Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-16 08:17

TV-masten i Borås totalförstörd - misstänkt sabotage

Den 332 meter höga TV-masten i Häglared öster om Borås har rasat och totalförstörts. Polisen utreder händelsen som sabotage.

Har inget foto på en TV-mast.
Polisen och ägaren Teracom säger sig inte veta vad som hänt. Det var i princip vindstilla i Sjuhäradsområdet när masten rasade igår.

För några dagar sedan postades en video på några ungdomar som försöker nominera sig själva till Darwin Awards och klättrar i masten nedan. De har haft den goda smaken att raderat videon efter att masten rasat.

En mast av den här typen ("skithög TV-mast") rasar inte bara så där. Nu återstår att se vad som hänt. Master av samma sort finns i Uddevalla och Motala, men funktionen är förstås de samma som motsvarande TV-master med annan konstruktion - att sända radio och TV till området, som omfattar ett antal kommuner och 100 000-tals människor.

TV- och och speciellt radio är som sänd media de sista sätten att nå ut till allmänheten i händelse av kris. Master av Häglaredmastens storlek är kritisk infrastruktur i svenskt totalförsvar.

Vad exakt kan syftet med att genomföra ett så här omfattande kritiskt samhällsabotage vara? En möjlig förklaring är att kartlägga hur distributionen av svensk TV och radio fungerar lokalt om en mast är utslagen, respektive få siffror på hur lång tid det tar innan man får upp en ny mast. Gissningsvis länge. Jag har svårt att se att Teracom har några reservmaster i 300-metersstorleken att slänga upp utan förvarning sedan den strategiska blackouten inträffade och den eviga freden tog vid. För att inte tala om all administration, bygglov etc som behövs innan man ens kan börja upphandla entreprenörer för att bygga en sådan här mast.

Tidigare skickade man ut luftförsvarsorientering LUFOR över FM-bandet, vilket byttes ut mot digital distribution också via dessa master och FM-bandet i systemet LuLIS.

LuLIS är än idag kritiskt för att få ut luftförsvarsinformation på kompaninivå i svenska försvaret. För exakt en månad sedan stals uniformer och radioapparater från Teracom, vilket jag rapporterade om här på bloggen.

Radioapparaterna kan göras obrukbara i Rakelsystemet, men kan tillsammans med uniformerna göra att bärarna ser ut som Teracompersonal för eventuella utomstående och därmed kan röra sig kring t ex Häglaredmasten utan att väcka uppmärksamhet.

Får se om jag får tid att åka bort och fotografera masten. Satellitbild över masten nedan. Zoomar man in finns anläggningen i 3D.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

106 kommentarer:

 1. I likhet med så mycket annan infrastruktur i sverige så kanske den led av bristande underhåll. Vilket ju gott kan kallas systematiskt icke aktivt sabotage.

  SvaraRadera
 2. Nej, åk inte dit och fota - skyddsobjekt. Det räcker med skruva loss bultarna på ett enda stödfundament. Och jag som trodde att de var svetsade och fodrade med stålrör....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddsobjekt innebär inte fotoförbud om inte det anges.

   Radera
 3. Men hur var det under kalla kriget? Fanns det reservmtrl för radio/tv-nätet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns mobila master lastade på ett gäng långtradare - färdiga med elverk och microvägslänkar vid behov.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Här har vi lite fredagsmys redan på måndag morgon:
  https://youtu.be/jDFBqR5cOuE?t=2080

  Jag är inte russofob, men det hela känns lite väl mycket förebudet för att jag ska känna mig helt bekväm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bevisat att det var jägarsoldater från K3 som sprängde den masten. En klassisk false flag alltså. :)

   Radera
 6. Varför slå ut masten när du kan slå ut elförsörjningen.

  20 Iskander och hela svenska stamnätet är utslaget i flera månader, tom år komplett elavbrott. Antalet dödsoffer i kyla och sjukdomar kommer överstiga ett verkligt ryska påsken anfall.

  Troligast förklaringen är dock att det är bristande underhåll. Men bara ryssen vet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs väl inte ens så många - sju stycken räcker väl?

   Radera
  2. Tre borde räcka mer än väl. Speciellt om det är minuusgrader. Inom några dygn har följdskadona blivit helt dominerande.

   Radera
 7. Förtydligande: masten har alltså inte rasat och totalförstörts, utan knäckts på mitten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på att wire som håller övre delen saboterats medan de som ger stöd till den nedre halvan lämnats ifred.

   Radera
  2. Det var otydligt i Lars beskrivning bara.

   Radera
 8. Utan att vara expert ....

  Jag tycker mig se(önsletänkande?) på bilder att masten är tvärt av i flänsförbanden mellan två segment.

  Enda jag kan tänka mig göra detta är att bultförbanden lossats med avsikt, och vid minsta vind har madttycket ovanför bara glidit av och gått i backen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen expert men har ett antal år som underhållsanvarig för högmaster på Televerket Radio (som Teracom hette när man fortfaranade tyckte det var en bra idé att hålla central infrastruktur under statliga verk) under bältet även om det är längesedan.

   Det ser onekligen så ut att "brottet" är précis i skarven mellan två segment. Att ett staghaveri skulle skapa ett sådant brott är osannolikt om än kanske inte omöjligt.

   I princip finns det bara de här skälen, förutom sabotage, till att denna gamla fina Wibe-konstruktion rasar:

   1) extremt väder med nedisning och/eller stark vind
   2) staghaveri
   3) korrosionsangrepp
   4) materialutmattning
   5) påflygning

   Punkt 4) kan vara värt att håla ögonen på eftersom konstruktionen från början inte var tänkt att stå i de 60 år som de äldsta masterna av den här typen nu är uppe i.


   Radera
  2. Det borde vara en hyfsat enkel uppgift att utreda haveriets orsak.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Om man nu är så dum och lossar på ett bultförband så inser man nog inte att det kan vara stora krafter så själva fästet piskar iväg på ett oförutsägbart sätt. Sedan kanske man har en tanke åt vilket håll en 300 m hög mast faller, men har man tänkt fel så lär man få springa väldigt fort.

   Radera
  5. Tror definitivt på materialutmattning som en mycket troligare orsak än sabotage...
   En 60 år gammal konstruktion som är vind- och vibrationsutsatt får MÅNGA lastcykler...

   Radera
  6. Fast det är lite väl slumpartat att ett gäng kids går upp i en mast och sen tre dagar senare rasar den - utan att det skulle ha nåt med besöket att göra. Men visst, konstigare saker har ju hänt. Hittar man bara delarna så torde det ju gå att se om det funnits utmattningssprickor etc.

   Radera
  7. Åtminstone lär de fundera över livet, hade den rasat när de var uppe i masten....

   Radera
  8. Att några snorungar skulle ha kunskap till- eller intresse av att sätta masten ur funktion är för mig svårt att tro på. Inte för att jag är så insatt i UE-kulturen men medvetet sabotage har väl aldrig ingått där?

   Man får i och för sig vara bra korkad om man klättrar i masten utan utbildning. Inte bara för fallriskens skull. Numera vet jag inte vad man kör på för effekter men förr vräkte man ut upp till 60 kW på VHF-bandet och 2 MW(!) på UHF. Plus FM-radio. Det är inte hälsosamt att vara några meter ifrån de antennerna.

   Det finns sannolikt en ganska säker haveriorsak framme redan i eftermiddag. Master är inte rocket-science.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. @Nisse: "Man får i och för sig vara bra korkad om man klättrar i masten utan utbildning. Inte bara för fallriskens skull. Numera vet jag inte vad man kör på för effekter men förr vräkte man ut upp till 60 kW på VHF-bandet och 2 MW(!) på UHF. Plus FM-radio. Det är inte hälsosamt att vara några meter ifrån de antennerna.
   "
   Det var lite det jag tänkte på när hörde att folk klättrat i masterna. 2 MW låter rejält mycket. Har för mig att jag själv sett någon mer informativ varningsskylt om hälsorisker vid en dylik mast en gång.

   Radera
  11. Edit: Tog bort delen om killarna. Den som är intresserad får kolla på Flashback.
   @Nisse: Någon på Flashback har kommenterat mastens skick. Rimligt?

   "Några på Teracom ligger nog risigt till:

   Snubbarna som klättrade upp lyckades ovetandes dokumentera brister i denna mast.

   1: Skalskydd, masten hade inget larm, trots att det föreskrivs av MSB då det är skyddsobjekt, filmen påvisar att dom var i masten runt 2-3 tim och tog sig in via stupröret-tak-till mastens fundament. Inte heller var "entren" till masten utrustad med någon grind eller låsanodrning:
   http://www.ladda-upp.se/bilder/oftrzpghjrkyx/

   2: Under klättringen upp kan man klart se hur skarven mellan sektion 17 och sektion 8 har grov spricka, utmattning verkar även synas på 8:ans fästpunkt, se röda pilar:
   8 mot 17 , snett ovanifrån: http://www.ladda-upp.se/bilder/mtpfxmqadkucf/

   17 mot 8, snett nedifrån: http://www.ladda-upp.se/bilder/zllyusxkfykebz/

   Mastens kondition är inte den bästa: http://www.ladda-upp.se/bilder/pumqmluqjdzy/ "


   "Det verkar vara ett staghaveri som fick ner masten, masten ska stå upp även om något av stagen havererar, men av de sprickor som synts på bilderna, pekar detta på att masten helt enkelt "gungat" sönder, och har man så jävla dålig uppsikt över en mast kan man ju undra hur länge ett stag kan ha varit trasigt. "

   Radera
  12. Effekten är i storleksordningen 2 kW för DVB-T-sändningar, inte 2 MW. Ändå inget jag skulle vilja vara i närheten av. 60 kW effekt per FM-kanal stämmer dock (har inte kollat för just den masten, men 60 kW ERP är typiskt för SR).

   Radera
  13. @Teheimar...

   Med reservation för att det var over 25 år sedan jag var nära någon högmast så håller jag ålderkrämpor/bristande underhåll som en rimlig orsak. Redan då hade vissa av de här masterna åldrats betänkligt, och man trappade också upp underhållet och besiktingsintervallerna, men vad jag minns var det främst de i mer utsatta miljöer (t.ex den i Uddevalla) som tiden gått illa åt.

   Att det skulle smugit sig ett "det håller nog ett tag till"-tänkande inom Teracom är i och för sig inget förvånande. Det är bara i linje med hur vi ser på underhåll generellt här i Sverige.

   Fsst nu sager tydligen polisen att de hittat tecken på sabotage. Och ja, det finns sätt att få ner masten på mindre än 15 minuter utan att lämna marken och utan att störas av skalskyddet runt själva masten. Ett minne från den tid man då man tänkte sig att man hade tid på sig att förstärka bevakningen innan ryssen kom.

   Radera
  14. Teheimar, klockren analys! Du har nog helt rätt i din analys. Ungarna hade tur som inte strök med helt enkelt.

   Radera
  15. @ hafnium

   Verkar som de flesta DVB storsändare ligger på 50 kW ERP (Nacka dock 150).

   Vet inte vilken gammal UHF som Nisse tänker på, men de flesta låg väl runt 1 MW.

   Radera
 9. Så går det när fel låt vann !
  Och häromdagn när min GPS i bilen gick bananas och visade att jag körde 500 km i timmen över öppet vatten tänkte jag: "Jaha, nu är ryssen här"
  Vi får väl göra upp en kedja med bemannade vårdkasar som backup.

  SvaraRadera
 10. Utan att vara expert ....

  Jag tycker mig se(önsletänkande?) på bilder att masten är tvärt av i flänsförbanden mellan två segment.

  Enda jag kan tänka mig göra detta är att bultförbanden lossats med avsikt, och vid minsta vind har madttycket ovanför bara glidit av och gått i backen.

  SvaraRadera
 11. Äh det är säkert bus som skruvat på ett stag.

  OT Utrymningen av en fotbollsarena i England orsakades av en bombatrapp - kvarglömd av en säkerhetsfirma. Klantigt av dem men bra övning!

  SvaraRadera
 12. Putins svar på eurovision förlusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är Putins svar så är det nog snarare på Ukrainas vinstlåt.

   Radera
  2. Slog upp deporteringen av Krimtartarerna 1944 och mycket riktigt-Samarbetade de med Nazisterna.
   För att slippa dem så deporterades hela befolkningen. Stalins Sovjet gjorde så!
   Nazisterna gjorde annat också!

   Radera
  3. Är du säker på att exakt alla som deporterades samarbetade med nazisterna?

   Radera
 13. Filmklippet finns här
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22825487.ab

  SvaraRadera
 14. Jag vet inget om master eller byggnadsteknik. Masten har knäckts ca 100m över marken. Om det hade varit ett sabotage så antar jag att det hade varit enklare att förstöra den längre ner.

  Om det är ett sabotage så kommer det förmodligen spekuleras om det är en hämnd för att Ryssland inte vann ESC, även om det finns många andra möjliga motiv.

  SvaraRadera
 15. Helt vindstilla var det inte igår. Självklart var jag i Borås under dagen. 2 gånger tom. Först för att skruva o sen senare för att inspektera, hatar nämligen att behöva höra P3. Boråsarnas intelligens gynnas på sikt, men skitvädret kan jag inte göra något åt. Känns bra nu att polisen utreder saken, då kan gärningshennet sova lugnt. Ännu bättre vore med en statlig utredning eller om man verkligen fick önska, en specialkommision ledd av Måna Sahlin.

  SvaraRadera
 16. Bra att masten inte föll på sitt eget fotavtryck och blev till damm. Och att vissa sorters metall på bilar någon km bort smälte/försvann samtidigt som plast bredvid är helt oskadad. För sånt kan ju också hända.
  https://www.youtube.com/watch?v=7XJdyRItQvE

  SvaraRadera
 17. Varför följde jag den länken? Golven bestod av betong på korrugerad plåt och betongen, gipsväggar osv krossades till grus och damm under raset. Rasmassorna fyllde källarna och gav en platt skräphög och så påstår någon dåre att högen sedd uppifrån innebär att massorna försvann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det min länk? Källarna var helt intakta, finns mängder med filmer som visar det. Det som just denna film visade var jätte järnbalkarna som föll på sitt egen fotavtryck (eller blev damm, ser märkligt ut). Titta noga.

   Radera
  2. Svaret är enkelt, stålbalkarna vart inte damm, det tog många veckor att rensa upp dem och köra iväg dem till tipp och sedan återvinning.

   Radera
  3. Svaret är inte enkelt. Alldeles för mycket som inte stämmer och du kommer inte ens kunna förklara de basala såsom fritt fall, även 7:an bredvid. Mätt både med olika filmer och med mätningar av vibrationer.

   Radera
  4. Så tornen rasade genom att aliens teleporterade bort material? I filmerna ser jag vertikala dominobrickor, när värmen från branden får golv att kollapsa lägger de sig på varandra tills vikten får ett golv att släppa plötsligt så det faller och slår loss nästa och summan av den fallande massan slår lättare loss nästa golv och sedan fortsätter det nedåt i nära fritt fall.

   Radera
  5. Magnus, även OM stål skulle kunna smälta av brand så smälter inte allt stål samtidigt... som behövs för fritt fall.

   Är allt bra i skäggetorp annars, inga brända bilar inatt? Det moderata experimentet att ta hit hundratusentals unga män fortfarande lyckat?

   Radera
  6. Måste säga att detta är lite off topic, men precis som det finns faktaförnekare inom klimatförändringar så finns det faktaförnekare inom invandringsindustrin samt inom byggnadsteknik. Vi har ju våra enstegstätade fasader, amerikanarna har sina fallerande stålbalkar som faller ihop i lagom snedskurna bitar.

   Radera
  7. Har man en gnutta teknisk allmänbildning så vet man att stål mjuknar och tappar sin hållfasthet långt innan det smälter. Det som behövs för att byggnaden skall rasa i nära fritt fall är att rörelseenergin i den fallande massan slår av fästena för nästa golv, det första golvet som ger sig behöver inte falla vare sig jämt eller fritt men efter ett par golv är motståndet litet jämfört med kraften skredet.

   Jotack men det känns bra dumt att S vill lösa problem genom ett bygga ett enormt aktivitetshus. Jag sitter i övrigt och hoppas på att motkrafterna som nu äntligen rör på sig blir mestadels konstruktiva så det blir så bra det nu kan gå. Jag har en del kreativa ideer men söker sammanhang för dem.

   Radera
  8. Mjuknar:-) Det är viss skillnad på domino och fritt fall herr tekniker.

   Men ge gärna exempel på annat hus, skyskrapa, som ramlat i fritt fall. WT7 som inte träffades av plan brann inte speciellt mkt och grunden med bilgarage intakt.

   Radera
  9. Arbetar på ett av Sveriges största teknikonsultföretag och har olika kollegor som är högspecialiserade inom alla tänkbara områden inom allt från brandskydd, huskonstruktion, stålkonstruktioner, hållfasthet, dynamik, mekanik etc. Har aldrig hört någon ifrågasätta förloppet vad avser WTC - ingen av dessa har någonsin sett något konstigt med detta (och vi är inte köpta av CIA, sionister, kulturmarxister, aliens eller något annat). Dom här konspirationsteorierna är rent j-a trams.

   Radera
  10. Tack, Hippoglossus2. Allt konspirationsnötterna visar är ju total brist på kunskap.

   Radera
  11. Hejsan hoppsan, vilket teknik onsultföretag kan det röra sig om tro? Det som väcker min misstro är att du aldrig har hört någon ifrågasätta. Det om något ger ju en lite insnöad världsfrånvänd känsla. Sedan kan man ju tycka vad vad man vill om konspirationsteorier. Även cornu som gärna frotterar sig i olika typer av konspirationer, tex gröna gubbar som svingar sig i masten i Borås, avskriver alltså själv sin trovärdighet. Eller finns det en godkänd lista, med vilka konspirationer som är ok, och vilka som inte är ok, för att man skall klassas som en nöt? Skicka gärna länk, jag är mycket mån om att inte framstå som en nöt, och vill veta vilka konspirationer som är ok. För förintelsen var en konspiration, eller hur var det nu... Jag måste få veta. Nej nu vet jag, så fort någon säger att någon är en konspiration så är det inte det aaahh, vad bra det känns, lätt och luftigt i min hjärna.

   Radera
  12. Har givetvis hört massor av människor ifrågasätta, dock inen av de jag känner med fackkunskap och som arbetar med stålkonstruktioner, byggnadskonstruktio eller brandingenjörer. OM man är världsfrånvänd för att man förlitar sig på människor man vet är kompetenta yrkesmän med stort mått av objektivitet och integritet istället för obskyra länkar, ja då är jag världsfrånvänd. Beträffande konspirationsteorier i övrigt så rörde sig min kommentar WTC, övriga teorier har jag inte uttalat mig om. Men jag kan väl i o f s avslöja att jag inte tror på chemtrails och att jag faktiskt tror att människan varit på månen.

   Radera
  13. http://bit.ly/1VYt61x

   Om det inte var thermite som kapade den balken så heter jag kalle anka.

   Radera
  14. Rätt länk
   http://bit.ly/1Tjv6he

   Radera
  15. Allvarligt talat Kalle Anka - vad säger den bilden????
   Vad är det för balk? Funktion? Hur såg den ut ursprungligen?
   Att det inte råkar se ut som en traditionell brottyta innebär väl för bövelen ingenting. Men jag tror det är bäst att enas om att vi är oense. Cyberrymden är tyvärr full av lösryckta fotom länkar, uttalanden etc som man kan nyttja för att "bevisa" vad som helst. Lev du (o)lycklig i din tro så bibehåller jag min

   Radera
  16. @Hippoglossus, jag är glad att du tror på månlandningen, men hur ställer du dig till de fackmän som ifrågasätter den officiella versionen av händelseförloppet? Det finns ju en hel del sådana också, tex arkitekterna och ingenjörerna bakom byggandet av de 2 tornen, det trejde kanske inte torn, men skyskrapan som också rasade ihop i fritt fall med klassiskt wedge-demoleringsförlopp har jag inte hört något från. Jag hoppas du inte anser att de är mindre experter eller mindre kunniga bara för att de är amerikaner?

   Radera
  17. Problemet är att när man börjar titta på fakta så finns det helt enkelt för många oklarheter, tex korrosivt järnpulver/damm som täckte in en stor del av manhattan och orsakade kraftiga rostangrepp på bilar, detta skulle då röra sig om asbets... Vilket inte är korrosivt, men i alla fall. Vad säger dina kollegor om det? Eller det faktum att man hittade små fragment av förolyckade spridda över de närbelägna hustaken, dvs inte folk som skulle befunnit sig i flygplanen. Den kraftiga explosionen som skedde innan planen slog in i byggnaderna. Den kraftiga järnsmälta som låg och pyrde i resterna flera dagar eller kanske tom veckor efter det att tornen rasat. Ja, listan kan göras mycket lång, men jag väntar fortfarande på rimliga förklaringar. Och jag vet att Cornu eller kanske du själv skulle presentera alla fakta bara ni orkade, för att det är helt klart jag som fuskat mig genom studier och skola och sitter och förleds av onda utomjordingar.

   Radera
  18. @Fixa, helt enkelt för att jag inte sätter särskilt stor tilltro till uppgifter jag hör i andra eller tredje hand återrapporterade på diverse sensationslystna siter 8där du faktist inte alltid vet om personerna som "uttalar sig" faktiskt har sagt det som påstås eller om dom ens finns, jag sätter större tilltro till personer medn en styrkt kompetens som jag vet existerar och som inte återges i andra eller tredje hand.
   Är också anhängare av både Ockhams och Hanlons rakknivar.
   Skulle det dessutom vara så att uttalanden fån arkitekter och ingenjörer verkligen stämmer så förvånar det mig inte heller. Lättare att hoppa på konsprationståget ärn att krasst konstatera att "vi kanske dimensionerat lite klent..."

   Radera
  19. @Fixa: Fortsätt du att lägga din energi på att söka "svaren" - jag önskar dig all lycka till. Personligen känner jag att jag har bättre saker att lägga min energi på

   Radera
  20. @Fixa: Du nämnde månlandningen men inte chemtrails... säg inte att du är anhängare av detta jätte skämt ....:-)

   Radera
  21. Kul att få igång alla.

   Tror faktiskt Hippo ska googla lite om du har den uppfattningen. Det är just expertis inom konstruktion, ingenjörer, professorer, demolision experter, konstruktörer, arkitekter etc, som hävdar att förloppet är 100% omöjligt med den förklaring som rapporten ger. Och även personer som var med i utredningen har backat. Det hela stinker, det var pengabrist, tidsbrist och det var delar som inte fick utredas alls.

   Radera
  22. @Maria: Du sätter fingret på den "ömma punkten" - jag skulle nog kunna googla fram bevis för precis vad som helst. Alla sådana här "trådar" har länkar till expertutlåtanden, hänvisningar til utredningar och rapporter etc men det är så gott som alltid citat,lösryckta partier och sammanfattningar och ytterligt sällan någonting som är vederhäftigt belagt. Spelar ingen roll om du googlar på månlandningen, chemtrails, Estonia, WTC, Area 51 eller vad som helst - bevisning och redovisningsstruktur ser alltid ut på samma sätt och för anhängarna av respektive teori så ser det alltid "vattentätt" ut.
   För din info googlade jag en del tidigare i ärendet helt enkelt för att jag var nyfiken och blev fascinerad av alla teorier och det var ingenting jag fann som ändrade min åsikt.

   Radera
  23. Ser att den lilla föreningen Architects and Engineers for 9/11 truth har en hel del expertis... 2542st. (och 21000 vanliga medl.)

   Radera
  24. Här har du lite
   http://www.ae911truth.org/news/evidence.html

   Radera
  25. https://www.youtube.com/watch?v=1OKh78taGwo&index=1&list=PLUshF3H0xxH2FFyiA3OZnLA7WfjNxJmcO

   Radera
  26. Hej Maria,
   för att glädja dig gick jag precis med i den "illustra föreningen" du nämnde så nu är dom 21001 och dessutom en till med faclkexpertis. Krävdes ett knapptryck och ett intygande att jag minsann är arkitekt (vilket jag ju inte är)
   Å nu gjorde jag det en gång till... så nu har dom fått två medlemmar till. Skämt åsido men du får ursäkta mig - det förekommer nästan aldrig en haverirapport av dignitet utan ifrågasättanden. Erfarenheterna av flygplan som kraschar in i höga byggnader är inte direkt jättestor. Läser man deras petition så vill dom göra en ny utredning. Och....

   Radera
  27. https://www.youtube.com/channel/UCL-c_zvZ3lhlU7NU1ikxgmQ

   Radera
  28. Hippo titta nu på lite mer. Kanske ändrar du uppfattning. Ofta i youtubefilmerna så är det experter som kom in med en uppfattning och sedan gjorde en 180. Detta tar tid så vi kan väl återkomma om en månad.

   Radera
  29. Jag är unte anhängare av chemtrails, dock tror jag på flödesdynamik, har jobbat en del med det. Men du tror väl joden är fyrkantig va!Fortsätt du att rita kuber utspridda i landskapet, och för guds skull håll dig birta från Google, utan källkritik och eget tänkande kan det förleda en på långa irrvägar. Själv letar jag fortfarande efter trovärdiga bevis som förklarar det tänkta händelseförloppet 9-11. Men för tusan det finns mycket att lägga tid på, klappa katten, dricka kaffe, lyssna på P3 och läsa Aftonbladet.

   Radera
  30. Kanske underrättelsetjänsterna själva som ligger bakom många konspirationsteorier för att man ska klumpa ihop och avfärda allt även de som stämmer (en ny konspirationsteori).

   Jag tror vi varit på på månen men hur troligt är det att Nasa slarvat bort original-mån-bilderna och filmerna? Och varför alla oklarheter om hur farlig van-allen-belt är? Uppenbart att de vill ha spekulationer av någon anledning.

   Chemtrails, flat earth och planeten X som skyms av speglar får miljöpartister hålla på med.

   Radera
  31. Det finns en rad strategier för att misstänkliggöra eller bryta ned en motståndare, Cornu har själv radat upp en del i tidigare inlägg. Som en gammal kollega en gång sa, "if you can't convince them, confuse them". Problemet med de flesta människor idag är att de skapar sin egen värld, vilket är naturligt, men de bygger sällan sin verklighet på fakta, och i många fall där fakta kanske inte ligger välpaketerat framför dem så faller de tillbaka på antaganden och trevliga föreställningar som passar deras världsbild. Vi är hellre ignoranta och lyckliga än tänkande, osäkra och olyckliga. När man börjar närma sig de 40 som sannolikt många här har gjort då har hjärnan och tankarna oftast stelnat. Allt som händer i omvärlden kan bli krävande att anpassa till sin egen värld och då faller man gärna tillbaka på klicheer och på de förklaringar som anses för sig bekväma. Man kan ropa tex ropa "konspiration" så fort någon tycker något annat, och med de innebär då att man tror både på chemtrails, platt jord, aliens som besitter vita huset osv. Detta är i sig ganska patetiskt, men tyvärr väldigt vanligt. Det skulle vara väldigt roligt om Trump gör slag i saken om han nu tar sig till vita huset, även om detta ev. snabbar på människans undergång.

   Radera
  32. Hippo har du hunnit se de här 22 korta?
   https://www.youtube.com/playlist?list=PLUshF3H0xxH2FFyiA3OZnLA7WfjNxJmcO

   Radera
  33. Debunkarna här påminner mig om Ola? Jobbar på DN och är ordförande för UFO Sverige. Även om ett "ufo" landade på din gräsmatta och tre svartklädda män med ett maltiskt kors på vänster axel steg ut ur farkosten skulle han säga att det var venus eller en bolid.

   Det har gått så långt nu, att inga bevis i världen kan övertyga någon. Om det ser för bra ut så kan det vara photoshoppat, eller på riktigt.

   Radera
  34. Maria och ni andra, i stället för att referera till youtube kan man referera till verkligheten. Om man tycker att mjuknande stål förefaller konstigt kan man prova på egen hand. Ordna en näve stora spikar, en påse grillkol och en bälg edyl och ett par rejäla tänger. Ta en spik i vardera ände med tängerna och försök böja den. Ta sedan och tänd upp en hyfsad hög grillkol, stoppa i ett par spikar och blås på med bälgen. Ta ur en spik när den är aningens mörkröd och böj den med tängerna. Sluta sedan att blåsa och böj vartefter på spikar medan de svalnar. Efter detta har ni lärt er lite om egenskaperna hos stål, tror ni inte på att alla sorters stål beter sig på liknande sätt är det bara att prova vidare med andra stålbitar.

   Överkurs: Om man är på nivån att man tvivlar på verklighetens existens kan man utesluta tängerna och prova med händerna.

   Radera
  35. Magnus, se de där korta 22 avsnitten där experter förklarar.
   https://www.youtube.com/playlist?list=PLUshF3H0xxH2FFyiA3OZnLA7WfjNxJmcO

   Det handlar inte om att stål går att böja sig vid viss värme, det handlar om fritt fall. Lika snabbt som om du släpper ett bowlingklot från samma höjd. Det är helt omöjligt.

   Sedan har du hela "follow the money" med all insiderhandel i både optioner och aktier för enorma belopp. Allt stinker, man skulle inte dragit igång börsen efter helgen och kollat upp vilka som låg bakom. Försäkringarna som höjdes. Den stora övningen som skedde samtidigt, googla om du inte vet.

   Sedan Pentagon där 100 tals kameror inte fungerar. En Boing modell fällkniv åker igenom litet hål, inga delar.

   Sedan har vi Bin Ladins familj och ambassadpersonal som fick åka under flygförbud trotts att man då pekade ut BinLadin.

   Radera
  36. Ursäkta alla stavfel, gick snabbt, korrigerar inte.

   Radera
  37. Maria, du gjorde dig lustig över att stål blir mjukt när det blir varmt.

   Att ras kan gå nästan lika fort som fritt fall går att prova med egna nedskalade experiment men det är svårare att rigga än att böja varma spikar.

   Radera
  38. @Magnus Redin
   https://www.youtube.com/watch?v=l0Q5eZhCPuc Massor med människor från verkligheten, dvs när det hände. Det filmades en del om du minns, det fanns nyheter och journalister på den tiden. Kanske var du för liten för att minnas?

   Radera
  39. @Magnus Redin
   https://www.youtube.com/watch?v=l0Q5eZhCPuc Massor med människor från verkligheten, dvs när det hände. Det filmades en del om du minns, det fanns nyheter och journalister på den tiden. Kanske var du för liten för att minnas?

   Radera
  40. Det jag menade är att det blir motstånd. Det räcker inte att toppen mjuknar för fritt fall. Byggnaden skulle klara 6 gånger sin egen vikt.

   Radera
  41. När rasmassan från hela toppen slår som en slägga genom våning efter våning och slår hårdare vartefter rasmassan blir tyngre spelar inte längre ståltemperaturen någon roll.

   Radera
  42. Och i WTC7 som inte träffades så brann det knappt. Och den har man kunnat mäta väldigt exakt till fritt fall. se de korta filmerna.

   Radera
  43. Magnus det krävs noll i motstånd för ett accelererande fall (fritt fall). För att det ska kunna ske kan inte rasmassorna slå i något öht på vägen ner. Allt måste ge vika (pulveriseras) samtidigt när rasmassorna faller. Har aldrig hänt att ett hus ramlat på sättet i historien.

   Ett domino där så här höga hus slår i våning för våning tar säkert ett par minuter inte 9 resp 11 sekunder som för de två stora tornen.

   Alla tre tornen föll i princip i fritt fall det säger även NIST.

   Radera
  44. Sista från mig om detta.

   Det är t.o.m så att för att uppnå fritt fall (9 sek torn 2 enligt NIST) så måste själva konstruktionen (motståndet) börja falla och nå viss hastighet innan rasmassorna når motståndet. Hela vägen ner... Annars blir det inte fritt fall.

   Kan inte hända utan sprängladdningar eller dito.

   Radera
  45. Börjar bli j-t trött på dryga konspirationsteoretiker. Det slutar alltid med att vi som inte håller med är:
   - är faktafrånvända
   - är i avsaknad av källkritik
   - är världsfrånvända
   - är ignoranta som hellre ägnar oss åt att "klappa katten etc.
   Maria: du har inte en aning om vad jag lägger min kraft på så det skall du inte uttala dig om.
   När det gäller källkritik och fakta så har det väl mer att göra hur man tolkar fakta och tilltro till olika källor.
   Fixa: ja jag är över 40 och det tolkar du som att hjärnan har stelnat. Det är f-n inte undra på att man hellre håller tyst än börjar diskutera med konspirationsteoretiker för det slutar alltid med dålig stämning.
   Glöm mig i fortsättningen - tyck vad f-n ni vill....
   N

   Radera
  46. Och ja, jag har sett dom 22 korta och det har inte ändrat min åsikt.

   Radera
  47. Maria, jag har talat om nära fritt fall, inte exakt fritt fall. Du resonerar nästan korrekt med "så måste själva konstruktionen (motståndet) börja falla", det som händer i verkligheten är att kraften i rasmassan som slår i nästa golv ökar för varje golv som rasar då rasmassan både blir tyngre och vartefter rör sig fortare.

   Du behöver förankra din intuition i verkligheten.

   Radera
  48. Eftersom Maria inte ska skriva mer så är det så att det var inget fritt fall. 9/11-profitörerna (konspirationssajterna) ljuger om falltiden. Raset var långsammare, men eftersom man inte ser hela raset så ljuger de om tiden.

   Se http://www.debunking911.com/freefall.htm. Hela Marias nöt-argumentation (hon verkar vilja mena att man monterat på raketmotorer på byggnaden för att få den att falla snabbare än fritt fall, eller vad vill hon komma fram till?) faller därmed.

   "In every photo and every video, you can see columns far outpacing the collapse of the building. Not only are the columns falling faster than the building but they are also falling faster than the debris cloud which is ALSO falling faster than the building. This proves the buildings fell well below free fall speed. That is, unless the beams had a rocket pointed to the ground.

   Just look at any video you like and watch the perimeter columns.

   Deceptive videos stop the timer of the fall at 10:09 when only the perimeter column hits the ground and not the building itself. If you notice, the building just finishes disappearing behind the debris cloud which is still about 40 stories high.

   Below is a more accurate graphic using a paper written by Dr. Frank Greening which can be found at: http://www.911myths.com/WTCREPORT.pdf

   The paper takes the transfer of momentum into account. Like a billiard ball being hit by another on a pool table, each floor transferred its momentum to the next as represented below. The more weight, the less resistance each floor gave.   The time required to strip off a floor, according to Frank Greening, is a maximum of about 110 milliseconds = 0.110 seconds. It is rather the conservation of momentum that slowed the collapse together with a small additional time for the destruction of each floor."

   Radera
  49. Lite tråkig ton från bägge. Att det var nära fritt fall säger NIST, t.o.m i klippen som det refererades till. Och nej det föll inte snabbare, men nära fritt fall. Vilket inte kan ske normalt. Har aldrig skett kommer aldrig att ske.

   Cornu, var det inte du och vad hette din kompis.. Lord Vader, värsta hökarna? Som tyckte det var kanon när när USA anföll Irak vilket ledde titt allt elände vi ser nu och miljontals döda. Och kedjereaktionerna som drabbat även sverige. Destabiliserat hela mellanöstern. Och så huspriserna som skulle krascha i 15 år, du började med detta runt 2001-2002 på vcw. Och så peak oil på vcw tiden, vi skulle åka häst och vagn år 2017. Och USA och olja cornu så fel det kan bli. Olje-fracking skulle inte gå, inte lönsam och så långa helt felaktiga exempel där maskinerna drar mer olja än man får fram. Och så alla dina konspirationsteorier, du har ju massor, men godkända av dig.

   Jag nämner detta för vi kan alla ha fel. Jag kanske har fel i ovan. Jag tycker ändå sådant här kan vara kul och diskutera. Speciellt kul när någon får tokspel för det händer alltid.

   Det var sista från mig, tack.

   Radera
  50. Verkligen det sista? Jag finner det lätt intressant att det gicks igång så hårt i kommentarerna om ett infrastruktursabotage. Du kan nog utveckla denna aspekt i nästa omgång trollande.

   Radera
  51. Om WTC 1 och 2 i förväg var apterade med sprängmedel, så verkar det ju väldigt konstigt att byggnaderna föll som konspiratörerna planerat. En seriekopplad sprängladdning skulle ju lätt kunna förstöras när flygplanen träffar byggnaden, eller menar ni att piloterna visste exakt på vilken höjd de skulle träffa byggnaderna? Byggnaderna 1 och 2 "poppar" ju våning för våning från stället där flygplanen träffar och nedåt. Då är det rimligt att anta att det är tyngden från ovandelen i kombination med materialförsvagning som orsakar att byggnaderna rasar.

   När jag såg byggnaderna WTC 1 och 2 rasa samman i direktsändning i SVT år 2001, så hade jag redan gissat att om tornen rasar, så kommer det södra tornet som träffades sist att rasa först, eftersom det träffades längre ned och trycket på den skadade underdelen blir större.


   Radera
  52. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  53. Kirderf säger:

   "Rätt länk
   http://bit.ly/1Tjv6he"

   Detta är en av många balkar som skärdes av med skärbrännare vid räddningsarbetet eller uppstädningen i månaderna efter attacken.

   Det är skrattretande att påstå att man skulle kunna kapa en balk med ett prydligt snitt så där med termit. Stål är en dålig värmeledare; för att verkligen skära genom stålet så måste den smälta metallen ligga an mot stålet en tid, inte bråkdelars sekunder innan den rinner iväg. Då behöver du någon slags keramisk form eller något som som håller kvar den lättflytande termiten på plats och som spänns fast på balken för att hålla tätt. Det behövs bara någon liten springa så rinner den iväg.

   Dessutom behöver du en jävla massa termit då den har samma usla värmekapacitet som stål (det är därför termit blir så varmt utan att vara särskilt energirikt)

   Dessutom rinner termiten direkt iväg på insidan av balken om det går hål någonstans. Då behöver du någon slags keramisk form på insidan också som sluter tätt mot balken. Typ monterad med teleportern ur Star trek eller något.

   För att förhindra termiten att bara svetsa en tjock vulst utanpå balken behöver du något sätt att tömma formen på också när den har helt smält igenom balken. (Man använder termit för att svetsa järnvägsspår, oavsett om du försvagar balken genom att värma den så får du ingen snittyta).

   Sedan behöver du något sätt att avlägsna din fantastiska tätningsanordning på också. Typ den där teleportern ur Star trek igen.

   (ursprunglig kommentar tog jag bort eftersom det fanns ett upprepat stycke)

   Radera
  54. "Om WTC 1 och 2 i förväg var apterade med sprängmedel, så verkar det ju väldigt konstigt att byggnaderna föll som konspiratörerna planerat."

   Ändo mer märkligt att explosionerna inte hördes flera km därifrån.

   Så här borde det låta: https://www.youtube.com/watch?v=8U4erFzhC-U

   Så här lät det inifrån lobbyn i det ena tornet medan det andra kollapsade: https://www.youtube.com/watch?v=1xYjoSvzWeo

   Bara ett mjukt brusande som övergår i ett mer aggressivt mullrande när kollapsen närmar sig.

   Den här gillar jag att visa de efterblivna som insisterar på att eld inte kan smälta stål (vem fan har sagt att stål smälte förutom foliehatsbrigaden?): https://www.youtube.com/watch?v=Drsgs6-3Qlg

   Stålräler som värmts över en vanlig eld blir dels inte varma i ändarna (stål är en usel värmeledare jämfört med t.ex. aluminium) och blir så mjuka att några gubbar kan vira dem runt ett träd.

   Radera
  55. När det gäller WTC7:s kollaps, så har man enligt NIST-rapporten delat in fallförloppet i tre steg i ett längd-tid-diagram, utifrån den höjdlägesförändring, som en fix punkt på WTC7-fasaden (filmat av en TV-kamera) uppvisar:

   * Steg 1. Vitala bärande pelare förlorar sin bärande förmåga och fallförloppet startas.
   * Steg 2. WTC7:s övre del faller i något som synbarligen kan liknas vid ett fritt fall och som benämns "free fall".
   * Steg 3. Den vertikalt nedåtriktade rörelsen för WTC7:s övre del bromsas upp av underliggande byggnadsrester.

   NIST-rapporten Figure 12-77 redovisar accelerationen 32,196 ft/s^2 för steg 2 (free fall). Enligt "Handbook of Chemistry and Physics" ska tyngdacceleration vara 32,1607 ft/s^2 på latitud 41° (New Yorks breddgrad). Det synes vara märkligt, att fixpunkten på fasaden accelererar (faller) snabbare än tyngdaccelerationen. Man hade önskat att NIST-rapporten hade bemödat sig att förklara denna synbara märklighet.

   Kunde Hippoglossus2 med sin professionella kontaktyta, förklara denna märklighet?

   Radera
 18. Snorungen vid 2:09 in i klippet borde kunna identifieras tämligen enkelt av närmsta högstadieklass.

  SvaraRadera
 19. Kan detta inte härledas till SD på något sätt? Har bestämt för mig att Kent Ekerots morfar hade sommarställe i Boråstrakten. Masten är gjord av stålrör. Voila! V.S.V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha, jo det är SDs fel. Eller kanske bögarnas? Aftonbladet har extramöte, men enligt osäkra källor har de ännu inte lyckats koka ihop något till sina gravt underutvecklade läsare.

   Radera
 20. Nån har väl äntligen ledsnat totalt på Sveriges Rödio och deras eviga vänstertjat!

  SvaraRadera
 21. Enligt en artikel i DN misstänker polisen sabotage, men tror inte ungdomarna i filmen har med det att göra. Står dock inget om mastens skick och ev. materialutmattning, men det borde väl undersökts vid det här laget? I artikeln står att en annan mast rasade i Sollefteå på 80-talet, och att det då berodde på "tekniskt fel". Kan ryssar i masten betraktas som tekniskt fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den masten föll på pga kraftig nerisning (om jag kommer ihåg rätt) och att de kalla vindarna kom österifrån är nog inte helt otänkbart ;).

   Som 11-åring var jag själv upp och tittade på röran någon dag efteråt (inga avspärrningar faktiskt) och det var intressant att se vad en fallande mask kan ställa till med.

   Radera
 22. vajrarna som håller den uppe kanske kapats, i så fall blir den ju oerhört instabil.

  SvaraRadera
 23. Eftersatt underhåll som vanligt.
  Ungdomarnas video kommer kanske visa detta vara sant.

  SvaraRadera