Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-29 18:28

Brexit ett politiskt misslyckande för Sverige

Det är ingalunda säkert att det blir någon Brexit och faktiska konsekvenser av Brexit beror helt på vad för EES-liknande avtal landet ingår med EU. Fast om Storbritannien faktiskt lämnar EU vore det ett gigantiskt politiskt misslyckande, rent av katastrof för Sverige, som förlorar en av få lierade i EU.

För att det ska bli en Brexit måste Storbritanniens parlament först klubba bort en lag om medlemskap i EU och sedan ta ett beslut om att åberopa Lissabonfördragets artikel 50. Inget av detta har skett än och det är inte säkert det kommer ske. Folkomröstningen är rådgivande.

Sverige är som bekant EU:s bror duktig. Vi protesterar inte mot något och ställer upp på allt med svensk byråkratisk nit, medan övriga EU-länder kanske klubbar EU-lagar men sedan skiter i att tillämpa dem. Samtidigt betalar vi en EU-avgift per capita på rekordnivåer, även justerat för de minimala bidrag och eventuella EU-myndigheter i Sverige vi får tillbaka. Vi har ett gigantiskt handelsunderskott med EU och totalt tillför vi ett netto till EU på över 150 miljarder kronor om året. 

Under parollen vi vill ju inte förlora inflytande ställer vi upp på allt. 

Samtidigt har Sverige hållit en linje mot ett allt mer federalt och centraliserat EU, där vi haft sällskap av det enda andra västereuropeiska medlemslandet med en egen flytande valuta, nämligen Storbritannien. Danmark har egen valuta, men den är inte flytande utan knuten till euron - Danmark är bara inte med i euron i form av sedlar och saldon på konton.

Storbritannien är också likt Sverige historiskt ett lutheranskt land, vilket innebär en del andra kulturella attityder mot de övriga kleptokratiska katolska länderna på kontinenten - en katolik kan i grunden synda hur mycket vederbörande vill, eftersom det bara är att bikta sig för att rensa bort sina synder. Därav den svenska byråkratiska niten att vara bäst i klassen och göra allt "rätt".

Den svenska regeringen har totalt misslyckats i att ge Storbritanniens politiker ett proaktivt stöd för att landet ska stanna kvar i unionen. Resultatet blir en total katastrof politiskt, där Sverige blir isolerad och kommer bli ännu mer överkörd och åderlåten av ett kleptokratiskt och centraliserat EU. Finger måste pekas på regeringen Löfven, som inte varit aktiva i ett tydligt budskap till britterna om att de behövs, varför de behövs och att de har vänner inom EU.

Sedan får vi se om det blir en Brexit och vad konsekvenserna blir. Ärligt talat så kan ingen veta, eftersom de inte vet hur avtalen mellan Storbritannien och EU blir. Oavsett om de kallar sig expert eller inte så killgissar de bara.

Vi kan dock vara säkra på att Brexit innebär att Storbritannien inte längre kommer stöda en svensk linje vid förhandlingar i EU. För de kommer inte längre sitta vid förhandlingsbordet.

Sverige behöver Storbritannien kvar i EU. Vi behöver även ha kvar Storbritannien som militärt allierad via Lissabonfördraget och svenskt försvar försvagas kraftigt med en brittisk exit ur EU.

Det finns bara en sida som vinner på Brexit och det är Kreml och Vladimir Putin. De partiföreträdare som skrattar just nu råkar vara samma fascistiska partier som får sin finansiering just från Kreml, dvs UKIP, franska Front National mfl. Putins mål är att splittra EU, och helst få unionen att upplösas helt.

I övrigt kommer det bara finnas förlorare på olika plan. En av de största förlorarna är Sverige, som mycket väl kan förlora ännu mer än Storbritannien. För vi blir kvar ensamma inlåsta med de andra galningarna i EU. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

91 kommentarer:

 1. ...du är rolig du Lars.
  Vi som inte vill att Europa ska bli en fascistisk superstat som planen har varit från start är också vinnare. Detta är lika stort som 1776 och definitivt i "Magna Carta" anda. Det är inte konstigt att återigen är britterna som sätter sig på tvären mot övermakten, det har de i sina gener verkar det som.

  Nu måste monstret EU ut ur garderoben och visa alla vilka de verkligen är. De fungerade inte med att politiskt införliva en Europaomspännande teknokrati styrd av samma skitelit som vanligt.

  Det enda sättet detta är negativt på är att teknokraterna må bli desperata och återigen försöker göra det den militära vägen. Egen arme till EU om 3...2...1....

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt spelar BREXIT ingen roll.
   Sverige har ju redan vunnit världen i alla fall. Nu när vi får föra feministisk politik i FN...YEEEES!!!!!

   /sarc

   Radera
  2. Det finns en massa knäppa människor som vill ha en värld som är splittrad på en massa sketna nationer som var och en gör precis som de önskar, även om det går ut över alla andra. De är mer rädda för global demokrati än för egoistisk anarki. Personligen hoppas jag att världen till sist blir en demokrati, även om det inte känns som någon väldigt lockande tanke i nuläget. Folk som hatar EU hatar rimligen även tanken på en global demokrati och bör därför förstås som de anti-demokratiska fascister de är.

   Radera
  3. @Kuckeliku 19:17
   Vad är global demokrati?
   Hur fungerar den?

   Radera
  4. Ja, undrar hur det går med Steffes projekt och löfte om fler kvinnliga toaletter i utvecklingsländerna. Kanske kan han få Sveriges nya delegat att lyfta frågan i säkerhetsrådet.

   Radera
  5. Global demokrati torde länge behöva vara federalistisk. Skulle den så småningom bli mer monolitisk så kommer den ändå inte innebära "fri rörlighet för människor" eftersom det faktiskt inte är en bra idé att folk kan flytta omkring precis som de vill. Man kommer alltid behöva kontrollera folkvandringar. Än mer när många är fattiga, lågutbildade och anhängare av tvivelaktiga världsbilder.

   Radera
  6. Vad menar du är demokratiskt med EU?

   Radera
  7. Självfallet borde EU vara mer monolitiskt för att vara riktigt demokratiskt, med ett direktvalt parlament som förhandlar fram en regering med betydande, lagstyrd handlingsmakt över hela unionen. Alternativt en direktvald president med betydande befogenheter. Men det är ju sånt du inte gillar!

   Radera
 2. Fascismen kommer ju från EU, inte dessa partier. De är emot.

  Putin verkar mest som han är konfunderad över att det alls hölls ett val:
  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/17/vladimir-putin-states-david-cameron-may-have-called-eu-referendu/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Putin verkar mest som han är konfunderad över att det alls hölls ett val"

   Hehe, jo, det kan jag tänka mig... Putin föredrar ju annars att låssas att det är ett val, men sen ändå själv bestämma hur rösterna ska fördelas.

   Radera
 3. Är du säker på att vi blir överkörda och inte Regeringar egentligen propagerar genom EU för saker dom sedan kan vara emot!
  S hade ju det som partiidé under sin storhetstid även utan EU !

  SvaraRadera
 4. Jag tycker inte du har rätt i att Sverige aktivt försöker bromsa EU-elitens långsamma men idoga väg mot en federation. Det har ivf inte märkts av i någon debatt. Tvärtom är det tyst så man får anta att vår regering är med på deras tåg. Brexit har nu förhoppningsvis inneburit att frågan på allvar kommer upp på bordet.

  Ja, misslyckandet är monumentalt men kritiken har varit synligt inte bara hos yttersta högern. Problemen handlar inte om populism utan om att mainstream har negligerat kritiken på bästa elitism-manér.

  Jag vore ytterst glad om någon här kan berätta var det funnits en offentlig debatt av storlek som handlat om pågående federalisering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju Brexit som är ett elitprojekt.

   Radera
  2. En Europeisk federation behöver inte nödvändigtvis vara fel, men då ska den vara framvuxen av en gemensam vilja av Europas olika folk.

   En federation som påtvingas Europas folk av en maktelit är fel. Jag tycker också att det skulle vara intressant att se om det funnits någon debatt om detta.

   Radera
  3. Det räcker verkligen inte att hänvisa till Boris och Farage(som du gör) för att påstå det. Nu är jag ingen fan av Boris och Farage har bara en plats i Underhuset. Tror du hans tanke varit att ett Brexit automatiskt kommer att ge honom en politiskt större inflytande? Säkert en del men vad återstår efter Brexit? Är det inte bara deras gamla frågor som få lyssnar till?

   EMU är ett klassiskt elit-projekt eftersom det infördes med vilja mot bättre vetande. Allt för att snabba på "deras" projekt. Eliten symboliseras just av agendan att allt ska hända under dess vakt. Inte efter deras död. Monumenten ska resas idag.

   Radera
  4. En federation som Kommissionen driver kommer inte att fungera så länge språk och andra kulturella förutsättningar är så väsensskilda. Ska det göras så måste det ske betydligt långsammare än hittills.

   Vi har även ett annat stort problem att hantera i Europa och det är den oerhört stora arbetskraftsomvandling som pågår. Stor arbetslöshet gynnar inte direkt den här typen av projekt. Folk protesterar mot makten och vi är nog bara i början av den processen. Verklighet går före mål.

   Radera
  5. Ben Dover
   Ja det ska nog msm kunna förvrida det till på nåt märklig sätt.
   Ofattbart hur nån överhuvdtaget kan rösta för att låta en liten elit av bankirer, storföretag, karriärspolitiker och byråkrater detaljstyra deras liv helt i egna intressen så långt bort från folk som möjligt. Det har prövats förr.

   Nu kommer de riktiga fascisttendenserna fram dessutom när man hör kommentarer från EU-topparna.

   EU är en CIA-konstruktion från början.

   Radera
  6. Bankirer som Farage menar du?

   Radera
  7. BD; Farage är ingen bankir. Han är fulltidspolitiker. Han har till skillnad från många politiker haft ett riktigt jobb. T.ex som råvaru-mäklare. Tillhör han pga detta din hemliga bankkonspiration som styr världen?

   Blair däremot var som politiker avundsjuk(t.o.m som partiledare) på sina universitetskompisar som hade fina högavlönade City-jobb. Så snart hans tid var över kunde hans vunna kontaktnät omedelbart uppfylla hans drömmar.

   Radera
  8. Men är inte Farage facist på gränsen till nazist? Han är iaf en putinist och en fara för demokrati och hot mot våra hjältar i Bryssel. Tänk om alla 5000 duktiga byråkrater blev av med jobben...

   Radera
  9. Människor som säger sanningar och inte är PK drabbas alltid hårt av elit-populasen, aka etablissemanget. Farage är f.ö inte en kritiker av EU som t.ex ekonomi- och handels-organisation.

   Radera
  10. Som sagt, det är jättefestligt hur man kan säga att en f d börshandlare, en internationell privatskoleelev, etc, inte tillhör etablissemanget.

   Radera
  11. Och för övrigt är han visst en kritiker av EU som handelsorganisation. Så här står det i UKIP:s manifest:

   Prior to joining the EU, Britain struck her own trade deals
   and traded freely across the globe. We surrendered our
   trade negotiating rights when we signed up to what was
   then the EEC and vacated our seat on the World Trade
   Organisation (WTO). Britain has not negotiated a single trade
   deal since 1975 and, while we remain in the EU, we will
   never negotiate one again.
   UKIP believes we can trade again, very successfully, by
   re-activating our seat at the WTO, where we can negotiate
   as a full and independent member.


   Vill man förhandla själv, vilket dom vill, kan man inte vara med i EU, konstaterar dom. Hur kan du säga att det inte är kritik?

   Radera
  12. BD; Vad han menar är EU som t.ex en ren handelsunion jmf med vad EU är idag. Däremot vill han/man att som det står stå utanför av egna handelspolitiska skäl. Att vilja förhandla själv är väl inte nödvändigtvis en kritik av medlemskapet? En del passar det, en del passar det inte.

   Du verkar f.ö. bedöma folk utifrån skor, penningpåse och familj och inte utifrån deras åsikter och handlingar.

   Radera
  13. Det var du som började med uttryck som "EU-eliten". Nåns skor har jag inte nämnt. V g kritisera inte andra för generaliseringar, när du själv kör med dem. Det kallas "hyckleri".

   Så det du säger är att Farage, när Storbritannien har gått ur så att de kan förhandla sina egna handelsavtal, kan tänka sig att låta EU fortsätta existera som handelsunion för de övriga 27 medlemsländerna? Det var ju storsint av honom.

   Radera
 5. Jag tycker också att det är tragiskt att britterna röstade som de gjorde, ungefär av samma anledningar som Lars Wilderäng. Jag är också orolig för att ett splittrat Europa kan bli ett lätt byte för Kreml. I princip tycker jag att Europa behöver färre gränser och mer samarbete.

  Jag har ändå en viss förståelse för dem som röstade för att lämna EU, även om jag tycker att det var det sämre alternativet. Jag kan känna en viss maktlöshet inför EU-byråkratin som jag tycker fungerar illa, och inte alltid för de Europeiska medborgarnas bästa.

  Men kanske detta kan vara en chans att reformera EU, om alla kritiska krafter nu tar chansen att gå ihop och utmana makteliten i Bryssel. Kanske det är så illa att det bästa vore att lägga ner EU för att starta ett nytt Europeiskt samarbete som fungerar bättre.

  Det som är helt säkert, Europa behöver ett fungerande samarbete av många olika skäl. Jag hoppas att Brexit blir en start för något bättre, hoppas kan man ju alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag håller med, EU är en bra idé, synd bara att Europas politiker har förstört den.

   Radera
  2. Håller med. Hoppas dom i Bryssel kan få fart på förhandlingarna med de demokratiska krafterna i Turkiet så de kan få visumfria resor till oss. Vi behöver turkarna för att fylla på med arbetskraft för det berikar EU så oerhört med fler dynamiska, flexibla och toleranta influenser. Tänk på att vi fått koldålmarna från turkarna.

   Radera
  3. Vi har inte alls fått kåldomarna från turkarna. De är helsvenska. Riktigt riktigt pursvenska.

   Radera
  4. Kanske har du rätt men de kommer med massor med nya idéer till det Europeiska bordet så det kommer garanterat bli fest. Vad tror du om kebab och falafel? Det är inte tacos iaf för det var Gustav Fridolins mamma sa han i en intervju.

   Radera
  5. De serverar ju Pommes Frites på kebabhaken. French fries. Belgarna hävdar dock bestämt att Pommes Frites har sitt ursprung i Belgien. Vem vet...

   Vem vet bestämt vilka/var/när man började lägga fyllning i blad och äta?

   Radera
  6. Ok, så då är inte koldålmarna pursvenska? De kanska skulle kunna ha sitt ursprung från de turkiska köket, f.d Ottomanska.

   Radera
  7. Kåldolmarna är pursvenska till något annat bevisats.
   Pröva att bjud en turk på kåldolmar och tala om för honom att det är en turkisk maträtt han äter.

   Radera
  8. Har ingen turk i närheten då jag tyvärr lyckats bosätta mig i ett pursvenskt område :-(
   Ska dock försöka att hitta ett bättre boende snart.

   Radera
  9. I alla fall fanns det kåldolmar att köpa i gatuköken utanför the Grand Bazaar, Istanbul när jag var där för tre veckor sen. Förmodligen har turkarna tagit till sig matvanor från alla svenska turister som besökt landet.

   Radera
  10. @ Doktor Syn
   Kåldolma heter " lahana dolma ". Dolma betyder fyllning , finns paprika fyllning "biber dolma) mm
   Dessa är sen turkiska ord från Ottomansk tid. Vill du ha mer ur turkiska ord kan vi gå längre bakåt innan 1000 talet. T ex så hälsade man på ur turkiska med orden Hay/Hey och tog farväl med Hayda. Ordet Hejda kommer från samma rot. fler exempel.
   Ätt - Ata
   Birger - Biorgor (Alansk/As kung)
   Omak - Emek (möda, besvär)
   Göl - Göl/gjöl (sjö)
   Söl/sul/sjö - su (vatten, tex söla)
   Varg - böri
   Borgen - borclu
   Borg - burc
   Hälsa - hal (som i fråga om hälsa)
   Göm - göm (som i gömma - gömme)
   Håkan - Hakan
   Kapa - kopa/kopar (som i kapa av)
   Spärr - sper (hejda , skydda)
   Kung/Konung - Kaan , Khaan
   Källare - kiler (eg. skafferi)
   Namn - Nam
   Mena - mana (mening, betydelse)
   Topp - Tepe
   Kulle - kule (höjd)
   Kula - Gule
   Oxe - Ökuz

   Detta är vad jag kan komma på nu , plus lite googling

   Så turkiskan kom till Skandinavien redan med Oden.
   Radera
  11. Spelar ingen roll att vi har fått ord från turkiskan i det svenska språket, eller att dolma betyder fyllning och har sitt ursprung i turkiskan. Kåldolmarna vi äter i Sverige är en svensk maträtt. Om tillagningsmetod ska avgöra hur en maträtt ska landsbestämmas, så finns det inga svenska maträtter över huvud taget. Kokt fisk? Grillat kött? Var kommer de maträtterna/tillagningsmetoderna ifrån för land? Bröd finns i alla kulturer. Man har lagt fyllning i blad i massa kulturer under lång tid, i bl.a. Asien. Om det nu var Karl XII och hans följe, eller någon annan i Sverige, som inspirerades av idén att lägga fyllning i blad från turkarna spelar ingen roll.

   Påståendet att kåldolmarna vi äter här inte är svenska, är en del av den mångkulturella propagandan. Om de nu absolut inte är svenska, när blir de då svenska? Aldrig? Jag menar... de har ju varit här i 300 år...

   När det gäller invandrarna, så får vi ständigt höra av etablissemanget, att de är svenskar. Samtidigt som det inte finns något svenskt. Har du hört uttalanden från utvalda invandrardebattörer så som: "-när blir vi svenskar?" "-när ska ni börja behandla oss som svenskar?"

   Radera
 6. Ja, tänk om det inte blir Brexit... då kan allt återgå till det normala. Alla förståsigpåare och föralltidspolitiker kan fortsätta som vanligt. Skatteslavarna fattar ju ingenting och borde inte äns få rösta. Det har blivit så bra i EU på de senaste åren så vi kan inte låta ett fåtal nazister, fascister och putinister förstöra idyllen med demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är på din sida, och vi kan snabba på processen. Vi vill ha en fachistisk superstat utan demokrati... Bjud in ryssland till eu och låt Putin styra, alla flugor i en smäll. Och eftersom Putin gillar homoestetik finns det inga förlorare. Särskilt nöjda är nog de som uppskattar sakers ordning och inte gillar när någon yttrar sig mot etablissemanget.

   Radera
 7. Sverige är förstås inte mindre galet än de andra länderna. Vi är bara galna på svenskt vis. Var hittar man intelligenta och goda människor i dagens värld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.ex här på bloggen. Vi har ju smartaste tjejgänget... och twittraren Steffe the PM... Samordnaren Mona... För att inte tala om hela kristna- och muslimska civilsamhället. Det är många, känn ingen oro det här ordnar sig.

   Radera
 8. så det är putin och kreml som ligger bakom brexit, eftersom de är de enda som tjänar på det? det låter ju rent löjligt. ligger de bakom liknande fenomen som trump, sverigedemokraterna etc? kanske de styr hela världen? jag trodde att en blogg som kallar sig för cornucopia, och som diskuterar bl.a. "peak oil" skulle förstå vad som händer med människor när kakan blir mindre.

  SvaraRadera
 9. Sagt av utrikesminister Carl Bildt vid ett tal under ett ILSS-möte 2010-05-16 i Bahrain:

  ” There are a further 100 million knocking on our door including Turkey and we have an obvious interest in their stability and prosperity, but it should also be clear that we, the European Union of today, would benefit from the demographic dynamism and economic growth potential that primarily Turkey represents.”

  Alltså UK ut, Turkiet in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lääängtar... det kommer bli så bra. Turkarna är ju t o m i NATO. Det är ett säkert kort. Lite osäker om Libyen platsar ännu, tror att dom behöver vår hjälp men om tre år kanske.

   Radera
  2. Bildt är knäpp. Han tror att muslimer är bra material att bygga ett samhälle på, att befolkningstillväxt är en välsignelse och att världens resurser är osårbara och oändliga.

   Radera
  3. Jag är förvånad att du hetsar mot muslimer, det är knappast vad en sann Eu-förkämpe skulle göra.

   Radera
  4. Du är en idiot som inte kan se skillnad på medlemmar i den europeiska civilisationen och medlemmar i en anti-demokratisk medeltidsreligion.

   Radera
 10. UK är inte lutheranskt. Lutheransk arbetsvilja tycks visserligen vara ett fenomen men din förklaring är trams. I lutheransk tro går vägen till frälsning enbart via tron (och huruvida den är predestinerade är något oklart), leverna (t.ex. arbete) leder inte till frälsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det engelska ordet Anglicanism används sedan 1800-talets början för att beteckna de anglikanska kyrkornas teologiska position mitt emellan den romersk-katolska kyrkan och de kalvinska kyrkorna.

   Av historiska skäl är den teologiska bredden mycket stor i den anglikanska kyrkofamiljen, som brukar beskrivas som katolsk utan påve och reformerad utan namngivande grundare.

   (Från Wikipedia)

   Radera
  2. Jag har hört att arbete leder till frihet?

   Radera
  3. "Arbete leder till frihet". Ja, det valspråket skulle dom ha på 1EUR mynten och kanske en bild på frau Merkel...

   Radera
  4. Morgonbön i EU-parlamentet? Ropen skalla - Volkswagen åt alla.

   Radera
  5. "Ett EU, ett folk, en president!" EU är det enda som kan rädda oss. Vi har inte en chans utan EU. Förkasta alla andra tankar på demokrati. En förenande stat styrd av intelligenta politiker är svaret! JAAAA!

   Radera
 11. Sverige ska ju självklart också ut ur EU #swexit

  SvaraRadera
 12. En liten rättelse bara: om jag förstår det hela rätt är Storbritannien inte lutheranskt, utan kalvinistiskt med katolska inslag i Skottland och Nordirland. Du tänkte kanske protestantiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bor närmare 4 miljoner i GB som tycker Islam är grejen så de måste också nämnas i sammanhanget. Tro ger trygghet.

   Radera
  2. Jag rättar min rättelse innan någon annan hinner. Anglikanskt ska det vara. Kalvinism tror jag bestämt det är schweitzarna som sysslar med.

   Och ja styrbord, det finns säkert många muslimer i Storbritannien, men exkluderande som jag är tänkte jag främst på de rosa pint-sörplande purbritterna.

   Radera
 13. Oavsett vad som kommer att hända är det kanon att EU får en riktig snyting !! Hittills så har det bara rullat på, ungefär som i ett stort företag där ingen vågar opponera sig eller speak-up, pga rädsla för chefer och karriären osv.....

  I StorBritannien är det alltså >50% som inte gillar fri rörlighet och fri migration, i andra EU-länder är procenten lite mindre. Men verkar vara den viktigaste frågan för många. Om inte EU-Pamparna förstår detta och anpassar sig så blir det kaoz !!

  Verkar som om EU bör behålla alla handelsavtal, men låta varje medlemsland bestämma själv om frågor som rör migration / arbetskraftsinvandring.

  Då kan nog alla länder trivas i EU igen !

  Jag drömmer vidare --- !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite mer kontroll på folkvandringarna behöver vi ha. Men Löfvén tror fortfarande att fri rörlighet är EUs fundament.

   Radera
  2. Enligt vad jag har fattat så är fri rörlighet det som nästan alla länder i EU har problem med, i varierande grad. Från början byggde väl detta på att EUs yttre gränser skulla hållas, att det skulle vara bara arbetskraft-invandring, men det har ju havererat för länge sen och funkar inte längre.

   Behåll alla handelsavtal, men låt varje land bestämma själv om rörligheten. Enda chansen för EU att överleva! Men alla Pampar och PK-politiker fortsätter givetvis som vanligt, dom kan inte lämna sina inkörda spår....

   Radera
  3. Exakt! I EU skulle vi slippa att ha med pass och det skulle bli enklare att resa. Allt skulle bli bättre. Den fria rörligheten och gränslösheten fick motsatt effekt. Nu får man inte ens ha en flaska raklödder i handbagaget längre, vilket gör att jag måste gå och köpa en på varenda resmål. Säkerhetskontrollerna på flygplatserna tar nog mer än dubbelt så lång tid nu, som de gjorde innan EU tyngdes ned av hejdlös immigration från U-världen.

   Radera
  4. Säkerhetskontrollerna beror på något som kallas 9/11, som inte var något EU-hade med att göra.

   Radera
  5. Jag vet. Det där ständigt närvarande terrorhotet.

   Radera
  6. Men Cornu! Seven Eleven var det ju!

   Radera
  7. Kan inte EU förbjuda terrorister så de försvinner så småningom om, som med snus? Samtidigt förbjuda folk att vara arga på amerikanerna för att de invaderat länder i MENA.
   Krokiga gurkor är trots allt tillåtet sedan 2009 och cannabis är OK för all framtid i Holland.

   Radera
  8. 9/11 har med Islam att göra. Så tack vare Islam har EU:s fria rörlighet minskat.
   Denna fantastiska religion som skapar fred och tillväxt överallt.. Precis överallt...

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Eftersom Storbritannien nu har röstat om att gå ur EU vad är det som hindrar oss att inte göra samma sak?
  Kan vi inte gå ur på samma sätt?
  Vi kanske kan skapa en alldeles egen handelsunion?
  Vi har haft det förr med england och den var faktiskt väldigt framgångsrik, klart bättre jämfört med den vi har med EU nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alldeles för få nazister och fascister i Sverige för att vinna röstningen om utträde här. SD kan kanske locka till sig fler än de har nu men enligt DN har det tagit slut på nazister vid 20-25% nivån. En och annan procent kommunister kan dock få det att bli spännande.

   Radera
  2. Hmm med det resonemanget så finns det ju bara en sak att göra om man inte brukar rulla in sig i den blåa flaggan med de fina stjärnorna på och rulla runt i extas tills man kollapsar.

   Radera
 15. Men ärligt tror du att Sverige skulle kunnat påverka hur britterna röstade? Att med den utgångspunkten säga att regeringen har misslyckats är ju bara löjligt. Ett engelskt par på landsbygden: "Oh dear, lofven wants us to vote for bremain, we better do it love!" I don't think so...

  SvaraRadera
 16. Om vi är den största förloraren så kanske det är bäst att vi lämnar skiten också.

  SvaraRadera
 17. Cornu uttalar sig tvärsäkert, men blandar ihop de religiösa och kulturella korten. Storbritannien är inte historiskt lutheranskt, dock protestantiskt i form av anglikanskt, med en stor del kalvinister (Skottland och Nordirland) och en stor del katoliker. Det är dessutom inte "bara att bikta sig" för katolikerna, då de även ska göra bot. Jag antar baserat på Cornus inlägg att han är emot att låta folken få rösta och bestämma demokratiskt då den politiska och mediala eliten självklart vet bäst. De dumma folken går ju bara Kremls ärenden!

  SvaraRadera
 18. Såg att Brittiska börsen nu var tillbaka på pre-Brexit nivå.
  Märkligt att det inte blir några rubriker om det... ;o

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV4 laddar med alla experter till Morgonsoffan och Steffe the PM Twitter intervjuas. Wallenberg kommer att ha sin bästa dag i sitt yrkesliv. Aftonpravda berättar hur du tjänar bäst på uppgången, typ sitt still i ubåten och låt storhandlarna ta dina pengar så att du kan gån in och köpa på nedrekyl.

   Radera
 19. Brexit handlar om att människor har tröttnat på den politiska eliten som inte tar hänsyn till dem de är satta att representera. När de flesta beslut tas långt over våra huvuden så kommer en reaktion till slut. Liksom vi ser I USA där folk lägger sin röst på den som inte är en del av det allt mer hatade politiska etablissemanget.

  I en Värld av sjunkande energitillgång och ökande population kan vi inte ha en ständigt växande byråkrati som förbrukar allt mer av de minskande resurserna. Det är en omöjlighet. När samtidigt skillnaderna ökar mellan de få % som får det bättre och den stora mängden mellan och låginkomsttagare så kommer en reaktion mot den förda politiken.

  Det är en annan skrämmande utveckling vi ser där patriotism jämförs med nationalism och fascism.

  Patriotism är en kärlek till sitt hemland och dess människor. Det är en naturligt resultat av att växa upp på en viss plats bland ett visst folk, med ett kulturellt och språkligt arv som alla vårdar. Det är människors identitet, den grupp vi känner oss tillhöra.

  Nationalism genereras med hjälp av den offentliga utbildningen och är centrerad kring vissa symboler: en flagga, en hymn, några gulnade papperslappar , några skapelsemyter och så vidare. Det stöds av vissa ritualer (parader, tal, utdelning av medaljer) som utgör en medborgerlig kult. Syftet med nationalism är att stödja nationalstaten. Där nationalismen tillgodoser sitt hemland och dess människor förenas nationalism och patriotism. När det förstör människor blir nationalismen fienden och patrioter bildar partier/rörelser, gör uppror och förstör nationalstaten.

  Fascism är den perfekta sammansmältningen av nationalstaten och företagen, under vilken distinktionen mellan offentliga och privata intressen raderas och företag kommer att diktera politiken. En nästan perfekt uttryck för fascismen är de transatlantiska och transpacific handelsavtalen som förhandlats fram i hemlighet av Obamas administration och EU-byråkraterna.

  Brexit är början av revolten mot överheten. Om de låtit sig nöja med en frihandelszon, och inte försökt införa "Europas Förenta Stater" så hade kanske det fått fortsätta nåt decennium till innan energibristen satt stopp för det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " I en Värld av sjunkande energitillgång och ökande population kan vi inte ha en ständigt växande byråkrati som förbrukar allt mer av de minskande resurserna. Det är en omöjlighet. "

   Good Stuff !! Du verkar ha fattat det hela, like me ! Undrar hur världen kommer att bli om xx år ? Tur att jag kommer att klara mig tills dess, och slipper att uppleva Mad Max !!

   Swe har ett ganska bra läge, mkt vatten och land och skog, bättre än många andra. Men Swe Politiker är ju sten-Dumma, och tar inte tillvara på våra fördelar !!

   Radera
  2. @Pogust 22:11

   Mycket bra skrivet!
   Bra att du gör en skillnad på sund nationalism och osund nationalism. Nationalism och nationalstat bör också innehålla referenser till "Med lag ska land byggas".

   Fascismdefinionen är omdebatterad och bör enligt mig kompletteras med att fascismen är sprungen ur nationalism och imperialism. Nationen, i praktiken staten, är den överordnade enhet som alla måste förhålla sig till. Styret i en fasciststat utgörs av en elit. Endast eliten, från sin övergripande position och med sin insikt, vet som vad är bäst för staten, och i förlängningen bäst för folket. Därför kan man inte ha demokrati. Staten är totalitär, dvs har ett totalt krav på medborgarna. Detta disciplinskrav är också en förutsättning för imperialism.

   EU har utvecklats i fascistisk rikting. Speciellt svenska EU-politiker har intagit den självpåtagan rollen som obrottsligt lojala mot "fasciststaten" EU. De har åsidosatt demokratin, grundlagsskyddat EU-medlemskapet och helhjärtat stött EU:s imperialistiska östutvidgning.

   ...
   Jordens största miljöproblem, som vi kan råda över, är inte den lilla andelsökningen i atmosfären av koldioxid, utan överbefolkningen med allt vad det innebär.

   Radera
 20. Begriper inte varför det är en katastrof för Sverige om England lämnar. Man upprepar att det är det men förklarar inte varför annat än att England är en lierad. Skulle det vara så att vi är så annorlunda mot de andra länderna, varför är vi då med i EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar att förlora 150 miljarder per år ?
   Vi är naiva ?
   Vi är korkade ?

   Radera
  2. Vi gillar feministisk utrikespolitik samt få smisk på stjärten. Bra beskrivning av en svensk enligt migsjälv.

   Radera
 21. Minst sagt förvirrande. Nigel Farage är gång på gång mycket tydlig med att tacka USA och NATO för fred och stabilitet i världen. Och så säger du Lars att hans parti (UKIP) är facister och finansierade av Putin. Farage har sagt att han har kämpat för Brexit i 17 år nu, har han varit ryssfinansierad quisling (och facist) hela denna tidsperiod menar du? Eller kan det även vara så att engelsmännens sviktande betalningsvilja råkar sammanfalla med Putins vilja att stjälpa EU? Bara för att man brukar Autobahn betyder inte det att man nödvändigtvis är Nazist...

  Tacksam för lite klargörande i denna soppa.

  Min poäng är att EU är dåligt för både UK och Sverige och vi borde gå ur sedan skiter jag i om Putin råkar tycka samma sak samtidigt. Vi har bränt våra broar när det kommer till en försvarsallians i Lissabonfördraget i alla fall. NATO är det enda som gäller nu. Ta EU-pengarna och rusta upp försvaret och anslut till NATO.

  SvaraRadera
 22. Tack för att du skrev artikeln.

  Tyvärr är medias rapportering och eu politikernas respons bara en fortsättning på project fear. Men långsamt återgår livet till det normala.

  De som tror att EU politiker följer spelregler eller att de är demokrater borde vid det här laget inse att så inte är fallet. För om de hade varit det hade de ju inte insisterat på att artikel 50 skulle åberopas då det ju är klart omöjligt eftersom det konstitutionellt inte är klart ännu.

  På en punkt har du fel. Efter artikel 50 går tåget och förhandlingspositionen är då i EUs händer. Det finns ingen ram för att återkalla beskedet så det kan med andra ord bli något som närmast liknar en krigsförklaring om EU då vägrar kompromissa.

  Detaljerad beskrivning återfinns här om hur läget ser ut.

  https://ukconstitutionallaw.org/2016/06/27/nick-barber-tom-hickman-and-jeff-king-pulling-the-article-50-trigger-parliaments-indispensable-role/

  SvaraRadera
 23. Stor missuppfattning om kristendom i inlägget. Dessutom mycket onödigt att med missförstånd underblåsa en gammal konflikt mellan protestanter och katoliker, som faktiskt lever och frodas på sina håll i Europa.

  Det centrala i protestantismen är tron. Om du inte tror kommer du inte till himlen. Om du tror gör du det, jämför med den syndande rövaren som blir frälst på korset.

  För en katolik spelar det mer roll hur man har levt sitt liv, och en del katoliker har uppfattningen att du kan komma till himlen utan att tro om du har levt ett liv utan synder.

  SvaraRadera
 24. En federation av nordeuropeiska länder är ok, men att ta in portugal, spanien, italien, grekland, och de forna öststats länderna är bara idioti. Är fan ett måste med SWexit om en sk federation med dessa länder blir ett faktum, som det är nu är jag lite kluven men lutar mer åt SWexit än o stanna, men inte nog mycket för att vilja göra något åt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta 5 år till så vill en majoritet av svenskarna lämna. Omröstning nu, vore kontraproduktivt.

   Radera
 25. England ut ur EU! Död åt nationalstaten! Länge leve demokratin!

  SvaraRadera
 26. När svenska EU-politiker säger att de mister en nära allierad vid en Brexit, så menar de att de inte har någon som de kan gömma sig bakom och som för deras talan. Utan UK måste twittraren Steffe the PM & Co. själva försvara Sveriges och svenska skattebetalares intressen i framtiden. Våra svenska floskelrapande , medietränade, fosterlandsförrådande EU-politiker är olämpliga för en sådan uppgift. Birgitta Ohlsson sa i förhandlingarna om långtidsbudget 2014-20 att den årliga svenska EU-avgiften skulle bli 32 GSEK. 2015 betalade Sverige 44,2 GSEK.

  SvaraRadera
 27. Förstår inte problemet. Britterna kunde åka till Sverige före 1995 utan problem och de kommer kunna göra det även efter 2018. Pass har behövts för resor mellan GB & SE hela tiden, så inget nytt under solen där heller.
  Vad är det som säger att ett handelsavtal mellan SE & GB nödvändigtvis måste bli sämre bara för att man inte tar (om)vägen över Bryssel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Pierre Wargswärd 15:51
   Du har helt rätt!

   EU:s fria inre marknad är kraftigt övervärderad, där nackdelarna överväger. Den fria inre marknaden leder till ökad handel, ökad användning av fossila energitillångar, men inte till ökat välstånd.

   Jag som flygresenär till europeiska länder har sämre rörlighet nu jämfört med före 1995. Anledningen till det beror främst på USA:s, men också på EU:s, geopolitik i Arabvärlden. Om UK nu inte sluter något handelsavtal med EU:s stater kommer handelsvarorna beläggas med en tull på ca 4 % mellan UK och EU, vilket jag tycker är överkomligt.

   Radera