Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-06-23 09:12

Bostadsministern är redan ute ute och ljuger i media

"Den rödgröna regeringen har mer än fördubblat byggandet." - Bostadsminister Peter Eriksson (mp) i Aktuellt 21:a juli.
Bostadsminister Peter Eriksson (mp) har knappt hunnit justera in stolen på sitt kontor, förrän han är ute och ljuger i media. Han hävdade i tisdags i Public Service/SVT:s Aktuellt att regeringen mer än fördubblat byggandet. Vilket jag enkelt visar är fel nedan.

Nybyggandet i Sverige fortsätter att öka och bygglovsansökningar som lämnades in under alliansen har nu börjat byggas. Hur gamla ansökningar från alliansens tid kan vara den nya regeringens förtjänst låter jag vara osagt, särskilt som det är kommunerna och inte regeringen som ger bygglov.

Fast låt oss konkret titta på siffrorna för nybyggande. Vi vänder oss till SCB för kvartalstatistik, som får tala för sig själv i nedanstående fyra grafer. Här jämför vi första kvartalet 2013 mot första kvartalet 2015 och framåt och låtsas om att byggen som startade i januari 2015 enbart var svampregeringens förtjänst. Trots att bygglovshandlingar, fastighetsförvärv mm skedde under alliansen. 2014 var ett bättre år än 2013 på grund av starkare ekonomi, men vi jämför ändå 2013 mot 2015 och sedan 2014 mot 2016. Vi jämför både färdigställda och påbörjade lägenheter (bostäder).
Färdigställda lägenheter i flerbostadshus.

Färdigställda lägenheter i småhus.

När det gäller färdigställda lägenheter har ingenstans färdigställandet dubblats under svampregeringen. I själva verket färdigställdes det rent av fler lägenheter, oavsett kategori, första kvartalet 2013 än första kvartalet 2015. Fler villor färdigställdes första kvartalet 2014 än första kvartalet 2016.

Slutsatsen är att för för färdigställande har inte byggandet dubblats ett enda kvartal under rödgröna svampregeringen och därmed inte heller om man summerar kvartalen. Färdigställt byggande av villalägenheter har ökat med 1.5% från 11 019 till 11 186 lägenheter. Färdigställt byggande av lägenheter i flerbostadshus har ökat med 19% från 25 910 till 30 937. Färdigställandet släpar som bekant efter, då det kan ta flera år innan ett bygge är färdigställt.

Hur ser det då ut med påbörjandet?

Påbörjade lägenheter i flerbostadshus.

Påbörjade lägenheter i småhus.
Påbörjandet av byggandet av lägenheter har fortsatt öka under den rödgröna regeringen. Ingenstans har det dock mer än dubblats.

Inget kvartal har påbörjade byggandet dubblats under den rödgröna regeringen och alltså inte heller totalt mer än dubblats. Påbörjat byggande av lägenheter i flerbostadshus har ökat 44% och inte över 100% som Peter Eriksson (mp) hävdar, från 30 818 lägenheter till 44 575. För villor är siffran 42%, från 8 384 till 11 915. 

Peter Eriksson har helt enkelt fel. Är han illvillig när han ljuger eller är han bara inkompetent och okunnig?
"Använd inte illvilja som förklaring när inkompetens eller okunskap är alternativet." - Jag
Slutsatsen är att Peter Eriksson (mp) helt enkelt är inkompetent. Grattis Sverige, vi har fått ännu en inkompetent bostadsminister.

Ovanstående har inte justerat för att vi 2015 upplevde toppen på högkonjunkturen. Speciellt villabyggandet kommer minska med konjunkturen.

Det finns ett begrepp, rent av hashtag som heter #skarvasomfridolin. Dags att hans partikollega Peter Eriksson får en egen hashtag #skarvasompetereriksson.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Vi behöver inte bygga alls. Det finns tillräckligt med plats i befintliga hus. Det är ju helt absurt att varje liten familj ska bo i eget hus. Bo är det nya röka.

  SvaraRadera
 2. Vad jag vet så har inte regeringen byggt en enda bostad, det är privata aktörer som står för byggandet så skogsmulle har fullständigt fel.

  Däremot så har säkert regeringen den nuvarande och förra, förhindrat byggandet av ett antal bostäder genom korkade regleringar och överbeskattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Hans uttalande borde således ha blivit: Vi i regeringen har inte saboterat möjligheten till att bygga nytt i samma mån som tidigare.

   Radera
 3. mewn du cornu.. har du kollat om han menade stockholms regionen enbart ? eller om han menade malmö eller någon annan obskyr stad.. ... ...

  :P

  SvaraRadera
 4. Nu måste det väl ändå vara peak bostadsbubbladiskussion snart?

  20 år med ständigt mer flöde angående bostadsbubblan och ändå ger inte folk upp utan tjatar tjatar tjatar om exakt samma saker. Fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag ska tala i egen sak handlar det i dagsläget om att skuldsättningen ökar och blir värre, värre och värre för varje dag som går. Det borde vara i de flestas intresse att faktiskt fråga sig själv om det är hållbart och sunt att priserna stiger 10-15% per år? Skuldsättningen har ökat mycket snabbare i förhållande till det mesta de senaste åren och mycket pekar på att det är en ohållbar bubbla. Med tanke på att folk och politiker i Sverige fortfarande inte fattar trots RB:s, FI:s, IMF:s, OECD:s och andra tunga instansers varningar tyder på att det behöver tjatas mycket mer om skuld- och bostadsbubblan.

   Radera
  2. Det är inflation Fredde, ingenting annat.
   Sedan 60-talet har bostadspriserna i princip dubblats vart tionde år.

   Och ja, naturligtvis kommer det en sättning framöver.
   När har vi inte en aning om.

   Den kommer definitivt inte imorgon i alla fall då brexitfoliehattarna hade helt fel i sina förhoppningar.

   Radera
 5. Spelar ingen roll om man ljuger när de flest inte orkar kolla fakta. Han kör helt enkelt en Trump. Funkar även i Sverige, tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är mitt korrolarie till Hanlons rakblad.

   Radera
  2. Nu blev det dumt när jag tog bort ursprungsinlägget för att redigera: "Härligt iaf att den riktige upphovsmannen till Hanlons rakkniv trätt fram"

   Radera
  3. (men jag tror att i fallet som inlägget berör kanske Henleins rakkniv är att föredra: "... but don't rule out malice")

   Radera
 7. Vem är det som flyttar in i dessa nyproducerade överprisade brf lägenheter egentligen. Visst pensionärer som har cashat in sin villa och behöver ett enklare boende och vill slippa budgivningar och allt sådant köper mycket nybyggt.

  Dessa nybyggen byggs ett stenkast ifrån andra bostadsrätter, men som kostar betydligt mer(50% där jag kollar), har högre hyra, är högt belånade i föreningen och som dessutom kör progressiv avskrivning. Visst, det är trevligt när det är ljuuust och fräsääht och öppna ytor, men kom igen nu...?

  Lite liknande med villor också, 1.5-2m mer för en nyproducerad villa jämfört med en i samma storlek, men äldre och i någorlunda skick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På papperet är det 50%
   Lägger du till bostadsrättsföreningens skuld kryper det upp mot 100%

   Radera
  2. Jag har tecknat mig för en nyproducerad brf-lägenhet i Stockholms innerstad, men den är inte dyrare eller har högre månadsavgift än motsvarande äldre lägenheter i området – alla är överprisade... Hur pass billig/dyr nyproduktion är i förhållande till det äldre beståndet varierar säkert mellan olika områden.

   Radera
  3. Jag pratade generellt Sten, inte Sthlms innerstad specifikt.

   Problemet är att nya bostadsrättsföreningar ofta fifflar med redovisningen och därmed kan hålla månadsavgiften relativt låg på kort sikt.
   Jämför skuldsättningen i nya respektive gamla bostadsrättsföreningar så får du en annan bild av verkligheten.

   Radera
  4. Nu generaliseras det från 99 percentilen. De flesta i Sverige bor inte i en nyproducerad brf i Stockholms innerstad. Det är just de få som vill och har råd som köper dessa och prisstatistiken är alltid på senaste försäljningen. Varför skulle ett helt lands politik baseras just på dessa människors val?

   Radera
  5. En släkting bor rel stort och själv, funderade på att köpa bosradsrätt istället, men som pensionär går det inte ur ett ekonomiskt perspektiv att räkna hem en flytt. Denne bor kvar i sitt större boende, stort nog för 4-5.

   Radera
 8. Stefan, exakt, som jag sa, högt belånade föreningar ;)

  Sten, Absolut, det finns nybyggen som inte är dyrare än befintliga beståndet. Tror innerstaden är det just så. Men ju längre ut man kommer så blir skillnaden desto högre är min känsla.

  SvaraRadera
 9. Cornu: "Peter Eriksson har helt enkelt fel. Är han illvillig när han ljuger eller är han bara inkompetent och okunnig?"
  Är det inte troligast att man på Peter Eriksson, liksom på många politiker, kan utgå ifrån att alla tre epiteten gäller?

  SvaraRadera
 10. Det hade varit bra om politiker inte trodde om sig själva att deras viktigaste kompetens är politikeryrket rent generellt, utan att de faktiskt tackar nej till att ansvara för områden de inte är insatta i.

  SvaraRadera
 11. Sandlådebråk.
  Hade det varit nån åtgärd han kunde hänvisa till så hade det funnits skäl till stolthet.
  Ta dessa Danellgropar som blev till tack vare/på grund av en gräns för statsstöd-där kan man säga att politiken satte spaden i jorden!

  SvaraRadera
 12. "vi har fått ännu en inkompetent bostadsminister". Det är möjligt. Men vad KAN en bostadsminister egentligen göra? Annat än att klippa band till nya hus.
  Problemet är att folk inte har råd att vare sig hyra eller köpa - och det kan ju knappast bostadsministern göra något åt.

  (Fast om JAG var bostadsminister skulle jag initiera byggandet av hob-hålor, som folk får bygga själv: http://www.beingsomewhere.net/hobbit.htm. Snyggt, mysigt, miljövänligt, politiskt korrekt och billigt! What's not to like? Kanske kommunerna kan ta ut arrende för marken.)

  SvaraRadera
 13. OK, Peter Eriksson säger att bostadsbyggandet har ökat. Vare sig han har gjort det eller inte så undrar jag om det har byggts någonting alls till alla hemlösa i Sverige . Hur många är de? 25000 ?
  Och människor med små inkomster och andra som inte har det så lätt i livet. Peter Eriksson sitter i en regering som säger sig värna om de "svaga i samhället". Min fråga är om denna regeringen "har byggt" (det är ju uppenbart att regeringen inte bygger, det är byggbolag, men sosse-fancluben tycks inte fatta detta) , någon endaste bostad för någon hemlös eller annan "svag" i samhället.

  SvaraRadera
 14. Kan det måhända vara ett missförstånd här? Alla villor är inte bostäder, kanske han inkluderade synvillor i sina beräkningar ingår? Ja isf kanske han har rätt?

  SvaraRadera
 15. WILDERÄNG: Din blogg är intressant och välgjord. Men du har talat om bostadsbubblan i många år och att den måste spricka förr eller senare. För anständighetens och den intellektuella hederlighetens skull tycker jag att du för ange en datum/ett år, då du är villig att erkänner att du har haft fel i dina teorier om bubblan - om den inte inträffat då. För att säga att priserna går ner förr eller senare är ju en truism. Man kan knappast säga att man har rätt i förutspåelse om onaturligt höga bostadspriser om korrigeringen sker exempelvis 15 år efter vår livstid. Så vad säger du? Är 2020 rimligt?

  SvaraRadera