Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2016-05-02 18:50

Tomma tunnor skramlar mest - Moderaterna vill satsa noll på försvaret

"Sverige ska inte fungera" 
Moderaterna bekänner färg i frågan om försvaret och visar sig även helt inkompetenta när det gäller polisen i sin sk skuggbudget. Man satsar noll kronor på "upprustning" av försvaret och tror att poliser bara kostar löner och varken behöver lokaler, utrustning eller andra arbetstider än 9 - 17.


I Moderaternas annars totalt ointressanta skuggvårbudget vill man öka försvarsbudgeten med absolut ingenting.

Normalt ska oppositionens budgetar totalt ignoreras, då de är helt ointressanta och inte kommer genomföras. I detta fall visar det dock tydligt skillnad på moderat retorik och moderat vilja. Därtill visar man grov inkompetens när det gäller polisen, vilket gör att Moderaternas skuggbudget härmed får lite uppmärksamhet av mig.

Allt snack om starkare svenskt försvar är som bortblåst. Försvar nämns knappt alls i budgeten. Tidigare har man i opposition skrikit efter miljardanslag, men det var väl bara för att man syntes i den mediala debatten och ville locka lite väljare.
Moderaternas satsning på försvaret hittas inte. Man satsar även 30 miljoner kronor på nationella insatsstyrkan, men lite större summor på poliser. Mer om det senare.

Härmed kan man alltså direkt och helt och hållet bortse från Moderaterna som ett försvarsvänligt parti. Tomma tunnor skramlar mest och Borg/Reinfeldt-doktrinen om att svältdöda Försvarsmakten lever alltså kvar hos Moderaterna. Med tanke på omvärldsläget kan man starkt överväga vilken makt som infiltrerat partiet.

Sedan säger sig Moderaterna vilja ha 2000 nya poliser och visar här sin totala inkompetens.

Dessa 2000 nya poliser ska till 2019 finansieras genom 750 MSEK. Det är 750000000/(1.3*12*2000)=24 038:- SEK per polis och månad efter sociala avgifter på 30% ovanpå bruttolönen.

Moderaterna räknar alltså med grundlönen på 24 000:- SEK per polis som enda kostnad för 2 000 poliser. Försäkringar, tjänstepension, utrustning, lokaler, utbildning, fordon, personaladministration och ersättningar för obekväm arbetstid utanför 9 - 17 vardagar finns inte. Moderaterna är alltså helt inkompetenta.

I verkligheten har vi ca 21 000 poliser i Sverige idag. Polisens budget är 21 miljarder kronor, dvs i snitt 1 MSEK per polis. Då ingår obekväm arbetstid, lokaler, utrustning, försäkringar, pensioner, utbildning, personaladministration (HR-avdelningen behöver växa i takt med antalet anställda) och fordon. 2000 poliser borde alltså kosta 2 miljarder, inte 750 MSEK.

Fast Moderaternas poliser ska väl stå i privata civila kläder i regnskydd i busskurer mellan klockan 9 och 17 varje dag, obeväpnade och utan kommunikationsutrustning. För man får bara vardagslöner dagtid för 750 MSEK om man ska ha 2000 poliser.

Var Anders Borg, med alla sina brister, den enda moderaten med ett IQ över 100, eller vad är det som ligger bakom denna beräkning på att man kan få 2 000 poliser för 750 MSEK?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Att Anders Borg var den enda med IQ över 100 är väl ganska vedertaget, eller?

  SvaraRadera
 2. Ähum.

  Det står "förvarvsplatser". Det handlar om extra platser till migrationsverket för återvändare. Det har inget med det svenska försvaret att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... förvarsplatser, surt stavfel av mig där. Läs mer längre ner i motionen:

   "Utöka förvarsplatser och stärk Migrationsverkets resurser till återvändande
   Förvar, som innebär att man placeras på en låst avdelning innan återvändande, är en viktig åtgärd då det finns en risk att en person avviker. I dag finns det dock enbart 255 ordinarie förvarsplatser i Sverige och den enhet som ligger längts norrut finns i Gävle. Det senare betyder mycket långa resvägar för berörda myndigheter. Möjligheten till förvar bör användas i större utsträckning och förvarsplatserna måste bli fler. Det behövs minst ett nytt förvar i norra Sverige.
   • Moderaterna föreslår att Migrationsverket tilldelas 80 miljoner kronor för ytterligare förvarsplatser samt stärkt återvändandearbete. "

   Radera
  2. Reaktivering av Södre Åbergsfortet som Migrantförvar ?

   Radera
  3. Ökat antal förvarsplatser står alltså under ökad trygghet, menar moderaterna att dessa asylsökande är farliga för allmänheten?

   Radera
 3. BTW om Borgarna fortsätter vara så här urusla så kommer vi ha en S + SD regering efter valet !

  Det enda som krävs är att S väljer bort identitetspolitiken !

  SvaraRadera
 4. Moderaterna i Riksdagen förstår tydligen inte hur inkompetenta de är. Det enda man kan hoppas på är att mer kompetenta kommun- och landstingspolitiker organiserar ett byte av partiledningen. Annars tror jag att det kan gå för dem som de Konservative i Danmark. De fick 3,4% i folketingsvalet 2015, och det var inte så länge sedan de var ett av Danmarks ledande partier.

  SvaraRadera
 5. Förmodligen så räknar de med att det inte behövs fler bilar då poliserna kan turas om att vara fylla i rapporter på kontoret och att köra bil. Likaså med resten av lokaler och utrustning. Alltså en slags skiftgång på utrustning och kontor, ungefär som ubåtspersonal där tre delar på en säng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha de som är på kontoret för pappers och skärmarbete behöver inte heller egen personlig uniform utan kan dela den med några andra skiftarbetande. Fler poliser på kontoret ger också mindre behov av dyr värme vintertid med den mer ekologisk miljövänlig uppvärmning från personal.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Kan väl inte behövas så mycket utrustning för att skriva spaningsuppslag saknas och lägga ner en anmälan. Hade de varit lite smartare i Polisen så hade de ersatt dessa personer med ett litet script som gjorde samma sak.

   Som vi asociala nördar säger för att få nörda i fred: "Go away or I will replace you with a very small shell script".

   Radera
  3. Hahah! Dela på batong också, slå varannan gång :)

   Radera
 6. Moderaternas politiska viljan är således att poliserna ej ska göra något eller ens dyka upp på jobbet och orsaka kostnader. De är ju egentligen när man tänker efter i Davos ett särintressen som man bör hålla kort. Grattis Cornu till att med det förträffliga verktyget enkel aritmetik klä av skitpratare. Inget verktyg för att förstås sin omvärld är så skarpt som matematiken.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Detta basuneras ut som en "nyhet",dock är det standard i de flesta kommuner.
  Vanskötsel och korruption är vardag i dessa kretsar.
  http://www.di.se/artiklar/2016/5/2/gatukontoret-reste-for-18-miljoner/

  SvaraRadera
 9. Det traditionellt försvarsvänliga Moderaterna, finns inte längre. Det är ersatt med de ultranyliberala Nya moderaterna. Reinfeldts antipatriotiskt grumliga ande och hans mörka demoner, trots hans fega sorti i samband med valet 2014, svävar fortfarande ondskefullt tungt över dagens Nya moderaterna.

  I ultranyliberalismens namn har de Nya moderaterna gått förbi nyliberalismens "Nattväktarstat" genom att även utsorka svensk säkerhets- och försvarspolitik inom ramen för det med USA bilaterala Värdlandsavtalet 2016. Det är väl det som de Nya moderaterna menar med försvarssatsningar, åberopande Värdlandsavtalet.

  Vad Värdlandsavtalet innehåller, hur rågången går mellan Nato och USA, är uppenbarligen hemligt för media och svensk allmänhet, då Konstitutionsutskottets utfrågning om avtalet 160421 hölls hemligt.

  Det står helt klart för mig att de Nya moderaterna vill göra rättsstaten Sverige till en bananrepublik med ett korrupt ledarskikt, politisk inavel, yrkesarmé, social oro i samhället och där säkerhetspolitiken dikteras från Washington och där övriga viktiga beslut fattas i Bryssel.

  SvaraRadera
 10. Inte en enda reagerar på att en polis i snitt kostar 1 miljoner SEK per år. På 10 år kostar polisen 10 miljoner SEK. Är det ens rimligt ? Vad är det som kostar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då Sverige har runt 50% större byråkrati än vanligt i västvärlden så är det väl inte så svårt att omskola en massa byråkrater till poliser och skicka med en "byråkratpeng" så blir ekonomin fixad...
   (Det måste finnas en massa onödig byråkrati)

   Radera
  2. Det är inte helt ovanligt att personal kostar upp emot en miljon/år när du räknar in den overhead som krävs.

   En polis har en månadslön på säg 25-30k/mån. Lägg till arbetsgivaravgifter, 33-39k/mån. Lägg till kollektivavtalade försäkringar/pension etc, så är du uppe i 36-45k/mån i ren personalkostnad.

   Utöver detta är det precis som Cornu säger en kostnad för ob/övertid, lokaler, utrustning, HR, chefer, fordon, etc som gör att totalsumman säkert kan bli upp till en miljon kronor per person och år.

   Radera
  3. Uniformerade poliser tillbringar väldigt mycket av sin tid i sina bilar med att bränna bensin då de tvingas agera Taxiservice de Luxe åt sjukvården - patienter som är för sjuka för vanligt häkte, för påtända för ambulans, för psykotiska för vanlig sjuktaxi, för våldsamma för vanliga väktarbolag, för motsträviga för migrationsverkets personal - plus alla varianter av transporter däremellan.

   Radera
  4. Om du någon gång sett en polisbil puttra fram längs en cykelväg vet du att man inte ställer ifrån sig bilen i onödan. Man kan ju inte gå!

   Radera
 11. De inser kanske att det med de nya bokföringstrick finns utrymme för sossarna att runda utgiftstaken. Går den budgeten igenom så räknar de kanske kallt med att det blir svamp-regeringen som får se till att täcka upp för skillnaden mellan budgeterad och verklig kostnad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med de nya bokföringstricken måste väl ändå vara enkelt att sätta stopp för - det kan väl ändå Alliansen och SD gå ihop om?

   Radera
  2. Du kan bara stoppa det genom att fälla regeringen. Och det vill dom inte.

   Radera
  3. Ifall man vill droppa tricket i finansministerns knä så kan man ju inte sätta stopp för det. Sätter man stopp för det blir ju finansministern tvungen att gå till riksdagen och berätta att budgeten inte gick ihop...

   Radera
  4. En röst på moderaterna är en röst på miljöpartiet.

   Radera
 12. Lika mycket som partiföreträdarnas eventuella IQ handlar det om intelligensnivån hos de väljare de hoppas vinna. Detta visar de konsekvent genom sitt fokus på simplistisk siffermagi där det viktiga är att visa handlingskraft genom att sätta märken för specifika antal poliser - helst jämna fina antal med många nollor. Det är enkelt för väljarna att förstå och utgjorde kärnan i Beatrice Asks politik under hela hennes ministertid.

  Vad poliserna ska göra är inte viktigt och är de underfinansierade så kan de helt enkelt dra in på andra utgifter så länge de är det föreskrivna antalet. Denna politik misslyckades ju så till vida att polisen blev ännu sämre på allt de skulle göra (från redan låga nivåer) men lyckades utifrån att de var så många som de skulle vara. Och det räcker väl för intelligensnivån på moderaternas tänkta väljare...

  SvaraRadera
 13. Om man nu är försvarsvänlig, vem ska man rösta på? Nuvarande regering går ju bort av (så många) andra skäl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Struntprat. SD är ett ryskt kollaborationsparti och Sverigeförrädare. Det har visat sig om och om igen att man både officiellt, i EU-parlamentet och från enskilda ledamoter och medlemmar stöder Putin och invasionen av Ukraina mm. Det är bara att konstatera att de flesta Putintroll här på bloggen också stöder SD.

   Radera
  2. Vänta nu, det börjar bli svårt att hänga med i svängarna. Moderaterna som monterat ned försvaret med berått mod och sedan inte vill tillskjuta medel för att återuppbygga det skulle alltså vara infiltrerat av Putinryssland.

   Men SD i sin tur, som är det parti som tydligast tagit ställning för ett återupprustat starkt försvar, är ett ryskt kollaborationsparti och Sverigeförrädare.

   Så oavsett om man vill rusta upp eller ned så är man på något sätt i maskopi med den lede Putin. "Dammned if you do, damned if you don't."

   Nåja, konsekvens och stringens har ju aldrig varit denna bloggs kännemärke när det gäller geopolitisk analys.

   Radera
  3. SD har ideerna som ger omfördelning av skattepengar,från invandring till försvar.
   Inga problem att skaka fram miljarder om vi tex inte tar emot ensamkommande i samma utsträckning,lätt beslut.
   Svenska skattepengar till svenska behov som prio ett är ett bra mål.

   Radera
  4. Så om man vill rösta upp det militära försvaret och samtidigt stoppa den pågående invasionen av företrädesvis arga unga män då är man...simsalabim... "sverigeförrädare"!

   Ska man skratta eller gråta?

   Radera
  5. Du är ett antidemokratiskt Putinkramande fascistiskt rysstroll, och stöder SD. Vilket bevisar min tes att det är samma personer som stöder Putin som SD. Ni försöker aktivt lura folk att rösta på SD, som också stöder Putin aktivt i EU-parlamentet och i andra handlingar.

   Du borde skämmas, men någon förrädare är du ju inte - du är knappast svensk.

   Radera
  6. Tack nu vet jag, man ska skratta, i alla fall åt den här senaste labila drapan.

   Lura[sic!] folk att rösta på SD!! Den var bra. Så de som röstar på SD är alltså lurade? Det säger väldigt mycket om din demokrati- och människosynsyn.

   Där argumenten tar slut tar invektiven vid.

   Radera
  7. Ja, lura. Du och övriga Putintroll hävdar att SD är försvarsvänliga.

   Men SD är tillsammans med kommunistpartiet de enda som är emot värdlandsavtalet med NATO. Enda parti som inte har fördömt Lavrovs militära hot mot Sverige. Röstar för Ryssland i EU-parlamentet.

   Verkligheten är att SD är kollaboratörer med Kreml. Så att måla ut partiet som försvarsvänligt är en ren jävla lögn. Ni är antisvenska ryska fascister.

   Radera
  8. Så om man är emot att sätta sig i knät på en organisation som bedriver anfallskrig lite var stans i världen när andan faller på och istället vill ha ett eget robust försvar så är man alltså inte försvarsvänlig? Nä, då är man istället en rysk fascist. Goddag yxskaft!

   Fattar du inte att du gör dig till åtlöje med den här typen av halmgubbeargumentation. Eller har du outsourcat kommentarsfältet till Henrik Arnstad?

   Radera
  9. @d-ouglas 10:48
   För det militärt allianslösa konungariket Sverige har SD den bästa försvarspolitiken av riksdagspartierna. Den baseras på värnplikt. SD satsar också på papperet mer pengar på försvaret än Sjuklövern. Sverigedemokraterna har sin lojalitet till Sverige inte Ryssland. Det hörs på namnet. Natokramaren Cornus invektivosande, argumenationssvaga kommentarer kryddade med det ovidkommande, vedertagna MSM-narrativet av Ukrainakonflikten, bekräftar bara att SD har det bästa försvaret, som bör appellera till en försvarsvänligt sinnad person.

   Värdlandsavtalet med Nato, som togs upp i ordväxlingen, gäller egentligen bara samövning. Det finns inget krav för ett Natoland att hjälpa ett icke-Natoland som Sverige, i ett skarpt läge. Värdlandsavtalet med Nato såsom försvarsåtgärd har de jure och formellt sett inget värde.

   Vad det bilaterala Värdlandsavtalet med USA säger, är en annan femma.

   Ryssland uppfattar Nato som en potentiell fiende och som ett potentiellt hot. Där råder inga som helst tvivel. Om ytterligare. geografiskt närliggande länder, såsom Sverige och/eller Finland, går med i Nato, så måste Ryssland göra om och anpassa sin krigsplanläggning i nordvästra Ryssland efter de nya realiteterna. Det är så jag tolkade Lavrovs uttalande.

   Kollaboration:
   * Långt gången smyganpassning till främmande makt - Nato
   * Engelska, inte svenska, har införts som kommandospråk hos Försvarsmakten
   * Kryptonycklar för flygstridsledning Link 16 till JAS39 C/D tillhandahålls av Pentagon.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. SD må ha bästa försvarspolitiken men har samtidigt den sämsta säkerhetspolitiken.

   Tanken med ett bra försvar är ju att vi skall försvara Sverige förstår du zokrates76.
   Då blir det lite konstigt om man försvarar det land som uppenbarligen utgör det största hotet mot Sverige.
   Jag tror att du tänker dig ett scenario där vi skulle försvara oss mot Nato, fast det blir ändå lite konstigt med tanke på vem det är som anfaller och instiftar nya landgränser. För så dum är inte ens du att du förstår att det är oinbjudna ryska förband inne i Ukraina

   Radera
 14. Det jag hajade till mest kring är det faktum att Cornu räknar som att samtliga av dessa poliser ska anställa imorgon. Är det verkligen så det är formulerat, är det inte snarare så att man säger att vi ska ha ökat antalet poliser till 2019 med 2000 nya poliser. Anställs de då under 2017 eller 2018 kostar de inte pengar under 2016 vilket gör behovet av pengar mindre.

  Moderaterna är oavsett dumma i huvudet och kan inte räkna men den analoga beräkning som görs här är ju worst case och inte med verkligheten överensstämmande.

  SvaraRadera
 15. Är det någon som är förvånad? Alla etablerade partier är beredda att överge vilka löften som helst för att garantera sin egen position. Det spelar ingen roll hur många gånger moderaterna, eller något annat parti, säger A. Passar sig B bättre vid senare tillfälle så byter de ståndpunkt på ett ögonblick. Titta bara på migrationspolitiken. Förra mandatperioden var de fluff och puff med MP och nu har de snott SD:s politik.

  Skrupelfri och ryggradslös är de två epitet som jag kommer att tänka på spontant.

  SvaraRadera
 16. Anledningen här är väldigt enkel, och har kommunicerats till mig av en moderat riksdagsledamot. M kan inte lägga mer pengar på försvaret än vad regeringen gör därför att man har ingått i en uppgörelse med 5 andra partier.

  De enda partiet som kan budgetera mer till försvaret är Liberalerna som står utan överenskommelsen.

  Att budgetera mer till försvaret vore att lämna överenskommelsen, något som inget parti ännu sagt sig vara villiga till ännu.

  Det är även därför som AKB kommunicerar att hon vill kalla in försvarsberedningen igen.

  SvaraRadera
 17. Måste citera mig själv här "Jag ser mig omkring och ser ett land som snabbt marscherar mot avgrunden med ett glatt leende på läpparna, en öppen famn och en gedigen miljöstrategi i den moderiktiga ryggsäcken."

  SvaraRadera