Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2016-06-18 10:33

Dags för bugout/bugin-beredskapsövning?

Om nu Ryssland mobiliserat upp till 2.8 miljoner man inklusive åtminstone delar av samtliga förband i reserven, så kan det vara god timing att öva dina bugout- eller buginrutiner i helgen. Det inkluderar på förekommen anledning lämpligen att avlägsna sig från kärnvapenmål.

Så vad du nu har för tänkt BOL - bug out location - så kan det vara lämpligt att passa på att besöka den i helgen. Det kan vara din sommarstuga, dina föräldrars sommarstuga, föräldrahemmet, din lägenhet eller hus vid Medelhavet eller i Zermatt, båten, husvagnen, husbilen eller vad man nu kan tänka sig. Hotell på en ö långt bort från närmaste kärnvapenmål och ej nära i vindriktningen från dito?

Och nej, du kanske inte var förberedd på att åka till din BOL, men i skarpt läge kommer du inte vara det heller, så varför inte bara passa på att likt Ryssland köra en oförberedd beredskapsövning?

Så lasta husbilen och dra. Lämpligen någonstans på Nukemap-behörigt avstånd från kärnvapenmål. Ca 1.2 Megaton bör vara det kraftigaste Ryssland har i sin arsenal idag, om du vill kontrollera avstånd, eller nedfall vid markbrisad.

Ett alternativ, om du inte har någon BOL eller BOL-plan, är förstås att öva bug in, dvs testa beredskapen i hemmet. Gå och slå ifrån huvudströmbrytaren och testa rutinerna.

Vad har du för BOL eller BOL-planering?

28 kommentarer:

 1. Krigsplacerad tills jag är halvvägs in i pension så eventuella SHTF-övningar läggs på framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om man är krigsplacerad så har man ett val att göra: tänker man inställa sig hos försvaret eller tänker man hålla sig undan?

   Radera
  2. Vad är det för en jävla fråga?

   Nulli secundus

   Radera
 2. Om Ryssland anfaller svenska mål med kärnvapen är det ganska överflödigt att åka till BOL. Det förlänger bara pinan.
  Bättre då att bosätta sig nära ett hårt mål som tvingar fram en rejäl salva, så fattaar du aldrig att du är död.

  SvaraRadera
 3. Så tänker jag också. Enligt tidigare inlägg bor vi 1,5 km från ett kärnvapenmål, så det löser sig nog

  SvaraRadera
 4. Vi drar till Arjeplog om ryssen eller zombieapokalypsen kommer.
  Det är iaf planen.
  Sen om mina hinner uföra planen är en annan fråga.

  SvaraRadera
 5. Den är klar för familjen. Det måste varje svensk combatant ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt svar. Ses i skyttevärnen!

   Radera
 6. Jag kör en runda till Tensta för att träna beredskapen.

  SvaraRadera
 7. Grannarna skulle nog ringa socialen om jag stängde av vatten och el, och började plasta och tejpa igen fönstrena iförd gasmask och skyddsdräkt. Känns ändå rätt att ha tänkt igenom detta en gång.

  SvaraRadera
 8. Konstiga grannar,hemmavid kör vi övningar oss grannar mellan,både med o utan skyddsmask.
  Snyggt klädd måste man vara när det hettar till,så
  http://hwesta.eu,för en ny fin garderob.
  Gynna Polackerna o köp Helikon!

  SvaraRadera
 9. Tja sommarstugan/gården ligger mitt i nedfallet från en 1,2Mt laddning över Arlanda... Skulle vara bättre att vara hemma om de inte släpper en på Bromma...

  SvaraRadera
 10. Bor en halvmil från ett härdat militärt kärnvapenmål, så jag stryker förmodligen med i öppningssalvan trots att det ligger ett världsarv mellan mig och kärnvapenmålet. (till skillnad från min uppväxt under kalla kriget då jag bodde inom två kilometer från ett industriellt kärvapenmål)
  Min SHTF-plan är att vara på efterhand vid utrymning, så att vara på jobbet som vanligt torde vara bra övning för mitt förväntade scenario.

  SvaraRadera
 11. Borde väl inte finnas så många bombmål i Sverige. Ett par raffenaderier och strömproducenter så är vi tillbaka till stenåldern

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Det känns ju lite förhastat att ängsligt rusa iväg vid minsta oro i övningssyfte. Att bete sig avvikande kan dra till sig onödig nyfikenhet och leda till att dina förberedelser röjs. Att vara förberedd borde ju dessutom innebära minskad ängslan. Det är nu du ska kunna luta dig tillbaka och agera enligt din tidigare plan först när eskalering sker i omvärlden. Bättre då med en MUS-övning med din närmaste.

  SvaraRadera
 14. Hej

  Lars, så sakteligen böjar du bli patetisk i mina ögon med tanke på din rysskräck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sakteliga? Du har gnällt över hans "rysskräck" under lång tid. Varför läser du fortfarande bloggen?

   Radera
  2. För det är inte enbart ryssarna han berättar om.
   Dessutom "gnäller" jag inte utan enbart konstaterar.

   Och varför jag läser "här och där" is non of Your bussiness!

   Radera
  3. Vi andra kan konstatera att du bör ta ett par språkkurser.

   Radera
 15. Pensionerad i Tavira, på Algarvekusten i Portugal. Ingen aning om närmaste lite större stad Faro är kärnvapenmål men gillar att bo i Natoland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1. En fin bygd du bor it. God mat dessutom.

   Nulli secundus

   Radera
 16. Det blir sommarstugan till midsommar, det får duga som bug-out-övning. Inte helt olämpligt då man kan tänka sig att främmande makt slår till vid högtider...

  SvaraRadera
 17. Jag höll själv en liten krigsövning idag; mer än så säger jag inte.

  SvaraRadera
 18. Bor ju i Thailand så jag lär ju klara mig bra. Min huvudbry är ju hur jag skall få kontakt med familjen i sverige efteråt, de lär ju behöva hjälp. För övrigt, elavbrott i Thailand är ingen rolig historia, ofta ligger vi på en bit över 30 grader även på natten. Sova utan ens fläkt är inte för veklingar :O

  SvaraRadera
 19. Har inte tid med några övningar. Nu är det verkligheten som gäller, på semestern. Att boka hotell och programmera GPS optimalt är verkligen ingen enkel sak.

  SvaraRadera
 20. Kul omskrivningar av begreppen runt att "åka till sommarstugan". Lite väl fantasilös mathållning bara. Räkna t ex iskallt med en snittförbrukning på en vinbox per dag. Vissa dagar kommer det vänner och bekanta och då åker förbrukningen upp.

  SvaraRadera