Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-09 13:47

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt. Det innebär att vi kan vänta oss stigande bostadspriser när dessa publiceras av Valueguard på torsdag.
SEB:s boprisindikator, samt Valueguards HOX-index för hela Sverige.
Det finns inget större prognosvärde i SEB:s boprisindikator. Den kan varken sägas vara ledande eller följande, utan enda värdet är i att den brukar publiceras några dagar innan förra månadens prisstatistik.

Att bostadspriserna drivs av psykologi och förväntningar är inget nytt heller, men boprisindiktorn är en god illustration av detta. Priserna stiger så länge tillräckligt många förväntar sig att priserna stiger. När psykologin vänder om faller priserna och marginalen av ökande skeptiker räcker för att priserna ska pressas. Kort sagt driver marginalköparna upp bostadspriserna.

Upprepar tidigare uttalanden. Jag ser inte att bostadsbubblan kommer spricka de närmaste månaderna. Vi kan vänta oss lite lugnare prisuppgångar över sommaren, men det finns inget som talar för att priserna vänder ner just nu. Det finns olika orostecken, men SEB:s boprisindikator suddar ut dessa effektivt. Vänta fortsatt stigande priser på torsdag. Vi har fortfarande en bostadsbubbla, och priserna kommer krascha. Men inte riktigt än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. @Cornucopia:
  "Kort sagt driver marginalköparna upp bostadspriserna"

  Nu är jag lite osäker på vad du menar med ovanstående, men det verkar i alla fall som att det behöver vara en tydlig majoritet som tror på ökande eller fallande priser för att huspriserna ska röra på sig. I det fall då det bara är några få procents skillnad, dvs på marginalen verkar priserna ligga stilla.

  Intressant att se denna studie i flockbeteende. Verkar som att siffrorna uppför sig som en boll på en upp-och-nedvänd skål. När det väger över mot negativa priser så är det snart väldigt många som tror på negativa priser, och tvärt om när det vänder upp. Förutom en period 2012 ligger indikatorn oftast långt från noll.

  SvaraRadera
 2. Vi ser ju en spurt nu innan amorteringskravet slår till. Därefter blir det sannolikt stiltje ett antal månader, och tidigare års mönster med prisuppgångar bryts vilket kommer göra det vanskligt att avgöra vart priserna egentligen tar vägen för åtminstone det närmaste halvåret framåt.

  Men räntorna är sannolikt den viktigaste enskilda faktorn och innan de vänder upp på allvar så lär priserna hålla i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan så finns ju vissa tecken man kan tolka som att bomarknaden faktiskt egentligen börjar peka nedåt, fast amorteringskravet håller priserna artificiellt uppe.

   Radera
  2. Det stämmer inte, amorteringskravet är i princip redan infört av bankerna (>90% av alla nya bosradslån) och har så varit sedan ett par månader tillbaks. Vissa säljare har dock missat detta och lägger ut sina objekt i förtid vilket snarat dämpat priserna denna vår och snart skjuter de fart igen.

   Radera
  3. Den stora frågan är om de 10% (enligt dig) som får avslag hos sin bank nöjer sig med det eller vänder sig till sbab eller andra banker som inte ser så strikt på detta.

   Radera
 3. Om man inte behöver bil pga att man bor nära vettig kollektivtrafik har man mycket pengar att låna för,sparar man in två bilar som jag hört vissa ungdomar resonera om har man lätt 5000 spänn att lägga på boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kollektivtrafik har blivit väldigt hett har jag hört. Vem behöver bil när man kan ha en tvåa för fem miljoner? Frihet!

   Radera
 4. Min bil kostar mej en rejäl slant,unga idag lägger troligen pengarna på boende hellre än bil,är det fel?
  Ett par köpte sin nybyggda villa för 3,5 i gbg trakten,ingen tvåa alls...Bägge "höginkomsttagare" dessutom,rätt smart att slippa bilkostnaden va?
  Frihet!
  Har flera exempel på detta där man hyr vid behov,yngre människor allihop.
  Bara ett konstaterande.
  Räkna på bilkostnaden,själv kostar mitt bilägande närapå samma som min bokostnad,perverst dyrt.

  SvaraRadera