Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-06-10 15:16

Fredagsmys: Seveneves kan bli film

"The moon blew up without warning and for no apparent reason." - första meningen i Seveneves
Dags för lite äkta härligt fredagsmys. Min favoritförfattare Neal Stephensons senaste opus, Seveneves, kan bli film sedan producenterna bakom Apollo 13 förvärvat rättigheterna.

Goda nyheter, även om jag mycket väl vet att detta inte är samma sak som att det faktiskt blir en film. Inget av Neal Stephensons verk har tidigare filmatiserats, men Stephensons seminala Snow Crash har befunnits sig i producentlimbo sedan 1996 och senaste beskedet om att nu blir det minsann film är från 2012. Många böcker hamnar i producentlimbo, och där kan förstås Seveneves också hamna.

Man får hoppas att fokus i en eventuell filmatisering blir på bokens första två tredjedelar, där mänskligheten hotas av total utplåning sedan månen exploderat och miljarder med bolider därmed kommer regna ner över jorden, vars värmeenergi kommer höja temperaturen så till den grad att hela jordytan brinner upp och steriliseras. Mänskligheten har två år på sig att under tilltagande bolidregn kolonisera rymden med tillräckligt med människor och resurser för att kunna överleva de 5 000 år som det kommer ta innan man återigen kan kolonisera jorden.

Eller som man också kan säga - good shit. Hård science-fiction när den är som bäst.

Tittar man på en film som Gravity, så inser man att Seveneves kan bli fantastiskt filmatiserad och vem älskar inte undergångsfilmer, särskilt som vi nu pratar om att utplåna 99.9999999% av mänskligheten. Eller kanske 100%? Och inget landmärke kommer lämnas ostört...

Sedan får vi se om man delar upp Seveneves på flera filmer. Boken är kanske den av Stephensons böcker som med rätt anpassning lämpar sig bäst för filmatisering, då den följer ett riktigt blockbusterformat och om man bortser från Stephensons underbart nördiga infodumps är allmänt tillgänglig. Annars är Stephensons romaner utmärkta sätt att skaffa sig en allmänbildning, oavsett om det handlar om hur datorer fungerar (The Diamond Age), kryptoteknik och pengasystem (Cryptonomicon), vetenskapsteori, pengasystem och vetenskapshistoria (The Baroque Cycle), filosofi och vetenskapsteori (Anathem) eller för den delen rymdfart i Seveneves.

Har ni inte läst romanen än så finns den numera både på pocket och ljudbok hos Adlibris till ett pris mellan 94:- SEK och 672:- SEK.

Nu får jag väl direkt frågor om när någon av mina böcker blir film eller TV-serie, så jag passar väl på att påminna om att Stjärnklarts rättigheter är såld till Bob Film, som tillsammans med samarbetspartners utvecklat boken till en fantastisk TV-serie (på pappret, en sk storyline som i detalj beskriver hela TV-serien avsnitt för avsnitt). Slutligt produktionsbeslut tillsammans med en TV-kanal är ännu inte taget.

Ta nu och läs Seveneves. Med sina cirka 900 sidor är det en utmärkt sommarläsning. Se min tidigare recension från förra året här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Bonusmys: Jag utgår från att du sitter och filar ihop ett riktigt mp-fientligt inlägg om hur dåligt allt går med dem i regering. Endast 10 nya reaktorer. Expredsavveckling av effektskatten. Vad ska miljömupparna hitta på härnäst!

  SvaraRadera
 2. 10 nya reaktorer - äntligen! Verkar som ett bra knep att ha fienden nära sig i regering och sedan glatt kunna köra över dem i en kärnfråga[sic] efter annan..

  SvaraRadera
 3. Ni får det att låta som att man sagt ja till tio nya reaktorer. Det förefaller inte som en rimlig tolkning av det som sagts. Däremot blir det ingen snabbavveckling.

  SvaraRadera
 4. Underbart! Särskilt om man i filmen får samma känsla av nerdvana som drabbar huvudpersonerna när de (felaktigt) tror aktie plötsligt får hela världens resurser för att förverkliga sin rymddröm utan atbwhöva bry dig ett skit om all obegriplig politik.

  SvaraRadera
 5. Den är bra. T.om. Bill Gates har Seveneves på sin läsa lista. (Vilket höjde honom i mitt anseende).

  Men Snow Crash var ändå 5 ggr bättre.

  SvaraRadera
 6. Fasen vad kul. Läste boken alldeles nyss och den kändes ju som gjord för att filmas. Var nästan lite deprimerad över att det säkert inte skulle hända nåt med det, men kanske finns hopp om det ändå

  Är väl den sista (och tyvärr rätt kassa) delen som skulle kunna göra att det inte blir något av det i slutändan ändå

  SvaraRadera
 7. Skulle Seveneves passa för en teve-serie i 3-4 säsonger?

  SvaraRadera
 8. Beställde alla fem böcker du rekommenderade. Hoppas på att inte bli besviken :)

  SvaraRadera
 9. Fiffan vad gött att höra! Seveneves gav många knasiga och jobbiga drömmar förra sommaren!

  SvaraRadera