Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-20 12:28

Inlåsta i sitt boende på grund av amorteringskravet

Bonnier/Expressens sajt Dina Pengar har en artikel om ett par som inte säger sig kunna sälja sin lägenhet på grund av amorteringskravet och där det antyds att det därmed finns en viss stressfaktor i förhållandet. Man är nu inlåsta i lägenheten och kan inte bygga sin önskade villa.

Grundproblemet för familjen är att man sitter med en villatomt, men nu inte kan sälja sin lägenhet för önskade 60 000 kronor per m2. Därmed faller hela villaprojektet, som tydligen är baserat på bostadskarriären.

Följande citat är intressanta:
"Just nu skulle jag bara vilja att allt var över så att man kunde slappna av [...] Vi kan inte börja bli irriterade på varandra."
Vi känner alla igen 90-talet ovan. Upplevd prispress på bostäder kan leda till en viss nivå av stress. Det är helt annorlunda att sitta belånad i en bostad när priserna faller. Många har bara upplevt stigande priser och är totalt omedvetna om hur det känns.

Endast två kom och tittade på lägenheten, och nu tänker man inte försöka sälja den igen på ett och ett halvt år. Vilket precis är vad som sker när bostadspriser faller. Marknaden torkar ihop, volymerna går ner och man blir inlåst i sitt boende.

Jag har länge påtalat detta. Se till att bo i en bostad hushållet kan bo i långsiktigt, för när marknaden väl faller kommer man sitta inlåst. Nu är det inte så illa för hushållet i artikeln, eftersom man fortfarande ligger på plus från 33 000 per m2 till 60 000 per m2, minus eventuellt 10%. Om man nu inte använt bostaden som bankomat (för tomten?) kommer man inte bli sittande med en restskuld.

Sedan återstår att se om vi verkligen fått se en vändning. Det vet vi i augusti, när julistatistiken är inne, alternativt i september när statistiken för augusti kommit. För juli och augusti ska vara starka månader för lägenheter, till skillnad mot maj - juni.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

105 kommentarer:

 1. Det innebär också att det är svårt att flytta för jobbets skull, exempelvis vid arbetslöshet.

  Detgäller ju alla, oavsett Kalkyl.

  Det skall vara ett bra jobb för att du skall kunna ta en mille i förlorad värdeökning (ialla fall om inte köpte nära toppen) så det kan ju bli så att löneläget i vissa städer tippar vid en större nedgång i bostadspriserna som dessutom påverkar ökenomin i stort.

  SvaraRadera
 2. Det alltid att hitta någon stackare det är synd om för att dom kommit i kläm. Betyder inte att det automatiskt är en dålig regel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl heller ingen som påstått att det är en dålig regel?

   Radera
  2. Det är väl heller ingen som påstått att det är en dålig regel?

   Radera
 3. Vi tycker inte alls att det är synd om oss, vi klarar oss bra. Värre för de som sålt och måste sälja. Vi klarar oss bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - bara att ha is i magen och ligga lågt. Lycka till!

   Radera
  2. Precis - bara att ha is i magen och ligga lågt. Lycka till!

   Radera
 4. Samtidigt lite svårt att tycka så väldigt synd om paret med deras snyftande "Det kommer att bli kämpigt, vi kan inte börja bli irriterade på varandra, säger hon". Det handlar om en exit och hemtagning av vinst som de missade att göra alltså.. Inte om någon kostnad eller olycka som de drabbats av egentligen. Än så länge i alla fall. Spara ordet Kämpigt till det bättre behövs. Men just därför är artikeln en bra illustration av hur fragil sitsen är för många. Minsta lilla rubbning av normaltillståndet upp, Upp, UPP! som sätter sig i det allmänna medvetandet riskerar ge stora effekter på marknader, beteenden, hälsa osv. Vi talar trots allt om ett paradigm som varat i 19 år eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt svar ovan, inte ett dugg synd om oss. Det var inte så att vi kontaktade Expressen. Vi klarar oss bra.

   Radera
  2. Kul att ni klarar er bra Anna. Jag fattar dock inte helt, hur lyckas ni hamna i tidningen utan att kontakta tidningen och varför framstår det som misär i artikeln samtidigt som du här säger att det är lugnt och inga problem.

   Det går liksom inte riktigt ihop.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Journalisten hade sett våra statusar på Facebook och kontaktade min man.

   Radera
  5. Jag tycker också det vore intressant att veta hur denna artikeln uppstod. Om ni inte kontaktade tidningen måste ju tidningen kontaktat er, men vem tipsade tidningen (för jag tror inte det råder sådan nyhetstorka att journalister letar upp sånt här aktivt).

   Radera
  6. Du hann svara först, men att journalister trälar facebookprofiler efter scoop verkar desperat...

   Radera
  7. Men hallå, vi talar Expressen här!
   Vad hade ni förväntat er?

   Artikeln fyllde sitt syfte.
   En jävla massa klick på siten och Expressen och Cornu är nöjda och garvar hela vägen till banken.

   Radera
  8. Jättebra kommentar Stefan!

   Radera
  9. Anonym, journalisten är en bekant som såg våra statusar. Så enkelt är det.

   Radera
  10. Tack för svar.

   Före detta bekant antar jag. ;)

   Radera
 5. OT; Dagens(årets?)sämsta journalist-insats: Läs Kuchles Brexit-artikel i dagens SVD. Att tillåta en sådan obalanserad och okunnig partsinlaga placeras på 1:a sidan(web) i stort format tyder på att SVD i vanlig ordning ställer in sig på etablissemangets sida. Det radas upp en massa påståenden liknande det man hittar i pamfletter.

  Ett ex. Hur ska man dela upp värdet för en 28-delar av EU-domstolen? UK ska inte gå ur för det blir för administrativt påfrestande. Vilka argument!

  Brexit-debatten sätter fingret på att EU´s inre marknad inte byggts på frihandel mot omvärlden. Anledningen är att WTO´s regler från början, mot sina grundidéer, tillåtit undantag från reglerna om MFN(most favoured nations). EU´s inre marknad är mao diskriminerande från början. Man blandar ihop konsekvenserna av ett ev. Brexit när det gäller frihandel som sådan med EU med t.ex produkt- och miljökrav för att få sälja till EU. I det senare fallet finns inget diskriminerande. Skillnaden är att man inte få vara med och bestämma.

  SvaraRadera
 6. Bostadskarriär handlar mao inte om att kunna har råd att bo utan att låta andra betala för att själv kunna bo bättre!

  SvaraRadera
 7. "eftersom man fortfarande ligger på plus från 33 000 per m2 till 60 000 per m2, minus eventuellt 10%"

  Var kommer 60 tusen ifrån? En förvirrad mäklare?
  Siffran är helt tagen ur luften.
  Snittpriset är som jag skrev tidigare 43 tusen/kvm i Västertorp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siffran är inte taget helt ur luften.

   Radera
  2. Förstår det efter Bullens inlägg.
   Bli nu inte girig som 90% av befolkningen när ni väl ska sälja.
   Även om nu "bara" får 43 tusen/kvm har ni gjort en kanonaffär.

   Radera
  3. Alltså, vi hade inga som helst krav på en toppförsäljning. Vi försökte hålla förväntningarna låga. Och som du så bra skrivit, det är Expressen. Hade jag vetat att det skulle bli en sådan här diskussion hade jag tackat nej. Tog det inte på superblodigt allvar. Dottern tyckte det var jätteroligt att få bli fotograferad, så det var höjdpunkten.

   Radera
  4. Sett klippet nu.
   Ja det är faktiskt märkligt att FI och bankerna inte anade detta.
   Snart är det dock business as usual när väl köparna vant sig med de nya förutsättningarna och huvudsaken är trots allt att dottern är nöjd!

   Radera
  5. Fi och bankerna anade detta, men det är en så liten grupp som kan "offras" för att resten ska gå det Ok.

   Radera
  6. Klippet var lite jobbigt, visste inte att vi skulle bli filmade

   Radera
  7. Inte sett klippet själv

   Radera
  8. Anna, tycker du kan slappna av. Tycker inte alls att det är en snyftartikel, utan mer ett konstaterande av ett påstående. Ta inte åt dig. Alla har väl sin vardag att förhålla sig till? I andra hushåll bråkar man om vem som ska gå ut med soporna, det klart som fan att det sliter på relationen när ett bostadsbyte krånglar?

   Radera
  9. Ja! Tack, precis! Känner inte att det är som när någon ringer in till aftonbladet eller expressen för att de hittat nåt i sin chipspåse! <3

   Radera
 8. Det är väl samma sak som att köpa saker på lån för aktier som man inte säljer.

  SvaraRadera
 9. Tänk om lägenheten också saknar en flerstegs-tätad fasad och att kostnaden/ombyggnaden måste tas av föreningen lagom till allmänna prisfall! De flesta skulle klara detta men många familje-illusioner skulle säkert brista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör nog även ta i beaktande att hyror kan komma att stiga ordentligt framöver pga höjd tomträttsavgift och högre räntor. Kanske inte just i det här fallet men i andra. Sen kommer det även högre skatter och annat godis ovanpå det.

   Radera
 10. Artikeln som sådan är ju helt ointressant,finns alltid konstiga tankar och beslut överallt.
  Vad var tanken bakom skitartikeln
  ,när 43000 dessutom verkade vara kvm snittet.
  Jag vill förresten ha 100000 kvm,snacka om att mej e de synd om!
  :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dina Pengar" har även de en agenda givetvis.

   Radera
  2. Nu har jag googlat "dina pengar",ex-pressenskit alltså..
   Kvällstidningarna kommer snart "stänga luckan".

   Radera
 11. Märklig artikel med liten faktabas. Du ter dig mer och mer patetisk i mina ögon Cornu. Och russofobiskt. Är de inlåsta i sin lägenhet är det rimligtvis på grund av att de slarvat bort nycklarna, det har inget med fastighetspriserna att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke, kan man inte hålla ordningen på nycklarna så är det inte läge att bygga villa.

   Radera
  2. Ahh. Precis så är det.

   Radera
  3. Jag läser i din profil att du bloggar om hårproblem.

   Vad tycker du om rygghår, ska det kammas mittbena längs ryggraden eller ska man ha det i backslick ner mot arslet?

   Radera
  4. Hos frisören:
   - Skall jag kamma bena?
   - Nej, jag har så lite hår på dem.

   Radera
  5. Bloggar inta alls, asgammal profil. Ser så ung och oförstörd ut på fotot.

   Radera
  6. Och vad gäller rygghår: Raka! Annars kommer man inte åt att klämma pormaskar!

   Radera
  7. Med tanke på att jag är byggd som en vit Ronnie Coleman kommer jag knappast åt min egen rygg ändå, pormaskar eller inte.

   Radera
  8. Äh, du har någon som gör det åt dig så klart!

   Radera
  9. Nä, min mamma har ont i knäna, så det är sällan hon kommer ner i källaren där jag bor.

   Radera
  10. hon säger bara att hon har ont i knäna.
   Om du tar på henne något fint och slutar prata och tänka på blondiner kommer nog mamma ned och hälsar på dig igen ska du se.

   Radera
  11. Nä, mamma vägrar t o m att kliva upp ur fåtöljen. Har jag nämnt att hon heter Norma Bates?

   Radera
  12. Ja, det hade jag liksom kläckt redan.

   Radera
  13. Tror att vi har fått vår nya mjölkprisdräpare här. Det går inte längre att hitta den där familjen med en ensamstående, halvtidsarbetande mamma och fjorton barn, som slängs ut på gatan när mjölkpriset går upp sju öre. I synnerhet som det jävla mjölkpriset vägrar gå upp sedan några decennier. Men amorteringskravet, det är barnfamiljernas motsvarighet till den fulla norrmannen med klubba för sälungarna.

   Radera
  14. Jag hänvisar till Dr Pimplepopper

   Radera
  15. Ben, jag tycker du kan ha kvar Hitler-luggen på arslet precis som det är nu. För det är väl arslet vi ser på dig?

   Radera
 12. Lägenheten killen hänvisade till i reportaget var alltså en 3:a på skridskovägen, 76kvm2, 2:a våningen, skick okänt. Den slutade på 4.560.000:-
  6 lägenheter i alla storlekar har sålts för 60k/kvm eller mer på den adressen. (3 st är 3:or eller större)


  Nu vet man ju inte var deras acceptpris var, men att få ett pris som är toppnotering är ju ren och skär tur att man lyckas få oavsett marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår lägenhet är likadan som den som såldes för 4,6. Vi hade ett acceptpris som självklart låg långt ifrån det. Vi hade ingen förhoppning eller krav på att få en rekordförsäljning.

   Radera
 13. Citatet: "Vi kan inte börja bli irriterade på varandra." relaterar till att vi precis ska börja bygga ett hus och att det är slitigt och därför är det bra att inte vara irriterade på varandra. Och alltså, tänk på att det är en kvällstidning. Why so serious?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att ni ska bygga hus och dessutom hittat en otroligt billig tomt. Med vinsten från lägenheten kommer ni ju kunna slå er ner skuldfritt i ert egenbyggda hus! Så varför gnälla i tidningen (eller på Facebook)?
   Kul att du följer bloggen och kan svara på folks kommentarer

   Radera
  2. Tycker inte vi gnällde. Journalisten behövde någon snabbt och vi ställde upp. Var inte blodigt allvar för mig.

   Radera
  3. Lite festligt att på dig låter det som att agendajournalisten hade bestämt sig för vad denne ville skriva redan och behövde ett lämpligt alibi och fann då er. Ni fick helt enkelt bli journalistens alibi för en undermålig artikel där innehållet i stort var förutbestämt.

   Ni blev helt enkelt utnyttjade av en bekant för sin snöda vinnings skull och i sin iver att få sälja en artikel.

   Ni har ju inte gjort något fel men fy f*n vilket släkte journalister verkar vara.

   Radera
  4. Vi fick läsa det innan och ja, det är ju aningens överdramatiserat, men jag är Laidback med glimten i ögat. Journalisten är en gammal kollega till min man

   Radera
  5. D.L. Det är precis så journalister jobbar.
   Hen bestämmer sig för en story, sen går hen ut och gör ett "reportage".
   Sen vinklar hen berättelsen allt vad hen orkar så att storyn till slut passar in i journalistens förutfattade mening.
   Bättre än så är dom inte. De s.k. "journalisterna". Det som en gång i tiden ansågs vara ett fint yrke.
   Särskilt journalisterna i gammelmedia tror att de ska vinna Pulitzerpriset genom att vinkla och förvränga i sina s.k. reportage.....

   Radera
  6. Journalist-yrket handlar mer och mer om frilansande. De som har det svårare måste "skapa" sina nyheter själva, dvs vinkla storyn för att skapa "läsvärde".

   Radera
 14. Jag fattar ingenting... Lgh har alltså nästan fördubblats i värde på 3 år enl artikeln, kanske lite mindre i verkligheten. Vadå inlåst ? – Vi är så himla trötta och utslitna, säger Anna.
  Att Expressen fejkar och ljuger är normalt, men Cornu borde analysera lite bättre .. ?
  Men om man riskerar hela sin tillvaro på att en investering skall 3-dubblas i värde så får man skylla sig själv. Sälj först, planera sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alltså inte överhuvudtaget läst mina kommentarer innan du kommenterade?

   Radera
 15. Taskig timing. Men priserna i västertorp kan lika gärna ligga på 70k/kvm om 1,5 år, ingen som vet i nuläget. Ni kan ha råkat göra er bästa affär någonsin genom att behålla lägenheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det känns ok, lite trist att vi la ner så mycket jobb på visning och städning etc. Men vi är inte ledsna eller gnälliga alls, vi klarar oss jättebra.

   Radera
 16. Bra av Anna att svara, kudos!

  SvaraRadera
 17. Ett anekdotiskt undantag som rör 0.0001 % befolkningen eller en trend?

  Många kanske de tycker "sitter fast" i sin livssituation, boende, partner, jobb, ekonomi, vänner osv när det ofta handlar om att ta ett steg tillbaka och värdera vad som är viktigt i livet och agera på det. Ingen annan kommer göra det åt dig.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Priserna kommer gå ner till 2010 års nivåer.

  Ränteavdragen kommer inom närtid avskaffas.

  Bankens höjer räntan,

  Folk blir praktiskt taget inlåsta i sina bostäder, ingen köper, ingen säljer.

  Vår nuvarande, skuldfinansierade, högkonjunktur kommer ersättas av en riktig lågkonjunktur.

  De som inte tagit ansvar för risker, framtida försämringar och blindt följt racet - kommer få ett dystert uppvaknade.

  Precis som i Holland. Eller Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt sevärd. Från 2013.
   https://m.youtube.com/watch?v=2oehDVWkHq0

   Radera
  2. Ta med nyproduktionen också som kommer bli olönsam och avstanna helt.

   Radera
  3. Ja, stackare som på förhand tecknat sig på nyproducerade lägenheter som vid inflyttning... Ja, sjunkit något..

   Radera
  4. Nja.. Räntebidraget kommer bli kvar en lång tid ska du se.. Ingen finansminister har balls nog att rycka bort det. Bästa vore ju om alla partier kunde enas och under samlad flagg plocka bort det men det lär ju aldrig ske i sandlådan Sverige.

   Radera
  5. Nej, nyproduktion kommer att förbli lönsam. Tomtpriserna går ner förstås, och därmed kommunernas finansiering för att bygga nya arenor (vi använder inga skattemedel), men byggkostnaden ligger i våra större städer på en bråkdel av dagens köpesummor. Den går sannolikt att pressa rejält dessutom på en normal marknad.

   Radera
  6. Nah, migrationsverket dammsuger ju marknaden på allt boende som finns tillgängligt, så det blir nog inga problem att sälja till fortsatt höga priser. Migrationsverket är kända för att betala i princip hur mycket som helst. Skillnaden blir att vi lånar till boendet via skattsedeln, i stället för att låna privat.
   They stay - You pay.
   En dag om sådär 5 - 10 år brakar även detta samman förstås.

   Radera
  7. Doktor Syn

   Vad menar du med "hur mycket som helst"?
   Har du någon prisuppgift?

   Radera
 20. Stackars alla högbelånade familjer, hoppas staten går in och räddar dem. De gjorde ju bara som alla andra och köpte i den eviga uppåtgående spiralen.

  SvaraRadera
 21. Kul att Anna själv kommenterade här. Alltid bra att få förstahandsinformation som komplement till de snarstuckna "analyserna" som annars görs. Lycka till Anna med familj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu handlar debatt alltid om kritisk granskande och inte om smicker.

   Radera
 22. Är tämligen säker på att de, när de väl säljer, kommer vara ganska glada att de inte fick lägenheten såld i maj. Och folk kommer fortfarande sitta och hoppas på kraschen, och hävda att "nu är den här" så fort någon inte tjänat riktigt lika många miljoner på sin bostad som den hade hoppats på...

  SvaraRadera
 23. Nu har Nordea spelat bort 80 miljarder och måste nyemittera. Börjar det rulla utför nu?
  http://www.di.se/artiklar/2016/6/20/80-miljarder-saknas-i-nordea/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje kris har sin början. 1990 var det Nyckeln till Nordbanken(Nordea(räddades)). 2007 var det Swedbank i Baltikum(räddades.

   Om det ligger sanning i detta PM kan man undra hur en bostadspunka inkl. kommersiella fastigheter skulle slå. Utlåningen ligger från 30/70 till 50/50 mellan företag/konsumtion resp bostäder.

   Nordea´s företagskultur kanske sitter i väggarna från tiden med statligt ägande(PK-banken)?

   Radera
 24. Jag måste säga att om lägenheter i V-torp på 76 kvm kostar 4,5 MSEK(läste jag rätt?) så har vi nått vägs ände. Inget ont om V-torp i sig, men nånstans måste det ta slut och det hopar sig alltför många tecken nu som pekar mot ett paradigmskifte. Men det är bara magkänslor jag har efter att ha bott i samma hus sedan 1993 med prisökningar som ligger i storleksordningen X10. Som sju rätt på Lotto varje vecka 10 år i rad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, det var helt absurt! Dock är det väldigt speciella lägenheter, men hög takhöjd etc

   Radera
  2. Så tycker ju såklart alla, just miiiiitt hus/lägenhet/bil/villa/flickvän/hund/yxa är extra speciell ;)

   Radera
 25. Vår granne UK börjar se en ev. topp för fastighetspriserna. Det brukar börja från toppen, uppgång såväl som nedgång. För "buy to let" marknaden handlar det om nya skatter t.ex.

  http://ftalphaville.ft.com/2016/05/13/2161680/who-would-buy-london-property-in-a-market-like-this/

  http://ftalphaville.ft.com/2016/06/20/2166879/the-london-property-market-is-doomed-doomed-i-tells-ya/

  SHB har mycket stora satsningar i UK´s fastighetsmarknad. SHB "loan to deposits" runt 2,6 för ngt år sedan.

  SvaraRadera
 26. Ja, det bästa med det här inlägget var Annas kommentarer! Alltid bra med en påminnelse om hur kvällstidningsreportarna arbetar och att man skall ta de flesta snyfthistorier med en nypa salt. Dagens click baits är förödande för seriös journalistik.

  SvaraRadera
 27. Anna, var nöjd att du slipper den lägenheten, ut så fort som möjligt. Status på det huset är inte alls vad er styrelse tror...

  SvaraRadera
 28. Varför är det ingen som kommenterar priset på tomten?
  750.000. I Mariefred…
  Jag tycker det låter väldigt, väldigt dyrt.
  Är det något väldigt speciellt med den?

  (I övrigt tyckte jag Anna och Niclas verkar sympatiska. Klart att de vill låna så lite som möjligt till huset. När det inte gick som de önskat tog de konsekvenserna. Hoppas det gå bra för dem.)

  SvaraRadera
 29. Jag håller med. Det är väl ingen som önskar dem olycka. Det är bara det att någon sitter med Svarte Petter till slut. I dubbel bemärkelse kan man väl säga om Sverige med tanke på hur vi har bäddat för oss.. I anslutning till detta och den sjukliga prisuppgång som vi har haft på vårt eget hus på 20 år finns en annan historia att berätta. 1993, samtidigt som vi köper vårt hus får svärmor ett erbjudande om att köpa sin hyresrätt på Östermalm i en ombildning till bostadsrätt. En 4:a på 110 kvm på Eriksbergsgatan, ingen address att leka med. Pris 750000:-. Hon är inte intresserad(för gammal tycker hon), hon frågar oss och vi tackar vänligt men bestämt nej. Vi har precis köpt hus. Med förmånliga villkor. Bara 25% kontantinsats och 13% ränta. Det går inte. Inte låna pengar till en lägenhet också. Det var inte på något sätt givet i det läget att det skulle bli en vinstaffär. Svärmor bor kvar som hyresgäst och går bort tre år senare. På de tre åren har inte priserna inte ändrat sig annat än marginellt och vid en försäljning 1996 hade vi inte mycket mer än fått igen pengarna. Tycker detta på ett utmärkt sätt illusterar vilken fullständig fartblindhet som råder och hur stort fallet kan bli, när det väl kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ett utmärkt exempel Magnus på att det alltid är "dyrt" att köpa sig en bostad.
   Aldrig någonsin har det varit billigt och kommer aldrig att så vara, om någon inbillar sig något annat är hen endast naiv.
   Det är absolut inte fel att köpa nu bara man vet vad man ger sig in på.
   Priserna är höga i kronor räknat, bostadsräntorna är rekordlåga och kommer inte att sjunka mer pga minusräntan som i dagsläget kostar bankerna stora pengar.
   Köper man nu och lägger in en rejäl amortering har man gjort en bra affär på 10 år.

   Radera
  3. Fyfan vilket dålig affär ni har gjort då? Ångrar ni aldrig någonsin ni inte köpte den lägenhet?

   Radera
  4. Förstås. Men det är många hästar som springer rätt varje dag på Solvalla. Man skulle lagt sina pengar på vinnarhästarna. Dessutom hade vi kanske inte fått lån och alldeles säkert hade vi varit tvungna att sälja när svärmor gick bort. Utan nån större vinst.

   Radera
  5. Stefan, det beror väl lite på hur man ser det? Räknar man på månadsutgift är det aldrig billigt att vare sig köpa eller hyra. Ser man det över tid blir det däremot en annan sak. Att köpa när räntan varit låg länge bör därför vara en usel affär på samma sätt som det borde vara billigt om räntan varit hög en längre period. En dyr hyra i hyresrätt kan vara billig om man kan låsa in en vinst och köpa när priserna är lägre.

   Radera
  6. Ditt resonemang är korrekt om du säljer, hittar en hyresrätt, marknaden kraschar, du har cash till brf-en.

   Dock väldigt mycket om och men som ska stämma på vägen.

   Radera
  7. Ja absolut. Inget att satsa på för den vanliga familjen (om man inte har extrem tur på flera punkter) men är man singel och obunden kan det vara ett alternativ.

   Radera
 30. Famous last words: "Sitt still i båten".

  SvaraRadera
 31. Sitter man still i båten den här gången kan man få sitta länge. I Japan har man haft i princip stillastående bostadspriser sen 1994. Efter en rejäl bubbelbrisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en myt BlubBlub.

   Visst, det finns områden det stämmer på men såna områden finns även i norrlands inland. Beror helt på demografin.

   Radera
  2. BlubBlub: I japan/tokyo har bostadspriserna stigit med nästan 50% de senaste 10 åren.

   Radera
 32. Amorteringskravet måste försvinna. Detta ska vara en affär mellan bank och låntagare.
  Dessutom är det fel att ändra "spelreglerna" mitt i matchen. Man måste få veta vad som gäller i en affär.

  Däremot tycker jag det är sunt att amortera. I första hand ner till 75 % av värdet, inte dagsvärdet utan ett långsiktigt snittvärde. På längre sikt bör 50 % vara ett mål.

  Och är det något man ska ändra så är det ränteavdraget. Detta är djupt orättvist då alla som inte har lån måste subventionera de som har lån.

  Själv äger jag ett hus och förlorar så klart på att huset faller i värde vid amorteringskrav och ett ev. utfasande av ränteavdraget. Dock har jag inga lån så ingen ko på isen för min del. Tänker inte hellre sälja, och ska jag sälja så är det för att köpa ett annat hus. Har mitt hus förlorat i värde så har det andra huset också förlorat i värde. Så kan ju ta en förlust på huset jag äger i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amorteringskravet var närmast ett genidrag och borde kommit tidigare för att dämpa prisutvecklingen.
   Dessutom minskar det de nya hushållens skuldsättning så jag fattar verkligen inte vari problemet ligger.
   Får oss gamla låntagare betyder det inte ett skit, vi kan fortsätta nollamortera om vi känner för det, dvs inte förändrade spelregler.

   Radera