Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-20 16:19

Geotermisk energi på Island

Ett kort inflik med lite foton på geotermisk energi på Island.
Lite svårare att tämja kokande lera än kokande vatten dock.

 

Å andra sidan kan man uppföra sådana här turistattraktioner, som naturvärmebadet utanför Mývatn på nordöstra Island. Raka motsatta sidan mot den mer kända och överbefolkade Blå lagunen. Här går det att lätt simma ett femtiotal meter utan att krocka med någon. Åtminstone så här års.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Du har tidigare skrivit från Oslo och nu från Island.. Blir det Svalbard och Barentsburg nästa gång?

  SvaraRadera
 2. Kul att de inte klarar av att stava rätt på synbart officiella skyltar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Haetta är ju inget ord!

   Radera
  2. De vänder sig även till Tyskar: Strichtly!

   Radera
 3. Glöm ej att äta det kulinariska"Fiskur franskar"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fiskur OG granskar" skall det väl vara?

   Radera
  2. Fast det tyckte kanske inte android... "Fiskur OG franskar" skulle det va;)

   Radera
 4. Och nu meddelas att det enligt FI saknas 50-80 miljarder i Nordea. Kom hem och ta hand om detta. Nyemission eller konkurs?

  Eller (om Telia inte strular som i eftermiddags) sköt det från Heklafjäll, ingången till helvetet, eller var du finns.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar väl inte att cornu har dessa pengar nedgrävda på sin gård?!

   Radera
  2. Ja nu har han dragit till Heklafjäll och det brukar sägas ingen rök utan eld .

   Nordeas utlåning är större än Sveriges BNP och artikeln i dagens SVD börjar på sidan 4 i rosa delen och det är Cervenka och Hedelius som jobbat med detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. "Sveriges BNP och artikeln i dagens SVD börjar på sidan 4" - bränd irländsk tiger eller Island? Fast har det inte varit länge så? Har inte läst artikeln, men inte omöjligt jag köper tidningen.

   Radera
  4. En sorts dementier har nu kommit från FI och givetvis Nordea. Först skriver FI att på nuvarande underlag behövs mindre nytt kapital och via surhet över sitt hemliga utredningsarbete avslutar de med:

   "FI:s årliga bedömning av storbankernas kapitalbehov kommer att slutföras i september.

   FI bedömde i stabilitetsrapporten den 26 maj att Nordea liksom de andra storbankerna uppfyller de nuvarande kapitalkraven med marginal.

   FI utvärderar för närvarande storbankernas interna modeller och för en dialog med dessa om bland annat riskvikter för företagsutlåning. FI har tidigare bedömt att utvärderingen kommer att leda till höjda kapitalkrav."

   Alltså ingen panik med Nordea nu under sommaren. Det är först i höst FI har utvärderat klart.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Mycket svårt att bedöma detta.
   Nordeas soliditet ligger på 4.8% vid årsskiftet.
   Det kan så klart finnas mycket godis i de resterande 95.2%

   Radera
 5. Trots vad många miljöpartister/islamister brukar hävda så saknar geotermi på Island och annorstädes annat än maginell betydelse för EL-produktion. Fast för spabad och lokal fjärvärme är det förstås en fin lösning. Island har av naturen begåvats med ett överflöd av utbyggbar billig vattenkraft, därav den stora utbyggnaden av primäraluminiumproduktion där de
  sista 20 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 71% vattenkraft, 29% geotermi. Detta gäller elproduktion. Jag skulle inte säga att 29% är marginellt, men du har rätt i att vattenkraften är dominerande.

   https://askjaenergy.com/iceland-introduction/energy-data/

   Radera
  2. Problemet är var de ska göra med EL:en om de bygger mer geotermisk kraft. Har visserligen hört att de lurar på att dra en elkabel mot Storbritanien men den är inte där än. Bitvis tinar man trottoarer på vintern med geovärme istället för salt som vi gör.

   Radera
  3. Om jag inte minns fel så håller de på och tillverkar bilbränsle av CO2 och vatten med hjälp av el elenergi. Första tankbåten på export gick för något år sedan.

   Radera
  4. Skulle gissa att det inte är så mycket ifall det skall exporteras till UK. Blir nog inte så mycket med den kabeln. Island har en ganska liten befolkning och därmed ganska lågt elbehov.

   Radera
  5. Sverige använder inte salt på vägarna längre, det blir grus; I alla fall inne i Stockholms innerstad.

   Salt på snötäckta vägar ger glas-is över natten och försurat grundvatten.

   Radera
  6. Med ABBs nya genombrott i kablar kan det nog bli stor export av el. De nya forskningsresultaten är att dopad LDPE-isolering tål högre värme. Betyder att högre spänning och därmed högre effekt kan överföras i ABBs HVDC Light kablar.

   Öar med stor outnyttjad vatten, vind och geotermi långt ute till havs kommer tack vare denna nya isolering med Magnesiumoxid dopat LDPE med betydligt mindre förluster kunna exportera el. Ledningarna kan kraftigt förlängas jämfört med idag.

   Det kommer också att ge bättre möjligheter för större energimängder mellan norra och södra Sverige samt billigare vindkraft till havs.

   Ska nog överväga att köpa några ABB.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Hehe. @Tor Skude: Hej! Det var länge sedan.

   Radera
  8. @Fjällräven

   Obegränsad tillgång till EL är ett angenämt problem för ett samhälle/nation att ha. Producera och exportera vätgas för fordon? syntetiska kolväten? bygga robotiserade fabriker för produktion av diverse saker.

   Radera
  9. Bästa sättet at använda elen i det prisläget är att producera aluminium av det, vilket också sker. Största utbyggnaden och inflyttning av primärenergialuminimtillverkning i världen har varit på Island tillsammans med Emiraten med bas av naturgasel, följt av flykt från Europa, Norge (som ju säljer elen i stället till EUR), och Australien.

   Radera
 6. Glöm inte öringfisket i utloppet från Myvatn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar inte behålla öringar under 4 kilo och man får bara ta 2 eller 3 per dag.

   Radera
 7. Festligt! Kul att se bilder från Island.
  Skulle inte heller säga att 29% är marginellt, plus att det är väl rätt trevligt med lite lokal värme.

  SvaraRadera
 8. Som "Unknown" skriver, berätta lite mer om dina erfarenheter vad gäller öringfisket på Island nu.

  SvaraRadera
 9. Termisk energi är rätt intressant utmed jordens plattor.
  En artikel om hur seismisk aktivitet samvarierat med jordens uppvärmning föreslog att denna energi kunde ligga bakom den uppvärmning vi sett under senare delen av 1900 talet. Bra korrelation men för att detta skulle vara möjligt krävs ett utflöde av ca 3 miljoner kubikmeter per sekund av 100 gradigt vatten.
  Den största geotermiska elproducerande anläggningen tar till vara på energi motsvarande ca 2 kubikmeter per sekund 100 gradigt vatten.
  Vetenskapen tvekar om detta eller annat är orsaken! Det finns de som tror på CO2 oxå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon länk om detta?
   Det finns förutom det också funderingar på om Solen - Jorden och jordens inre kan eller inte kan påverkas av varandra. Jag antar att det är via magnetfältet. Det i sig betyder inte dock att människan inte påverkar utan det handlar om att utröna och förstå eventuella samband först.

   Radera