Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-05-29 16:10

Tillfälligt stängt på grund av sjukdom

Dålig uppdateringsfrekvens på bloggen på sistone beror på att hufvudskribenten snart varit sjuk i två veckor, med symptomlös feber. Diagnosen från vårdcentralen är "okänt virus, det kan bli så" och behandlingen är "vila och drick massor" samt "du kan väl sjukskriva dig".
Hade ingen bra bild.
Nej, jag kan inte sjukskriva mig eftersom jag som egen företagare inte har någon, eller har råd att ta in någon, som utför mina dagliga sysslor, utan istället får arbetsinsatsen stötvis ligga på minimumnivå och det högst prioriterade under perioder där febernedsättande kemikalier verkar.

Och just nu orkar jag faktiskt inte sätta mig och skriva något av vikt. Om ni nu undrade varför. Kommer säkert något inlägg senare under kvällen. Har ni jätte-jätte-jättebra tips, vänta med dem, för är det inte akut orkar jag inte med min mailbox just nu och även jätte-jätte-jättebra tips kommer försvinna i bruset.

Normalt brukar jag jobba på som vanligt även när jag är sjuk, men snart två veckors feber och tillhörande sömnstörningar mm börjar nu kräva sitt pris. Normalt är jag bara sjuk 1 - 3 dagar, och då är det bara pannbenet i backen och kötta på som gäller. Värre att göra det i två veckor. Jag är inte lika hård som du, speciellt inte som jag inte upplever någon symptomminskning.

Som egenföretagare vaccinerar jag mig förstås mot influensa, men eftersom detta är utanför influensasäsongen kan det vara någon annan än årets influensor. Eller så är det något annat okänt virus. Säger som vårdcentralens läkare: "det kan bli så" och eftersom "det är ett virus" finns ingen behandling.

Ha en fortsatt trevlig söndag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Har de testat dig för polonium? Skämt åsido, krya på dig.

  SvaraRadera
 2. Kanske dax för något begåvat gästinlägg ?

  SvaraRadera
 3. Mononucleosis?
  Ovanligt hos äldre.
  Men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synnerligen osannolikt. Dock hade jag tagit rekontakt efter 2 -3 veckor. Jag som själv är läkare, har haft enstaka patienter, den typiske man 20-40 år med långvariga febersymptom, men med fortsatt viss funktionsgrad men i stort utslagen utan tecken till bättring efter upptill 4 veckor. Dessa har varit låggraadiga atypiska bakteriella lunginflammationer, och därmed behandlingskrävande i vissa fall.
   Krya På dig. Dr C

   Radera
 4. Inte roligt! Hoppas du blir bättre snart!

  SvaraRadera
 5. Har det samma fast har haft feber i 1-3 dagarsintervaller i över ett halvår. Riktigt jobbigt och man orkar ingenting. Hoppas du blir bra snart då ett av få glädjeämnen under feberperioderna är att följa din blogg.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Det klassiska rådet från sjukvården, alltså. "Gå hem och lägg dig och ta en Alvedon". Har också nyss haft nåt influensaliknande i flera veckor. Krya på dig, Lars! Vila ut ordentligt, så "ses" vi snart igen på bloggen.

  SvaraRadera
 8. Krya på dig!
  Haft något liknande. Eller har kvar det lite. Hörde av läkaren att influensasäsongen varit nästintill extremt lång i år, så det kan vara det.
  Misstänker mina då och då vabbande kollegors barn.

  SvaraRadera
 9. Du har säkert fått cancer av CIA.

  SvaraRadera
 10. GRU har kanske förgiftat din brunn med Tallium. Du borde enbart dricka av ditt nödvatten. Eller det kanske du gör och blir sjuk av det pga bristande livsmedelshygien. Svårt det här. Jag skulle dock inte avfärda influsenahypotesen helt. Enligt folkhälsomyndigheten har säsongen just avslutats https://www.folkhalsomyndigheten.se/documents/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/Veckorapporter-influensa/2015-2016/Influensarapport_2016v19-20_finalversion%20v1.pdf . Även om toppen ligger en tid tillbaka så kan ju även vaccinerade personer med lite svagare immunförsvar bli sjuka i slutet av säsongen (ej 100% skydd för någon). Säsongen uppvisar tydligen en klar överdödlighet i din åldersgrupp och har dominerats av H1N1. Krya på dig!

  SvaraRadera
 11. Det har gått en sen runda av calici i mellansverige den senaste månaden. Har man normalt järnmage kan man ha sådan infektion utan kräkningar och diarré, men resten av de vanliga symtomen.

  SvaraRadera
 12. Krya på dig, det var tråkigt att höra!

  Jag förstår att det är viktigt att hålla trafiken uppe och läsarna aktiva. Och att det kan vara minst lika mycket jobb att ta in ett gästinlägg.

  Kanske ville någon av dina mer värlrenommerade blogggrannar återpublicera några inlägg här som avbytare?

  Någon som du litar på, kan skriva och inte behöver allt för mycket handhållning.

  För att hålla trafiken och intresset uppe. Vem vet, de kanske kan få något ut av det också?

  SvaraRadera
 13. Du behöver inte gå till någon läkare, du har själv satt diagnosen: "Normalt brukar jag jobba på som vanligt även när jag är sjuk" och "Nej, jag kan inte sjukskriva mig eftersom jag som egen företagare inte har någon, eller har råd att ta in någon, som utför mina dagliga sysslor".

  Det kallas för storhetsvansinne och en tro på sin egen oersättlighet. Vilket i förlängningen leder till utbrändhet. Dina oförklarliga influensasymptom är klassiskt för en begynnande utbrändhet.

  Du väldre själv, din hälsa eller bloggens uppdateringsfrekvens.

  Krya på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den krassa verkligheten för många egenföretagare. Man har inte ekonomi till att ta in ersättare, samtidigt som vissa sysslor måste utföras oavsett mående. Har själv bokstavligen krupit på alla fyra, trots fullpumpad med Treo comp, för att sköta djuren i mitt lilla lantbruk. Det har inget att göra med storhetsvansinne eller tro att jag är oersättlig. Djuren måste ha skötsel och foder oavsett om jag har hög feber och knappt kan stå på benen eller inte.

   Radera
 14. Jag har också haft en besvärlig infektion sedan slutet av februari, först senaste två veckorna det börjar kännas ok.

  Det är klart, hade man haft möjligheten att sjukskriva sig så hade man säkert blivit bättre fortare...

  Men det är väl läge att ta in gästkrönikörer, du får uppmana folk att skicka in lite alster...

  SvaraRadera
 15. Vårdcentralens läkare kan jämföras med andra linjens support på ett callcenter. Att reflexmässigt säga att det inte finns behandling mot virus är fel.

  Den mest kända behandlingen mot virus heter "Tamiflu" (Oseltamivir). Den har bra lagringstid, men är behäftad med ett antal otrevliga bieffekter. Ett bättre val är "Relenza" (Zanamivir) som i prinicp inte har några bieffekter alls. Nackdelen är kort hållbarhet och ganska så hög prislapp. Sannolikt vill sjukvården inte skriva ut dessa pga av prislappen och risken för framtida resistens hos virusstammar. Detta enligt principen att en persons väl och ve inte är lika högt prioriterat som sammhällets väl i sin helhet. Att det är fritt fram i de flesta länder att rutinmässigt ge de djur vars kött vi köper på ICA och Konsum och sedan äter antibiotika räknas förstås efter någon annan typ av måttstock...

  Har du gått flera veckor utan att bli bättre är det inte omöjligt att du först hade en virusinfektion, men att du nu gått över till en bakteriell sekundärinfektion. Därmed kan de testa med någon vanlig antibiotika som Kåvepenin (Penicillin V), Amoxicillin eller liknande.

  SvaraRadera
 16. Det var tråkigt att höra. Krya på dig.

  Själv är jag hypokondriker och hade jag haft feber i veckor skulle jag omedelbart misstänka malaria. (Det brukar jag visserligen göra redan efter någon dag.) Gin och tonic är bra mot malaria. Hög feber kan man förstås också få av tyfus.

  SvaraRadera
 17. Det kan vara HIV. Det skall tydligen ge sådana symptom direkt vid infektion. Antikropparna kommer några månader senare. Kan också vara syfilis. Gå och testa dig efter midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Wassermans reagens efter varje hamnbesök är ju aldrig fel.
   Göteborg och Oslo räknas i viss mån som hamnar...

   Radera
 18. Jag hade symtom som påminde om dina för ett antal år sedan. Diagnosen var Twar, en lunginflammation som kan ge de symtom som du beskriver. Många vårdcentralsläkare misstolkar symtomen som influensa. Viker inte dina symtom inom kort, kan det vara idé att ta ny kontakt med din doktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju rent av realistiskt, om det inte vore för att min andning inte är det minsta påverkad.

   Radera
 19. Krya på dig, har du kollat dig för naniter?

  SvaraRadera
 20. https://www.mctlawyers.com/vaccine-injury/cases
  Vaccinationer i all ära,men..
  Näh,C,D o Zink kan göra gott,finns massa vettigt från naturen.
  Bara ansikte o händer inte är svullna så.

  SvaraRadera
 21. Svar
  1. Förresten, har du kollat brunnen? Ryssen kanske har varit i farten :)

   Radera
 22. Bihålerna? fast där brukar det kännas vad det rör sig om...
  TBE, eller Borelia?
  Kräver remiss till specialist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kronisk borrelia har massvis med olika skumma symptom varav några är feber och huvudvärk. Alla får inte de klassiska röda ringarna efter bettet, eller så sitter på ett ställe där det inte syns. Så borrelia är nog värt att testa för.

   Radera
  2. ta inte ett negativt sv borrelia prov som sant. gå vidare till arminlabs.com

   Radera
  3. Skriver under på detta förslag till diagnos. Krya på dig.

   Radera
 23. Det kan nog ha något att göra med den där Mensa-dominan. Är hon för tuff mot dig? Bad rotting! Jag menar; god bättring!

  SvaraRadera
 24. Du bor rätt långt söderöver men be läkarna kolla ifall det är sorkfeber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope, inga symptom talar för sorkfeber.

   Radera
 25. ta ledigt. Vi är kvar när du är tillbaks.

  SvaraRadera
 26. Toxoplasma gondii stämmer också på symtomen. Får man av katter.

  SvaraRadera
 27. Kattbajs sprider toxoplasma, exempelvis om grannens katt bajsat i salladsplaneringen och man inte sköljt ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar spola ordentligt med trädgårdsslangen, men det kan vara svårt att få träff (och grannen blir arg).

   Minimumnivå, förresten. Heter det så? Miniminivå skaver mindre i mina öron, kan någon språkexpert reda ut? Går båda/bägge lika bra?

   Radera
 28. Antar att du lämnat blod,urin,sputum och nasopharynxodlingar. Har du inga hudskador bör dessa odlingar ge svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk. Vårdcentral.

   Behöver jag förtydliga?

   Radera
  2. Kunde de inte hjälpa dig med humöret?

   Radera
  3. Skämt åsido. Vill man ha adekvat hjälp är det bara glömma vårdcentralen. Det är akuten som gäller och att stå på sig. Har du feber görs odlingarna på rutin på se flesta akutmottagningar. Nu planeras också vårdcentralerna ta mer av de patienter som besöker akuten i "onödan". Herre min je.

   Radera
  4. Men en svensk vårdcentral är väl billig att besöka.
   En del tycker ju att det är priset som är det väsentliga och inte kvaliteten på vården.
   (87 sek/månad och livet leker.
   Om inte precis läker krämporna.

   Radera
 29. Om man ska försöka se det positivt så har du ett immunsystem som fungerar eftersom du har feber.

  Men jag blev lite fundersam när det gäller rådet "drick massor". För några år sedan var det på modet bland många olika sorters terapeuter att råda folk att dricka mycket vatten. Detta fick mothugg av njurläkare som menar att njurarna är byggda för att ta hand om ca 1,5 liter vatten om dagen. Vi får i oss vätska i maten vi äter också. Vi avger vätska även via svett och utandningsluft. Rådet från njurläkarna var att dricka 1,5-2 liter vatten om dagen, mer om det är varmt ute eller när vi svettas mycket. När vi har feber svettas vi ju mycket och det kan säkert vara motiverat att dricka mer än vanligt, men massor?

  Kanske någon kunnig person kan ge upplysning om vad som är en optimal vattenkonsumtion när man har feber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är ju ifall mycket vätska avgår andra vägar. För njurarnas skull kanske man skulle inta vatten efter urinmängd. Enligt din skall man alltså urinera upp till 1.5L per dygn.

   Radera
  2. Urinens färg bör väl vara en indikator också, är den mörk behöver man dricka mer, är den helt färglös så behöver man dricka mindre.

   Radera
  3. Normalt vätskebehov för en normal frisk människa i nordiska förhållanden, kontorsarbete: ungefär 1,5-2 liter vatten. Beräkna en ml vatten per kilokalori man förbrukar. Öka mängden vid ansträngning, värme, etc. Kroppen är i normalfallet bra på att signalera törst. Undantaget är gamla och spädbarn, samt vid extrem ansträngning då det heller inte räcker att dricka endast vatten utan elektrolyter behövs.

   Njurarna klarar av ökat vätskeintag, det produceras ju 180 liter primärurin per dygn...

   Radera
 30. Jag gick ifjol i två veckor med låg men jobbig feber. Först 3 dagar med feber som sänkte mig, sen 10 dagar med låg feber. Jag testade för Harpest - som visade positivt. Fick ta dubbla kurer med antibiotika för att bli av med det. Men de har väl kollat sänkan.... Krya på dig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollat sänkan? Du vet att vi pratar vårdcentral här? Då är alltid diagnosen "det kan bli så" utan att man tar några prover.

   Radera
  2. Sänka (SR) är en gammal metod att mäta hur snabbt blodkropparna sjunker nedåt i ett rör under en viss tid. I Sverige har SR använts som en sjukdomsmarkör och metoden används rutinmässigt på många ställen. Om jag minns rätt så påvisar "hög sänka" förekomsten av en infektion samt även hur allvarlig den är. Om de inte tagit ett blodprov så föreslår jag test för harpest - Tularemi. http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1828

   Radera
  3. Det folk kallar sänka brukar oftast vara "snabb-sänka" dvs CRP, vilket är ett helt annat prov. Sänkningsreaktion SR tas ibland ändå och rutinmässigt vid reumatiska sjukdomar.

   Sedan undrar jag vad det är för vårdcentral Lars har. De kan och ska kunna utreda dig. Att söka till akuten för "där finns kompetensen" är en ren myt. Det är precis tvärtom. I alla fall i min del av landet.

   Radera
 31. Att säga "det kan bli såhär" och lämna febern utan vidare utredning med prover är ofta, särskilt i avsaknad av andra symtom eller ledtrådar som utlandsresor, det enda rimliga de första veckorna. Detta eftersom de flesta fall går över av sig själva men framförallt då prevalensen (förekomsten) av behandlingskrävande sjukdom är så låg att ett positivt test mer sannolikt är ett falskt positivt än ett sant positivt. Ett falskt positivt test kan i sin tur leda till fler utredningar som kan skada patienten (t.ex. strålning från en datortomografiundersökning) eller till och med till verkningslösa behandlingsförsök som kan medföra biverkningar (t.ex. allergiska reaktioner). Tiden är en bra läkare på så vis. Går ett symtom inte över blir det mer sannolikt att man faktiskt hittar något om man utreder saken vidare och framförallt blir det mer sannolikt att man gör någon nytta för patienten. Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den strategin så kan till exempel Harpest få rejält med tid att gotta in sig i kroppen, inflammera organ samt att det krävs fler antibiotikakurer för att driva ut den än vad som hade varit nödvändigt om vården gjorde det jobb de får bra betalt för.

   Radera
 32. seriöst du jobbar i naturen. fästingar. vården i sverige kan ingenting om vektorburna infektioner. du kan mycket väl fått något skit. googla och du kommer märka att proverna är mycket otillförlitliga. borrelia babesia ligger nära tiöl hands. babesia ger feber inledningdvis. att man bara kan få det om man opererat bort mjälten är fel. andra är twar mycoplasma bartonella q feber återfallafeber. brucella coxiella.

  för vård och prover är der Tyskland som gäller.

  SvaraRadera
 33. Vårdcentral! ?!?!?
  Om jag vill höra nån säga "Bit ihop, din jävla simulant", så kan jag be Siri . Snabbare, billigare och således effektivare.

  SvaraRadera
 34. Det går något sådant just nu i Göteborgstrakten...

  SvaraRadera
 35. Lars, nedanstående satirartikel är helt off topic och lite plump. Jag tycker dock att den är ganska rolig och hoppas att den piggar upp dig lite.

  http://inzoomat.se/sverige/erdogan-stammer-jamtlandsk-getfarm/

  SvaraRadera
 36. Hej,
  het mjölk med honung och lite lösta halstabletter (dr Dryels) och inte minst en riktigt rejäl skvätt strårom....
  Du blir inte friskare kliniskt men mår tusan så mycket bättre en stund (nästan så man själv längtar efter en riktig "mancold")

  SvaraRadera
 37. Krya på dig..

  SvaraRadera