Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-06-07 15:41

Konjunkturbarometern: Sverige fortsätter rakt ner mot lågkonjunkturen

Sent på bollen, men Konjunkturinstitutets (KI) konjunkturbarometer visar på att den svenska ekonomin fortsätter rätt ner mot lågkonjunkturen. Eller som KI kallar det: "gott stämningsläge". Ingen dålig stämning här inte. Glaset är halvfullt trots att det håller på att tömmas.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött.
Det är nu endast byggsektorn som är kvar i överhettat läge över 110 i indikator. Hushållen ser negativt på framtiden med 96 i framtidstro, där 100 alltså avspeglar medelläget. 110 avser överhettat läge och 90 en ordentlig lågkonjunktur.

Konjunkturbarometern har nu fallit från överhettning på 112.3 i januari till strax över medel på 102.2 i maj. Riktningen är tydligt nedåt och snart ligger alltså framtidsutsikterna under medel. Nästa näring att åka ner under 100 är rimligtvis privata tjänstenäringar som ligger på en indikator om 100.1.

Man ska som bekant redan ha gått ur börsen. Konjunkturbarometermodellen säger att efter att barometern varit två månader över 110 (1100 i charten ovan) så ska man sälja helt och gå ur börsen och efter två månader under 90 (900 i charten ovan) ska man köpa tillbaka helt. Detta ger avsevärt bättre avkastning än att sitta stilla i den sk bankbåten, vilket också forskning från Lunds universitet visar. Metoden är förstås inte optimal, och köper och säljer inte exakt på botten och toppen, likt du alltid gör, kära läsare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Hur vi ska klara av att finansiera allting vid lågkonjunktur? Vi tjänar så mycket på flyktingarna och invandrarna har Löfven sagt så det är absolut inga problem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vår egen skuldsättning som finansierar vår högkonjunktur de senaste åren. Med 7-8 % ökad skuldsättning per år går vi bra. När lånen ska betalas kommer lågkonjunkturen då alla sitter hemma stugorna och betalar räntor och amorteringar istället för att gå ut och bidra till BNP.

   Utan växande befolkning skulle vi få det ännu värre.

   Radera
  2. Precis vad väntar vi på, det finns minst 1 miljard läkare och ingenjörer som knackar på vår port. Öppna dörren och vi skall bada i champagne fram tills solen slocknar. Amen

   Radera
  3. Det kan dock uppstå en del problem på sikt när ingenjörerna från Mogadishu University konkurrerar med lägre löner i tjänstemannasektorn.

   Radera
  4. Cirkusdirektören ljuger!
   Kommer aldrig gå plus...
   Cesspoolsverige kommer snart ligga rejält i topp på att vara sämst!

   Radera
  5. Ja precis, finns ju ingenting som inte är sossarnas och/eller invandrarnas fel.

   Radera
 2. Och idag rapporteras det om fallande bostadspriser och tvarnit pa marknaden hos D1.
  Skulle det raka sammanfalla med vikande konjunktur, hojda skatter och FED okande rantor kan detta bli riktigt spannande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vikande konjunktur och räntehöjningar från FED kommer ej att ske.
   Istället blir det mer av samma.

   Vad gäller fallande bostadspriser/tvärnit på marknaden är det bara brus för att locka klick.

   Radera
  2. Det rapporteras också om att svenska bolag inte betalar skatt ... men det är ju inget som denna blogg och dess följare tycker är särskilt intressant.

   Radera
  3. Vad gäller SCA så är det old news.
   Det har alltså tagit SVT 10 år att inse att SCA nolltaxerar i Sverige trots att det är offentliga handlingar.
   Verkligen inget scoop.

   Radera
  4. SVT tog 10 år på sig så det hela är ju inget samhällsproblem

   Radera
  5. Vänta här, du har samma nick som mig men det är inte jag som skrivit detta inlägg.
   Heter du också Johan Näsmark?

   Radera
 3. Du kommer vara tvungen att finansiera allt själv genom avgifter. Det är sådant samhälle dom flesta ledande politiker vill ha. Det mångkulturella samhället kommer att leda till att välfärdsamhället kommer att krascha vilket i sin tur kommer att leda till social oro och en eventuell systemkollaps. Nu ska 4500 människor att avhysas och ytterligare 75000 till innan årsskiftet. Till detta tillkommer runt 70-80000 människor som är på väg hit. Alla borde ju fatta vad det leder till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det löser sig med en multikulturell fotbollsturnering i ett av Sveriges utvecklingsområden. Shia mot sunni. Kurder mot turkar.De som förr kallades för svenskar mot afghaner.

   Radera
  2. Korvgrillning och dialog löser allt vetdula,skräpo skyddar dessutom daeshsvinen så att dom inte råkar illa ut på sina mördarresor,fy fan alltså.

   Radera
 4. Vad borde man ha resp. inte ha för jobb inför denna lågkonjukturen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerhetskonsult. Diskret privatläkare. Advokat. Självförsvarsinstruktör. Privat pengautlånare.

   Radera
  2. Högbetald politiker..

   Radera
  3. Viktig fråga. Speciellt vi som är på G att utbilda oss.

   Man behöver även räkna in kommande automatisering och tekniska utveckling. Utöver sägs det att 50% av alla dagens jobb kommer vara "borta" inom 20 år.

   Men min mamma har alltid sagt, kan du ett yrke i händerna kan du jobba över hela världen. Ett jobb du alltid bär med dig.

   Bristyrken enligt AMS är idag plåtslagare, glasmästare och diverse inom bygg. Med tanke på hur mycket som behövs bygga, i detta landet, och gamla hus som behöver renoveras. Så lägger jag min röst här.

   Radera
  4. circumcisionsteknolog,lugnagatanassistent, husvagnstekniker,lägerföreståndare,biståndshandläggare, rättstolk.

   Radera
  5. När behovet av hantverkare etc är färdigt(förmodligen före) kommer byggkonjunkturen att ta slut. Och den kommer att vara slut under lång tid då vi nu är inne i slutcykeln sedan krigsslutet. Andra tider väntar.

   Radera
  6. Till rttck: Jag älskar personligen gissningslekar och tankelekar. Men ditt inlägg är väldigt svårtolkat.

   Vill du vidareutveckla?

   Vad då "slutcykel" och "krigsslut"..

   Kan bara säga gällande törne inom bygg, så kommer det inom 50 år finnas ett X antal fler miljarder människor på denna planet. Och alla vill ha tak över huvudet och indraget vatten.

   Och om man ska bygga "miljöanpassat" med smart teknologi eller solceller, eller fusion eller vad som är möjligt - det är en bransch som inte dör ut - någonsin.

   Radera
  7. Tjänsteman inom bygg är bra just nu och kommer fortsätta vara bra. Byggandet kommer bromsa kraftigt vid sänkta priser och/eller höjda räntor, men byggandet är så centralt att då kommer säkert staten gripa in.
   Dessutom i princip omöjligt att bli utkonkurrerad av utlandet.

   Radera
  8. Hej! Alla marknader styrs av cykler. Staten kan dock intervenera och subventionera t.ex byggandet.

   Radera
  9. Hej!
   "....så kommer det inom 50 år finnas ett X antal fler miljarder människor.."

   Jaha och hur hjälper det arbetslösa byggnadsarbetare m.fl? Ingenting går upp linjärt. Vi har haft byggarbetslöshet med jämna mellanrum trots ökande befolkning. Till stor del beror det på boom and bust-cykler då alltfler väljer en växande arbetsmarknad(yrkesutbildning) under boomen.

   Radera
 5. Different this time? Många (sektor-)index etc ligger kring motståndsnivåer just nu. Bryts de ligger vägen öppen för en mycket bra utveckling. Kom ihåg att det numera saknas alternativa placeringar förutom i s.k defensiva aktier. Tittar man på t.ex amerikanska aktiers kvot mellan diskretionära- resp. konsument-varor är kvoten stigande(risk-on) sedan februari och inom huvudkanalen från 2009(ligger dock under golvet/stödet från den övre kanal-delen). En mindre inverterad huvud/skuldra kan utlösas om inte kvoten just nu får köpsignal för 50/200 EMA(ligger strax ovanför).

  Inte osannolikt att det viker ner inför FED-mötet och Brexit. En räntehöjning borde inte vara negativ om FED anser att ekonomin i USA fortsätter att stabiliseras. Räntehöjningar höjer dessutom inflationen. Kommer vinstavmattningen för amerikanska bolag att fortsätta? Direktavkastning SPX 2,2% mot 10Y statsobl. 1,7%.

  UK100(6285) ligger över EMA 50 o 200 med kors på väg? Index ligger i den övre kanalen där 6000 får anses som stöd.

  En grund lågkonjunktur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Konjunkturbarometersignalen" stämde ju inte 2010, så vi får se om den prickar rätt denna gången. Kanske den gör det, kanske inte. Börsen är knappast billig, så det vore fint med en nedgång på 25% eller så, man kan ju alltid hoppas. Annars är det ATH på ISK:t nu när utdelningssäsongen är över och flera av aktierna stigit under densamma...

   Radera
  2. Möjligt att Kina har bottnat och gör att efterfrågan nu ökar.
   Finns indikationer på det.
   Att råvaror dessutom är starka stärker den tesen.

   Radera
  3. ATH även i Pakistan efter dagens handel.
   Ser bra ut där börsmässigt.

   Radera
  4. OMX toppade mars 2015 och nådde en botten i februari i år. -27% nedgång på ett år. Är inte det en högst normal börskorrigering inför en lågkonjunktur? Börsnedgångarna 2000-2002 och 2007-2009 borde ses som onormala nedgångar hänförbara till förevarande penningpolitik(och "The Great Moderation" m.m). Kanske vi ska se toppen 2015 också hänförbar till penning- och kreditpolitiken? Hur som helst ligger det långsiktiga konjunkturmönstret i USA på ungefär 8 år.

   P/E SPX ligger kring 21x rullande 12mån. Inte heller billigt. P/E kring 20-25 brukar väl vara förenligt med toppar! Statspapper inte billiga men tekniskt sett går det att se tydliga H&S för UST10y ner till 0,5%. Nästa tänkbara kanalstöd för OMX ligger kring 1000-nivån, dvs -27% eller till Fib61,8 från 2009 till toppen(-42%).

   Jag tror att Kina kommer fortsätta att tappa i BNP tills man når ungefär 4-5% tillväxt(i bästa fall inom 5-10år). Man har alltför stora felallokeringar som inte längre ger avkastning. Man klarar nog att i stort hantera skulderna(inkl. skriva av)inom de statliga och regionala banksystemet men att gömma förlusterna i företagens(inkl privata finansinstitut) balansräkningar brukar inte funka(se Japan från 1990 t.ex). Jag tror inte på en ny uppgångscykel för råvaror på mycket länge.

   Radera
  5. Jag är själv förvånad över styrkan i råvaror, det var inget jag hade räknat med, dock bara att anpassa sig och spela med.

   Om vi tittar på de svenska bolagens orderingång från Kina har det vänt upp, kan ju så klart vara tillfälligt men ändå en intressant indikator.

   Radera
  6. Nedgången i OMX har varit mild och annorlunda mot tidigare nedgångar.
   OMXS30 har haft det svårt medan det har kryllat av bolag som har levererat väl under tidsperioden du nämner. 27% ner men de flesta traders har gått plus under tiden då det funnits många köplägen i bra bolag som trendat upp.

   Radera
  7. Ja som du säger har det funnits gott om bolag som "levererat" och gått mycket bra under året. Vi är ju mitt i en ny ekonomisk övergångsperiod med nya branscher och företag.

   I övrigt finns det långa och korta cykler(reaktion och motreaktion). Dollarn befinner sig sedan länge i en konsolideringsfas. Får vi Brexit stiger nog oron för ytterligare kandidater om Europa-ekonomierna fortsätter och halta. Och därmed fortsatt press nedåt för Euron. Trump har vidare sagt att han ska sänka bolagsskatten till 15%. Sker det får vi dollarinflöden(tänk Apple). När det gäller Kina bör vi hålla ett öga på USD/RMB och ev. fortsatta valutautflöden.

   Radera
  8. @ joakim persson , vill börja med att säga att jag absolut inte är någon expert. Men det du påstår om att det visade fel 2010 är väl knappast sant..?
   Följer du strategin så slapp du den lilla dippen på c:a 38 % (1550 till ~950) som skedde runt april 2011 och framåt. Så du sålde alltså av på runt 1550 och kunde sedan köpa in dig igen på runt 950. Kallar du det dåligt så kan du ju inte riktigt lyckats gjort många bra investeringar i ditt tycke de senaste åren. Kanske fingerprint...

   Radera
  9. @TG: Du tittar på fel graf. Mitt påstående stämmer.

   Den gröna linjen är "konjunkturbarometersiffran".

   Den röda är OMXS30 (som är ett prisindex -- för långsiktiga investerare är ett avkastningsindex mer intressant, men då ser signalerna inte lika bra ut).

   Följer man strategin skulle man sålt på OMXS30 = ~1025 i april/maj 2010 och sen köpt igen på OMXS30 = ~1100 i december 2012. Då har man förlorat ~7% i prisavkastning och ~8-10% i direktavkastning jämfört med att behålla.

   Radera
  10. rttck

   Oavsett om Trump vinner eller inte tror jag inte Apple kommer att hämta hem några pengar från utlandet.

   Apple kommer fortsätta att nolltaxera i USA samtidigt som de kommer att fortsätta att öka skuldsättningen via obligationer för att kunna betala utdelning och återköp.

   Radera
 6. * "Detta HAR GETT avsevärt bättre avkastning än att sitta stilla i den sk bankbåten, mellan 1996 och 2010".

  SvaraRadera
 7. Vad tror ni, bottnar vi vid 900 eller kommer vi slå rekord ner mot 600 eller nåt?

  SvaraRadera
 8. Men i Malmö blomstrar Restuarang näringen, det öppnas syriska och muslimska lunch ställen på löpande hand. Det går bra för Sverige!

  SvaraRadera
 9. I studien som det hänvisas till i detta inlägg och i tidigare inlägg om konjunkturbarometern är det tre månader som är intervallet i överhettning och inte två månader. Har författaren måne glömt vad som står? Detta betyder att ska man följa det så är vi inte på väg neråt än...

  SvaraRadera