Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-05-20 10:02

PWC: Malmö behöver höja kommunalskatten med sex kronor och 41 öre

Bonnier/Sydsvenskan rapporterar att Malmö kommun behöver höja kommunalskatten med sex kronor och 41 öre fram till 2025 eller i bästa fall till år 2030. Ett alternativ är rejäla neddragningar av utgifterna i kommunen.

Höjningarna är förstås enorm. Det handlar i praktiken alltså om 6.41% procentenheters höjd kommunalskatt. I bästa fall behövs den här höjningen till år 2030, men eftersom Malmö expanderar så snabbt i befolkning så kan höjningen behöva genomföras redan till år 2025. Av någon anledning innebär alltså ökad befolkning höjd procentuell skatt. Verkar alltså inte att vi kan få mer välstånd genom att öka befolkningen.

Samtidigt menar SKL ungefär det samma.

"I april presenterade arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin senaste ekonomirapport. Även SKL gör en negativ bedömning av Sveriges kommuners ekonomi och prognostiserar med höjningar av kommunal- och landstingsskatt med 1,82 kronor de kommande fyra åren. SKL saknar jämförande prognoser om skatteutvecklingen i andra svenska kommuner till 2030."

I snitt behöver svenska kommuner höja kommunalskatten med 1:82 SEK (1.82 procentenheter) de kommande fyra åren. Det är 0.455 per år och på 15 år till år 2030 blir det en höjning om 6:825.

Givet linjärekonomi (som vi ju alla älskar) så är alltså inte Malmö något undantag utan till 2030 behöver i så fall i princip samtliga kommuner höja kommunalskatten med mer än sex procentenheter.

Därmed faller också motargumentet att man inte kan höja skatten, för då flyttar folk. I verkligheten kommer alltså de flesta kommuner behöva höja skatten motsvarande. Och därmed finns ingenstans att fly(tta) till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

101 kommentarer:

 1. Invandringen ska ju ge dynamiska effekter. Sade man inte det vid skattereformen 1990!
  Vi vet hur det gick då. Dynamiska effekter är mycket mycket långsiktiga i bästa fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dynamisk effekt: Malmö chockhöjer kommunalskatten till den grad att folk med hög inkomst faktiskt väljer att flytta, vilket än mer dränerar skattebasen. Till slut är det enda alternativet drastiska neddragningar i välfärden. Detta i sin tur lär öka oroligheterna i vissa områden från redan idag ohållbara nivåer. Dynamik.

   Radera
  2. Malmö har ju i princip varit på dekis sen 1990-talet åtminstone. Medianinkomsten har t ex inte alls utvecklats på samma sätt som övriga Sverige sedan dess. Den senaste flyktingvågen kan på ett eller annat sätt vara droppen som får bägaren att rinna över men bägaren har i så fall varit mer eller mindre full jävligt länge.

   Vissa saker har ju dock blivit bättre, t ex har de nerpissade uteliggarfyllona som låg och sov lite varstans på 90-talet ersatts av nyktra rumänska tiggare. Jag tror att Ilmar Reepalu skulle hålla med mig i den frågan.

   Radera
  3. Nej, där är det afroamerikaner. Rumänska zigenare är inte riktigt lika solbrända.

   Radera
  4. Ja Ilmar Reepalu har tystats effektivt.

   Radera
  5. På Wikipedia sägs följande om Reepalus tid i Malmö : "Reepalu utsågs efter valet 1994 till kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Reepalu har beskrivits som en doer och anses ha haft stor betydelse i Malmös utveckling från industristad på dekis till modern kunskapsmetropol med Malmö högskola i centrum.

   Jag glömmer heller aldrig när jag i slutskedet av hans tid som ledare läste en intervju med Ilmar.
   Där var han bestämt inställd på att Malmö om tio år skulle vara en blomstrande dynamisk mångkulturell stad...
   Jag undrar lite stilla om SAMTLIGA politiker verkligen kan ha gått på teorierna om att mångkultur per automatik blir framgångsrik.
   Och det oavsett vilka kulturer och folk man importerar och ska blanda ihop?

   Eller har många politiker bara suttit och tigit still fast de insett att detta inte fungerar som tänkt!
   JAg vet inte vilket som är värst ärligt talat!

   Radera
  6. Erik; Jag skulle lite vilja både nyansera och lägga till bilden av Reepalu. Han var en av de som länge poängterat att utvecklingen i Malmö var allvarlig och illavarslande. Han var en av de som vågade ta bladet från munnen där han bl.a kritiserade politikernas, myndigheternas inkl polisens ansvar för ökad segregation och tilltagande ungdomskriminalitet. Den massiva kritik han utsattes för i samband med påstådd antisemitism fick honom på reträtt. Det uttalande du hänvisar till ovan ska ses mot bakgrund av kritiken mot honom vari han ville visa att han inte alls är antisemitisk eller främlingsfientlig etc. I själva verket var Reepalu en av de som jobbat hårdast för att överbrygga spänningarna mellan olika diasporor i staden. Samtidigt var han tidigt kritisk mot hur regeringarna skött invandring och integrationens förutsättningar.

   Radera
  7. Alltså det kostar att ligga på topp och vara bäst i klassen.

   Radera
  8. Det kommer och vända på sikt när vi får in de som ska rädda pensionsräddarna.

   Radera
 2. Skulle vara intressant att veta hur mycket kommunalskatten skulle behöva höjas i Malmö om de inte hade statliga utjämningsbidrag till kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö kommuns intäkter är till 25 % utjämningsbidrag, och årligen ökande. Utan detta skulle väl då skattesatsen behövas höjas med 8 kronor meddetsamma. Plus den andra förutsedda höjningen på 5 krså blev det 13 kronor då. Intressant tycker jag är att detta ej är någon fråga som lokala politiker eller media verkar vara intresserade av att dsikutera öppet. I synnerhet ej de som pratar mycket om hållbarhet.

   Radera
  2. Hade varit intressant att se hur mycket kommunalskatten kunde sänkas i Malmö om kommunen fick lika stor tillgång till statliga medel per person som Stockholm (statliga verk mm).

   Radera
  3. @iblandekonomi,

   Precis. Prova ta bort ränteavdraget och se vad som händer med Sthlms dopade ekonomi då. Eller börja fördela flyktinginvandringen mer jämnt över landet där Malmö får ta en oproportionerligt stor börda.

   Radera
  4. Det är lite kul, men Malmö har större andel offentlig sysselsättning än vad Stockholm har så det är snarare Malmö som är offentligt subventionerat vad gäller arbetstillfällen.

   Stockholm: 11% stat, 8% kommun, 1% landsting, 75% privat, 5% övrigt (föreningar osv)
   Malmö: 9% stat, 17% kommun, 5% landsting, 65% privat, 4% övrigt

   Radera
  5. Ja vi har ju det fantastiska JobbMalmö som via kommunen finansierar jihadresor. Tidigare gick det ut på att anställa släktingar till politiker och tjänstemän i staden som fick lön från kommunen för att gå och rensa i samma politikers trädgårdar eller jobba på någon släktings firma. Sydsvenskan hade ett antal artiklar om det för några år sedan.

   Radera
  6. Problemet är väl inte så mycket Malmö utan vad händer när allt fler kommuner behöver lika mycket pengar som Malmö. Lövens 10 miljarder är i detta fallet är som spotta i havet.Faluns kommun har en pensions skuld 1.4 miljarder. Vad händer där när när den skall betalas och kraven på socialbidrag bara ökar.

   Radera
 3. Ja, eller så kan vi ju se till att folk betalar den skatt de ska.

  T ex butiker som systematiskt skattefuskar med allt möjligt inkl personalen, de verkar hellre ta företagsbot, kontrollavgift och dagsböter för de tjänar så pass mycket på fusket ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte trevligt att folk är normkritiska och att vi får in lite annan kultur än del lutherska att man skall göra rätt för sig och inte ligga andra till last?

   Radera
  2. Jovisst, t ex tycker jag det är uppfriskande med nya konfliktlösningsmetoder.

   Att t ex skjuta folk i huvudet för att man känner sig förorättad är helt och hållet min melodi, jag hatar den svenska konsensuskulturen.

   Radera
  3. Det är precis vad de gör. Svenska lag och myndighetsutövning är så handfallen när det kommer till "kontantbranschernas" fusk, att det är sorgligt. 10000 kr i böter, vilket kan vara en vanlig summa, tjänar många restauranger in svart på en dag. Politikerna verkar inte vilja göra något åt det hela heller. Varför är feministerna tysta om att det numera finns ett thailändskt horhus i varenda husknut?

   Radera
  4. Det är väl en naturlig fortsättning på den slogan man körde med på 1990-talet - "Har du sett Malmö har du sett världen". Det är väl bra att det även gäller horhusen. Eller missar jag nåt här?

   Radera
  5. Finns ju en praktisk lösning på det också. Inför den spanska lösningen med schablonmässig moms till exempel.
   Med alla bidrag till nyanställda och annat som har införts är det väl knappt lönsamt att avlöna personalen svart längre? Utom möjligen på horhuset då, men det har ju andra förklaringar. Är det så förresten, alltså att det har blivit bordeller lite här och där?

   Radera
  6. Nog lönar det sig med svart arbetskraft alltid. Hela Möllan drivs ju med illegala invandrare som får en hundralapp om dagen i lön, får sova i en fuktig källare och äta resterna från restaurangerna. Klagar de är det bara att ange dem till polisen så är det problemet ut världen, det finns hur många som helst som är villiga att fylla uppkomna vakanser.

   Radera
  7. Det låter ju som ett polisiärt och Skatteverksproblem i så fall. Är inte de ansvariga för att upprätthålla någon slags lag och ordning, även i Malmö?

   Radera
  8. Det skulle man kunna tro, men i själva verket är det så här det går till:

   https://www.youtube.com/watch?v=7Wouk951Fyo

   Radera
  9. ALLA, absolut ALLA thailändska massageställen i Sverige är förtäckta horhus. De masserar bara lite initialt för sakens skull. Kunderna vet att man blir erbjuden en s.k. "happy ending", med prisförslag, och det är därför kunderna går dit. Tro mig, jag har tillräckligt med inside info. och vet 100% säkert.

   Radera
  10. Vad är det för fel på Thaimassage? Du får bara happy ending om du betalar för det.

   Radera
  11. Det är i sig inget fel på klassisk thailändsk massage, även om den svenska är bättre i mitt tycke. Saken är den, att det i stort sett inte är någon som går på thaimassage i Sverige för att åtnjuta klassisk massage. Kunderna går dit för sex. Hororna gör även hembesök hos stammisar, om man föredrar det. Det fanns ingen marknad för massage i Sverige förut, annat än inom den professionella idrottsvärlden samt rehabilitering inom sjukvården. Helt plötsligt har massagemarknaden exploderat och det finns nu ett ställe i var och varannan husknut, och det är de facto ren bordellverksamhet som pågår därinne. I högsta grad olagligt. I högsta grad.

   Det märkliga är ju att vi haft årtionden av debatt om trafficking och prostitution och att det faktiskt numera är olagligt att betala för sex. Sexhandeln ska ju också vara ett s.k. prioriterat område, eftersom det är utnyttjande av kvinnor samt även annan kriminalitet inblandad. Polisen vet om det sker, politikerna vet om det och feministerna vet om det, men alla skiter fullständigt i det hela, vilket är hyckleri på hög nivå.

   Radera
 4. Jag tror dessutom inte man utan vidare kan dra parallellen mellan Malmö och övriga kommuner. Malmö har ett ovanligt stort beroende av försörjningsstöd och en låg sysselsättning.

  Malmö är dessutom litet, det är enkelt att flytta över kommungränsen till nån moderatstyrd lågskattekommun utan att behöva pendla skitlångt till sin arbetsplats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö är sossarnas skyltfönster! Bidrag är normen, ingen skall göra rätt för sig, någon annan betalar!

   Företag och företagande motarbetas systematiskt av de styrande socialistpartierna, medborgarna skall försörjas med bidrag så de är helt beroende av de styrande och inte får för sig att rösta på några andra.

   Radera
  2. Ja. T ex får man i princip en rak höger av kommunen om man vill bygga en industribyggnad i kommunen. I typ Gnosjö får man en avsugning istället.

   Radera
  3. Ja usch industrier vill vi inte ha, då kan ju valboskapen få jobb, pengar på fickan och råg i ryggen. Tänk om de helt plötsligt börjar rösta på några andra! Lite glassiga IT jobb i något hamnreservat går bra så länge det inte finns någon risk att för många faktiskt bosätter sig i staden och röstar "fel".

   Befintliga företag som sysselsätter vanliga arbetare kan man alltid trakassera med påhittade miljökrav eller varför bara inte gräva upp gatan utanför så transporterna inte funkar, är man bara tillräckligt långsam kommer de flytta eller gå omkull...

   Radera
  4. Det är ju naturligtvis framsynt och smart att, som jag själv, flytta till en välskött lågskattekommun som Vellinge, Svedala, Staffanstorp eller Lomma. Men inte så smart som man kan tro, p.g.a. den kommunala skatteutjämningen. Alla kommer att få betala för att Malmös politiker missköter sig, och eftersom de vet det så kommer de heller inte att göra något för att lösa sina problem.

   Radera
  5. Frågan är väl bara när resten av landet tröttnar på att stoppa sina surt förvärvade pengar i det svarta hålet Malmö. Jag har full förståelse för att det är svårt att få ekonomin att gå ihop i glesbygdskommuner utan industri och med en åldrande befolkning men Malmö har inga ursäkter. Här rör det sig enbart om vanstyre.
   Jag är själv också utflyttad då jag inte vill bidra till vansinnet, tyvärr var min nya kommun tvungen att höja skatten vid årsskiftet då utjämningssystemet ändrades, men det gör ändå ca 600:-/mån på min högst medelmåttliga löneinkomst. Sedan så är bilförsäkringen ungefär en hundralapp billigare i månaden utanför Malmö.

   Radera
  6. Eftersom Malmö redan är åt helvete och de får betalt för det saknas incitament att bättra sig. De kan alltid skylla på att de har så goda hjärtan och att det kostar. Så länge moderaterna eller sossarna sitter vid makten med hjälp av kända skitpartier så kommer bidragen fortsätta att rulla in. De som betalar är givetvis välskötta eller sparsamma kommuner. 40% kommunalskatt för hela Sverige är verklighet om 10 år. Helst vill jag se Sverige falla samman i mindre länder då det då finns chans till en dräglig framtid. Man kan hoppas på att Norge invaderar oss.

   Radera
 5. Sen var det ju UTMÄRKT att man precis fläskade upp ett konserthus för över 1 MILJARD kronor. Då känner ju folk att de får valuta för sina extra 6 kronor de ska betala i skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet man att någon annan ändå betalar när man inte själv kan så är det inga problem att kosta på sig!

   Radera
  2. Var glad det inte byggs ett sjukhus likt det nya KS i Solna.
   Helt annan prislapp på något sätt...

   Radera
  3. Men det är ju ingen kommunal prislapp iofs.

   Malmö Live, som idiotprojektet heter, kostar kommunen mer än Citytunneln där Trafikverket/staten stod för det mesta av pengarna. Det här är helt och hållet ett kommunalt skrytprojekt.

   Radera
  4. Ska man fläska på så ska man göra det ordentligt så att staten måste flika in med lRobin Hood-skatt. Och då får alla kommuner som inte späkte sig för de nyanlända lida pin för att vara fin.

   Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar, eller hur nu slutet var.

   Radera
 6. Är legitimitetskollapsen för välfärden eller staten i stort annalkande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta utan ryssen. Vi imploderar i vanskötsel och inkompetens. Allt som krävs är popcorn, mycket popcorn.

   Radera
 7. Invandringsförespråkarna har kört samma argument se'n 80-talet, apropå lönsamheten. -Det har vi igen se'n,
  -det har vi igen se'n, -det har vi igen se'n. Samma papegoj-tugg angående integrationen: -Det löser sig se'n, -det löser sig se'n, -det löser sig se'n.

  SvaraRadera
 8. Man får kanske tänka om lite och göra ett omtag.
  Skattereformen fyller 25 år, och mycket har ändrats sedan dess. Fler europeiska länder liknar Sverige skattemässigt nu jämfört med då, man kanske kan kopiera lite "best practise" från andra? Tar ju förstås emot för en svensk, eftersom vi alltid är bäst, men kanske finns det saker att se över.
  Vid tiden för skattereformen var kommunalskatten i snitt 30%. nu närmar den sig 35%, och enligt de här prognoserna kommer den att komma upp i 40% inom överskådlig tid.
  Konceptet att baka in allt i inkomstskatten och låta mycket annat vara obeskattat eller lågt beskattat kan ifrågasättas.

  Några förslag:
  -ta bort ränteavdraget helt för bostadslån
  -inkomstpröva dagisavgifterna (görs i andra länder, fungerar bra. Medelsvensson kan betala mer än 12OO kr/barn).
  -Höj stämpelskatten kraftigt till europeisk standard. Gör ont i början men man vänjer sig.
  -Enhetlig moms 25%
  -Höjd skatt på snus och cigarretter. MUUHHAHAHAHAHAHA!! Fick en släng av Borgs Syndrom dÄr.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Höj skatten på skägg istället, det slår ungefär jämnt mellan Möllans hipsterbefolkning och islamisterna i miljonprogrammen.

   Radera
  2. Eller ta bort S, V och MP från makten.
   Hur svårt skall det vara att förstå att det är inte inkomsterna som är för små utan utgifterna som är för höga?

   Radera
  3. Vad sägs om sänkt skatt på arbete och höjd skatt på energi och fastigheter? Det hade gynnat arbetsmarknaden och energirationaliseringar, samt dämpat prisuppgångar på fastigheter..

   Radera
  4. Högre skatter på skägg och avarter av kaffe, där har vi det nog, ja.

   En annan sak givetvis som kanske betyder minst lika mycket som skäggskatten, är ju hanteringen av invandringen. Om vi tar emot 160 000 på ett år, placerar dem i ett ghetto och ger dem en passiv pension, blir det jävligt dyrt och de flesta kommer att må dåligt. Klagar vi sedan över "klyftorna" är vi dumma i huvudet och hycklare av första rangen.
   Få dem ut i arbete och aktivitet, det är det enda som kan fungera. Det blir helt galet om de korsar halva jordklotet på flykt, och sedan hamnar i någon slags förvaring i tio år. De som kommer och inte ens har ett hemspråk att falla tillbaka på, kommer inte att bli CNC-operatörer, sjuksköterskor och trafikinformatörer, de behöver komma igång i någonting snabbare som kräver mindre.

   Radera
  5. iblandekonomi,
   stämpelskatten syftar ju på just det.
   Energiskatter borde sykroniseras inom Europa, miljöpartiets idé om ensidiga svenska energiskattehöjningar, gödselprishöjningar och liknande kommer bara att exportera ut vårt jordbruk och industri och innebära katastrof för skatteintäkterna och hela samhället.

   Radera
  6. Extremt dåliga förslag.
   1. Med inkomstbeprövad dagisavgift så närmar vi oss snabbt 100% marginalskatt - idiotiskt.
   2. Med höjd stämpelskatt så får vi ännu sämre rörlighet på bostadsmarknaden. Helt absurt att ta ut skatt bara för att någon byter bostad. Om något skulle vi ha ett flyttavdrag för att stimulera rörlighet.
   3. Ränteavdraget är en utjämning mellan de utan kapital (oftast unga småbarnsföräldrar) och de med kapital (äldre med utflugna barn). Tycker den utjämningen är bra.

   Radera
  7. Problemet är att vi numer inte har enklare jobb till alla kebabtekniker som nu väller in i Sverige.
   De utan nån vidare utbildning är ju i majoritet.
   Enda lösningen är helt enkelt att stoppa invandringen och skicka hem de vars länder det nu råder någorlunda stabilitet.
   Det kan då röra sig om länder som Somalia, Afghanistan, Iran, Irak Eritrea osv osv.
   Flertalet som kommer hit är INTE flyktingar i ordets rätta bemärkelse eller för den delen enligt internationella konventioner. Det rör sig om under 5%.

   Att fler inte genomskådar det rena dravel de matas med av massmedia om att massinvandringen är lönsam (Sandviken..), orsakerna till det alltmer extrema våldet och brottsligheten, framväxande islamism, lögnerna och de välutbildade syrierna osv osv är helt ofattbart!

   Hur länge ska det här få fortgå innan vi får ett flertal som säger tvärt NEJ???

   Radera
  8. @Erik
   Saken är den att Svensson som du måste börja våga säga ifrån, och inte bara lägga sin röstsedel i ett kuvert vart fjärde år för att sedan sitta hemma och gnälla i TV-soffan med familjen. De som försvarar flyktingpolitiken i fikarummen på företag, sjukhus etc. tycker att de har den enda moraliska rätten, och ofta kan de vara ganska hätska. De som är emot invandringen vågar inte säga något. Har bekanta som berättat om detta lite varstans. Man får "känna av" folk nu för tiden i Sverige innan man lättar sitt hjärta. Vill du ha förändring måste du och alla andra av din åsikt börja säga ifrån överallt, på jobbet, i tunnelbanan etc. och ta diskussionen trots att den kan bli hätsk och skapa dålig stämning.

   Radera
  9. Carmania,
   de flesta jämförbara länder har redan progressiv dagisavgift. Det blir inte 100% marginalskatt av det.
   Angående ränteavdraget har jag inte sett någon undersökning som stöder det du säger. Tvärtom har det hävdats att de med mest pengar även har störst bostadslån.
   Stämpelskatten verkar vara högre i länder med reducerade eller inga reavinster från försäljning av bostäder, det ändrar ju förutsättningarna lite. Där får jag nog backa.

   Radera
  10. "Enhetlig moms.."

   Ser detta från diverse tänkare och det är alls inte omöjligt att det kommer. MEN en höjning av matmomsen 12% till 25% kommer att slå hårt mot lågpresterande som ännu inte lever på bidrag. Och sannolikt behöva kompenseras med skattepengar för de bidragsförsörjda. Så det blir ytterligare en spik i kistan för hederliga lågt betalda som försöker försörja sig själva.

   Många länder i EU har låg eller ingen matmoms (som i 0%) och höga grundavdrag. Det är en god tanke. Den som tjänar under 100-150.000/år betalar då ofta ingen skatt. Skattesystemet bör uppmuntra till egen försörjning, inte driva folk mot bidragsträsket.

   Radera
  11. Har många EU-länder 0% moms på mat?

   Med tanke på att matpriserna stått still i 20 år kan jag inte riktigt se att det behövs extralåg moms just på mat.

   Radera
  12. Gammelsossarna i SD la ett rätt intressant förslag i sin budget för några veckor sedan. Gör första 150' skattefria och ta bort jobbskatteavdraget samt ett antal övriga bidrag. Tyvärr så kommer inget annat parti att ens fundera på något sådant nu när SD lagt förslaget, man kan ju inte samarbeta med nazister.

   Radera
 9. Njaaae kollaps å kollaps, Staen eju vi inget vilket går att avsäga sig, givet att den såkallade välfärden faddar ut.
  Tror knappast att någon kommer att märka detta, jo deförståss vilket hämtar sin utkomst bakom någon av alla dessa dörrar i en korridor, ungefär så i runda slängar, - isåfall blir de flesta menar vän av ordning, - Nej icke ännu men utvandring av seriös kompetens pågår och justnu en bäck dock om vilja finns går att stämma, en å då är det kört.

  SvaraRadera
 10. Körsträcka från NK Göteborg till rika grannkomuner (enligt Google):
  Mölnlycke: 14 km (10-15 min buss)
  Partille: 15 km (15 min buss)
  Lerum: 22 km (15 min pendeltåg)

  SvaraRadera
 11. Jag tror att Sverige kommer att få en rejäl braindrain av människor som tröttnar på det höga skattertrycket och den kassa välfärden. förra året emigrerade 52000 personer. Kan tänka mig att det är mycket pensionärer som flyttar till solkusten men också "etniska svenskar mitt i livet" som drar någon annanstans för att slippa Sveriges vansinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inte så många platser att dra till. De flesta västerländska ekonomier har samma problem, men flera har mycket sämre demografiska förutsättningar än Sverige. Ingen bra kombination. Eller har du ett konkret exempel på ett land med bättre framtidsutsikter för det offentliga åtagandet?

   Radera
  2. Förklara demografiska utsikter.

   Radera
  3. Mycket sämre befolkningstillväxt än Sverige. De flesta europeiska länder förväntas minska sin befolkning de närmaste decennierna. Det innebär att andelen äldre ökar och färre unga kommer till. Inte så bra för försörjningen. Vi behöver inse att vi måste höja pensionsåldern, alternativt produktiviteten under den tid vi arbetar.

   Radera
  4. Befolkningstillväxt är bara nödvändigt om vi är lika förbannat korkade och inkompetenta imorgon som vi är idag, samt att utvecklingen står still. Sverige kan vara en bra kandidat. Frågan är vad vi som nation har för ambitioner, det jag sett hittills är vämjeligt, svetsarn och hans anhang hoppas jag är botten på avgrunden.

   Radera
  5. Norge är mitt tips. Man vet aldrig förstås men man kan ju alltid flytta tillbaka.

   Radera
 12. Jag tror att Sverige kommer att få en rejäl braindrain av människor som tröttnar på det höga skattertrycket och den kassa välfärden. förra året emigrerade 52000 personer. Kan tänka mig att det är mycket pensionärer som flyttar till solkusten men också "etniska svenskar mitt i livet" som drar någon annanstans för att slippa Sveriges vansinne.

  SvaraRadera
 13. Gissar att Malmös starke man från 70 talet-Nils Yngvesson har anledning att ångra att han höll villorna borta från staden.
  Di rige kan bo på landet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nisse Betong har väl sitt på det torra så han behöver inte ångra något.

   Radera
  2. Nu har det ju ingen betydelse för kommunens skatteintäkter om det bor personer med höga eller låga inkomster i kommunen. Men ofta verkar det glömmas bort i diskussionen!

   Radera
 14. Detroit MI 83%,Livonia MI 95%."The difference" 13 miles..
  :-D

  SvaraRadera
 15. Malmös skattesats nu är 21,24kr... Skattehöjningen blir snarare bortåt 30%...

  Sen tillkommer landstingskatten på det och de behöver också höja.

  SvaraRadera
 16. Kanske borde vi ge tillbaka Malmö till Danmark så slipper vi att de belastar utjämningssystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte någon här i Malmö skulle säga emot

   Radera
  2. Jag tror inte Danmark vill ha Malmö. Skanör och Höllviken däremot..

   Radera
  3. Danskarna skulle dock inte vilja ta i Malmö med tång. Kanske finns något annat mindre nogräknat land? Eritrea, kanske Nordkorea?

   Radera
 17. SaroDursun är den äldsta svensken någonsin född 1899,mediatystnaden är total.
  Varför lyfts inte denna människa fram?
  Är det så att hon möjligtvis är en bidragsbedragerska?
  https://www.flashback.org/t2526540

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem-åldersbestämning kommer att avslöja henne!
   Kommer i höst om inte barnläkarna kan fördröja det mer.
   De ogillar åldersbestämning starkt.

   Radera
  2. Det här är felet med dagens medier - Bara snyft och 'nonsense' om invandringens 'kostnader' och andra tråkigheter.
   Varför inte hat ett reportage om denna unika svenska kvinna hon måste ju ha upplevt så mycket intresant under sina år - Varför inget reportage...

   Radera
 18. När MAX IV och ESS, forskningsanläggningar som byggs i grannstaden Lund, är klara så räknar man med att 2000 forskare ska jobba där. Dessa forskare kommer att rekryteras inte bara från Sverige utan från hela världen. Det kommer att bli intressant att se var de väljer att bosätta sig.

  SvaraRadera
 19. Man kan ju undra vad det är som är orsaken till ökade kostnader i kommunerna. Den förda migrationspolitiken är det ju inte i alla fall enligt majoriteten av politikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att vår kompetente statsminister skall lämna ett svar på just denna fråga. Men det är som du säger, det har inget med invandring att göra, det har att göra med obligatorisk konsumtion av psykedeliska svampar inom Malmös politikerkår. Detta har i flertalet fall kompinerats med hashrökning, limsniffning och frivillig lobotomi.

   Radera
 20. Haha, det kan Malmö och alla andra kommuner glömma. Finns inga mer skattepengar att ta ut. Har de aldrig hört talas om Lafferkurvan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lafferkurvan)? Är 100% övertygad om att vi redan passerat toppen på kurvan så varje höjning av procentuella skatteuttag resulterar i MINDRE skatteintäkter. Detta är också orsaken till att Alliansens skattesänkningar inte resulterade i lägre skatteintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ponera att andra kommuner betalar Malmös och andra kommuners patetiska försök till styrning, vad leder det till? Först o främst till s.k. robin hood-skatt. Sedan till ett läge där kommunerna själva ökar sina utgifter för att slippa extraskatt. Osv. till någon form av kollaps.

   Radera
 21. Det går fortfarande bra att fly(tta ) landet... iallafall de med pengarna kommer nog att fly.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför skall jag vara tvungen att fly? Min släkt har bott här i generationer. Är det inte bättre att de som vill ha en failed state flyttar till en sådan, det finns ju ett antal att välja på!

   Alla meddelanden om att motståndet skall upphöra är falska!

   Radera
  2. Som sagt: till vilket land ska de flytta i så fall? Ryssland har väl typ 15 % i skatt och där går det ju bra!

   Radera
  3. Syrien? M h t volymerna är det väl helt tomt där nu?

   Radera
 22. SKL menar väl att skatten behöver höjas med 1,8 över 4 år inte per år. Åtminstone i tidigare rapporter.

  Det är framförallt en åldrande befolkning som drar mer sjukvård, hemvård etc. som kostar men även att det finns skulder i basinfrastrukturen.

  Så skatterna behöver höjas eller så kan de vara desamma men med sämre äldreomsorg, sjukvård, skola etc. Samt att väg och rälsnäten tillåts fortsätta att förfalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har blandat ihop det. Det är svenska pensionärer som ska jobba mer för att betala för invandringen, inte tvärt om. Det föreslår i alla fall långtidsutredningen.

   http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2015/12/sou-201595/

   Malmö är en stad med relativ ung befolkning. Anledningen till att de får 4,4 miljarder i kommunalt utjämningsbidrag är hög andel invandrare, inget annat.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunala_utj%C3%A4mningssystemet

   Radera
  2. Framförallt åldrande..dra upp huvudet ur sanden.

   Radera
 23. Skulle vilja påstå att en annan orsak är aTT kommuner i allmänhet har en väldigt låg effektivitet. Allt som finansieras med andras pengar (skatter) tenderar att bli fat cats. Eftersom skattehöjningar är möjliga finns inga incitament att bli bättre på vad man gör. Det är tretton tjänstemän på dussinet många med oklara arbetsuppgifter men flotta titlar. Det är fler kommuner än Malmö som i socialistisk anda driver verksamheten likt förebilden Chaves i Venezuela, bygger monument som Ceaucescu (operahuset Malmö) eller dogmatiskt socialiserar verksamheter för att öka den offentliga verksamheten på bekostnad av den privata(Skellefteå).
  Tänker ofta att det är nåt allvarligt fel i DNA hos de som röstar socialistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det inte ett operahus man byggt, opera finns redan. Det är ett nytt konserthus, det gamla som byggdes på 80-talet har man upptäckt har ingen akustik så det behövdes ett nytt för 1.3Mdr av pengar man inte har. Det nya huset är mycket större än det gamla så driften och att fylla det med evenemang kommer bli mycket dyrare än vad det var att driva det gamla.

   Radera
 24. Skulle vilja påstå att en annan orsak är aTT kommuner i allmänhet har en väldigt låg effektivitet. Allt som finansieras med andras pengar (skatter) tenderar att bli fat cats. Eftersom skattehöjningar är möjliga finns inga incitament att bli bättre på vad man gör. Det är tretton tjänstemän på dussinet många med oklara arbetsuppgifter men flotta titlar. Det är fler kommuner än Malmö som i socialistisk anda driver verksamheten likt förebilden Chaves i Venezuela, bygger monument som Ceaucescu (operahuset Malmö) eller dogmatiskt socialiserar verksamheter för att öka den offentliga verksamheten på bekostnad av den privata(Skellefteå).
  Tänker ofta att det är nåt allvarligt fel i DNA hos de som röstar socialistiskt.

  SvaraRadera
 25. Det går fortfarande bra att fly(tta ) landet... iallafall de med pengarna kommer nog att fly.

  SvaraRadera
 26. Vad klagar ni på Sjuklöverröstare? Malmö är ett Multikultiföredöme* för övriga failed state-Sverige!

  *)Sjuklövern klubbade igenom grundlagsändringen
  2010 som resulterade i att Multikulti blev grundlagsskyddat enligt Regeringsformen 1 kap. 2 §:

  ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”

  SvaraRadera
 27. @PK-boten Adams 14:14
  Förlåt för att jag förstör dina illusioner!
  Det är den destruktiva massinvandringen som kostar pengar! Försök att få in detta faktum i din trångsynta skalle!!

  SvaraRadera
 28. I svensk debil samtidsdebatt figurerar uttrycket "Robin Hood-skatt", som är ett kommunalt utjämningsstöd. I realiteten betyder utjämningsstödet att svenska kommuner med relativt låg arbetslöshet och relativt hög andel höginkomsttagare ska subventionera kommuner med relativt hög arbetslöshet och relativt låg andel höginkomsttagare. I praktiken är det tänkt att rika kommuner i norra Stockholm ska ge bidrag till fattiga Norrlandskommuner.

  Men resultatet har blivit att mångkulturalismens Mecka, Malmö, med en budget på 11 miljarder kronor, får 5 miljarder kronor i kommunalt utjämningsstöd. Malmö får således lika mycket som hela Norrland i kommunalt utjämningsstöd, trots att Malmö ingår i det så kallade högteknologiska läkemedelsklustret "Köpenhamn-Skåne" och har fått sin Öresundsbro.

  SvaraRadera
 29. Ny slogan: Malmö, Sveriges rövhål mot Europa. Jag har själv bott där, i Limhamn, och ångrar inte en minut att jag flyttade. När jag bodde där var jag engagerad i civilsamhället och var ofta med i aktiviteter för att förbättra den lokala boendemiljön. Hela tiden aktivt motarbetade av lokalpolitikerna. Politikerna sket fullständigt i utvecklingen i de så kallade rika delarna av kommunen. De vet att alla som bor där redan röstar emot dem. De som hotade med att flytta från kommunen skrattade vänsterpolitikerna bara åt. En mindre motståndsröst och de förlorade skatte inkomsterna får de bara igen genom det kommunala utjämningssystemet. Malmö är den socialistiska utopin. Hela befolkningen är snart bidragsberoende och måste gå till politikerna med mössan i hand för att bli försörja. Nä, ångrar inte en minut att jag flyttade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant!
   Ett av sveriges r..ål,mer kommer i en rasande takt.
   Gbg klättrar i r..håls ligan,nu när skottlossningar och våld är helt utom kontroll.

   Radera
  2. Ja sådant är socialismens fula tryne. Enda sättet att fixa Malmö är att stänga av pengakranen och det är något övriga Sverige måste göra, stadens politiker saknar fullständigt sjukdomsinsikt. Det går inte att bli nykter om man fortsätter dricka sprit.

   Radera
  3. Att pengarkranen skulle strypas är bara önsketänkande. I alla fall så länge vi har 8 nyanser av socialism att välja på i Sverige. Det finns inget alternativ att rösta på om man vill ha en minimal stat och maximal personlig frihet. Så ser de snart ut i hela västvärden. T.o.m USA är snart socialistiskt. Kanske inte i närmaste kommande val men i kommande val är det nog fullt möjligt, speciellt med tanke på hur den yngre generationen i USA tycker och tänker. Nä, det enda som kan rädda oss nu är en ekonomisk reset på global nivå. Det skulle kunna vara mycket positivt för egenbestämmandet och den personliga friheten.

   Radera