Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2016-06-17 15:16

Fredagsmys: SVT jobbar med TV-serieversionen av Stjärnklart

Dags för lite härligt fredagsmys. Det har publicerats en liten intervju med mig med rubriken Stjärnklart-böckerna blir TV-serie på SVT hos Bonnier/DN Kultur.

Ni som följer min officiella Facebooksida eller mitt Twitterkonto visste förstås redan om detta.

DN Kultur skriver bland annat:
"I sommar släpps ”Stjärndamm”, den tredje och avslutande delen i Lars Wilderängs dystopiska bokserie om ett strömlöst Sverige, lamslaget efter ett högteknologiskt angrepp. Men redan nu står det klart att seriens första bok ”Stjärnklart” så småningom blir tv-serie på SVT."
Jag sade förstås mycket mer i intervjun, varav en del är publicerat hos DN Kultur på nätet, och en lite kortare bit är publicerat i utgåvan på döda träd. Vad DN väljer att publicera eller hur de rubriksätter är deras beslut.

Men ja, Bob Film och SVT jobbar tillsammans med utvecklingen av TV-serien och har gjort det ett bra tag. Inte direkt okänt inom TV-branschen, då många i branschen är inblandade. Det finns också internationellt intresse för TV-serien och fler parter.

Jag har vid några tillfällen varit bollplank för en del knutar i anpassningen av boken till TV, och haft en del möten, men lämnar i övrigt detta åt TV-proffsen.

Sedan har jag inte koll på produktionsdetaljer som tidplaner etc. Och ja, Bob Film visste om vad som händer i andra och tredje boken när man köpte rättigheterna till Stjärnklart. Faller TV-serien väl ut kommer förhoppningsvis även uppföljarna till TV. Annars står ju sig Stjärnklarts första del som ensam berättelse, även om man inte får alla svar.

Sista delen Stjärndamm slutkorrekturläser jag just nu och går till tryck nästa vecka. Stjärndamm kommer som inbunden, E-bok, nedladdningsbar ljudbok och strömmande ljudbok den 27:e juli. Likt Stjärnfall kommer den inte komma som ljudbok på plastskiva. Stjärndamm går redan att förboka den inbundna boken hos Adlibris för 189:- SEK.

Så riktigt trevligt fredagsmys på er! Själv ska jag bära ved.

35 kommentarer:

 1. Vet du, och får du, släppa information om hur många avsnitt det blir och längd per avsnitt? :)

  Ser fram emot att se tv-serien, och att få hem min förhandsbokning på tredje boken såklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Vet inte om det är fastställt, men det har hela tiden talats om 8-10 entimmesavsnitt. Om det sedan blir 45-50 minuter beroende på internationella samarbetspartners som vill ha plats för reklam, eller fulla timmesavsnitt beror väl helt på. Men 8-10x60 är nog TV-tablåformatet.

   Radera
  2. Jag är inte uppdaterad på aktuellt läge dock. Det kan ju trimmats eller utökats.

   Radera
  3. Låt det inte bli för många avsnitt, max 8 per bok är optimalt.

   Radera
  4. Runt 12-15 funkar bäst. 8 för få och väcker bara irritation, pga lång väntan till nästa säsong!

   Radera
 2. Det här var fantastiskt roligt att läsa!
  Gratulerar!
  /P

  SvaraRadera
 3. Stort grattis! Jag fattar inte hur du hinner med allt du gör! =)

  SvaraRadera
 4. Coolt!! Hoppas Du tjänar miljoner, blir en TV-star och får mkt credit för allt jobb. Håller inte med om alla (Ryssofobiska) inlägg, men suveränt jobbat, kul att läsa !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är Sverige, inte Hollywood. Man blir inte miljonär på TV-rättigheter i Sverige. Men man kanske kan få en årslön.

   Radera
 5. Grattis - men när ska jag boka in SF-bokhandeln i gamla stan för att under sedvanligt köande köpa Stjärndamm? Lovar att plugga på lite mer om möjligheter för flottans övningar även med vindkraft eller omöjlighet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Vanligtvis välunderrättade källor gör gällande att statstelevisionen anlitat Stina Oscarson för dramatiseringen av manus...

  SvaraRadera
 7. Jag är faktiskt inte alls negativt inställd till detta. Själva böckerna är ju ren skit, naturligtvis, men tv-serien görs säkert av kompetent folk och kommer inte lida av samma brist på språklig begåvning som tynger böckerna. Till och med fyllot Hassel skriver ju bättre än Wilderäng och det vill inte säga lite eftersom Hassel väl anses vara det sämsta Sveriges litterära scen har att erbjuda. Även Hassel blev väl film och tv vilket visar att det som är skit i text mycket väl kan ges en andra chans i annat format.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ändå har du läst dem, fast det är ren skit, som en fluga dras till en skithög då.

   Radera
  2. Räckte att bläddra igenom varje bok på en halvtimme för att komma till min slutsats. Om du har läst böckerna och tycker att de håller god litterär kvalitet är du antingen obildad eller 12 år.

   Radera
  3. Visst, jag hoppade över vissa stycken med för mycket detaljer men det betyder inte att jag är tolv år. Böckerna håller god kvalitet, för de som kan snabbläsa förbi de tråkiga delarna. För de imbecilla som måste läsa varje ord önskar jag lycka till. Hur svårt kan det vara att vända hamburgare på McDonalds, Gustav?

   Radera
  4. Till yttermera visso stödjer jag alla som gör något utöver det vanliga!

   Radera
  5. Och jag tycker att herr W. är något att som svensk vara stolt över, ordets Zlatan.

   Radera
  6. enannan: I bra böcker hoppar man inte över stycken som du skriver att du gjorde. Du tycker alltså också att det är skräp det du läser.

   Radera
  7. Jag hoppar över och skummar i alla böcker jag läser, oavsett hur bra författaren anses vara. Det kan ha att göra med att jag upplever en del saker som förutsägbar utfyllnad, medan mindre intelligenta läsare behöver just dessa delar.

   Radera
  8. enannan: Det är tydligt att du bara läser böcker som handlar om en ytlig historia, t ex då Herr Wilderängs. I en bra text hoppar man inte. Du behöver inte diskutera den här saken vidare eftersom du gör både dig själv och Herr Wilderäng en otjänst.

   Radera
 8. Grattis Lars, ser fram mot detta!

  SvaraRadera
 9. SvT har enligt mitt tycke lyckats riktigt bra med exemelvis "Rotskott" och "Äkta människor". Så förmodligen gör de ett bra jobb även av detta. Finns i alla fall bra potential i böckerna. Ser fram emot detta.

  SvaraRadera
 10. Kul, det ser jag fram emot! På senare tid har det ju visats en hel del kvalitetsserier på SVT och de borde kunna förvalta berättelsen väl.
  Tror att en serie baserad på Stjärnklart kan tilltala många som aldrig haft en tanke på att läsa boken.

  SvaraRadera
 11. Lars är inte världens mest stilistiskt skickliga författare men han skriver bra berättelser som kan fånga läsarens intresse. Jag tror att den här storyn kan göra sig bra som TV serie. Jag längtar redan // Lasse H

  SvaraRadera
 12. En förhoppning är att den slår och så kansle de gör midvintermörker till serie. Det vore behövligt.

  SvaraRadera
 13. En förhoppning är att den slår och så kansle de gör midvintermörker till serie. Det vore behövligt.

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt roligt, grattis! Midvintermörker, definitivt behövligt.

  SvaraRadera
 15. Blir detta ännu en floskelsoppa likt "Blå Ögon"?
  Pekpinnar måste inkorporeras i alla SVT produktioner.
  Lars Molins verk är det enda som har lyft SVT på sistone.
  Midvinterduell är nog bland det bästa som flimrat i rutan sen TVn uppfanns.
  Stå på dig och låt inte SVT göra ändringar i manus.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Grattis! Hoppas bara inte svt lyckas väva in allt för mkt socialistpropaganda och plocka bort underfundigheter som södermalmbarnets längtan efter pulled pork. Gillade även den naivt korkade inställningen hos volvoIT killen men jag antar man måste vart i branschen för att förstå den poängen.. ;)

  SvaraRadera