Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2016-05-19 07:42

Sparkad Teracom-anställds hämnd bakom mastsabotaget?

"Hämnd är en anrättning som bör serveras kall."
Uppgifter till Cornucopia? gör gällande att det kan finnas många bittra uppsagda Teracomanställda. En gärningsman för sabotaget av Häglaredsmasten kanske kan hittas bland dem.
Den avbrutna Häglaredsmasten

I början av 2000-talet minskade Teracom sin personalstyrka kraftigt. Anledningen var försämrad ekonomi på grund av de felaktiga satsningarna på DAB-radio och system som EPOS eller för den delen digital-TV. Både Epos och den ursprunglia digital TV-satsningen var för tidig och kostade stora pengar för Teracom.

Bolaget bildades ur den gamla statliga affärsmyndigheten Televerkets avdelning Televerket Radio när man bolagiserade Televerket till Telia 1992. Att jobba åt Televerket Radio och intialt åt Teracom var ett livsverk, som gav stor yrkesstolthet i gamla DDR-Sverige. Man var livstidsanställd (eng lifer) och jobbade med kritisk infrastruktur, central för det gamla invasionsförsvaret och för att DDR-Sverige skulle fungera.

Många av dessa livstidsanställda fick alltså sparken under början av 2000-talet, för att längre fram ersättas av underentreprenörer, ofta utländska, t ex från Polen eller Baltikum. Man kunde då lätt jobbat 20 - 40 år hos Teracom och många befann sig i åldern 50+ och var i praktiken oanställningsbara.

Från att ha haft hög yrkesstolthet gick man rakt in i permanent långtidsarbetslöshet, inklusive den gamla agan, aktivitetsgarantin och dess borgerliga omstöpning till slaveriet Fas 3. Fram till pensionen blev man alltså en slav under Arbetsförmedlingens piska.

Samtidigt är berättelsen att ansvariga chefer behöll jobben trots nedskärningarna. Detta kan gett upphov till stor bitterhet, rent av hat, mot Teracom. Mastfällningen kan mycket väl handla om den gamla klassiska anledningen hämnd.

I så fall pratar vi om en eller flera personer som är sakkunniga. Någon som fått sparken från Teracom från säg år 2000 till och varit en livstidsanställd hos Teracom och Televerket Radio, samt kanske var i åldern 50+ vid uppsägningen. Samt bor i Sjuhäradsområdet, eller för den delen Västsverige. Eller har en annan koppling till området. T ex är Brudaremossens mast i Göteborg mer svårsaboterad, då den ligger i ett relativt välbesökt fritidsområde och har bevakning även till vardags. Därtill riskerar oskyldiga hundägare eller motionärer att dödas vid ett mastras, utifall att sabotören har ett samvete.

Om det andra sabotaget mot en telekomanläggning i Sjuhäradsområdet är utfört av samma person blir det ett tydligare lokalt mönster.

Tillägg: Utlösande faktorer kan exempelvis vara att sabotören efter 10+ års arbetslöshet nu blivit pensionär och visar sig få fattigpension på grund av arbetslösheten. Att gå från samhällsbärande Televerket Radio-anställd till fattigpensionär kan kännas.

Hämnd är ett kraftfullt motiv och med en insiders sakkunskaper betydligt mer sannolikt än pojkstreck eller främmande makt. Bör sorteras in under polisens alternativ rättshaverist. Rimligtvis tittar polisens och säkerhetspolisens utredare redan på listor över sparkade Teracomanställda under nedskärningarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Och nu, 16 år senare har de fått sin hämnd? Måste vara några jävligt bittra år för att orka vänta så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppsägningar skedde hela vägen till åtminstone 2008. Googla någon kombination av varsel+Teracom eller uppsägningar+Teracom.

   Radera
  2. I övrigt - bitterheten antingen försvinner med tiden, eller så förvärras den. Utlösande och avgörande för riktiningen kan vara någon livskris ovanpå uppsägningen. Eller bara personlighet.

   Radera
  3. Fattigpension kan nog var den sista droppen som fick bägaren att rinna över. Totalt förnedring som tack efter att ha gett kanske 30-40 år av sitt liv.

   Radera
  4. En svensk greve av Monte Christo?
   Hello, Edmund, here we go...

   Radera
 2. Nu är ju visserligen rättshaverister per definition irrationella, men det som talar emot det där är väl uppgiften att uppsägningarna skedde i början av 2000-talet.

  Ska någon då ha gått och ruvat på hämnd i 12 år och sen skridit till verket? Det låter inte så troligt. Var man dessutom 50+ vid uppsägningen så torde man vara närmare 65 idag. Ger man sig ut i lingonriset med tunga verktyg då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte med i något jaktlag förstår jag?

   Radera
  2. Gryningspyromanen har hållt igång sen tidigt 90-tal (med vissa uppehåll kanske) men han har ju haft en kriminell karriär sedan 80-talet och de enda längre uppehåll han haft är väl när han suttit inne.

   Radera
  3. Nybliven fattigpensionär. 50 år gammal 2000.

   Radera
  4. Ja, utlösande faktor kan vara när vederbörande får se hur låg pensionen blev efter arbetslöshet i 10-15 år mot slutet. Från samhällsbärare på Televerket Radio till fattigpensionär...

   Radera
  5. Du menar att det är många bittra gubbar i ett jaktlag? Nej, visserligen inte. Jag tycker inte det är hedervärt att skjuta på sånt som inte skjuter tillbaka, he he.

   Men OK, jag säger inte att det är omöjligt, bara osannolikt. Om vederbörande verkligen är en rättshaverist i ordets sanna bemärkelse torde ju vederbörande först ha försökt få rätt i samhälleliga instanser. Då torde det väl finnas ett spår att följa i form av dåligt snickrade hat-hemsidor, anmälningar, överklaganden, insändare etc osv.

   Radera
  6. -"rättshaverister per definition - - -" menar BenDover, -njaee blir du sparkad finns det icke någon marginal för egen strid, de är liksom redan avgjort och låååång tid före, sådant besked.
   Rättshaverist måste vara nått annat som jag ser på det ordet. Nåväl hursomhellst ingen icke ens Cornucopia vill väl mena att lag/en är sanning?
   Planerat sabotage, visst, dock ej av vrede.
   Har man funnit verktyg knappast, nej jag lutar åt att det är ungdomar vadslagning eller nåt annan liknande lustigkurre-driv. Samt tillgång via förälder eller annat en verkstad i smides eller tyngre montage-tjänst.

   Radera
  7. Läs:

   https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttshaverist

   Lagen är långt ifrån sanning, givetvis. Det är ett gäng regler som vi hittat på och (om)tolkar varje dag i domstolarna. Kännentecknande för rättshaveristen är väl snarare envisheten och målmedvetenheten att föra strid för sin rätt i alla upptänkliga instanser.

   Du och jag hade kanske tagit vårt uppsägningsbesked och gått vidare, eller tröstat oss med sprit eller vad som helst. En rättshaverist överklagar istället beslutet ända upp i Europadomstolen eller vart nu sista instans är.

   Radera
 3. Känns något otippat att en hämndlysten fd anställd skulle välja att kapa enbart kabeln för räddningstjänst, som gjordes vid den ena masten. Personen hyser rimligtvis inget agg mot räddningstjänsten, utan mot teracom, varför större förstörelse riktat mer mot just teracom känns rimligare än ett så kirurgiskt ingrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Händelserna behöver inte ha något samband.

   Radera
  2. Nej fast just de två sakerna att dörren öppnades utan åverkan, med nyckel, och att det är en bitter f d anställd kan ju ha ett samband i och för sig.

   Radera
  3. Är vederbörande dessutom rättshaverist i ordets sanna bemärkelse så är det kanske inte helt ologiskt.

   Det börjar ju med en verklig eller upplevd oförrätt, fortsätter med rättsprocesser till höger och vänster och slutar ju ofta i en konflikt med myndigheterna. Om vederbörande inte blir rättfärdigad är det ju ur dennes perspektiv fel på rättsväsendet och snart sagt hela myndighetssverige.

   Det kan således ha börjat med ett hat mot Teracom men gått vidare till ett allmänt samhällshat.

   Radera
  4. Jo det är ju sant iof, i så fall så känns det som om polisen redan nu borde ha en misstänkt. Bör ju ändå inte krylla av fd teracom ställda som hamnat på kollisionskurs med rättssamhället?

   Radera
  5. Jo det är ju sant iof, i så fall så känns det som om polisen redan nu borde ha en misstänkt. Bör ju ändå inte krylla av fd teracom ställda som hamnat på kollisionskurs med rättssamhället?

   Radera
  6. Nej, precis. Rättsprocesser, insändare, överklaganden, hatiska hemsidor. Det borde vara lätt att hitta.

   Radera
 4. Känns lite lockande att tänka sig nån missnöjd fd teracom anställd, i så fall en riktig rättshaverist, typ gryningspyromanen, som är beredd att gå riktigt långt för att nå sitt mål. Sen finns ju möjligheten till främmande makt, antingen genom egna operatörer på plats alt genom "ombud". Hade inte blivit förvånad om ett gäng ryss-stötade nynazister börjat traska runt i skogen. Har dock av nån anledning svårt att se ett gäng nazister i en skog,el någon extremist el annan kriminell för den delen. Dagens svenskar o nysvenskar överlever liksom inte i skog o mark generellt. Sen har jag inte varit på platsen.Kanske mer handlar om nån enstaka skogsdunge än ödemark, det klarar ju även div asfalltshuliganer.

  SvaraRadera
 5. Envis som en rättshaverist sätter jag dock fortfarande mina pengar på nån slags luddit.

  Här rättfärdigar en annan luddit liknande handlingar som han utförde i Älmhultstrakten för ett gäng år sen:

  http://agueliagainstcivilisation.blogg.se/2010/january/-en-kommentar-till-mina-handlingar.html

  Skulle dock inte tro att samma kille är så dum att han gör om mer eller mindre samma sak.

  Läs även:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekosabotage

  Läs också Unabombarens manifest. Det är ganska välskrivet och presenterar liknande tankar om sabotage och våld mot den teknologiska världen som enligt honom har människan i sitt våld.

  SvaraRadera
 6. Vet så lite om miljötokar, trodde dom var utdöda i princip, så har svårt att värdera ev luddigt. Känns iaf lite för omständigt för att vara utfört av ungdomar, stjäla teracomoveraller etc. Överlag tycker jag att det verkar ganska förvirrat att börja sabotera kommunikationsmaster, ser liksom inte poängen riktigt. Just nu känns det lika troligt att det är nån som vill granska reservsystemen som en rättshaverist.

  SvaraRadera
 7. Eftersom det handlar om infrastruktur (Teracom) kan det ju även handla om en rättshaverist med nån slags marktvist eller liknande med Teracom. T ex Trafikverket brukar gå ganska hårdhänt fram mot markägare, kanske Teracom är likadana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett markägare som reagerat starkt emot att telecomföretag byggt master som de upplever som störande, och jag kan tänka mig att detta hat kan bli så starkt att någon utför sabotage.

   Det talar emot detta är att Häglaredsmasten byggdes för snart 60 år sedan, så att markägarna där har väl vant sig. Möjligtvis kan det vara någon som saboterar Häglaredsmasten istället för en annan mast som denne verkligen vill förstöra, detta för att inte bli misstänkt, men ändå få sin hämnd.

   Radera
  2. Man kanske haft ett arrende i 50 år och sen har det löpt ut och det blivit tvist?

   Radera
 8. Måste ju säga att det verkar finnas en hel del onaturligt intresse för teracom master på flashback. Härligt att ha något att fundera på, vad skulle jag göra på mina lediga dagar utan cornu😀

  SvaraRadera
 9. Och nu: SR i Göteborg har stora störningar i telefontrafiken + i sina utsändningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 112 problem också nyligen,snart kommer magsjukan.
   :-P

   Radera
  2. Ja ojdå nu ligger flygtrafiken i Sthlm nere..

   Radera
 10. Det måste ändå vara Putins fel på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmie,eller hans svärmor kanske?

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Markus S, vet inte om du bara försöker vara rolig, men det är inte helt otippat el gripit ur luften att Ryssland skulle kunna ha ett visst intresse av dylika saker. Dom ligger ganska nära tillhands för misstänkt inblandning av en anledning.

  SvaraRadera
 13. http://www.gotland.net/bo-leva/arkiv/3g-anmalan-till-internationella-aklagarmyndigheten

  SvaraRadera
 14. Enligt källor till mig finns det många elallergiker som bor inom masternas sändningsrange. Kanske vaknade en av dem med extra mycket klåda en dag och bestämde sig för att nu får det vara nog, nu skall mastjäveln ner.

  SvaraRadera
 15. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/facket-om-sabotaget-kravs-inga-specialverktyg

  Facket ser i alla fall inga problem med att fälla masten utan specialverktyg.
  Men de har kanske synpunkter på vem som får göra det och övertidsersättningen eller kanske som ett hot inför förhandlingarna?

  SvaraRadera
 16. Finns vanliga medborgare med hög motivationsnivå att ta sig in i t.ex bergrum så helt osannolikt är det inte att vem som helst släpat ut powertools i skogen. Kolla 0:35 in https://youtu.be/Ew2WEkLVzg8

  SvaraRadera
 17. Lite spännande är det att flygtrafiken i Sthlm också ligger nere nu..

  SvaraRadera
 18. Även om det är en f.d. anställd på Terracom eller på Styrelsen för Psykologiskt försvar (nedlagt 2008) så utesluter det inte GRU, via inflytelseagenter, som drivkraft bakom terrorangreppet på svensk samhällsviktig infrastruktur. Att missnöjda psykfall låta sig rekryteras av en främmande underrättelsetjänst och bli dess redskap är knappast något nytt. I en riktigt lyckad underättelseoperation är redskapen förmodligen inte ens medvetna om vem de egentligen jobbar åt.

  SvaraRadera
 19. Omvänt gäller väl också att det finns folk som begått brott för att skapa arbetstillfällen? Hur många nyanställda med uppgift att bevaka återstående master har det tillkommit i veckan? Eller kommer att tillkomma i glesbygd när bevakningen privatiseras framöver? Här bör man kanske titta lita extra på bakgrunden hos de som söker.

  SvaraRadera