Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-30 12:07

Glöm inte lösa in dina gamla sedlar senast idag

Idag den 30:e juni är sista dagen att gratis och enkelt lösa in gamla 20-, 50- och 1000-lappar.
Foto: Riksbanken
Ännu mer intressant blir det till hösten, när vi inte bara får nya 100- och 500-lappar, utan även nya mynt. Bara 10-kronorna kommer vara kvar. Sedlar är som bekant lite enklare att hålla koll på, men mynt lär det bli över när de gamla mynten slutar vara giltliga om ett år.

Så gå igenom dina bortglöma gömmor av prepperkontanter etc.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Du verkar ha blandat ihop det. Efter den 30 juni så är sedlarna inte längre giltiga i butik men du kan fortfarande sätta in dem på banken t.o.m. 31 augusti 2016. Först därefter måste du vända dig till Riksbanken för att lösa in dem mot en avgift.

  SvaraRadera
 2. Det är fortfarande lite fel. Om det är lite större summor behöver man försäkra breven till Riksbanken och jag har för mig att Post Nord tar ganska bra betalt för det. Det går nämligen inte att lämna in sedlarna på Riksbanken utan de kräver brev.

  Vilket gör det än viktigare att besöka en bank (som fortfarande hanterar kontanter) där du har eller öppnar ett konto. Om du inte köper upp de gamla sedlarna innan 24:00 i natt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom tar Riksbanken ett antal månaders arbetstid förmodligen för att tjäna ränta förlåt gjorde.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Jag öppnade ett konto i Forex bank för ett tag sedan. Det kunde jag göra online på några minuter med bank-id från min andra bank. Kan ju vara ett tips. Sedan är det bara att knalla ner med sedelbunten till bankbutiken. Och visst ja, förbereda sig på eventuella korsförhör.

   Radera
 3. Det börjar bli helt galet det här med kontanter. Affärerna vägrar ta emot dom, bankerna vägrar ta emot dom. Snacka om att bli pålurad värdelösa papperslappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sambon har de senaste dagarna blivit nekad att handla för sin Jenny-Lind-50-lapp i flera butiker. Tveksamt om de faktiskt får vägra ta emot lagliga betalningsmedel, åtminstone utan att ha ett synligt anslag om det.

   Radera
  2. Det är lite oklart om de får vägra hur som helst. De är dock inte tvugna att göra affärer med er.

   Går du istället på finare restaurang blir det annorlunda eftersom du när du skall betala redan ätit upp och skall reglera en skuld. Har inget då avtalat särskilt så gäller lagligt betalningsmedel för att lösa skulden.

   Radera
  3. Dagens roligaste var när man i en lunchrestaurant var tveksam till att ta en "en gammal 100-lapp" jag betalade med.

   Radera
  4. Själv lyckades jag senast för ett par timmar sedan betala med en Selma, och i går blev jag av med en Jenny. Dock överhörde jag en person vid en uttagsautomat som beklagade sig över att ha fått ut "gamla" 100-lappar...

   Radera
 4. Behåll den där lilla folieremsan innan ni löser in sedlarna. De är utmärkt material att göra sig en hatt av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..och handskar, jag har hört at de nya sedlarna har ett gift som gör hjärnan extra mottaglig för hjärnkontrollvågorna.

   Radera
  2. Och pungskydd för tusan! Rädda framtida generationer av foliehattar!

   Radera
  3. OBS: Det är bara om du faktiskt har en mottagare inopererad som det blir bättre mottagning med en foliehatt.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Nja, finns många som har råkat illa ut som gått runt med hemmabyggen på huvudet. Om de inte är professionellt gjorda finns det risk att de inte skyddar mot all strålning. Dessutom vill man ju att ens huvudbonad skall vara moderiktigt designad.

   Radera
  6. Man bör förstås konsultera något av de många proffs som finns på nätet för att bygga sin egen optimala foliehatt. Min är byggd från följande instruktioner: AFDB.

   Kan säga att den fungerar precis 100% som utlovat.

   Radera
 5. För bara 32 år sedan hade vi en 5-öring med samma material och nästan samma storlek som nya 1-kronan kommer ha. 1-kronan nya 5-öringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda lägsta valören bland mynten...

   Radera
  2. Fortsätter utvecklingen kommer tjugan bli nya 5-öringen om 30 år.

   Radera
 6. Har det inte varit ovanligt bråttom? Funderar på om detta är ytterligare ett för Magda A att skaka fram lite extra Cash till statskassan på samma satt man tömde SJ, akademiska hus mfl på pengar? För rimligen borde de sedlar som inte löses in bli pengar i statens ficka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också funderat på det, att det verkar vara väldigt kort tid. Tidigare har väl tiden man kunnat använda gamla sedlar varit betydligt längre, även sedan nya sedlar i motsvarande valör kommit i cirkulation. T.ex. var sedlarna med Moder Svea formellt giltiga t.o.m. 1987, trots att det sedan flera årtionden hade kommit ut nya sedelserier.

   Radera
  2. Tidplanen för att byta ut våra sedlar och mynt är bestämd sedan länge, det har inget med regeringen att göra.

   Radera
 7. Selmorna borde kunna återvinnas och gå till välgörande ändamål. Exempelvis ser jag nu att jag har en i plånboken, men ingen möjlighet att använda den. Säg att det i genomsnitt finns en per person i Sverige, då handlar det om 200Mkr. Om de samlas in kan de sedan lösas in hos banken mot en avgift på 100kr. Enskillda 20-lappar kan förstås även lösas in mot en avgift på 100 kr, men det lär vara få, liksom jag, som gör det då de går back 80 kr. Ska lägga min i nästa insamlingsbössa som jag ser.

  SvaraRadera
 8. Angående mynten är det ingen större fara om man glömmer lösa in dem. Metallvärdet (koppar och nickel) kommer ganska snart överstiga det nominella värdet.
  Det är ingen slump att de nya mynten kommer bestå av järn...
  Visst är det härligt med ett socialistiskt penningsystem, brace for impact!

  SvaraRadera