Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-12 14:34

Så hur går din börsportfölj?

Så hur går din börsportfölj? Kan själv konstatera att portföljerna hos Avanza gått +15.64% i år i kontrast mot OMXS30, som gått -8.07%. Då ligger jag ändå ganska exakt 30% likvid där.

Nu ligger jag plus i portföljen på Avanza, som dessutom till 30% är likvider på grund av att konjunkturen toppat ut och att vi fick ett dödskors i MA50/MA200 i augusti. 
En del aktier finns dock kvar och det är dessa som gått +15.64%, men procentsatsen är egentligen missvisande då likvider också har flyttats ut från Avanza. Och nej, jag kommer naturligtvis inte skriva ut vad för aktier som gör att portföljen stigit eftersom jag bara får skit för det ändå, om någon av dessa aktier, oavsett inköpspris någon dag kommer gå ner. Eftersom jag inte rapporterar vad jag själv handlar med här på bloggen så vet ni ändå inte om jag har kvar aktierna och det är alltså fullständigt irrelevant att dra några som helst slutsatser genom att bittert punktbevaka dessa.

Det hade förstås varit bättre att investerat likviderna i aktierna som gått +15.64%, men investeringar och riskhantering fungerar inte riktigt så. Att skriva något sådant är sk backtrading. Men ja, med sk stockpicking kan man klå börsindex även om det är mkt svårt att göra det via t ex fonder som konvergerar mot index minus förvaltningsavgifter.

I fondportföljerna (PPM, gamla tjänstepensioner etc) är jag 100% likvid, dvs ligger i någon likviditetsfond. Att vara likvid har gått cirka 1/0.92=1.087, eller 8.7% bättre än börsen, tack för att ni frågar. 

Och för att göra kalenderbitarna extra sura och bittra så ignorerar jag i sedvanlig ordning utdelningar.

Hur går det själv då? Baserat på de tysta vittnenas kyrkogård kommer förstås alla som kommenterar att ha tjänat massor på fallande börs. Övriga tiger i sedvanlig ordning och ger därmed ett sken av att det är enkelt att klå börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. I år -4,29, på tre år +23,9

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. 100% likvid, tror börsen generellt kommer gå ner både på kort och lång sikt och har tyvärr ingen större kunskap i enskilda bolag som man kan gå in i heller.

  SvaraRadera
 4. Aktiedepån = +68,0%
  Investeringssparkontot = +36,7%
  Sammanvägd avkastning: ca +58%

  Jag har legat ganska tungt i gruvbolag, vilket har varit ganska riskabelt.

  SvaraRadera
 5. Ligger väl back 10% eller nåt sånt just nu. Hade det inte varit för två bolag som jag räknat med skulle gått upp nu efter delårs rapport (blir senare under året) så hade jag legat mycket +. Räknar med att bolagen toppar senare under året (likt Prec) och då är allt lugnt igen. Oavsett så är jag lång i alla bolag så spelar ingen större roll hur det går just nu.

  SvaraRadera
 6. Plus på lekstugan (några tusingar där jag kör 100 % teknisk)
  Likvid på allt annat ink pension. Vilket inte var ett jättebra drag för jag hade legat på plus pga sammansättningen.

  SvaraRadera
 7. +0,08% på ISK
  Och +2,6% på totalt pension sparande, men då med lite tjänstepension insättningar under året. Så antagligen nära noll där också

  SvaraRadera
 8. Är uppdelat i två portföljer, just nu ligger kapitalförsäkringen på 25 % av portföljvärdet och ISK på 75 % av värdet. I princip ligger det gamla aktier och utländska aktier i kapitalförsäkringen och svenska aktier i ISK:n

  1 år
  -12 %/+ 9 %

  På 3 år
  +33%/+ 64 %

  SvaraRadera
 9. +2,52% i år.

  +6% på PPM. Ligger ganska likvid där men har en guldfond som fått jäkligt bra.

  SvaraRadera
 10. 100 procent likvid, historiskt sett är det bästa sättet att sänka en aktiekurs att jag köper i bolaget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Inte för att vara elak men det var faktiskt ganska kul! Lust att säga till vid nästa investering så jag har en säker blankning? :)

   Radera
 11. Stabil avkastning 0.6% hos SBAB. Väntar på den stora kraschen.

  SvaraRadera
 12. Vad blir det för timlön på tiden ni lägger ned på att alltid hålla er informerade om alla kurser, index och fan och hans mormor? Är det någon som räknat på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vettig frågeställning. Jag gör det mest av intresse och för att det är kul. Om jag lägger ett par timmar per vecka på det har timlönen efter sex år i alla fall varit högre än mitt vanliga jobb.
   Men som sagt, hade det inte varit spännande hade jag jag definitivt inte ägnat tid åt de det.

   Radera
  2. Jag brukar fråga mig själv det i bland, får inget vettigt svar. Skulle tjäna betydligt mer på att jobba övertid 1-2 dgr/m och bara spara i en 'permanent portofolio' än att ägna den tiden åt ett sifferintresse som gränsar till autism.

   PPM +6% i år, ISK 4% i år. Nästan all ökning i guld.

   Radera
  3. Skulle tro att jag snittar kanske 1h / år. Blir en fin timlön.

   Radera
  4. Förhoppningsvis bättre timlön än när man surfar få Facebook eller andra rätt meningslösa och tidsfördriv sidor. Om inte är rekommendationen att sluta med det.

   Radera
  5. Helt rätt Mickael Davidoff.
   Gick ur Facebook 2013 efter några relativt svaga år.
   Är back on track efter det.

   Radera
 13. 10% upp i år på totalen med 65% investerat.
  Var 90% likvid från november till februari, vilket visade sig tursamt.

  SvaraRadera
 14. 160 procent mot aktiemarknaden. Portföljen har i år gått upp 27,12 procent.

  SvaraRadera
 15. +2,7% på swingtradingkontot. Ligger inte längre än 2-4 veckor i något papper åt något håll då jag tycker volatilitet/risk är för stor. Ett ganska mediokert resultat för att var mig men ändå rätt nöjd med att spöa index. Har haft oflyt med tajmingen under våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väcker ju frågan vad du swingtradat i? Mot index så är det relevant. Enskild aktie, så kan den ju trendat bättre än din trading?

   Radera
  2. Självklart, handlar bara OMXS30. Mest terminer.

   Radera
 16. +0,8% i år. Har inga större likvider på ISK:t men däremot utanför. Man hade som sagt önskat att nedgången skulle fortsatt efter februari, men så blev det inte.

  SvaraRadera
 17. Som vanligt går alla med massor av vinst på börsen.
  Känner mig rätt kass med mina -13,83%. Kan ju glädja mig att depån stod i -43% för inte så länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är till ngn tröst så ligger jag -16,4% på 2016

   Radera
 18. Står + 2,12 på Avanza kapitalförsäkring men tagit hem lite vinster också på ca 5% så 7% är nog det rätta. 50% likvid/aktier.

  SvaraRadera
 19. -11% här, ingen större hit i år.

  SvaraRadera
 20. Jag ser att många här kör på högrisk....
  Själv ligger man likvid.

  SvaraRadera
 21. Förlåt en fåvitsk, men vad är egentligen en likviditetsfond? Jag trodde att man var så illa tvungen att delta i börscasinot med sin premiepension, men så är det alltså inte?

  SvaraRadera
 22. Jag samköper bostadsrätter enligt 10/90-principen.

  SvaraRadera
 23. Minus, vet inte riktigt hur mycket. 10-15 % kanske. Ligger helt i Xact bear 2. :-) Min tid kommer, jag väntar bara. :-D

  SvaraRadera
 24. -1%. Får vara nöjd med det. 50% likvid och en ren lyckträff på Studsvik dämpade fallet.

  SvaraRadera
 25. Aktier: 61% i år.
  Totalt sedan start 2013, fortfarande minus dock :/ Försökt lära mig den hårda vägen och det gick ju sådär...
  PPM: +13% från 2 innehav Blackrock world energy och Blackrock world gold. Bytte Guldet mot räntepapper nu efter en grym uppgång där får det ligga tills jag vet vad jag vill göra med det

  SvaraRadera
 26. +4,7% på ISK
  -4% på PPM (Blandfond)
  Minus på aktier, men sålde Nordea i juni 2015 till 104,7 SEK/st i rädsla för Grexit. Nordea ligger väl nu på 75,5. 42000 SEK i restskatt. man gör ju allt för statens finanser :)

  SvaraRadera
 27. + 102%

  Guldbolagsaktier.

  Tog dock en hel del smällar åren 2011-2015 i samma aktieslag.

  SvaraRadera
 28. -8,16% på det privata sparandet. Inkluderat IPS, ISK och Aktiekonto.

  70% investerat, 30% likvid.

  SvaraRadera
 29. 2016 har varit trist. I år - 2,3%, Ett år +40,18% 90% i aktier.

  SvaraRadera
 30. +147%

  Enbart legat i silver- och guldaktier. Även viss trading i dessa som hjälpt med kanske 15%. Självklart enorm risk, men ser framförallt silver som den kanske bäst presterande råvaran framöver.

  SvaraRadera
 31. Australia konto 380% i 3 vecka (olje/järn/coal)
  Isk barn 1 314% tackar JNUG
  Isk barn 2 109% tackar GUSH
  Isk 140% GASX BRZU GUSH

  Folks waiting for Crash. Check gold miners lol. All assets Will rise together starting next few months towards New ATH. Wave 5

  SvaraRadera
 32. Har inget annat än Avanza Zero just nu, min och barnbarnens spargrisar. Resten är likvider. Det finns fortfarande saker att göra på huset. Vill inte binda upp några pengar innan jag vet om deklarationen har gått igenom. Fy för att deklarera BR-försäljning.

  SvaraRadera
 33. Gör inte som jag gjorde vid förra stora börsfallet. Förstod inte år 2000 att nedgången för IT betydde att alla aktier skulle fortsätta falla djupt och länge. Sålde snabbt, enligt plan, så jag var skuldfri för säkerhet och en hel del ytterligare men ville snålt nog inte få för stor reavinst. Köpte sedan åter en del för tidigt.

  Vet att jag ligger på + totalt i år, men har snabbt sålt och köpt tillbaka viktiga aktier för att ta hem vinster och nyttja de sista förluster från början av millenniet. Har också aktier hos flera förvaltare.

  Jag anser mig med erfarenheten som bättre investerare idag och försöker se de svarta svanarna snabbt och reagera. Men det är den teknologiska utvecklingen och hur den troligen påverkar samhället som mest intresserar mig.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera