Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-05-21 12:29

Modern historia - läs Magnus Ernströms Ett halvt år, ett helt liv

"Varningsskottet sköt vi i torsdags." - överste Ulf Henricsson
Fenomenale bloggrannen Magnus Ernström (Morgonsur) har nu släppt sin bok om sitt halvår i den första svenska Bosnienbataljonen BA01 "Shootbat", Ett halvt år, ett helt liv. Det är en suverän och trollbindande läsning och antagligen det bästa du kommer läsa om svenska soldater i utlandstjänst sedan Johanne Hildebrandts Krigare. Boken hittas som inbunden hos Adlibris för 207:- SEKBokus för 208:- SEK eller CDON för 169:- SEK. E-bok finns än så länge hos Bokus för 96:- SEK.

Jag har haft förmånen att nu läsa tre versioner av Magnus Ernströms skildring av den första svenska Bosnienbataljonen BA01, som av andra mer handlingsförlamade FN-förband fick smeknamnet Shootbat, ledd av den legendariske sheriffen i Vares, Ulf Henricsson. 

Magnus själv var inledningsvis vid vakt- och eskortpluton och därmed bland de första svenska enheterna på plats med pansarfordon i Bosnien. Bland annat blev han periodvis livvakt åt överste Henricsson och hamnade allt för ofta i händelsernas centrum tillsammans med den stridbare bataljonschefen. Till det som hände var t ex avslöjandet av massakern i Stupni Do. Magnus satt också i den pansarbandvagn, som sprängdes i luften av en serbisk pansarvärnsrobot, vilket gett honom tinnitus för resten av livet.

Av de tre versioner jag läst, inklusive den ursprungliga titeln Tusenmilablick är Ett halvt år, ett helt liv absolut bäst. Det ligger många år av finslipande bakom och i varje vända har kvaliteten höjts. Då är ändå Magnus Ernström en suverän berättare från början - ni som läst hans blogg känner till hans förmåga att behärska, kontrollera och utveckla det svenska språket för att trollbinda en läsare.

Det är en skildring av strid, tragik, hjältedåd, tristess och den tusenmilablick som så lätt förr eller senare drabbar den som under långa perioder är i strid eller under kontinuerlig livsfara. 

BA01 var en av svenska försvarsmaktens bästa stunder. Den mer än väl förtjänar en berättare och skildrare som Magnus Ernström. Köp och läs denna moderna historieskildring!

Boken hittas som inbunden hos Adlibris för 207:- SEKBokus för 208:- SEK eller CDON för 169:- SEK. E-bok finns än så länge hos Bokus för 96:- SEK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Gjorde en sen Bosnienmission på 90-talet men med många som tjänstgjort på BA01. Av dem upplevde jag det som att många åkte igen för att få till något slut. Många historier har man fått höra. Äntligen kommer skildringar av många av dessa händelser nu att kunna läsas av vem som helst. Dessutom skrivet av Morgonsur, en fantastisk berättare. Jag har verkligen sett fram mot denna boken, det mest självklara köpet i år!

  SvaraRadera
 2. ...men är man bara lagom tokig och pervers, klarar man sig även när dom skjuter härs och tvärs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det!
   Bara man kan rimma - klarar man sig utan grimma...

   Radera
 3. Intressant, blir ett inköp.

  SvaraRadera
 4. shoot back battalion ska det väl va;) det fick vi "blåbär" lära oss iaf ba03

  SvaraRadera