Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-25 11:27

Medvedev: Ryssland har slut på pengar till pensioner

Rysslands premiärminister Medvedev råkade medge vid ett besök på det ockuperade Krim att Ryssland har slut på pengar och inte kan höja pensionerna i takt med inflationen. Förra året låg KPI-inflationen runt 15% och just nu runt 7.2%, så pensionerna om ca 120 USD i månaden äts snabbt ner.

Den ryska ekonomin befinner sig i sk krigsekonomi. Det är inte ett tillstånd som kan vara för evigt, utan att helt krossa samhället. Inflationen är mycket hög, även om den alltså gått ner från 2015. Dock, då de utlovade pensionerna inte räknats upp så kan man förvänta sig 0.85*0.93 dvs 21% sänkning av pensionerna. Detta gäller hela Ryssland och inte bara det ockuperade Krim, där just pensionslöften varit en del av att övertyga krimborna om Rysslands förträfflighet.

Om Medvedevs uttalanden kan man läsa hos Radio Free Europe / Radio Liberty, komplett med video. Videon kan ni även se nedan.

Uttalandet har gått viralt i Ryssland och redan blivit ett meme, trots att det bara gått två dagar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

68 kommentarer:

 1. Klart det går åt helvete med ekonomin om man byggt i stort sett hela verksamheten på tron om ständigt stigande oljepriser.
  Även LUPE är ute och försöker återigen snacka om kursen (det är de bra på) till intet ont anande investerare. Att kassaflödet är negativt i LUPE talas det tyst om.

  SvaraRadera
 2. De har ju dock den där diamantkratern någonstans i sibirien som är värd mer än världens alla hittills existerande pengar sammanräknade. (Minns inte vad den heter, är för lat att googla - någon?). Går inte att äta diamanter iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En diamant är inte värd mer än vad någon vill betala, en ökning av antalet diamanter på marknaden innebär krasst att värdet på dem minskar. Alltså kan en "diamantkrater" inte vara värd "mer än världens alla pengar".

   Radera
  2. Finns ju massor med diamanter i Angola, Botswana, Namibia osv.

   Radera
  3. Det finns noll ekonomi i att utvinna diamanter från Popigai-kratern.
   http://geology.com/articles/popigai-crater-diamonds/

   Radera
  4. Hmmm det finns gott om pengar i värden nu förtiden.

   Radera
  5. Det finns ingen diamantkrater. Däremot har ryssarna lärt sig tillverka syntetiska diamanter som är oerhört svåra att skilja från äkta...

   Radera
  6. Det är heller ingen skillnad på syntetiska diamanter och äkta. Det är bara kol i en viss kristallstruktur. Smyckesindustrin lever på myten att diamanter är sällsynta, exklusiva, dyra. Sanningen är att diamanter är ganska vanliga. Och man kan alltså tillverka dem på syntetisk väg.

   Radera
  7. Frågan är också hur mycket av priset är för själva råvaran och hur mycket som är tillverkning. Men det är klart att det blir lättare att sälja silversmycken för några hundra ifall folk har en uppfattning om att silver är smådyrt material...

   Radera
 3. Men se kriga, det har man råd med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man tänker kriga...

   Radera
  2. Krigar man inte så kommer folket börja fråga varför de inte får sina löner och pensioner. Man kan liksom inte säga att oljepriset på nuvarande nivå inte kan upprätthålla staten Ryssland. Och vad som är ännu värre. Att priset aldrig kan stiga över 100 Dollar, för då blir oljesanden riktigt lönsam att utvinna och den produktionen sätter fart. Spännande scenario, mest troligt kommer det att bli krig på fler ställen och EU kommer "falla sönder" ännu mera under rysk påverkan. jag är seriöst oroad.

   Radera
 4. Krigsekonomi!? Varför skriver du inte om USA´s krigsekonomi som har pågått sedan 2001!? Till och med Michael Moore har gjort en film med titeln "Where to invade next" som just handlar om att USA måste ständigt ha en fiende för att deras ekonomi ska fungera. Försök vara en gnutta opartisk och saklig så att åtminstone din bloggen får tillbaka en del av sin trovärdighet. Du kan t.ex besvara följande frågor i ditt USA / NATO -kritiska inlägg, vilket amerikansk företag / myndighet använder mest olja? Hur många hangarskepp / flottor har USA egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kollar på BNP så spenderar Ryssland mer än USA. Och på det med en svikande ekonomi som enbart överlever på olja.

   Radera
  2. "Krigsekonomi" är ett speciellt ekonomiskt tillstånd där hela samhällets resurser fokuseras på att stötta krigsmakten. Där var Sovjet under i princip hela sin livslängd och där är Ryssland idag, men inte USA på långa vägar. Det närmsta USA kommit en "riktig" krigsekonomi var under Andra världskriget.

   Radera
  3. Michael Moore kan göra filmer om lite av varje utan att de stämmer. Att man kallar hans filmer för "dokumentärer" är högst märkligt.

   Radera
  4. Någon borde göra en dokumentär över Moores "dokumentärer"

   Radera
  5. 60 milj minst går på foodstamps i usa......så, DET ÄR NOG INTE SÅ BRA STÄLLT DÄR HELLER

   Radera
  6. Ja, i USA får man food stamps om man t ex har en bruttoinkomst lägre än ca 1200 dollar i månaden.

   I Ryssland får den där pensionären uppenbarligen inga food stamps trots att hon har en månadsinkomst om 10% av det.

   Så det verkar väl som om de har det bättre ställt i USA, eller?

   Vad det nu har med saken att göra.

   Radera
  7. Både USA och Ryssland är lika goda kålsupare.
   Det har glömt bort det fundamentala, att faktiskt ta hand om sin egen befolkning.
   Alla som varit i USA och bevittnat den utbredda fattigdomen hos framförallt den svarta befolkningen vet vad jag menar. Likaså i Ryssland på framförallt landsbygden har äldre väldigt svårt att överleva, och nu även på Krim.

   Dessvärre börjar denna skeva prioritering dra in över Europa och Norden likaså.
   I Finland vilket det rapporteras lite om går man på knäna. Pensionsåldern har höjts och i de nya reformerna minskar man utbetalningarna.

   När Sverige går med i NATO, kommer givetvis pengar behövas tas ifrån någon.
   Jag gissar på att de blir det äldre.
   Vänta er ett liknande video klipp med Löfven som säger "Vi har helt enkelt inga pengar till pensioner".

   Radera
  8. Men utanför NATO blir ett bra försvar helt gratis, va?

   Radera
  9. Klart det blir. Vi tillhör ju Putins intressesfär, så han skyddar oss helt gratis.. typ

   Radera
  10. Klart det blir. Vi tillhör ju Putins intressesfär, så han skyddar oss helt gratis.. typ

   Radera
  11. Jag VISSTE att Stina Oscarson gjorde inlägg här.

   Radera
 5. En riktig tuff Babushka som vågar säga ifrån. Jag hoppas hon överlever veckan. Oppositionen har lätt för att få blyförgiftning i Ryssland.

  SvaraRadera
 6. Till saken hör ju att Medvedev besökte Krim omedelbart efter annekteringen och då lovade att löner och pensioner på Krim skulle anpassas till ryska nivåer. Vilket för en del innebar en fördubbling. Bland annat hade man ju på Sovjettiden en pensionsplan som innebar att bl a försvarsanställda kunde flytta till Krim vid pension.

  Utöver det så har man ju också misslyckats med att hålla tidplanen med Kerch-bron, något som man lovade skulle förbilliga varor etc på Krim.

  Fast sen blev det väl dyrt, så då sket man helt enkelt i 30 000 pensionerade soldater, etc osv, och höjde inte pensionerna.

  Det är alltså rätt mycket frustration bakom den där tanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så kan vi gratta Nadia Savchenko för att ha blivit fri. Konstigt bara att Putin gick med på att byta henne mot två ryska turister som helt oskyldigt gripits av de zionazisatanistiska judelegosoldaterna i Östra Ukraina. Märkligt!?

   Radera
  2. Jag trodde de var fascister, de där zionazisatanistiska judelegosoldaterna.

   Radera
  3. Jag trodde de var fascister, de där zionazisatanistiska judelegosoldaterna.

   Radera
  4. Rättelse: Man höjde faktiskt pensionerna en del 2014. Dock inte alls i den omfattning man lovade vid annekteringen.

   Och så kan jag påminna om att ryssarna inte direkt har ett bra track record när det gäller att bygga broar över vatten:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Amur_Bridge_Project

   Den där bron över Kerch kommer förmodligen att bli ännu mer försenad.

   Radera
  5. En rolig detalj med brobygget är att bolaget som ska bygga aldrig byggt en endaste bro förut. Dom bygger nämligen pipelines normalt.

   Men företagets ägare är en av Putins kompisar så jag är säker på att upphandligen gick korrekt till.

   Radera
  6. Ben och Kristian, menar ni att det kan vara något KRIM-inellt som pågått när byggfirman vann kontraktet?

   Radera
 7. En rysk politiker talar klarspråk om den ekonomiska situationen inför sina väljare. Man får rätta mun efter matsäck. Jaha?

  I andra mer demokraaaatiska länder trycker politikerna pengar, tar upp lån eller uppmuntrar enskilda hushåll att skuldsätta sig långt över skorstenen för att köpfesten ska kunna fortsätta.

  Men det är alltså det ryska samhället och dess "krigsekonomi" som helt kommer att krossas..? Fan tro't!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog ingen västpolitiker som invaderat ett land, annekterat det, åkt dit och personligen lovat högre pensioner, skitit i hela saken, och sen sagt "ha det bra!" och åkt hem.

   Radera
  2. Jasså inte? Jag kan komma på flera stycken även om de fega kräken inte åkte dit personligen.

   Radera
  3. Ben, din pajas, skojar du?
   Vem invaderade Irak m.fl. och lovade befolkningen både det ena och det andra?
   Hur gick det med det?

   Radera
  4. Vem har annekterat Irak? IS?

   Radera
  5. @zokrates, @Markus S:

   Har USA verkligen annekterat Irak? Är USA:s 51:a delstat verkligen "Irak"?

   Radera
  6. Man kan förvänta sig att löften från en demokrati håller mandatperioden ut. Att bryta dem innan dess skulle vara mycket opålitligt agerande.

   Radera
  7. EUs lägsta arbetslöshet under den här mandatperioden.
   Satsa på skolavårdoomsorg, åtminstone sedan valet tidigt 90 tal
   Jo det är opålitlig.

   Radera
  8. Ben....usa har invaderat 5 länderpå 7 år. I Irak dödades 500 tusen barn...men du säger väl som Ahlbright sa när hon fick frågan om det var värt det ? Jo, det tyckte hon. Man skulle fråga föräldrarna vad de tycker. Du Ben som älskar USA håller dessa psykopater under armarna håller väl med denna sjuka kvinna. Tänk att Aftonbladet och övriga media har lyckats kört din hjärna i 90 grader......otroligt

   Radera
  9. Nu lämnade du ämnet och började argumentera om en massa saker, och hittar dessutom på att jag säger saker, etc.

   Jag antar att det beror på att du inte kan argumentera mot det jag verkligen sagt. Gott så.

   Radera
 8. Det är inte bara Ryssland som har slut på pengar. Den ekonomiska utvecklingen eller racet i världen i dag är rätt mycket ett "race to the bottom". Ett slags chicken race som i allra högsta grad utlöst av Saudi Arabien.

  Värst går det helt klart för vänsterns största hopp de senaste åren: Veneze-vuvuzuela. Bland de västfientlig/(BRICS) så är de som står längst bort från en krasch antagligen Iran som har varit nere och vänt. Men i övrigt ser det rätt mörkt ut för så väl Ryssland som Kina.

  Vad Saudi skall räknas som är svårt att veta men den dekadenta regimen i Riyadh lär inte hantera det så väl.

  USA ser betydligt bättre ut än det EU såklart, fast om dollar kollapsar är det svårt att veta något.

  De fattig länderna reagerar samtidigt annorlunda än vad vi mer bortskämda människor i väst gör. Så vem som i sin tur påverkas mest av en krasch vad gäller interna reaktioner är svårt att veta.

  SvaraRadera
 9. Även jänkarna har det illa med pensioner.
  Sverige kommer inte drabbas...
  http://money.cnn.com/2015/10/15/retirement/central-states-pension-fund-cuts/index.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om han skulle få en halvering så är det ändå över 10 ggr högre pension än Babushka på filmen får. Och hans land är inte invaderad av främmande makt eller har elransonering med rullande strömavbrott.

   Radera
  2. Jänkarna har i dagsläget runt 50 miljoner foodstampmottagare,irrelevant men intressant.

   Radera
 10. Den som är satt i skuld är inte fri:
  http://www.europaportalen.se/2014/07/europeiska-statsskulder-nar-nya-hojder
  Ryssland är ett land utan större skulder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också ett land där nästan 20% av befolkningen fortfarande skiter på utedass.

   Radera
  2. Det tyder på att framtiden är ljus. Finns inget billigare sätt att skita på....

   Radera
 11. Tråkigt att det går så dåligt för ryssland, men samtidigt, vem är förvånad? Osäker på om detta verkligen påverkar oss här i sverige? Mer bekymmrad över utvecklingen här på hemmaplan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ostabila grannar är det nog få relativt stabila länder som vill ha, framförallt när denna granne dessutom inte precis är känd för sin skinande demokrati... och har kärnvapen...

   Radera
 12. http://nationalinterest.org/feature/twilight-the-petrostate-16235

  SvaraRadera
 13. Det intressanta är ju vad dessa ca 1000 kr räcker till i Ryssland idag. Mellan tummen och pekfingret så är det ca halva priset mot i Sverige. Exempel: 1 kg potatis i Moskva kostar 45 RUB = 5:60 SEK. (http://www.7cont.ru/) Går säkert att få billigare, men hyra, el och transport är inte gratis. Normala hyror ligger dock betydligt lägre än i Sverige. (Kolla gärna: http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Russia&displayCurrency=SEK)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten fixar folket själva. Det har de alltid gjort.

   Radera
  2. Ja Ryssland har fortfarande en till stor del självförsörjande befolkning, de klarar sig nog.

   Radera
  3. Nu har jag planterat några Snickers och några Kexchoklad i en hemlig glänta i skogen - skönt att veta att man har en back-up, hoppas de växer till sig snabbt. :-)

   Radera
  4. Ja, lycka till med befolkningstillväxten i det fallet. Den är redan 0 (oaktat tillökningen i form av Krimborna...) och den lär ju inte gynnas av att det blir svårare att få tag på mat.

   Rysslands auktoritära gangstersystem är helt enkelt en återvändsgränd. Ett nollsummespel, där de enda vinsterna man kan göra är att roffa av andra, inkl befolkningsmässigt. På det sättet står den ju dessutom i rak motsats till den i det här kommentarsfältet annars så hyllade libertarianismen, där man tror att samarbete ger större vinster än konflikt.

   Radera
  5. Många har väl en livsstil som denna blogg hyllar.
   Egenodlade rotfrukter i stället för skräpmat.
   Kunde de bara dubbelbränna alkoholen så hade de inte dött av finkelförgiftning. ;-)

   Radera
  6. Mat fixar folk själva?
   Stora odlingar i Moskva?
   Mat, ja.
   Hur var det i Ukraina under trettiotalet?
   Hjälpte inte med egna skördar om de togs i beslag.
   Det tidigare exporterande Ryssland fick importera spannmål även på sjuttiotalet om jag inte minns fel.
   "Missväxt" ständigt hos totalitära stater...

   Radera
  7. @Oppti
   Knappast dör någon av finkelförgiftning.
   Anses dock kunna förbättra Whiskysmaken...

   Radera
  8. Redaktionen har.tydligen inte koll på ryska priser..

   Moskau är en anomali när det gäller priser i Ryssland. Men naturligtvis kommer priserna stiga i konfliktområden pga brist.

   Radera
  9. Redaktionen har.tydligen inte koll på ryska priser..

   Moskau är en anomali när det gäller priser i Ryssland. Men naturligtvis kommer priserna stiga i konfliktområden pga brist.

   Radera
 14. Ha ha större hatare av Ryssland får man leta efter ! Ben.....från USA kommer allt skit .....har du inte fattat det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den strida ström av oblandat träck som konstant flödar ur truten din, är den också producerad i USA?

   Radera
  2. Absolut Ben.....same shit you and me

   Radera
 15. Lite off topic men ganska roligt, satir kanske man bör tillägga, det kanske skulle kunna hända i verkligheten.

  http://inzoomat.se/varlden/hittade-potatis-som-sag-ut-som-putin-blev-fangslad/

  För er som tror att det inte skulle kunna hända vill jag påminna om följande spektakel i Turkiet.

  http://www.svd.se/atalas-for-gollum-han-av-erdogan

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=kB8O7CM0-rw

   Den här blir fanimig aldrig gammal heller.

   Radera