Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-05-19 11:40

SVT stabilare än SR för information vid kris?

Skyddsobjektet Häglaredsmastens ras uppmärksammar att eventuellt kan SVT vara stabilare än Sveriges Radio för krisinformation i ett skarpt läge. Till skillnad mot radion har Teracom nämligen ett stort antal lokala mindre sändare i storleksordningen 600 stycken.
Teracoms TV-mast i Sätila. Gissar baserat på höjden över träden på 40 - 50 meters höjd. Ej skyddsobjekt.

Om jag uppfattat det korrekt har Teracom cirka 60 större TV-master, där vi pratar om 200+ meters höjd. En del av dessa är sändare för både radio och TV, t ex Häglaredsmasten, som sänder P4 Radio Sjuhärads lokalkanal, samt övriga lokala frekvenser för radion. Även Försvarsmakten sänder FM Broadcast, fd luftförsvarsinformationen LuLIS via dessa radiomaster och de är klassade som skyddsobjekt (SO)

Samtidigt har Teracom cirka 600 mindre master, främst för att sända SVT till platser där terrängen gör att ordinarie master inte når. Dessa master verkar generellt endast erbjuda just SVT via det digitala nätet. Det finns en sådan mast i Sätila, antagligen avsedd att sända SVT till hus belägna i Storåns och sjön Lygnerns dalgång, då den både sänder SVT2 Väst och SVT2 Halland. Dessa hus kan ha svårt att nå vare sig Brudaremossen eller Häglaredmasten.

Masten är inte skyddsobjektuppmärkt och endast 40 - 50 meter hög, vilket inte verkar kräva några stabiliserande stag. För en oinsatt ser den ut som en vanlig mobiltelemast, vilket den också verkar användas som utöver SVT-sändningarna. Masten är också relativt ny, gissningsvis 1998 och kan ha med lanseringen av digital-TV att göra.
Skylt på Teracoms teknikbod invid ovanstående mast. Ej skyddsobjekt.
Poängen här är att medan Sveriges Radio sänder från ett begränsat antal master (färre än 60 stycken?), så sänder SVT från nästan 700 master.

En främmande makt har alltså avsevärt svårare att slå ut SVT än SR. Visserligen kan man slå ut SVT i stora områden, men det finns alltså reservsändare. Dock behöver generellt allmänheten ha fungerande strömförsörjning för att kunna ta emot TV, medan bil- eller batteribaserade radioapparater är allerstädes närvarande. Slår man ut strömmen slår man därmed ut SVT för de flesta. Därtill kräver de alternativa sändarna att man riktar om sin TV-antenn och alltså har kunskap om var dessa finns.

Teracom har en detaljerad tjänst med alla primära huvudmaster och de små SVT-sändarna på sin hemsida. Här får man förslag på vilken huvudmast man ska använda, samt eventuellt alternativ. Tjänsten verkar följa generell kupering av terrängen och det är inte alltid närmaste masten som rekommenderas. Ibland rekommenderas ingen alternativ mast.

Här ser man också det stora antalet små SVT-sändare. I Göteborg finns det t ex en i Kållered, som rimligtvis inte heller är ett skyddsobjekt. Antagligen är inte heller den halvstora masten på Hisingen heller ett skyddsobjekt, vilket gör att Stampen/GP:S ylande reportage om dålig säkerhet vid Teracoms master blir smått parodiskt. Dessa mindre master sänder inte FM-radio och därmed inte P4:s samhällskritiska krisinformation eller försvarets FM Broadcast och är därmed knappast skyddsobjekt.

Rimligtvis är det de ca 60 större masterna som Teracom har stärkt säkerheten på.

Exempelvis finns det mellan Brudaremossen och Häglared åtta mindre sändare för SVT.

En möjlig slutsats är att SVT kan vara bättre för krisinformation i skarpt läge, då man knappast slår ut 660 master, även om täckningen blir lokal och sporadisk och kräver att man riktar om sin antenn. TV-media ger också större genomslagskraft när allmänheten kan se rörliga bilder än en röst, där enbart tilltron till SR är det enda allmänheten har att gå på.
Radiohuset i Göteborg.

Därmed blir det intressant att slå mot strömförsörjningen för att slå ut SVT. I övrigt har SVT och SR Göteborg stora problem just nu. Enligt uppgift ska även G4S larmcentral i Stockholmsområdet drabbats av problem.

I övrigt går det att studera infästningarna i fundamentet för denna typ av mindre master. Vi pratar om bultförband där muttrarna är skattningsvis (tog inte med skjutmått) 35-40 mm tvärs över, samt skruvar märkta M 88, dvs standard hållfasthet. Bultarna är fästa med både bricka och dubbla muttrar. Rimligtvis var stagvajrarna till Häglaredsmasten fästa med minst lika kraftiga don, inklusive bricka och dubbla muttrar. Vilket höjer motivationsgraden ytterligare, då man därmed kan dubbla antalet muttrar som behöver lossas oavsett om det sker med en maskinell utrustning, momentförstärkare eller kraftig nyckel och 2-3 meters hävarm dimensionerad för att klara de krafter som är inbegripna (själv har jag t ex vridit av fälgkors vid däcksbyte när jag tillfört hävstång - det räcker inte att nyckeln passar, den måste vara dimensionerad för att klara hävstången också - har även böjt järnspett vid försök att bryta upp stenar, som visade sig vara berg...).

Många av dessa mindre master står nära bebyggelse och är till skillnad mot Häglaredmasten inget man kan sabotera ostört.

Dock finns det enstaka flaskhalsar även för SVT. Gissningsvis Kaknästornet och dess backup Nacka-masterna. Slå ut dem, så kanske det inte spelar någon roll att SVT har över 600 master att sända från? Tidigare har det dock gått att sända direkt från masterna, men det var innan digitaliseringen. Exempelvis gjorde TV4 detta under det i Göteborg så omtalade snöovädret 17:e november 1995 efter att SVT förvägrat dem att sända från public service lokaler när de inte kunde nå TV4:s TV-hus lokalt. Om det går att koppla in sig lokalt på en mast och sända än idag låter jag vara osagt.

Antalet master inom totalförsvaret är mycket stort. En angripare måste kartlägga hur dessa är kopplade till varandra. Dit räknas Rakel-utrustade master, mobilmaster, FM-sändare, FM Broadcastsändare, SVT-sändare och Försvarsmaktens egen FMTM-master som nog kan räknas i hundratals och är byggda som ett fisknät utan enskilda flaskhalsar att bryta. Dessa har också nödströmsförsörjning, vilket antagligen gäller många andra master. Ska svensk trådlös telekommunikation slås ut totalt krävs en massiv insats. Enbart Teracom har minst 660 master. Störst verkan med minst insats nås istället genom att slå mot strömförsörjningen och avgörande transformatorstationer i stamnätet.

Om du är drabbad i Sjuhäradsområdet så gå in på Teracoms webtjänst och titta på vilka alternativa master du kan rikta om dig mot, åtminstone för att få in SVT. Passa också på att skriva ut dessa på papper för framtida bruk i skarpt läge, då inte nödvändigtvis Teracoms webtjänst går att nå.

Tillägg: Antalet sk storstationer hos Teracom är 54 stycken, inte 60. Man skärper nu bevakningen av dessa permanent.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Och nu: Luftvartsverket har kommunikationsproblem, luftrummet över Sthlm delvis stängt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jkpg drabbat, tydligen.

   Radera
  2. Och Landvetter.
   Lite kommunikationsproblem med radarn och två stora och några mindre flygplatser är försatta ur stridbart skick.

   Radera
 2. Jag väntar på ett inlägg om att luftrummet är stängt pga kommunikationsproblem... Snart kommer spekulationer om att ryssland hackat oss. Säger inte att jag själv inte misstänker det men det är lite typiskt denna blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammelmedia är snabbare!

   SVT eller SR-bägge finns väl på internet?
   Internet är väl mindre sårbart?

   Radera
 3. Jag är ganska säker på att den lokala Teracom-masten på min ort (ca 20 meter uppskattningsvis, placerat på en kulle) som sänder SVT får sin insignal från närmsta stormast, med vanliga TV-antenner modell större. Så slås stormasten ut så slås den lokala masten ut också.

  SvaraRadera
 4. Är inte detta repeaters då?

  Funkar det om huvudmasten skulle saboteras?

  SvaraRadera
 5. En annan tanke - hur stor del av vår svenska befolkning nås egentligen av norsk, dansk eller finsk TV/radio? Nån som får in rysk TV uppe vid treriksröset :-)

  Man skulle kunna skriva avtal med våra skandinaviska grannländer om att distribuera viss info i krislägen kanske, givet att vår egen FM-radio och/eller TV är utslagen kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland skulle säkert vara intresserade :-)

   Men som uppväxt vid Norra kvarken, så har jag nåt svagt minne av att man precis kunde få svaga ekon av finsk analog TV, när det var moln över havet, men inget som gick att titta på, sådet är nog inget att hoppas för mycket på. (Digital_TV har väl ännu kortare räckvidd)

   Radera
  2. Förresten, du som är skåning BD, hur stor del av Skåne kan se dansk TV?

   Radera
 6. Som du säger TV kräver att man har el. Radio är bättre vid strömavbrott.

  Annars finns ju satellit och Internetdistribution av information. I ett skarpt läge är det nog klokt att lyssna på vad andra länder rapporterar också.

  Sen när vi ändå snackar statskontrollerad radio:
  https://www.youtube.com/watch?v=uiQqb8TUuQI

  SvaraRadera
 7. Ny solstorm eller fortsatta attacker mot infrastrukturen?
  "Luftrummet över Stockholm håller just nu stängt, bekräftar Luftfartsverket.
  Orsaker är att det är stora problem med radarn på flygplatsen."
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22847175.ab

  SvaraRadera
 8. Cornucopia, intressant detdär med fundament och dess fästanordning för stag-wire du skriver vid bild precis åvan, -" I övrigt går det att studera infästningarna i fundamentet - - -" och gör ett antagande angående förbandet vilket låser stag-wire
  Ärju egentligen icke såå blodigt eller viktigt emellertid, om så vid tillfälle, noterat du en fena att hyggligt vaska fram dokument.
  Jag försökte att komma fram till aktuell kommuns byggnadsnämnd gick dåligt, där borde finna bygghandling vilket beskriver alla detaljer av mast-bygget/konstruktion.

  SvaraRadera
 9. Är bulten ca 40mm är det M40. Märkningen 8.8 på muttern indikerar hållfastheten. Just sayin'.
  Utöver detta, så som kommenterats ovan, verkar "någon" gått lös på LFV och andra mer eller mindre kritiska system under dagen. Verkar vara en ordentlig och koordinerad insats då det knappast kan vara en slump att allt som sker råkar göra det samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mycket mindre. Det var mutterskallen som var 35-40 mm, tyder snarare på M24.

   Radera
  2. Jaja Kungen, du vet bäst. Om bulten är cirkus 50mm är det iaf t.ex M48 - M52 vi snackar om, var det muttern han pratade om är det en annan sak. 8.8 innebär inte M88 i alla fall. Släpp sargen.

   Radera
  3. Angående att få tillgång till bygghandling av mast, byggår 1959, om detta är möjligt var min tanke, utöver detalj fundament, om än ett långskott att det kanske annan oxå har och därmed blivit pånått vis blivit reggad i aktuella nämnds register. Från den uppgiften borde adressen från frågeställaren kunna fastställas och då kommer man säkert liiite närmare lustigkurre-källan, dock nuejag ingen sökfena någon annan?
   Förövrigt mast byggt 1959 ehmm och lite petigt dock kan det vara dimension i UNC knappast UNF med tanke på ett nämnt 8.8-stål isåfall UNF och 12.9

   Radera
 10. Parabol från satellit. Jag kan hålla igång det med elverk från biltema för en tusenlapp. Canal Digital. Så hur hamnar signalen i satelliten? Om signalen kommer från annat ställe än Sverige kan jag se TV så länge jag har bensin till elverket vid strömavbrott. SVT, TV4 från Sverige, TV3, TV5 från UK. Gör det någon skillnad, eller matas allt från samma ställe?

  SvaraRadera
 11. Med tanke på att alla som syns och hörs i både SVT och SR är verklighetsfrånvända Vänsternisar eller miljöpartister, så kommer alla angrepp på Sverige utifrån ändå att förminskas på samma sätt som kriminaliteten i invandrargetton, alternativt kommer man att intervjua någon från Grön ungdom som förklarar att även angreppet utifrån är USA's, Israels och alla rasisters fel.

  SvaraRadera
 12. Känns ju som om det är lite väl mycket sabotage o driftfel nu på allt möjligt för att vara en tillfällighet...

  SvaraRadera
 13. Har alla mat hemma för en månad?
  Kanske dags att bunkra upp annars.
  Snart försvinner väl strömmen med och då försvinner ju nöjet att vara här och tycka.
  Då skall det bli kramfest med stearinljus,allt enligt msbs gd..

  SvaraRadera
 14. Nu rapporteras det om att SJ är nere också. Va fan händer.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Teracom i Floda verkar utslagen också.

  SvaraRadera
 17. Även jag har dragit av fälgkors, men aldrig blocknycklar med förlängning på.
  Ett riktigt handverktyg går att förlänga.

  SvaraRadera
 18. Ett dividerande om handverktyg utan dess like,klart att detta går med handverktyg tex slagnyckel för lossmoment sedan bara att skruva ju.

  SvaraRadera
 19. Om elförsörjningen funkar finns SR på webben.

  SvaraRadera
 20. 800+ NM 3/4" ledhantag plus 40mm krafthylsa på biltema kostar inte många hundralappar. Ett extra halvmeter järnrör på ledhantaget så kan du klämma på rätt många NM till utan att knäcka den. En liten handslägga plus en minibrännare för att skrämma godset innan man börjar skruva. Allt går att få ner i en ryggsäck och jag kan lova att det går att dra loss dom muttrarna.

  Fortfarande massvis med jobb och enormt slitigt.

  SvaraRadera
 21. Kan man inte överväga SMS-utskick till alla aktiva abonnemang hos alla operatörer vid kris ?

  SvaraRadera
 22. De sändarstationer som omnämds i detta inlägg är så kallade "slavstationer" o får sin program-matning vanligtvis från en högmast. Så slås högmasten ut så slås även underliggande slavstationer ut.
  Orsaken till att de fleste slavstationer bara sänder tv är att digital-tv kräver kraftigare insignal än FM-radio, Därför är DigitalTVnätet lika känsligt som FM-sändarnätet

  SvaraRadera
 23. En bra grund för redundans, det är "bara" att se till att det utöver slavutsändning av storsändarnas signal finns ett par kanaler som tas in via satellit och ett par via fiber. Lägg till en P4 frekvens för vardera alternativa distributionssättet och ett reservelverk med tre dygns bränsle så blir det rätt så bra.

  SvaraRadera
 24. Tragiskt att ingen nämnt kortvåg, långvåg eller mellanvåg utan folk tror att man behöver koppla in hela hemmabion med satellitmottagare på elverk för att få in utländska nyheter.

  SvaraRadera