Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-06-28 09:02

Brexit: Engelska slutar vara officiellt språk i EU

En av konsekvenserna av brittisk utträde ur EU är att engelska slutar vara officiellt språk i EU. Inga EU-handlingar kommer översättas till engelska och omvärlden kan därmed inte följa utvecklingen, lagstiftning och regelverk inom EU, åtminstone inte lika enkelt.

Varje EU-medlemsland får ange ett språk som officiellt språk, till vilket EU-dokument ska översättas. Endast Storbritannien har angett engelska, då t ex Irland angivit gaeliska och Malta maltesiska.

Med brittisk utträde är det alltså stopp för översättningar till engelska inom EU. Då Sverige angivit svenska kommer fortfarande handlingar kunna läsas av oss. Det stora problemet blir för tredje part, då kunskaperna inom t ex franska eller tyska oftast står sig slätt mot de i engelska.

Hur det blir med exempelvis Eurostats officiella statistik, som publiceras på engelska, tyska och franska återstår att se. Eventuellt tar man alltså bort engelska och effektivt blockerar statistiken för mig. Det är svårt nog att söka i den redan på engelska, på grund av obskyra uttryck och idiotiska tabellnamn. Att hitta i den på tyska eller franska lär bli ännu svårare.

Gissningsvis kan väl EU-politrukerna fortsätta prata engelska med varandra, men några engelska dokument att diskutera gemensamt över kommer inte tas fram. Istället får respektive politruk titta på sitt nationella språks dokument och själv översätta i diskussioner på engelska med andra politruker. Med tanke på hur mycket vi svenska överskattar våra engelskakunskaper och hur dåliga engelskakunskaper man har i många andra EU-länder lär det inte bli lättare att kommunicera inom unionen i framtiden.

Engelska är ett vedertaget språk för internationella relationer och kommunikationer. Men det blir nu stopp för EU-dokument på språket, liksom webplatser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

81 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Eller så fortsätter de helt enkelt med engelska, alternativt byter Irland språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Men dom kan hålla ihop en mening så att den går att förstås på svenska.

   Radera
 3. Är väl bara att fortsätta översätta till engelska. Ifall man i dagsläget översätter till brittisk engelska så kan man väl bara byta till amerikansk engelska för är att få en lite mer internationell prägel på det hela.

  SvaraRadera
 4. Britterna är i minoritet oavsett. 400 - 1000 miljoner människor använder engelska dagligen. Har observerat att i engelskspråkiga USA är det lättare att ta sig fram med dålig spanska än engelska. Kanske det är bäst att snygga upp tyskan nu när britterna sväljer tungan.

  Tror dock att det inte är klart än. Lite ett spel för galleriet... Skulle man vara konspirationsnöt skulle man säga att allt var planerat, men så smarta är de inte. Om några veckor får vi se var det landar, förmodligen inget utträde, på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det som får dig att tro att USA är engelskspråkigt? De har inget officiellt språk.

   Spanska är gångbart i stora områden men överlag är fortfarande amerikansk engelska gängse. Jag var i New Jersey för några år sedan och konstaterade att det var hela stadsdelar där nästan alla talade polska.

   Radera
 5. Jag väntar otåligt på, att EU:s samtliga 24 officiella språk, slutar att vara officiella språk i EU. Väntar också otåligt på att EU-kommissionen, EU-rådet, EU-parlamentet och EU-domstolen, ska lämna EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud då kunde vi ju få vår frihet tillbaka! Det vore ju underbart. Detta förtryck är outhärdligt.

   Radera
  2. Bara en sådan sak som skötselråd/tvättinstruktioner i klädesplaggen. Det sitter en tjock bunt polyester-lappar i varenda jävla plagg nu för tiden. När man köpt ett par nya jeans får man börja med att ta fram saxen. Till och med i kalsongerna sitter en tillräcklig mängd lappar att det räcker till att använda som fyllning i en huvudkudde.

   Radera
  3. Dagens tips: Köp kalsonger och andra kläder med tvättråden tryckta i tyget istället.

   Radera
  4. Ingen union(federation) utan ett (1) gemensamt språk. Det räcker som förklaring till att EU kommer att falla.

   Håller med Doc att de förbannade tvättlapparna sticker i skinnet.
   Symboler förstår väl de flesta? Man kommer inte ens överens om storleks-indelning för t.ex skor. Kan tänka mig förhandlingar där fransoserna släpper till skomärkning för att få skjortmärkning istället. Uhh....

   Radera
  5. @rttck: samt även förklaring till varför euron var dömd att misslyckas. Eftersom vi inte har ett gemensamt språk har vi inte heller en gemensam arbetsmarknad. För att euro-området skulle fungera hade flyttströmmarna behövt vara betydligt större idag.

   Radera
  6. @Lotta; Yep. Gemensam arbetsmarknad betyder f.ö inte bara att nybakade högkole-studenter och andra karriärister(politiker och d:o tjänstemän) får nya vyer. När vi ser vanliga arbetare röra sig över Europa, ja då lever ett nytt Europa. Den dagen kommer i bästa fall om ett par generationer. Så länge kan inte EU-ledarna vänta. Deras monument måste resas idag eller senast i morgon. Euron är en katastrof och den kommer sannolikt bli den faktor som sänker EU. Vilka går ur euron först? Varför inte Finland? Blir det allmän recession nu som kommer finnarna tröttna på sin intern-devalvering.

   Radera
  7. Nog tycker jag att "vanliga arbetare" rör sig över gränserna. Besök ett större bygga så hittar du inte många svenska arbetare. Balternas yrkesmän och kvinnor jobbar över hela Europa.

   Radera
  8. @Tommy; Jag från de "fattigare" länderna var intresset stort. Byggbranschen har haft en boom. Men övervägande många är anställda av inhemska uthyrningsbolag för att kringgå nationella lagar/regler. För att inte tala om svartjobben. I Tyskland t.ex gäller fortfarande gästarbetar-systemet.

   Radera
  9. @Tommy: ja, men inte tillräckligt många. Hur många balter, greker, rumäner, träffar du i affärer, banker, på vårdcentralen, apotek, dagis/barnflickor, hemtjänsten?

   Radera
  10. På Liedl är alla!

   Radera
  11. Du menar kanske Lidl?

   Radera
  12. hihi....jovisst BD. Anmärkningsvärt för ngn som bott i Tyskland.

   Radera
  13. @lottat: beror liksom på var du bor... ;-)

   Radera
 6. Du dillar. Jag har förresten en fråga som jag tänkt på en del - tänk om där inte blir några konskvenser alls av att Storbritannien just folkomröstat för att lämna oss andra i EU? Det vore ju för tokigt! Då får ju alla dessa löjliga experter fel!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kommer att skratta gott hela dan.

   Radera
 7. Sura barnrumpor(stolta fransmän och muntergökarna Schäuble/Schultz)skulle säkert kunna bestämma något liknande. Engelska är det officiella språket och har egentligen inget med UK som medlemsland att göra. "Alla" talar engelska till skillnad från franska eller tyska. Allmänheten har f.ö inte omedelbar tillgång till (svenska) dokument i den dagliga offentliga kommunikationen.

  SvaraRadera
 8. Ja men nu finns där ingen grund i Cornus sk factoid.

  I vilket fall får väl England eller vad det nu kommer vara lämna EU först. Vad jag förstår har "lying-Boris" och hans lilla gäng av fd journalister en annan syn på Art 50 än alla de pensionärer på landet som trodde dom röstade bort utlänningarna (vilket inkluderar svenskar btw).

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 9. Men det är ju logiskt: EU parlamentet är byggt med Babels torn som förebild http://nixseraph.deviantart.com/art/European-Union-Parliament-03-Tower-of-Babel-352435920 så varför inte även avskaffa gemensamt språk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent! Visar på arrogansen.

   Radera
 10. Globaliseringens effekter: Tolkar i krigen, tolkar i flyktinginvandringen, tolkar i EU-parlamentet. Tolkar i 55 svenska förorter, tolkar hos svenska myndigheter. Vi kommer att bli än mer flerspråkiga vilket bäddar för problem. Men bakom gardinerna hos Kommissionen och Rådet pratar man engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ironiska är att EU:s valpråk är: Förenade i mångfalden.

   United in diversity
   Единни в многообразието
   Ujedinjeni u različitosti6
   Forenet i mangfoldighed
   Unidos en la diversidad
   Ühinenud mitmekesisuses
   Erilaisuudessaan yhdistynyt
   Unie dans la diversité
   Ενότητα στην πολυμορφία
   Egység a sokféleségben
   Aontaithe san éagsúlacht
   Unita nella diversità
   Vienotība dažādībā
   Vienybė įvairialypiškume
   Maqgħudin fid-Diversità
   In verscheidenheid verenigd
   Jedność w różnorodności
   Unidos na diversidade
   Unitate în diversitate
   Jednotní v rozmanitosti
   Združeni v raznolikosti
   Förenade i mångfalden
   Jednotná v rozmanitosti
   Единство во различноста
   Уједињени у различитости
   Aniztasunean bat eginik
   Unded el liested
   Auníos ena diversidá
   Units en la diversitat
   Uniti in a diversità
   Unîts inte diversitât
   Ienheid yn ferskaat
   Aonachd ann an eugsamhlachd
   Unidos na diversidade
   Yng nglym mewn gwahaniaeth
   Unit en la diversitat
   A Villfalt gëeent
   Umpare in sa diversidade

   Radera
  2. Genau, precis, juste, just....perkäle....och mångfalden blir enfalden eftersom integrering tar oerhört lång tid(se det i varje förort i EU). Tid man inte tillåter eftersom ledningen vill skapa så mycket de bara kan under sina livsbanor. Högmod kommer före fall.

   Radera
  3. Jag lade medvetet listan lodrätt, för att jag tyckte det bäst illustrerar hur omständligt EU är, Läsarna får scrolla ner en bit för att komma till nästa kommentar. Synd, för din nedanstående kommentar är riktigt bra. Hade jag lagt listan komprimerad med kommatecken mellan språken, så hade det blivit rörigt. I och för sig, är det också en bra illustration av EU. Rörigt.

   Radera
  4. Ja, det säger ju sig självt: ju större grupp, desto grundare blir analyserna eftersom det tar 1000 år att förklara alla nyanser och bakgrunder och förförståelse som behövs för att komma vidare i komplicerade analyser.
   Jag tror att britterna röstade rätt - även om de gjorde det av fel anledning. Jag anser att det var remain-sidan som började med den usla kampanjen. Valet skulle ha stått mellan att lämna unionen eller att överlämna makt och beslut om beskattningsrätt!?!. Då hade valdeltagandet blivit 50,000 personer - men gå ur hade vunnit med 80-90%.
   No taxation without representation. Vilket britter känner till.

   Radera
 11. EU-diktatorerna förvånar inte. När euron var på väg att krascha tillsammans med bankerna blev strategin att ytterligare strama upp unionen åt det federala hållet. Man skapade t.ex en bankunion dit även icke EMU-länder skulle intvingas(för att inte hållas utanför beslutande-processer). Bankunionen var tänkt att bilda bas för EU´s finanspolitik(bankmarknadsreglering men även för skattepolitik etc). Ren utpressning.

  Nu är man ute igen med moteld efter Brexit. Den nya "Superstaten" EU som ska ta över t.ex gränskontrollerna och nationella arméer. Som Prodi väl uttryckte det 1999. Ungefär: "Varje kris kan utnyttjas till att ta fortsatta steg mot en fullständig politisk federation".

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3662827/Has-Britain-avoided-European-superstate-France-Germany-draw-plans-morph-EU-countries-one-control-members-armies-economies.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland får sitt "4:de rike", och tyska blir officiella språket....

   Radera
 12. En fransk politiker har sagt detta. Inte samma sak som att det blir så.

  SvaraRadera
 13. Aprilskämt är inte roliga så här på sommaren..

  SvaraRadera
 14. Skön SD stämning här hos Cornu idag.

  SvaraRadera
 15. Svårt att förneka att det är dagispolitik i EU nu. Ju mer EU framstår som dagisbarn desto mer troligt är det att fler länder hakar på en exit.

  SvaraRadera
 16. Grundide'n med EU är ju bra, handelsunion och möjlighet till resande över gränserna. Problemet är ju att det sen länge blivit ett byråkratiskt monster och lever sitt helt egna liv utanför EU medborgarna.

  Det är ett politikerdagis där avdankade politiker från EU länderna kan sitta och inkassera höga löner och ersättningar och till på köpet ha skattefrihet. Blir så arg så det kokar i mig bara jag tänker på det. Det är vi skattebetalare som får lägre livskvalitet och ett sämre liv för att det sitter en massa parasiter i EU och utnyttjar oss. En EU-politiker kan dra in +10 miljoner SEK på att sitta i Bryssel ett antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast..det är ju inte så att politikerna kommer alltid ha tillsyn på sig själva..det är ju medborgarnas uppgift. Så vill vi ha kvar EU osv..så får vi också (med mediers hjälp) se till att förmedla vad vi tycker är ok och inte. Att bara sitta inkommunikativt och sen gnälla i efterhand löser ju ungefär inget utan är bara bra för dem med storhetsvansinne eller de som vill bestämma åt en.

   Radera
  2. Låt oss se nu - handelsunion är bra och det är bra att kunna resa mellan länder men allt annat är dumt. Att politiker har löner kan förstår ses som besvärande. Men ngt måste dom väl ändå leva av? Kanske bäst med politiker som antingen har egna förmögenheter eller betalas indirekt av rika individer eller företag? Betalar dom inte skatt? Det gör dom. Kanske inte så mycket som svenskar eller belgare men skatt betalar dom. Får skattebetalarna lägre livskvalitet för att det finns politiker i EU? Kan du utveckla det för jag förstår inte kopplingen. Det verkar vara mycket ingenting som gör dig så arg att du kokar. Var försiktig. Tänk om du får riktiga besvär och inte hittepåproblem.

   Radera
 17. Irland kommer nog få byta officiellt språk eftersom bara en bråkdel av irländarna talar gaelic. Engelskan kommer bli kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte bytas, Irland kan begära ett andra co-official language enligt eu-reglerna. Spanjorerna har både spanska och katalanska som officiella språk t ex.

   Se även:

   https://euobserver.com/news/19323

   Radera
 18. Är det inte dags att vi håller en folkomröstning här i Sverige om att gå över till engelska som (parallellt) officiellt språk? Fler som talar det än samiska och tornedaliska som också är officiella språk inom vårt eget land...

  SvaraRadera
 19. Det är fortfarande roligt att läsa om alla stackars politiker, ekonomer och journalister som känner sig trampade på tårna och blivit lite ledsen i ögat. Men ännu roligare är att läsa kommentarer från 90-talister, både brittiska och svenska som nu tror att deras framtid har smulats sönder framför deras ögon. De kommer växa upp, och är de inte enbart hjärntvättade så kommer de be om ursäkt och tacka de äldre generationerna som hjälpte till att fatta ett riktigt beslut, då deras egna hjärnor inte hade hunnit utvecklats. Men sen har vi ju fascisterna som hatar demokrati, och de är välkomna att kommentera detta inlägg. För dem är hoppet ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också roligt att läsa kommentarer från folk, kanske 50 plusare, som tror sig veta hur världen fungerar men i själva verket inte har en aning. Speciellt komiskt när det är svenska brexit fans som inte fattat att de britter som röstat ut sig själva ur världens största frihandelsområde gjorde det för att dom inte gillar utlänningar.

   Radera
 20. Det finns flera skäl till varför engelskan kommer att finnas kvar:

  -Det är det enda språk som begrips av 50% av unionens vuxna;
  -EU uppmuntrar multilingualitet;
  -Det finns ingen regel om ett land - ett språk, utan tvärtom, man kan begära ett s k co-official language som talas av en minoritet i landet. Katalanska är ett exempel på det. T ex Irland behöver således inte slopa gaeliska för att "byta" till engelska.

  Med mera, etcetera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tolkar och översättare skulle få mindre att göra men för min del tycker jag dom kunde ha accepterat engelska som officiellt eu språk för det hade blivit billigare och smidigare men smidigt är väl inte eu paradgren direkt :)

   Radera
  2. Ganska många av tolkarna idag är kapabla att tolka mer än ett språk tydligen, så det är inte riktigt så krångligt som man tror. Sägs det.

   Radera
  3. Det är en factoid. Cornu har anpassat sig till den "post-truth" värld som brexitkampanjen legitimerat. Det är bara att hänga på Ben! Jorden är platt!!!

   Nulli secundus

   Radera
  4. Tja, du menar "post-truth" som t ex danske tidningen Berlingske, som skriver att EU-kommissionen nu slutar prata engelska vid uttalanden utan kör på franska eller tyska istället? http://www.b.dk/globalt/eu-kommissionen-siger-au-revoir-til-engelsk-sprog

   Kommer säkert göra att EU blir populärare när man slutar uttala sig på ett språk som 50% åtminstone förstår lite av.

   Radera
  5. "Har man inte koll..." tralala

   Men du kanske i den allmänna glädjen över Brexit övergivit den omoderna kanske lite hårda synen på fakta och köpt den brittiske justitieministerns trendigt postpostmoderna uttalande att "people in this country are tired of experts" (fast i Sverige då).

   För oss stofiler som inte hetsar upp oss över factoider (kanske för att jag är artillerist) så gäller följande:
   EUs arbetsspråk regleras i artikel 342 fördraget om Europeiska unionens funktionssätt "Reglerna i fråga om språk för unionens institutioner ska, med förbehåll för bestämmelserna i stadgan för Europeiska unionens domstol, enhälligt fastställas av rådet genom förordningar."

   Annars kan detta vara ett bra exempel på vad som händer när ngn politiker säger ngt, vilket de ju gör hela tiden, vad det nu är plockas upp av ngn journalist som skriver en hetsig rubrik och vips har man en massa uppmärksamhet.

   Nulli secundus

   Radera
 21. Eu har gått ut ganska hårt, om uk trodde att dom hade en styrkeposition har dom skäl att tänka om. Mystiska är att nigel farage står i eu parlamentet idag och retar upp precis alla. Han är ju på god väg att bränna upp den lilla good will som eventuellt fanns kvar.

  Min enda tröst är att nigels och boris karriärer sannolikt är rökta. Att parlamentet skulle rösta emot brexit finns det väl en liten chans kvar för och johan greppar halmstrån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var roligt att Farage först avkrävde EU en "adult attitude" och sen gapade åt parlamentarikerna att de aldrig gjort ett handtag i hela sitt liv.

   Radera
  2. Nigel Farage är en rättshaveristtyp. Jag har värre omdömen än så om honom i beredskap, men dem spar jag till en annan gång.

   Radera
  3. Nigel Farage är en fullkomligt briljant talare. Tyvärr, så hann han ju (som vanligt) inte ens ta till orda, innan valda delar av (vänster?) parlamentariker visade sin syn på demokrati. Visst, Farage kunde ha sparat lite på krutet, men för den som sett år av EU-debatter med honom och de hån och bu-rop han mötts av, så har jag förståelse för att hämnden är ljuv, en dag som denna.

   Det EU hade behövt från början för att sälja in sitt elitprojekt hos vanligt folk, är en, eller flera, förstklassiga propagandaministrar. Nu är ju Joseph Goebbels fortfarande död, men EU sörjer nog lite att Nigel Farage är på "fel" sida.

   EU som ett frihandelsprojekt hade funkat utmärkt.
   Helt fri rörlighet av människor fungerar inte.
   Gemensam valuta fungerar inte.
   En politisk union mellan olika folkslag, kulturer och språk fungerar inte.

   Radera
  4. De flesta som är pro eu, har inte speciellt god koll på vad som sägs eller vilka beslut som fattas. De baserar sin vurm för eu på aftonbladets eller di's rubriker. Eller så har de kalle billt eller svetsarn som husgudar.

   Radera
  5. De flesta som är mot EU verkar, av Brexit att döma, inte heller så bra koll på vilka konsekvenserna blir. Inklusive t ex Boris Johnson.

   Radera
  6. Oh han visste men kör en rövare som han alltid gjort.

   http://www.independent.co.uk/voices/why-are-we-so-surprised-that-boris-johnson-lied-when-he-s-been-sacked-for-lying-twice-before-a7105976.html

   Nulli secundus

   Radera
 22. Roligt förresten att de gamla vanliga hat- och fiskmånglarna krupit ut från sina slippriga gömställen och ylar om ditt och datt på bloggen i sin bedrövelse över att Brexit knappast blev den näsbränna åt mer framgångsrika människor som de rätteligen torde ha förtjänat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig helt obegripligt hur någon utan agenda kan vilja gå ur eu. Dock finns det en hel del som skulle behöva förbättras men det gör man väl bäst inifrån.

   Farligt om ryssland börjar knyta länder till sig och destabilisera mer ala ukraina, moldavien och baltstserna

   Radera
  2. Men det kommer ju så många muslimer till Storbritannien och det kommer det ju att sluta göra om man går ur EU, ser du.

   Radera
  3. Konstigt nog hade förresten Indien ingen omröstning om att lämna Storbritannien den där gången de massakrerade 2000 indier i Amritsar. Inte ens när överstelöjtnanten som ledde det hela fick medalj ledde det till nån "Leave"-kampanj. Konstigt va?

   Radera
  4. Indien ingår i samväldet, inte i Storbritannien.

   Radera
  5. Fast nu pratade vi ju om typ 100 år sen.

   Radera
  6. @Johan
   "För mig helt obegripligt hur någon utan agenda kan vilja gå ur eu. Dock finns det en hel del som skulle behöva förbättras men det gör man väl bäst inifrån. "

   För mig är det tvärtom obegripligt hur vi kan ge upp demokratin utan kamp. Visst nationell demokrati är inte perfekt men den är ljusår bättre än den s.k. "demokratin" som styr EU. I ett land vet alla hur man skall rösta för att avsätta de som har makten för stunden. Hur f-n gör du det i EU?

   Och hur tycker du denna förändring inifrån går? Det ändå som ändras är att det blir mindre och mindre öppenhet och demokrati för varje år som går. Finns det inte en gräns så man måste lämna? För mig är den passerad för länge sedan. Om EU fortsätter i denna riktning (mot folkets vilja) ett tag till kommer det bli en riktig katastrof för Europa framöver.

   Radera
 23. Har ni tänkt på att Brexit är ett finans-elit-projekt?

  Lett av:

  Boris Johnson - född i NY, utbildad i Bryssel, avkomma till Prins Paul av Württemburg, etc osv.

  Nigel Farage - Pappan aktiehandlare, Nigel utbildad vid privatskola, sysslat med råvaruhandel.

  Daniel Hannan - Baron Hague of Richmonds f d talskrivare, född i Peru, utbildad vid Oxford, ivrig förespråkare av amerikansk världshegemoni och krigskampanjer och tycker skattefinansierad välfärd är en viktigare uppfinning än demokrati.

  Ja, de är väl lika mycket män av folket som Trump ungefär.

  Visste ni att Trumps affärsmentor var en homofil aidssmittad jude, Roy Cohn, och att hans dotter Ivanka är observant, ortodox judinna?

  Jojo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du redan glömt att det är Putin som står bakom Grexit? Han kommer garanterat stå bakom Grexit, Spexit, Italiexit också.
   Skämt åsido så skulle det inte förvåna mig om Kreml verkligen betalar en massa till Ukip och likasinnade inom EU.

   Radera
  2. Ja dom har ju gett Le Pen generösa lån i alla fall. Det är bara väldigt festligt att alla konspirationsteoretiker är så lurade att de tror att en massa garderobshomosexuella internatskolegossar med kopplingar till finansvärlden, adeln etc osv skulle ha den vanlige medborgarens väl och ve för ögonen. Medan t ex Joschka Fischer, son av en slaktare i ett Tyskland i ruiner, är Bilderberggruppens handgångne man och en absolut fiende.

   Radera
  3. Dover, varför denna hets mot homosexuella, som det verkar, måstea du själv måste ha haft ett par svettiga stunder i garderoben på internatet. Det är ok att komma ut, ingen skam.

   Radera
  4. Har inget emot varken judar eller homosexuella. Eller frimurare. Däremot brukar ju en del anti-etablissemangsmänniskor se konspirationer så fort det ena eller andra dyker upp.

   Sen "hetsar" jag väl inte direkt mot dem.

   Roy Cohn var jude, homosexuell och dog i aids, det är fakta och inte nån nedsättande åsikt.

   Radera
  5. Alex:
   Nja.. verkar tveksamt :)
   http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/17/vladimir-putin-states-david-cameron-may-have-called-eu-referendu/

   Radera
  6. Nja, nog kan säkert Vladimir P låst lite på en redan befintlig eld, men att han skulle ha styrt allt från Kreml är og lit koko. Darth Sidious klarar såna saker, Darth Putin, nej

   Radera
 24. Att få använda sitt modersmål, speciellt i svåra förhandlingar har man alltid en fördel av. Om EU skulle vara språkligt jämbördigt EU-länderna emellan, borde man ha ett neutralt kommunikationsspråk.

  Jag har åtminstone sedan 1994 förespråkat att latin skulle vara EU:s officiella kommunikationsspråk. Latin är också synnerligen väl lämpat för att uttrycka sig distinkt. Det finns också en otroligt stor mängd med latinska skrifter inom en mängd områden, vilket är ett tecken på dess användbarhet. Senaste gången som latin användes som "arbetsspråk" var i det ungerska parlamentet på 1800-talet.

  Med latin som kommunikationsspråk skulle inget medlemsland få en oförtjänt fördel av att kunna använda sitt modersmål vid förhandlingar. EU hade också sluppit en stor del av tolkarna som översätter från språk x till språk y.

  Vad jag har förstått så är engelskan officiellt språk i flera länder utöver UK. Jag har lärt mig att det finns 24 officiella språk i EU. Så engelskan lär nog finnas kvar i EU vid en Brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ede faecam, cinaede.

   Radera
  2. @Hen Dover 17:49

   Uppenbarligen har hen sedan barnsben en eller flera traumatiska upplevelser av sexuella övergrepp, som inte har blivit bearbetade. Detta gör att hens föga utvecklade hjärna nu i vuxen ålder överreagerar på något stimuli från bloggosfären, som får hen, synbarligen helt opåkallat och med allt högre frekvens, att spegla hens multipolära sexuella perversioner på andra avatarer och alias i Cyberrymden. Flerårig landsförvisning till Legoland, för att där tvångsinterneras på den slutna paviljongen utan internet, kan möjligen mildra, men förmodligen aldrig bota, hens ”problematik”.

   Radera
  3. Snackar vi psykologi kan du ju slå upp ordet "projicering". Där sitter ingen spegel monterad i psykologilexikonet, utan det är en bild på dig.

   Radera
  4. @Hen Dover 06:43

   Jag är här i detta kommentarsfält för att debattera språkfrågan i EU, och vill absolut inte bli inblandad i hens sexuella perversioner eller vara en del av hens groteska föreställningsvärld.

   Om hen endast har att anmärka på att projicering, inte spegling, är den rätta termen enligt något psykologiskt mumbo-jumbo i hens sjukdomsbild, så accepterar jag det. Där har säkerligen hen, likt Christer Pettersson om juridisk terminologi, fått dyrköpta kunskaper och erfarenheter via den ”hårda vägen”.

   Om hen inte vill debattera språkfrågan i EU, utan vill fortsätta att manifestera hens sexuella avarter, föreslår jag att hen söker sig någon annanstans, helst tillbaka till den slutna paviljongen.

   Radera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Lugn i båten nu. Engelska är ett praktiskt språk så att alla medlemmar i förhandlingar kan prata med varann mellan sessionerna och på lunchen. Inom kommissionen och parlamentet så är det Franska som gäller. Och engelska med besökande "experter". Alla ansökningar för projekt skrivs på engelska....och det är det språk som anges i kontrakt. För att en fransk politiker sagt något när han just stigit upp ur sängen betyder inte så mycket.

  SvaraRadera