Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-05-20 15:08

Nej, det var inte Putin - det var Telia

Nu har Luftfartsverket berättat vad som hände och visar varför man ska sitta lugnt i båten innan man utan något på fötterna börjar ropa "ryssen kommer". Det var inte Putin som stoppade flyget, utan Telias servicearbeten, vilket sannolikt även drabbat andra tjänster.

DN skriver:
"Telia pekas ut som trolig felkälla bakom det stängda luftrummet över Sverige i går torsdag. Under fredagens konferens om incidenten uppgav Luftfartsverket att servicearbeten i Telias system är den preliminära orsaken."
Det är inte bara Luftfartsverkets flygledning som nyttjar Telia för kommunikation, utan "service" från Telia förklarar antagligen även övrigt IT-strul under gårdagen. Det finns inte heller något samband med mastsabotaget i Häglared.

SVT skriver att det hela handlar om enskilda händelser och konstaterar:
"De ansvariga myndigheterna ser inget samband mellan den senaste tidens mastsabotage och flygstopp. Det framkom på krismötet med västsvenska kommuner."


Inte Telias flagga.

Felet är alltså preliminärt Telias och ingen annans. Det mycket vanliga felet uppgradering och service, när man inom e-kom och IT-branschen relativt ofta gör sönder något som fungerar.

Spara "ryssen kommer" till när det faktiskt är Ryssland, som när man övar kärnvapenanfall mot Sverige, det sker faktiska dokumenterade IT-angrepp med ryskt ursprung, när ryska "GRU-diplomater" utvisas ur Sverige, när Rysslands utrikesminister Lavrov hotar anfalla Sverige om vi fortsätter samarbeta med NATO:s västerländska demokratier eller när Försvarsmakten konstaterar att vi hade ett ubåtsintrång i Stockholms inre skärgård.

Det positiva är dock att ryssnoja visar på att Putin håller på att förlora sitt hybridkrig. Åtminstone för stunden. Regimens aggressiva agerande och försök till påverkansoperationer mot Sverige har gjort svenskarna allt mer fientliga mot Putinregimen. Svenskarna är på sin vakt och vi kommer visserligen bli tagna värnlösa, men inte på sängen. Det är bara en liten högljudd minoritet av vänster- och högerextremister (inklusive, men inte begränsat till, en massa haschtomtar med permanenta hjärnskador bland 68-vänsterns kulturarbetare respektive SD-väljare) som försvarar Putin - resten är på sin vakt.

Så skärp er. Ryssen kommer kanske, men inte nu. Peter och vargen är en rysk folksaga och ta till er den. Vill ni slippa klaga på att IT-tjänster ligger nere några timmar om året så får ni helt enkelt betala mer för era tjänster.

Och nej, ingenstans har jag skrivit att det skulle vara "ryssen". För när det är skarpt läge får jag information (även om jag inte nödvändigtvis publicerar ens en bråkdel, beroende på läget) om det och som jag konstaterade igår kväll har jag inte fått det. I övrigt har jag inte heller sett andra skribenter, som jag vet normalt är välunderrättade, ropa "ryssen", även om de som ofta är mindre välunderrättade gjort det. Att t ex regeringen börjar mumla om "ryssen" är ju ett gott tecken på att det inte är det - för regeringen har inte helt plötsligt blivit kompetent.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. Man måste dock konstatera att det verkar konstigt att man inte kan köra parallella oberoende system under programuppdateringar. Inte minst vet vi att just uppdateringar inte sällan kan ställa till det. Det känns inte bra det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa var när jag jobbade som konsult hos ett stort svenskt multinationellt bolag ca 2001-2002 och deras underleverantör hade en "uppgradering" av servrarna. Vilket resulterade i att projektets centralahårddiskar totalhaverade så till den grad att det inte ens gick att återskapa data via någon expertfirma i Norge. Till saken hör att en annan underleverantör, som man hade outsourcat backuper till inte hade tagit några backuper, utan dessutom var på Kickoff på Malta vid tillfället.

   För egen del försvann 9 månaders arbete i den "uppgraderingen". Men servrarna fungerade säkert bättre efter än före...

   Radera
  2. Ja Lars, den mänskliga faktorn brukar vara den största risken som inte går att försäkra sig mot. Blev det skadestånd?

   Radera
  3. Det blev konkurs. Underleveranatören (backupfirman) finns inte längre...

   Radera
  4. Det är märkligt att man bara handlat kommunikation från en leverantör? Ja kanske inte så märkligt när man tänker på hur offentliga upphandlingar brukar gå till, det är inte precis de skarpaste knivarna som speccar och köper in saker till den offentliga sektorn...

   Radera
  5. Som cornus exempel visar så gäller det att man tänker till när man outsourcar något man behöver lita på att det funkar när det väl gäller. Det är ju inte speciellt lyckat med en backupservice som säger "ojdå, vi trodde aldrig ni skulle behöva era backuper".

   Radera
  6. Men, hur kan du nu komma och klaga. Du har ju genom din röst faktiskt bestämt, eller?

   Radera
  7. Så backupfirman fakturerade, men hade aldrigt tänkt att leverera.

   Det snackas om att Sverige betala ca 85 miljoner om år för optionen att handla vaccin till hemligt dospris, om katastrofen kommer. Detta förutsätter förstås att den utländska vaccinfabrikören är ärlig, och dessutom inte tvingas oleverera i krigstid mhv till exportförbud tex..

   Tydligen ska det gå att driva en vaccinfabrik för neråt hälften i Sverige.

   Vilka är hjärnorna bakom detta fina avtal?

   https://ekonomistas.se/2016/05/10/hur-gar-det-med-vaccinfabriken/

   Radera
  8. @6-10 22:35

   Svaret på din fråga måste bli med hjälp av uteslutningsmetoden att vårt fina, gamla fosterland – Sverige – förstörs och vanstyrs av landsförrädare, så till den milda grad att Sverige oundvikligen omvandlas till en Failed State.

   Enligt sinnesjuk nyliberal teori, som genomsyrar det nyliberala svenska politiska etablissemanget inklusive Reinfeldtministären 2006-14, ska Sverige inte ha någon vaccinfabrik. Sverige ska förlita sig på de globala marknadskrafterna. Således när Svininfluensan blåstes upp av WHO 2009 beställde Reinfeldtministären, enligt avtal, 18 miljoner doser av svininfluensavaccinet Pandemrix från det utlandsägda GlaxoSmithKline (GSK). Enligt avtalet friskrev sig GSK från eventuella biverkningar vid vaccinering med Pandemrix, vilket Reinfeldtministären godkände.

   Enligt databladet från GSK var Pandemrix ej testat för personer under 18 år. Lik förbannat så genomdrev Reinfeldtministären 2009, under massiv uppbackning från svensk MSM och andra PK-botar, att barn under 18 år skulle massvaccineras med Pandemrix.

   Resultat:
   Ca 190 svenska barn under 18 år, som hade blivit vaccinerade med Pandemrix fick den obotliga sjukdomen narkolepsi, tack vare Pandemrixvaccinationen. Detta är en skandal!! Tack som fan, Fredrik Reinfeldt och andra PK-botar!

   Det är sorgeliga tider vi nu bevittnar! Det gamla fina konungariket Sverige förstörs av nyliberala, globalistiska, kulturmarxistiska fosterlandsförrädare!

   Radera
  9. @gruelse 00:40

   Du verkar inte någon som helst aning om vad nyliberal innebär utan ser det som vilket skällsord som helst och det är ju så det anvnds på Aftonbladet.

   Det är svårt att se något liberalt i Reinfelts styre, han köpte på socialistiskt vis in vaccin med statens pengar och sedan mer eller mindre tvångsvaccinerades befolkningen. Hade han varit det minsta liberal hade han låtit de som ville vaccinera sig med det vaccin de funnit bäst för sina egna pengar.

   Radera
  10. @Mnils 07:24
   Nyliberalism = bolagisering, utförsäljning, privatisering av viktiga samhällsfunktioner så att kartellsökande oligopol kan skapas, samt fritt flöde över nationsgränsen av människor, kapital, varor, dvärgbandmaskar och grov kriminalitet.

   I fråga om den viktiga samhällsfunktionen - inhemsk vaccinproduktionsanläggning - ansåg den nyliberala Reinfeldtministären att det var bättre att köpa upp vaccinet utomlands (upphandling med det brittiska GSK), än att ha en vaccinproduktionsanläggning i Sverige.

   Det som fick drag av tvångsvaccinering av befolkningen, var förvisso ett avsteg från nyliberalism, men förändrar inte märkbart den nyliberala bilden av Reinfeldtsministären. ”Tvångsvaccineringen” föranleddes av farhågor om att en stor andel av Sveriges befolkning vid en förment svininfluensaepidemi, skulle bli sjuka. Dessa sjuka befarades bli borta från arbetet, och överbelasta sjukvården och de fåtal sjukvårdsplatser som fortfarande finns, med samhälleligt kaos som följd. Nyliberalismen har dessvärre även spridit sig till sjukvården, varför Sverige har lägst andel sjukvårdsplatser per capita i Europa.

   Nyliberalism är inte vilket skällsord som helst. Det är ett vidrigt skällsord!

   Radera
 2. Visst är det Putins fel-eller i alla fall fd Sovjets.
  Hade detta bygge inte rasat samman hade Telia inte kunnat sälja sina tjänster i div obskyra delar av fd Sovjet och där funnit en alternativ intäktskälla som var mer lönsam än Sverige. Telias internationalisering har urholkat kvalitén hemmavid.

  Hade Putin gjort sitt jobb och sett till så Gorbatjovs perestrojka inte gick ut över Sovjetsystemets sammanhållning så hade kanske Telia gjort ett bättre jobb hemmavid.

  SvaraRadera
 3. "Regimens aggressiva agerande och försök till påverkansoperationer mot Sverige har gjort svenskarna allt mer fientliga mot Putinregimen."

  Ja, det ser ut som att regimen lyckats med det som de allra troligast ville uppnå. Det hade dock aldrig gått utan god hjälp från många svenskar.

  SvaraRadera
 4. Enligt denna artikel så fanns det aningar att detta skulle ske.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22854473.ab

  SvaraRadera
 5. "Svenskarna är på sin vakt" skriver Corny, skall man skratta eller gråta. Här låter man landet invaderas av militanta islamister och sedan skryter Corny med att svenskarna är på sin vakt. Varför skulle Ryssland lägga ner tankekraft på en skitnation som Sverige som håller på att förgöra sig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla, ta det lugnt innan du får en hjärninfarkt...

   För övrigt: Hade du haft bara en gnutta mer läsförståelse så hade du sett att att Cornus "på sin vakt" var skrivet i samband med Putinregimen, inte generellt på sin vakt mot allt och alla.

   Radera
 6. Såvitt jag förstår handlar det om (radio-)länkningen från en eller flera basstationer för transpondersignaler till centralenheter och flygplatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luktar onekligen ett samband med masterna..

   Radera
 7. Munkorg på bitsk mastklättrare
  http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/gripen-mastklattrare-bet-polis/

  SvaraRadera
 8. Svd skriver nu att LFV påstår att man kör ett reservsystem(av 2) parallellt med det ordinarie som slogs ut. Men även reservsystemet(nr 1) fallerade(är det inte samma input i båda?). Kan reservsystem nr 2 vara en äldre SSR-radar?

  "– Vi har inte bra reservsystem om de digitala systemen fallerar" skriver MSB.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt DN handlar det om flera system som fick ner(utöver det digitala "radar"-systemet). LFV: "Enligt LFV påverkades radiokommunikationen, telefoner och andra system vilket fick till följd att en ”nödavveckling” inleddes." Skulle Telia var ansvariga för alla dessa system är det en skandal av mått. Det är svårt och säga om man med "radiokommunikation" här menar radiolänk eller muntlig radio, t.ex över VHF.

   Radera
 9. Det vore ju oxå rätt osannolikt att man i media skulle gå ur med info om att Ryssland bedriver cyberattacker mot Sverige..

  Även masterna har tydligen inget samband med varandra utan "Råkar" bara inträffat samma vecka.., otur o inget att bry sig om alltså.. Eller?

  Medias bild är sällan sanningen o tur är väl det kanske.
  Den enda som vet sanningen är vår underrättelsetjänst och de som utreder incidenterna på resp. företag.

  SvaraRadera
 10. SOS Alarm meddelar(via DN) att deras fel(larmkommunikation över SOS fungerade ej) oxå handlade om programuppdateringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkade som flera samhällsfunktioner k-kade ur samtidigt, jag tror inte på slumpen av denna kaliber..
   Men man kan endast spekulera..

   Radera
  2. Tre av mina samtal på mobilen bröts idag igen...

   Radera

  3. Eller den spottande och fräsande mast klättrarmannen

   Radera
 11. På temat Putte och lite annat..

  http://www.smp.se/ledare/rysslands-rost-i-sverige/

  SvaraRadera
 12. Den här Ryssofobiska bloggen verkar ha spårat ur lite....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre med tusen ryssofober i bloggens kommentatarsfält än en homofob som skriver bloggen eh?

   Ryssofobiska (vad i hela friden det nu egentligen betyder? Jag personligen t.ex. är inte rädd för ryssland, däremot avskyr jag kommunism och kommunister + övrigt vänsterslödder som saknar något vitalt i den övre regionen. Spindlar däremot.. brrrrr... det är en fobi)

   Radera
  2. Vem har sagt att ryssarna är de som ligger bakom?
   Däremot tror jag det är en planerad attack.
   Även räddningstjänstens vitala delar låg nere samtidigt som LFVs. Var det Telia som var inne o meckade där med samtidigt?
   Slump det med? Kanske men inte troligt...

   Radera
  3. Lena Melin har tydligt sagt att det inte är frågan om hybridkrigförung utan bara olyckliga händelser.. Telia miss på LFV, masten på vatten tornet råkade bara gå av, den avklippta kabeln till räddningstjänsten på den andra masten bara ett vanligt illdåd, den förstamastfällningrn klurar man nu på en bra förklaring till.. Galen man som bits och spottas kanske, likaså haveriet på räddningstjänsten, kommer säkert nån bra förklaring, SJ säkert slump det med... :-)

   Radera
  4. Båste Jomen såere Telia leverar sannolikt tjänster till ett otal större samhällsaktörer i den heliga outsourcingens namn. Det är inte alls omöjligt att Telia leverar även till räddningstjänsten. De leverar till min firma som fick ställa in försäljningen i samband med en uppgradering.

   Radera
  5. Haggan Mellin far ju alltid med sanning och spekulerar ju aaaaldrig..

   Den där som bits dock.. rabies?

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte stämma, Putin är väl ingen demokrat..? Han är ju ondskan själv.

   Radera
 14. "För när det är skarpt läge får jag information"Tillåt mig att att le.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När den röda bakelittelefonen ringer är det fara o färde. " det är skarpt läge nu, säger Stefan"

   Radera
  2. Mmmm, den underbara doften av regn på varma stenhällar, lite som en aprikos som dansar i daggen dagen efter en magnifikt dimma följd av strålande sol senare på dagen..

   Eller kanske är det bara lite bajslukt från en avundsjuk typ på internet, vad vet jag, kanske är det.. till och med två?

   Radera
  3. Putinister är inte välkomna på bloggen men du verkar inta fatta det...

   Radera
  4. Jag tycker Putin är en frisk fläkt i världen, liksom Trump eller varför inte Zara Larsson som uttrycker sin speciella kärlek för män på ett alldeles speciellt sätt :) Alla lika nyttiga för världen fast på sina egna sätt. Lite sådär som Ebola, eller HIV eller en riktigt jobbig influensa, smått som stort.

   Radera
  5. @Styrbord 19:05
   Det heter "fara å färde", som är ett lån från fornsvenskan då vi hade dativändelse -e i substantivparadigmet singularis. Man talar om ett förstelnat uttryck i detta fall.

   Fornsvenskans preposition "å" översätts till nusvenskans "på".

   Det fornsvenska "fara å färde" översätts det till nusvenska "fara på färd".

   Radera
 15. "Nej, det var inte Putin - det var Telia"

  Jaha, Cornu har blivit putinist på gamla dar!

  SvaraRadera
 16. Vi har inte haft någon tjänst från Telia på 15 år sedan vi fick fiber och sade upp ISDN tjänsten. Allt funkar kanon!

  Sen har jag designat några system där servrarna står i olika Europeiska länder på olika nätleverantörer och om en går ner är det fail over till de andra. (Detta är t.om. testat skarpt när ett land fick avgrävd fiber. Många tjänster inom företaget försvann men denna vitala tjänsten fortsatte gå - world wide)

  Synd att luftfartsverket inte anlitar mig utan något storföretag fullt med mediokra tomtar till överpriser. ;)

  SvaraRadera
 17. Alltid kul med alla förståsigpåare som tvärsäkert uttalar sig utan att ha någon aning om vad som egentligen låg bakom problemet. Underhållande att läsa alla teorier om inte annat.

  SvaraRadera
 18. Och i november förra året var det en solstorm. Nu en teliastorm... Och en kabelklippningsstorm... Och... Jo tjena allt är slump och olyckliga omständigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hävdar bestämt att det är chemtrails. Från Putin, sponsrat av Zara Larsson.

   Radera
 19. Off topic, Sveriges och Finlands utrikesministrar har varit på ett möte med kollegor från NATO. En händelse som nästan inte får utrymme i svensk media trots att mötet beskrivits som "unikt" och "historiskt". Man kan undra varför.

  http://www.corren.se/nyheter/sverige-i-unikt-mote-med-nato-om4145590.aspx

  http://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/20/utrikesminister-timo-soini-deltog-i-historiskt-mote-med-nato

  SvaraRadera
 20. Kul för alla efterblivna att ha en helt egen plattform...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @enannan 22:10
   Vad menar du?

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Det är ett sjukligt fokus på Putin och Ryssland samtidigt som Turkiet och Erdogan håller på att återupprätta det Ottomanska riket och vi är mitt uppe i en pågående invasion av Europa under den falska flaggan "Refugees Welcome". I sommar när EU viker sig under utpressningshot och slopar visumkravet för Turkiet inleds slutoffensiven.

  Vad jag vet har Ryssland inte infiltrerat svenska Regeringen, Riksdagen, myndigheter, partier och institutioner. Det har däremot Islamisterna lyckas med. Inga Stadstråd reser till Moskva och träffar Putin men svenska Statsråd reser till Turkiet och träffar Erdogan.

  Ser ni inte skogen för alla träden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålänge inga träd skuggar mitt söderläge här på min altan här i min villa för.. för mycket pengar spelar det väl ingen roll, skolan uppfostrar ju mina barn och min fru och jag är helt jämlika när hon rövknu**ar mig med en gigantisk dildo. Vad skulle kunna hända här?

   Måste man på nåt sätt förtydliga att man är lite smått sarkastisk eller förstår folk sånt?

   Radera
  2. Vår käre NATO-kompis land blir bara bättre och bättre... Obama gillar vad han ser tillsammand med vår egen regering.
   Skattebetald Turkisk islamism i Sverige

   Radera
  3. Skogen ja. Där finns det farliga djur har jag hört.

   De har nog missat att Putin och Erdogan inte direkt är kompisar längre.

   Radera
  4. Skogen ja. Där finns det farliga djur har jag hört.

   De har nog missat att Putin och Erdogan inte direkt är kompisar längre.

   Radera
 23. Apropå de många "enskilda händelserna" och varför man väljer att utåt kalla dem för detta:
  https://www.aldrimer.no/sverige-er-under-angrep/

  SvaraRadera
 24. Jmf hur t.ex Svd skriver om flygplans-olyckan resp. "radar"-bortfallet i Sverige. Flera artiklar beskriver hur olyckan kan ha gått till och hur den hanteras. Nu sist hur man handskas med vrakdelar. När det gäller "radar"-bortfallet skrivs ingenting om hur flygledning fungerar. Varför är det så? En anledning kan vara att felet till stor del åtgärdades efter några timmar. Trots det kanske vi har med ett systemfel att göra där det visat sig att sårbarheten är på tok för stor. Om inte folk får reda på hur systemen ser ut och fungerar kan de inte heller ställa krav på de ansvariga.

  SvaraRadera
 25. Nu backar man om Telia. Orsaken är okänd. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22891702.ab

  SvaraRadera
 26. Det var inte Telia, det var Putin. Som jag misstänkte så har svenska myndigheter återigen mörkat den verkliga orsaken. Denna gång var det inte lika lätt på grund av uppståndelsen.

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. "Svenskarna är på sin vakt" skriver Corny, skall man skratta eller gråta. Här låter man landet invaderas av militanta islamister och sedan skryter Corny med att svenskarna är på sin vakt. Varför skulle Ryssland lägga ner tankekraft på en skitnation som Sverige som håller på att förgöra sig själv?

  SvaraRadera