Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-06-18 05:49

Gigantisk rysk "beredskapsövning" - mobiliserar samtliga förband i reserven

Rättelse: Ryssland mobiliserar ur samtliga depåer, vilket inte nödvändigtvis innebär samtliga förband, då flera förband har sin materiel på samma depå.

Den pågående ryska beredskapsövningen omfattar nu inte endast kategori A-förband med hög beredskap. Sedan igår mobiliserar man nu samtliga förband ur reserven, dvs samtliga värnpliktiga förband inklusive kategori B och -C som kan ha gjort sin värnpliktsutbildning för 30 år sedan. Upp till ca 2.8 miljoner man är inblandade.

Sedan tidigare har Ryssland dragit igång en oannonserad beredskapsövning (eng snap drill), omfattande samtliga militärdistrikt. Ledningsstaber har gått upp i krigsberedskap och grupperat ut till sina krigsbaseringar. Fältförband som exempelvis motoriserade och mekaniserade pansardivisioner bland kategori A-förbanden har mobiliserat och förflyttats till utgångsgrupperingar eller andra platser. 

Vad som är extra illavarslande är att dessa enligt signalspanare sedan har intagit radiotystnad för att i möjligaste mån dölja vart de tagit vägen. 

Detta inkluderar mobilisering av A-förband vid gränserna mot Estland, Lettland, Litauen, Finland, Vitryssland och Ukraina. Kategori A-förbanden omfattar upp till ca 770 000 man.

Nu har man också börjat mobilisera den sk reserven, dvs värnpliktig äldre personal. Detta gäller både så kallade kategori B och kategori C-förband. Reserven omfattar cirka 2 000 000 man.

Försvarsminister Shoigu har beordrat att samtliga förband i reserven ska genomgå mobiliseringsövning. Initialt gällde det kategori B-förband, men nu omfattas även kategori C.

Detta omfattar inte nödvändigtvis samtliga två miljoner man i reserven, och Ryssland är den här gången noggrann med att inte gå ut med siffror på exakt hur många man faktiskt mobiliserar. Man upprätthåller alltså mycket hög opsec, både inom kategori A-, B- och C-förband. Samtidigt publicerar man uppgifter om en del specifika förband som tagits ur malpåse, för att visa att man inte skämtar.

Eftersom samtliga förband omfattas av mobilisering, om än okänt partiell eller fullständig, så inkluderar det även de strategiska robotstyrkorna, dvs samtliga kärnvapenförbanden, inklusive kärnvapenförband i malpåse eller reserv.


Om man bortser från faktisk mobilisering för att inleda ett fullt krig ser vi antagligen den största militära övningen i modern tid, rent av någonsin sedan andra världskriget (där liknande användes som ursäkt inför invasioner). Vi pratar om en magnitud på övning som kan vara 10-20x så stor som världens tidigare största övning om ca 150 000 man. Det motsvarar att Sverige skulle mobiliserat samtliga 800 000 man på det gamla invasionsförsvarets tid. Bara för att kontrollera beredskapen...

I övrigt önskar jag en fortsatt trevlig helg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

86 kommentarer:

 1. Svar
  1. De är ju redan och övar vi den ryskamerikanska gränsen i Östersjön.

   Radera
  2. I min värld var USA = Amerika men det är väl mitt kolonialtänk som förstör.

   Radera
 2. Öh, Putins morgonstånd behöver faktiskt inte beröra hela världen. Kanske det för honom räcker med att olla Gotland, och sen är det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast 2,8 miljoner ryska soldater på Gotland, blir inte det väldigt trångt?

   Radera
  2. Det ordnar Piotr Eriksson.
   Lite undantag i bygglovslagen, ett gäng barrackas i Ojnareskogen för det är väl ingen som väntar sig dessa asylanter att stanna för Got(land)

   Vad betyder en rysk invasion av Gotland för bostadspriserna där?

   Radera
  3. Exakt, man får nog vänta sig en viss anal aktivitet med Putin som härförare.

   Radera
  4. Det ordnar Piotr Eriksson.
   Lite undantag i bygglovslagen, ett gäng barrackas i Ojnareskogen för det är väl ingen som väntar sig dessa asylanter att stanna för Got(land)

   Vad betyder en rysk invasion av Gotland för bostadspriserna där?

   Radera
  5. "Vad betyder en rysk invasion av Gotland för bostadspriserna där?"

   Att de kommer att prissättas i Rubel.

   Radera
  6. Gammalt, men...
   USA-fråga: Vad kommer smörpriset att vara om femtio år?
   Optimisten: 20 dollar
   Pessimisten: 20 rubel

   Radera
  7. Med den inflation de har borde det snarare bli 200000000 rubel om 20 år.

   Radera
  8. Då är det nog bättre med US-dollar som endast förlorat 98% av sitt värde på 100 år.

   Radera
  9. I och för sig, så kan det ju bli rätt roligt att höra gutar prata påtvingad ryska med gotländsk dialekt. Vad säger språkrådet och den rotvälske-älskande kulturvänstern?

   Radera
  10. Medan intellektuellt inskränkta nickedockor ojar sig över en rysk invasion av Gotland, så har den amerikanska invasiva arten redan fått fotfäste på Gotland.

   Radera
  11. Idioterna verkar dock inhemska, åtminstone i den här tråden.

   Radera
 3. Mycket obehagligt att denna enorma "beredskapsövning" sammanträffar perfekt med Englands EU-omröstning. Ifall England röstar för att gå ur EU skapar det osäkerhet i hela EU-systemet och försvarsklausulens dignitet riskerar att försvagas oerhört.
  Om Ryssland annekterar Gotland, Varför ska då Frankrike, Italien och Grekland skicka sina medborgare i döden för att hedra ett försvarsavtal i ett förbund som ändå är på väg att lösas upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifall Ryssland dessutom gör en "fredlig" annektering av Gotland där de "bara" tar över och stationerar militär på vissa nyckelpositioner varpå de gör klart att de inte avser att begå mer aggressioner så länge de inte blir attackerade - då kommer situationen bli ännu mer oklar.
   Är södra Europa beredda att gå in i ett nytt Europeiskt storkrig för att rädda en liten plutt-ö i ett litet pluttland bara för att ön råkar ligga bredvid det av många skarpt ogillade Tyskland? Estland, Lettland och Litauen är det ingen som känner till.

   Radera
  2. Ja, dessutom är ju 2.8 miljoner man ett rimligt och proportionerligt svar på att man blivit avstängd i OS. Vi måste ju förstå att Ryssland känner sig omringat och trängt av västerländska dopingkontrollanter. En eventuell invasion kommer då att vara ett självförsvar helt enkelt.

   Radera
  3. Kan det bli annat än en "fredlig" annektering av Gotland, om det land som ska annekteras saknar försvar?

   Radera
  4. Svenska politiker kommer inte bara att finna sig i en "fredlig annaktering", utan dessutom säga "tack för att ni valde Sverige".

   Radera
  5. Ja, vi måste förstå att det är provocerande att tvinga på dem sådana västerländska företeelser som drogtester, demokrati och nykterhet.

   Radera
  6. Det är ju inte lika roligt att våldta en dvärg om denne ber om det.

   Radera
  7. Du ska jämt blanda in din mamma.

   Radera
  8. Almedalsvecka på G - massor av femtekollonare med journalist-ID rör sig fritt...

   Radera
  9. @Peter Andersson
   Vilka är femtekolonnarna, menar du?

   @Ben Dover
   Jag hittade en bild på dig och din mamma, och tänkte att jag delar med mig. Var försiktig i fortsättningen med vad du lägger ut på nätet.

   http://bigasspussytitsanddicks.org/galerigirlfat/pict/icon/ic715.jpg

   Radera
  10. Fantasifullt. Verkligen.

   Radera
 4. Putin kanske vill avsluta problematiken med Ukraina en gång för alla. Dags att hota lite först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, Putins största önskan är nog att bli fistad av Merkel. Fast vad vet jag, det är bara spekulationer än så länge, innan sanningen verkligen är fastlagd.

   Radera
 5. Putin kanske vill avsluta problematiken med Ukraina en gång för alla. Dags att hota lite först?

  SvaraRadera
 6. Verkar vara ett gigantisk slöseri av resurser med dessa beredskapsövningar. NATO borde ju provocera fram dem så ofta som möjligt.

  SvaraRadera
 7. Ryssarna levde igenom hela kalla kriget i fullständig förvissning om att väst närsomhelst skulle anfalla, i synnerhet under förevändning av en övning. Finns ingen anledning att tro att deras mentalitet ändrats sen dess.

  SvaraRadera
 8. Anar jag lite avundsjuka?
  Ryska militärer i 50 årsåldern får vara med i leken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tysk politiker gillar inte vapenskrammel.
   http://www.di.se/artiklar/2016/6/18/tyskland-varnar-for-vapenskrammel/
   Han talar inte om Ryska styrkorna!

   Radera
  2. Precis,men så vet du väl att du inte får skriva.
   😀
   Vem/vilka hetsar,och i vilket syfte?

   Radera
  3. Jämför gärna de båda övningarna i storlek och omfång.

   Radera
  4. Ben, det kallas att "sätta ner foten".

   Radera
  5. Fast bara när Ryssland gör det va? När NATO gör det kallas det nåt helt annat.

   Radera
  6. Ben, ja då kallas det för vapenskrammel iaf av Tysklands utrikesminister och han är väl på din sida Ben?

   Radera
  7. Ben, i jämförelse med Ryssland så sätter väl NATO ner högst en lilltå, eller hur?

   Radera
  8. Varför skulle jag ha nåt gemensamt med Tysklands utrikesminister menar du?

   Radera
  9. Om vi ska jämföra storlek och omfång, ställer du upp för Sverige då BD?

   Radera
  10. Ben, jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Tysklands utrikesminister är bra mycket klokare och intelligentare än vad du är.

   Radera
  11. Ja det har ju i varje fall du och Steinmeier inte gemensamt i så fall, katoimongoloid.

   Radera
 9. Dags att se över det svenska invasionsförsvaret, just det, det finns inget försvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. + 1. Den som sover skall vakna och den som inte ser, den skall åter se världen som den är. (glömt citatets källs).

   Radera
  2. Lycka till med att hitta massa folk som vill försvara aktuella makthavare. Ett problem är att politiker aldrig varit så ogillade som idag

   Radera
  3. Själv skulle jag ogärna lyfta ett finger för någon riksdagspolitiker i deras egenskap av politiker, däremot ställer jag frivilligt upp att försvara mina medmänniskor och landsmän oavsett deras ursprung. Även om jag helst undanber mig "sverigevänner" i värnet bredvid då de snarare gör mycket mer skada än nytta.

   Radera
 10. Hej

  Jag bara undrar att ingen annan verkar veta respektive skriva om detta?
  Inte en ända stor tysk dagstidning har tex något om denna "gigantiska övning"?

  Men så är det jo Lars som är skribenten här :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "“We are registering aggressive, unannounced, large-scale manoeuvres on the Russian side"

   http://www.irishtimes.com/news/world/europe/nato-urges-russia-to-withdraw-military-from-ukraine-1.2687537

   Radera
  2. Man väljer vad man vill visa för mellosarna,inget "hemligt "direkt om man inte har svensk fulmedia som informationskälla.

   http://tass.ru/en/defense/881845

   Radera
  3. Hej Los Puddas

   Ir(r)ländare och Lars...tillåt mig att skrata
   och PJ: inget snack där heller om att 2,8 millioner...

   Nix, än en gång så är Lars (fart)förblindat när det gäller Ryssland.

   Och tack Gruelse för din kommentar längre ner...huvudet på skaft som vanligt.

   Radera
  4. Ja, kommer dina kompisar ryssarna finns väl chansen att man får se ditt huvud på ett skaft, oavsett hur mycket stövlar du slickar.

   Radera
  5. Hej Bend Over

   Kommer du att göra skäl för din nick då?
   Jag väntar fortfarande på ett ända inlägg från dig som är konstruktivt...men det klarar du antagligen inte av antar jag.

   Radera
  6. Det är viktigt att du talar om och recenserar mina inlägg så jag kan anpassa mig till dina åsikter, Manfred.

   Radera
 11. http://www.skymningslage.se/om-kriget-kommer-1987/

  SvaraRadera
 12. Undra om dolda underrättelse- och specialförbands operationer ingår i beredskapsövningen? I ett skymningsläge ökar sabotageverksamheten för att störa samhällsfunktionen, kanske har vårens olika haverier i trafikledning, master m..m varit syfte att skapa ett brus så att man vänjer sig vid detta och reagerar för sent vid ett skarpt läge?
  Är det fullt på parkeringen vid ryska ambassaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står blåskyltade fordon illa parkerade på Rålambshovsvägen. Man verkar ha hittat sitt körkort i ett cornflakespaket.

   Radera
  2. Sjunkbomben, kan du förklara varför du (och andra här) tror att Ryssland skulle lägga ner kraft på Sverige ett land totalt utan försvar.

   Radera
  3. Kostar lite militärt att invadera ett land utan försvar samtidigt som man säkrat Östersjön. Finland och baltstaterna lär då hålla en låg profil. Politiskt kostar det förstås men det har inte Putin brytt sig om tidigare.
   Värre att ge sig på någon som har försvarsgarantier.

   Radera
 13. Det är ju detta som händer när den "säkerhetspolitiska bananrepubliken" Sverige utsorkar sin försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik till USA, i frånvaro av ett eget, starkt territorialförsvar.

  Hotbilden i vårt närområde ökar.

  Detta var allmänt vetande under kalla kriget i Sverige. Svensk säkerhetspolitik på den tiden gick ut på att minska hotbilden, varför det militärt alliansfria Sverige hade ett eget starkt territorialförsvar. Men så var också svenska politiker och högre militärer patrioter på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då patrioter,nu infiltratörer?
   Inte är svenskarnas väl prio nuförtiden iaf,vi ska betala o hålla käften utan att ifrågasätta.
   Skatteintäkter skall minimeras när dessa missbrukas gravt.
   Laffer!

   Radera
  2. Eh, menar du på allvar att övningen inte skett om vi haft ett värnpliktsförsvar?

   Radera
  3. Sveriges östkust var en av världens bäst skyddade kustremsa på 70-talet.

   Radera
  4. År 1981 hade den redan hunnit bli en av världens sämst skyddade kustremsor, eftersom man inte ens kunde upptäcka ett gäng kringresande fyllon i en ubåt, förrän de gick på grund.

   Radera
  5. Vi tar det en gång till:

   Hotbilden i vårt närområde ökar när den "säkerhetspolitiska bananrepubliken" Sverige utsorkar sin försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik till det krigshetsande Ondskans imperium*, i frånvaro av ett eget, starkt territorialförsvar.

   Flerårigt omanligt krypande beteende av våra Natovurmande, vapenvägrande försvarsminstrar och av den viljelösa Nato-boten Enström, ackomanjerat av applåder från den fosterlandsförrådande malajen tillika analytiska odågan Carl Bildt, har nu betalat sig. Den kolesterolstinne Hultqvist har nu lyckats sälja ut svensk säkerhetspolitik till USA, genom det bilaterala försvarsavtalet inom ramen för Värdlandsavtalet.

   Sverige har nu de facto blivit USA:s geopolitiska bitch. Att prisge återstoden av svensk suveränitet var tydligen ett lätt offer, om man i gengäld får åka på tjänsteresor med regeringplanet till Washington och där få frottera sig med höjdare i Pentagon.

   Det energiimportberoende USA lever över högt över sina tillgångar, vilket bekräftas av USA:s mångåriga, gigantiska statsskuld och budgetunderskott samt i stort sett ständigt negativa handelsbalanser mot omvärlden. Detta leverne kan fortgå så länge som petrodollarn är ohotad. USA via Federal Reserve äger rätten att utge dollar som, dels är världens reservvaluta, dels är allmänt betalningsmedel för fossil energi.

   När nu det fossilenergirika Ryssland mer och mer går ifrån dollarn som betalningsmedel, hotas petrodollarn och därmed USA:s ställning, varvid den amerikanska statskonkursen närmar sig. Det gäller således för USA att tvinga länder (här Ryssland) att handla olja med dollar. Det är i detta sammanhang som USA:s krigsmakt med bl.a. sina lättköpta, framskjutna baser i Sverige kommer in, kombinerat med massivt propagandastöd i MSM och av Nato-spyupp samt med handelssanktioner från Västvärlden, för att sätta press på Ryssland till försvar för petrodollarn.

   Ryssland å sin sida mobiliserar och bygger ut sin militära kapacitet för att försvara sig mot Nato och för att skydda sina fossila energitillgångar.   *) De stora flyktningströmmarna som nu förstör Sverige är ett resultat av USA:s geopolitik, där bl.a. vapenträning, beväpning och ett allmänt uppbyggande av sunnitiska terrororganisationer i Arabvärlden sámt spridning av den salafi-wahabbistiska missionen i Europa ingår.

   Radera
  6. Så svensk suveränitet är alltså helt upphävd? Spännande. Men knappast sant, såklart. Det gamla vanliga konspiratoriska svamlat.

   Radera
  7. Geopolitik är f ö en vetenskaplig disciplin, precis som partikelfysik eller osteologi. Kan du förklara hur vetenskapen orsakat nånting i Mellanöstern. Är du säker på att du inte menar utrikespolitik?

   Radera
  8. @ Gruelse. Vi får väl köra kapprustnings- och stressa-inte-vila-racet ännu en gång. Sist det gjordes var av President Regan på 80-talet. Då small imperiet Sovjetunionen sönder i småbitar. Vi får väl köra det racet igen !

   Radera
  9. Herregud Gruelse - du har helt fel uppfattning om flyktingströmmen. Det kommer flyktingar för att Syrien samarbetar med Ryssland och vill ha flyktingar till Turkiet och EU. Weaponize refugee movement scenario. Ryssland bombar som fan för att elda på, till den grad att nu Turkiet stängt sina gränser. Hade EU haft trupp hade vi gått in för länge sedan med fredsframtvingande insatser, men vi står efter 20 år av slapphet och likgiltighet utan duglig krigsmakt.

   Radera
  10. @Niklas 22:18
   Jag hade inte tänkt svara ditt sinnessjuka svammel, men gör det ändå. Med tanke på nivån på dina kommentarer så har du möjligen varit sakkunnig hos Alliansen i invandringsfrågor.

   Så du menar att Ryssland, som på inbjudan av den syriska regeringen, började bomba i Syrien i september 2015, förklarar:

   * de stora flyktingströmmarna som kom till Sverige 2014 och tidigare från Afghanistan, Irak, Somalia, Syrien, Libyen et cetera?

   * det stora antalet ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige från Afghanistan via Iran hösten 2015?

   V.v. motivera ditt svar med källor.

   Det blodiga och utdragna kriget i Syrien skulle vi sannolikt inte ha haft om inte USA, Saudiarabien med flera, hade uppviglat och beväpnat sunnimuslimska rebellgrupper och demoniserat Bashar al-Assad.

   Radera
  11. Vi skulle kanske inte haft det "blodiga och utdragna kriget i Syrien" om inte Ryssland blockerade alla resolutioner i säkerhetsrådet angående Syrien redan innan kriget började? Ryssland har enorma försvarsmaterielkontrakt till Syrien som de hade tvingats ge upp om omvärlden utsatt Assad för sanktioner.

   Källa: t ex http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/2011/612

   Calls for an inclusive Syrian-led political process conducted in an
   environment free from violence, fear, intimidation, and extremism, and aimed at
   effectively addressing the legitimate aspirations and concerns of Syria’s population, and encourages the Syrian opposition and all sections of Syrian society to contribute to such a process;


   Ovanstående skrivning är ett utdrag ur vad som blockerades av ryssarna. Vad är det för fel på det där?

   Det ter sig i ljuset av de långa (i princip hela efterkrigstiden) relationerna mellan Sovjet/Ryssland och Syrien sällsynt obegåvat att det tidigaste årtalet du nämner i ditt inlägg är 2014. Det finns naturligtvis en bakgrund till konflikten, men det hann ni kanske inte med i särskolan?

   Radera
  12. Gruelse - du är verkligen en väldigt, väldigt sorglig individ, om du finns i verkligheten och inte är en rysk student som sitter i St Petersburg och Trollar. Kanske ensam, troligen bitter..... jag är uppriktigt ledsen för din skull.

   Radera
 14. Ryssland kan knäcka Sverige utan att avlossa ett enda skott. Om de ockuperar baltstaterna så kommer det tio miljoner båtflyktingar över östersjön - till fastlandet eller gotland först spelar ingen roll - då brakar det svenska samhället ihop totalt utan att en enda rysk stövel beträtt Svensk jord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det smäller så skjuter Ryssland en taktiskt kärnvapenula över Östersund och en annan över Luleå. Sen kapitulerar Svenska regeringen retroaktivt. Läs på lite om Sovjets scenarion för storkrig i Europa. Man kan bara skydda sig mot kärnvapen om man har egna vapen - öga för öga.

   Radera
 15. Vi får se om "beredskapskontrollen" övergår i något annat efter 22:e juni då den ska avslutas, eller så bara tystnar allt och inget händer.

  SvaraRadera
 16. NATO SKICKAR IN FARTYG I SVARTA HAVET OCH ÖVAR I ÖSTERSJÖN. Är det verkligen så förvånande att Ryssland blir provocerat och svarar med samma medicin?

  Den här alldeles sanslösa enfaldigheten när det kommer till all geopolitik som involverar Ryssland är slående. Hur kan du vara så intelligent och korkad på en och samma gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt.
   Ingen skriver om USA;s närvaro i Östersjön. Om Ryssarna varit i närheten av Florida på samma sätt, vad hade då hänt?

   Radera
  2. Eh, ryska plan flyger patruller i Karibien och mexikanska golfen vilket väl får anses vara "nära Florida" eller Texas, om det nu spelar nån roll.

   Vilka hysteriska reaktioner ser vi från amerikanerna på det, menar du Thore?

   Radera
  3. Jaha, så att de styrkor som USA har i Östersjön kan göra någon som helst skillnad. Möjligen kan de anfalla och ta en stuga som är oförsvarad utanför St Petersburg. Men bara om de har tur och överraskar då Ryssen är bakfull. Jösses, har ni ingen känsla för proportioner på denna blogg ?

   Radera
 17. Nato visar sin avsikt med Anakondaövningen. Ryssland svarar med att visa att de är så beredda de kan bli med den utrustning de har tillgänglig.Ryssarna tyckte att det är opassande att dra igång Anakondaövningen nästan på dagen 75 år efter operation Barbarossa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO visar annars sina avsikter i t ex sina stadgar. Övningen är I linje med det, alltså att tex Polen m fl försvara sig själva och varandra vid väpnat angrepp. Varför har Ryssland problem med det? Vem har Polen nånsin invaderat?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ryssland.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Polsk-sovjetiska_kriget_1919%E2%80%931921

   Radera
  4. För 95 år och typ 14 styrelseskick sedan? Ja det motiverar ju verkligen en rysk occidentofobi.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera