skall manifesteras och vem som ska stå tillbaka. Men, och det är mycket viktigt, om staten beslutar att bristen skall bli sådan som den är får de lösa problemet, för om marknaden var fri kunde människorna själva lösa sina problem med minimal inblandning och beskattning. Nu gnälls det över att någon annan inte löser problemen, samtidigt som guds hulda överhet hindrar bostadsföretag och bostadsträngtande från att komma överens. Icke gott nog !

  SvaraRadera
 13. Anekdot: hittade en jättefin rymlig trea med sjöutsikt i Krylbo! Bara 8900 kr per månad och omedelbart tillträde. Som sagt, det finns ingen bostadsbrist i Sverige.

  http://www.hyrenbostad.se/hyresbostad/282571/3-rums-laegenhet-paa-120-m

  SvaraRadera
 14. "Ingen kommun eller hyresvärd vill ha de hyresgäster som inte har råd att betala höga hyror eller saknar kreditvärdighet att skuldsätta sig för en bostadsrätt. Därmed byggs det bara dyra hyresrätter och kommunerna ser i sin detaljplanering till att hindra möjligheten till tätt byggande av billiga hyresrätter om någon mot förmodan skulle vilja det."

  Detta är den huvudsakliga anledningen. Ingen kommun vill ha tärande befolkning, utan bygger för de närande. Allt annat vore politiskt självmord i praktiken.

  SvaraRadera
 15. Mycket upplysande! Tack!

  SvaraRadera
 16. Läste en artikel i tidningen "Lisa 20 år får ingen bostad, måste flytta hem till mamma i Kungsbacka". Det är oxå en form av bostadsbrist och den drar upp statistiken.

  SvaraRadera
 17. @Cornu. Stockholms län är stort och det är j-a skillnad på att få en bostad i Ronna i Sötälje eller Bro eller lilla Iran på någon vecka mot att få den innanför tullarna. Så till dess vi vet personernas inkomst och vilket området är så är det en meningslös anekdot som bevisat noll och intet.

  SvaraRadera
 18. Du måste skriva vilket område det handlar om den här anekdoten ska ha något värde.

  SvaraRadera
 19. Med samma logik så existerar inte peak oil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Det handlar om en produktionstopp, inte "oljebrist".

   Radera
 20. Jag tycker 15.000 lät billigt för en 5 rumslägenhet i stockholm, beroende på läge såklart men 15.000 får väl ändå sägas vara ganska representativt för en 5rummare. Jag hyr en 2a i Malmö, enligt mig billigt för 6.000 kr i månaden.

  Vi får väl se när räntorna går upp hur stor bostadsbristen är..... Alla argument för bostadsbrist hittills är ju löjliga. Att priserna går up t.ex är ju för att folk har haft råd att betala mer när räntorna har varit låga. Teoretiskt borde vi se en rätt stor effekt med Amorteringskravet då det minskar folks betalningsutrymme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan, har du helt missat att vi haft en kraftig befolkningstillväxt pga invandringen?

   Radera
 21. Menar ni på allvar att det skulle vara lätt för mig att få en hyresrätt i Stockholm eftersom jag har en hög inkomst, fast jobb och ett lagom stort kapital på banken.

  Någon som har lust att peka mig i rätt riktning för ett hyreskontrakt med en årshyra kring 1200 kr / kvm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till hösten kan jag erbjuda 600 kr/kvm i årshyra i Hälsingland men det är du väl inte intresserad av? ;)

   Radera
  2. Dvs 50kvm ska kosta ca 5000kr/mån? Det låter som en studentlägenhet...

   Radera