Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-28 13:58

Danske Bank: Riksbanken höjer inte räntan förrän tidigast 2018 pga Brexit

Bonnier/DI rapporterar att Danske Bank nu tror att Riksbanken inte kommer höja räntan 2017. Som allt annat som händer i ekonomin de kommande åren skyller man förstås på Brexit. BLT kan i så fall slappna av och fortsätta ha rekordlåga rörliga räntor i ytterligare två år.
Gräddhyllan är räddad i ytterligare två år!
Riksbankens "prognos" har handlat om tre räntehöjningar 2017 och fyra räntehöjningar 2018. Danske Bank tror nu att det bara blir två räntehöjningar 2018, och i så fall under den bortre halvan av året.
Riksbankens trackrecord av att
prognosticera sitt eget agerande...

Två år till av rekordlåga räntor alltså. 

Som förutspått kommer Brexit användas som ursäkt för allt möjligt. Vi vet ju alla att så fort Storbritannien ens tänker på att lämna EU på allvar så upphör innovationsförmåga, produktivitetsökningar, teknikutveckling, konsumtion etc över hela världen och den ekonomiska tillväxten tvärstannar.

Att sedan Riksbanken inte ens kan prognosticera sitt eget agerande är ju inget nytt. Varför nu Danske Bank skulle vara bättre på det än Riksbanken själva, dvs usla?

Bortsett från att börserna fortfarande är högre än i exempelvis februari, lite valutakurser har rört sig, svenska statspappersräntor har fallit mm, har det egentligen hänt något pga Brexit, annat än att media, makthavare och marknaden springer runt och viftar med händerna och berättar att himlen har fallit ner? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Det som förvånat mig de senaste åren är att journalister och allmänhet sväljer betet gång på gång. - Vi höjer inte räntan nu pga reasons säger Ingves/Yellen mfl. Men vi förväntar att vi höjer fyra gånger nästa år. Så kommer nästa år, och alla tas på sängen av det "oväntade" beskedet att räntehöjningen "skjuts upp" till nästa år pga reasons. Men vänta bara! Vi börjar normaliseringen senast nästa år... Etc etc...

  Elefanten i rummet är att riksbankerna inte KAN höja styrräntorna för då går typ världen sönder. Alla som läser den här bloggen vet det. Och många fler. Men övriga: spelar de ovetande eller förnekar de bara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den viktiga frågan är väl snarare i hur hög utsträckning Riksbanken själv har inflytande över räntenivån.

   Jag misstänker att Riksbanken hade valt en annan ränta än 500 % om det varit möjligt den 16 september 1992, och gärna levererat 2%-iga räntor redan i början av 90-talskrisen, istället för först mot slutet, typ 1997.

   Men där är ett löfte som infriats av EU-förespråkarna 1994. De låga räntor som utlovades har blivit verklighet sedan Sveriges EU-medlemskap. Islands styrränta är nu nästan sex procent men Norges är på bara en halv procent, alltså en hel procentenhet över den svenska... :-)

   Radera
  2. Sandow.

   Jag tror du underskattar allmänheten och överskattar bloggens läsare.

   De flesta har rimlig koll på vad som händer.
   Det är därför de skuldsatt sig.
   BLT är i själva verket BLV (bolånevinnare).   Radera
  3. Ja man är ju vinnare ända till man blir en förlorare. Svenska bostäder är nog den trade som är mest crowded i världshistorien efter tulpanlökarna. När snickare, rörpulare och alla möjliga andra i ens omgivning börjar spekköpa strax innan amorteringskravet drar åtminstone jag öronen åt mig. Det räcker inte att ha råd själv, marknaden som kollektiv måste ha råd annars spricker ekonomin om det uppstår obalanser. Vad händer om brexit-oron fortsätter och varsel kommer i höst? Godnatt säger jag bara och då har jag inte ens nämnt Trump.

   Radera
  4. Alla kan skriva under på att priserna i Sthlm är höga, inget snack om den saken.

   Nu är dock inte Sthlm hela Sverige även fast Stockholmare ofta tror motsatsen.

   Finns massor med billiga fastigheter i Sverige bara man släpper Stockholmsfixeringen för en sekund.

   Radera
  5. Fredde, du tror alltså att obligationsbubblan spricker och vi kommer att få se 2-siffrigt igen på utlåningssidan?
   Då kan jag berätta exakt vad som hände igår kväll när S&P sänkte Englands rating från AAA till AA. Räntorna sjönk ännu mer...

   Radera
  6. Inte alls omöjligt att svenska covered bonds börjar knaka om vi glider in i recession. Det börjar bli dags för en naturlig lågkonjunktur och triggern kan mycket väl vara brexit, annars bli det något annat. RB kommer inte agera på köpsidan förrän ett substantiellt fall har inträffat, då man uttryckligen påpekat att man är brydd över de höga priserna. En ökande arbetslöshet med minskad konsumtion till följd kommer drämma ned som en slägga i fontanellen på de högbelånade när priserna börjar ge vika.

   Radera
  7. En naturlig lågkonjunktur?
   Nu var du rolig!
   Men seriöst Fredde. Varken du eller jag eller Ingves vet vart detta är på väg. Tycker mer det liknar önsketänkande från din sida.

   Radera
  8. Med naturlig menar jag rent cykliskt att det börjar bli dags. Och rent krasst finns det ju en hel del som kommer ställa till det framöver. Centralbankernas policys har nått vägs ände och har inte längre samma effekt som tidigare, det enda som återstår är helikopterpengar. Visst, det är inte helt omöjligt men först måste det krascha. Inte direkt så FED kommer börja köra på igen när siffrorna ser ut som dom gör och index ligger nära ath.

   Och nej, jag hoppas verkligen inte att allt ska skita sig, jag konstaterar bara att västvärlden målat in sig i ett hörn utan någon bra utväg.

   Radera
  9. Det börjar närma sig slutspel. Det finns bara ett slutresultat, men många drag kvar i partiet. Det är politiskt omöjligt att låta marknaderna korrigera sig nu. Det som kommer är som alltid förr mer och mer oförställd pengafabrikation. Centralbankerna kommer köpa upp all skuld ända tills allmännheten tappar förtroendet. Sedan lansering av en guldbaserad världsvaluta.

   Radera
  10. Nej det finns inte bara ett slutresultat.
   Kom ner på jorden nu, vi har inte en susning.

   Radera
  11. Det historien visat är att perioder av papperspengar alltid slutat med pappersvalutans kollaps och en återgång till "riktiga" pengar. Läs lite ekonomisk historia! Det är väldigt berikande.

   Radera
  12. Tror du jag är obildad inom området?

   Radera
  13. Det var ett allmänt råd, inte riktat till dig specifikt. Jag tror ingenting.

   Radera
 2. Tack Nigel, tack Boris, tack britterna. Ni bara skjuter inte superstaten i sank, jag får bo billigt också!

  SvaraRadera
 3. Riksbanken hade ju faktiskt ganska rätt i sin prognos 2010, glöm inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 rätt av 34. 1/34. Den 35:e har vi inte facit på än. Så kanske 2/35.

   Radera
  2. De skulle kanske anställa den där aktie-apan de hade på TV för 15år sedan, den var rätt duktig på att peka ut vad man skulle köpa.

   Radera
 4. Little Britain klarar nog det här lika fint som de klarade matchen mot lilla Island.

  SvaraRadera
 5. Britterna har ingen industri längre. Det enda de lever på är spekulation och att GB var det engelskspråkiga EU-landet. Slut med det nu. Ryssar, kineser och andra kommer inte längre intressera sig nämnvärt för Little Britain. London borde begära utträde ur UK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore det inte mer praktiskt ifall England och Wales trädde ut ur UK? Då träder de per automatik ur EU också som de tydligen ville samtidigt som. Skottland och Nordirland får vara kvar...

   Radera
  2. England och Wales kan lämna UK men låta London vara kvar. Så blir alla lyckliga.

   Radera
 6. Haha...cb i USA missade tåget för flera år sedan. Cb har ständigt fel i sina prognoser(även mest fel under mer normala cykler). Om nuvarande kris varar till 2020(Armstrong) så lär en räntehöjning komma först då. Däremot anser Armstrong att en börsbubbla i USA så småningom kommer tvinga FED till att bromsa börs och kapitalinflöde. När startar denna uppgång? När de stora placerarna fått nog av fortsatta minus-räntor. Inte minst pensionsbolag.

  SvaraRadera
 7. Tänk om det inte är några konsekvenser alls av England röstade Storbritannien ut ur världens största frihandelsområde?! Vore ju toppen.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 8. Ja, då är det ju läge att höja till valåret då...

  Skulle lånat lite och lyxrenoverat badrummet :)

  För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket.

  SvaraRadera
 9. Nästa gång kommer det vara en annan ursäkt. Räntan höjs aldrig mer. Det blir ingen bostadskrasch. Det kommer helt enkelt var sjukt billigt att låna framöver.

  SvaraRadera
 10. Perfekt, då kan jag fortsätta att amortera rejält istället för att betala mer ränta!!

  SvaraRadera
 11. Men om inte räntan höjs pga brexit är väl låntagare iaf positiva till valutgången.
  Ähh,bara något att skylla på,såklart kan inte räntor höjas hursomhelst när burken snart sparkats till vägs ände.

  SvaraRadera
 12. Ekonomi är politik via andra medel.

  SvaraRadera