Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-09 09:50

Replik från Ellevio - endast 9% höjning av elnätpriserna

Nedanstående är en replik från Ellevio angående förra veckans blogginlägg om 16% prishöjning. I sedvanlig ordning försöker jag publicera eventuella officiella repliker.

Avsändare är Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.
"Du har felaktig information i inlägget som handlar om oss. Det vore bra om du rättade detta. Inlägget: http://cornucopia.cornubot.se/2016/05/icke-inflationen-ellevio-hojer.html

Höjningen är på 9 %, det kan diffa någon tiondel upp och ner. Kunden som har kontaktat dig har jämfört höjningen i kronor (57 kr) med enbart den fasta avgiften, dessutom exkl moms. Han skulle i stället ha räknat på hela sin elnätskostnad, inkl rörlig del och moms. Då hade han fått fram 9 %. Det är tråkigt när felaktiga uppgifter får spridning tack vare din blogg.


Några andra påpekanden:· Vi har ingenting med Fortum att göra längre. Vi är helt separata bolag och har olika ägare.· Höjningen är till för att finansiera de enorma satsningar vi gör just nu. Vi ökar investeringarna från cirka 1 miljard (2013) upp till ca 3 miljarder 2019.· Höjningarna förra året var precis som i år på totalt 9 %. Alltså inte 16 % den gången heller.

För din kännedom så finns ett av de större planerade projekten i Sätila, dina hemtrakter. Vi ska investera cirka 17 miljoner på att gräva ner nätet och sätta upp nya stationer.

Vänliga hälsningar

JONATAN BJÖRCK
Pressansvarig"
Det är förstås lite synd om Ellevio för att de råkar vara min elnätleverantör och därför får extra uppmärksamhet via Sveriges största oberoende blogg inom ekonomi och samhälle. Men 9% höjningar om året, när det påstås att vi har noll i inflation...

Men inget hindrar förstås Ellevio från att göra något positivt, så får jag något positivt att skriva om. Att jag själv, som ensam kund och sist på linjen med långt till grannar, skulle få elnätet nedgrävt finner jag dock osannolikt, men det är ju alltid kul att betala 9% mer för att någon annan ska få det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Dom kan mycket väl ha en poäng med att investeringarna ökat. Det behöver inte vara girighet från en monopolist alltså. Om omsättningshastigheten för infrastruktur som el- och vattennät är mycket låg (många komuner ligger väl på 150-200 år för att byta alla vattenledningar) för att sedan öka så kommer uppenbarligen investeringskostnaderna skjuta i höjden. Vilket såklart betalas av kunderna via höjda avgifter.

  Vilket i sin tur borde påverka inflationen men den delen av KPI har väl en extremt låg viktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig personligen är elräkningen min enskilt största räkning varje månad. En stor del av detta råkar vara Ellevio. Påverkan på min privatekonomi av 9% höjning är inte oväsentlig, men min tjänst förbättras inte ett dugg, då den garanterat inte kommer grävas ner.

   Radera
  2. Man undrar hur ett projekt på 17 miljoner kan vara ett av de större projekten i budgeten om tre miljarder. Lite skumt.

   Radera
  3. Vi gör flera tusen projekt om året, många på någon eller ett par miljoner. Självklart har vi ett antal projekt som är större, exempelvis när vi ska byta ut en stor transformator eller regionnätsprojekt i Stockholm. Men när vi pratar vädersäkring av elnätet på landsbygden så är projektet i Sätila ett av de större.

   På ellevio.se/projekt kan man se många av våra avslutade, pågående och kommande projekt i varje kommun.
   /Jonatan Björck, pressansvarig

   Radera
  4. 200 000 kronor handlar om Sätila. De 17 miljoner kronorna berör Hultavägen. Dessa 17 MSEK kommer inte förbättra min egen elleverans ett dugg, då jag bor i en helt annan riktning på helt annan transformator och kommer bli av med strömmen och få åskskador precis lika ofta.

   Radera
  5. Tycker dock att det är bra att man tar bort blankledningar längs Hultavägen, rent generellt.

   Radera
  6. Men det är en ren prioritering.
   Bang for the buck så att säga.
   Detta visste du när du flyttade ut i skogen, fria valet du vet...

   Att du inte är nöjd som kund och inte kan byta är en annan sak.

   Radera
  7. Jag är nöjd som kund och visste exakt vart jag flyttade. Men jag kan inte byta när de höjer priset, vilket är problemet med lokala monopol.

   Grundproblemet är dock icke-inflationen. Ellevio är bara överskottsförluster i den debatten.

   Radera
  8. Var dock nöjdare när jag tidigare ägde Fortum-aktier, så jag fick tillbaka pengar nog via utdelning att betala nätavgiften med...

   Radera
  9. Men det är en ren prioritering.
   Bang for the buck så att säga.
   Detta visste du när du flyttade ut i skogen, fria valet du vet...

   Att du inte är nöjd som kund och inte kan byta är en annan sak.

   Radera
 2. "Det är kul när korrekta uppgifter får spridning tack vare din blogg."
  "Det är tråkigt när felaktiga uppgifter får spridning på grund av din blogg."

  SvaraRadera
 3. Köp ett dieselverk ifall det inte smakar.

  SvaraRadera
 4. Cornu, på vårt landställe grävde man ner ledningarna HELA VÄGEN fram till huset för oss och alla grannar.säger inte att de kommer göra det hos dig,men så gjorde dom hos oss. Blev många små elställverk.

  SvaraRadera
 5. Även om inte du får direkt fördel av att ledning grävs ned så är det väl rimligt att kostnaden fördelas jämnt bland abonnenter.

  Jag bor I Stockholm I en del som är mycket tätbefolkad. vad tror du personligen att jag skulle få betala om det var de faktiska kostnaderna?

  Jag betalar mycket mer av de faktiska kostnaderna för att el skall distruberas även till den de delar landet som inte är tätbefolkade inklusvie din enklav.

  Jag tycker det är rätt. Tycker inte du det också?  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.

   Jag tycker att lokala monopol ska ägas lokalt, allra helst gemensamt av brukarna. Det innebär visserligen en utjämning av kostnaderna lokalt, men jag tycker inte Stockholm ska sponsra andra delar av landet, lika lite som jag tycker om att betala statlig skatt, som sedan i princip enbart används i Stockholmsområdet, där de flesta myndigheter sitter.

   Sedan kan man diskutera vad lokalt innebär.

   Radera
  2. Och ja, det finns väl fungerande lokala (kommunala) elbolag, som har betydligt lägre avgifter och bättre service än Ellevio. T ex bodde jag tidigare i Härryda med Härryda Energi, som hela tiden investerade rejält i elnäten, och som lokalt bolag också hade lokalkännedom. Vinsterna gick tillbaka lokalt genom att tillföras kommunen, inte kanadensiska pensionärer som i fallet Ellevio.

   Radera
  3. HE var dessutom billigare än Fortum på den tiden. Har inte tittat hur det ser ut nu.

   Radera
  4. Det är sant att kanadensiska Borealis äger 50 %, men då tycker jag att det är snyggt (och korrekt) att skriva att den andra halvan av bolaget ägs av Folksam och två AP-fonder. Det är alltså lika mycket pengar som går till svenska pensioner som till kanadensiska.

   Radera
  5. Ändrar inget i sak. Pengar landar i Kanada. Är det så att en del av dessa 9% går till ökade vinster och inte till investeringar?

   Radera
  6. Det hade varit intressant att veta, men inget som Ellevio kommer berätta utan hänvisa till affärshemlighet etc etc. Vilket i sig är ett svar.

   Radera
  7. Hypotes: Ägarna bestämmer vinstmarginalen, ca 40%, för att få sina intressen tillgodosedda. Företaget får sedan försöka finansiera investeringar med höjda priser.

   Är inte 40% vinstmarginal vädigt bra? Sån tur att det inte är monopol.

   Radera
  8. Det är klart att det finns en viss vinst, men den är ju reglerad av elmarknadsinspektionen. Har för mig att de räknar med en viss rimlig ränta på totalt kapital. Så nej, det är inte ägarna som bestämmer vinstmarginalen, utan staten.

   Radera
  9. Ägarna kräver inte omedelbar vinst, för det skulle vara korkat. Investeringarna är bra för Sverige och Kanada. Effekten blir lägre nätförluster och både kortare och färre avbrott för kunderna samt huvudskälet mindre kostnader på sikt för Ellevio. Efter några år eller när vi får en starkare övervakning/ ändrad lagstiftning kan man dra ner höjningarna till genomsnitt för nätägarna och samtidigt börja ge en hög utdelning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Prishöjningen gör vi för att finansiera en del av de satsningar vi gör, vi kommer också låna stora delar.

   Det är viktigt att komma ihåg att vi är en helt igenom reglerad verksamhet och våra marginaler är helt enligt den reglering som finns, som är lika för alla svenska elnätsbolag. Den marginal du refererar till ska täcka våra kostnader för kapital (räntor, avkastning) och skatt. Vi har ett stort elnät, har gjort stora investeringar bakåt i tiden och kommer att göra stora investeringar framåt. Då behövs en marginal för att täcka detta. Och den marginal vi har ryms självklart inom regleringen. /Jonatan Björck

   Radera
  11. "låna pengar" av vem, lånekarusell kanske?

   Radera
 6. Precis som du har jag inte sista biten nergrävd till mitt hus, men jag har verkligen fått bättre elförsörjning sen elbolaget valde att gräva ner andra sträckor. Nu tappar jag strömmen enbart vid större stormar och det tar oftast bara någon dag innan jag får ström igen. Efter gudrun var jag utan ström i över en månad och fick då först ström genom att de placerade ut ett dieselverk, innan jag fick "vanlig" ström gick det nästan 2 månader.

  SvaraRadera
 7. Fortum höjde först nätavgifterna för att klä bruden under 2015. När Ellevio tog över höjde de för de sista 6 månaderna med ytterligare 9%. Se det som att kunden betalade 100 kr under Fortums regim till juli 2015. Då fick de sedan betala 109 kr + nu ytterligare 9,81 = 118,81 kr total för de första 12 månaderna med Ellevio.

  Ja jag förstår att på Ellevio ser man inte år på det viset och känner inget ansvar för vad kunderna kanske fick i höjning tidigare under 2015 när Fortum ägde nätet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Exakt vilka investeringar är det som blir resultatet av 3 miljarder kr existerande kunder. Nybyggnationer m.m. betalar en anslutningsavgift som ska finansiera anläggningen så dessa kan det inte handla om.
  99 % så går det där 3 miljarderna som utdelning eller motsvarande till ägarna och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte riktigt om du har en fråga...? Vi ska investera drygt 9 miljarder fram till och med 2019 i vårt elnät. Nätet är 71 000 km långt, nästan två varv runt jorden, så det är mycket ledning att hålla igång och förnya. Din anslutningsavgift betalar du för just anslutningen till nätet, den faktiska kostnad som vi har för det. Varken mer eller mindre. /Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio

   Radera
  2. En enkel fråga. Förra året höjde ni 9% för att investera. Nu höjer ni 9% igen för att investera.

   Förra årets höjnings investeringar pågår alltså fortfarande? Så när ni är klara med dessa investeringar sänker ni avgiften igen? Eller kommer varje ny investering höja avgiften? Frågar åt en kompis.

   Radera
  3. Be din kompis att börja med att läsa på reglermodellen. Att diskutera enskilda investeringar är inte produktivt.

   Radera
  4. För att svara på den frågan behöver vi prata om regleringen av elnäten, och det är inte helt enkelt. Men jag gör ett försök:

   Vi ansöker om en intäktsram hos Energimarknadsinspektionen. Den baseras på våra prognoser om hur elnätet kommer att utvecklas under perioden och vilka investeringar som behöver göras. (Läs mer här: http://www.ellevio.se/privat/elnatspriser-och-avtal/prishojning-1-juni-2016/sa-fungerar-regleringen/). Ramen som vi har fått tilldelad för 2016-2019 är på cirka 25 miljarder. Det är så mycket pengar vi får ta in av våra 910 000 kunder under den här perioden. Utöver det har vi en underintäkt som vi troligtvis får flytta med oss från föregående period (2012-2015).

   Ramen som vi fått tilldelad ska täcka de investeringar som krävs i elnätet under perioden. I den ingår en ränta (WACC) som i dagsläget är på 4,53 procent. Räntan ska täcka skatt, räntekostnader (för pengarna vi lånar) och avkastning till ägarna.

   Årets prisförändringar ger oss en inkomstökning på cirka 315 miljoner under 2016. Det kan jämföras med att vi under 2016 ökar våra investeringar med i princip lika mycket som prishöjningen ger. Prishöjningarna håller sig självklart inom våra intäktsramar.

   Prishöjningarna går till investeringar, och investeringarna pågår hela tiden. Vi kommer behöva fortsätta höja priset under den här regleringsperioden. Hur prisutvecklingen kommer se ut efter 2019 är lite ovisst, med tanke på framtida reglering. Men det är absolut möjligt att det blir en prissänkning längre fram.

   Vi arbetar också hårt för att jämna ut priserna mellan våra områden, men har hittills fått nej från myndigheten. Skulle vi få igenom det så skulle vi kunna sänka priserna för kunderna på landsbygden och höja priset en aning för våra Stockholmskunder som idag har lägst priser.

   Var det svar på din/er fråga?

   Radera
  5. Tack, intressant. Lyfter detta Rätt spektakulärt besked att ni kommer fortsätta höja priserna 2017, 2018 och 2019. Om jag räknar rätt landar det på ca 27 000 i snitt i höjda nätavgifter under perioden för era kunder.

   Radera
  6. Vet inte hur du kan läsa ut det av det jag skrev...? Sifforna stämmer inte alls.

   Radera
  7. Nej, det ska ju vara nätavgifter totalt, inte höjda avgifter.

   Radera
  8. Och "en kund" kan vara ett stort företag eller en sommarstuga.

   Radera
 9. Se till att ditt byalag försöker samförlägga när fibern byggs, oftast har byaföreningarna bättre samförläggningspriser.

  SvaraRadera
 10. Drömmen är förstås en tillvaro off-grid..

  SvaraRadera
 11. Monopol? Du kan väl i god prepperanda bli självförsörjande på ström?

  SvaraRadera
 12. Monopol? Du kan väl i god prepperanda bli självförsörjande på ström?

  SvaraRadera