Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-05-19 13:32

Lägesuppdatering

En kort lägesuppdatering.

 • Radio- och TV-stormasten i Häglared har rasat
 • Rakeltjänst för blåljusmyndigheterna saboterad i Tranemo
 • SR och SVT i Göteborg har stora problem
 • Luftrummet stängt i Mälardalen och norrut pga "kommunikationsproblem" och "problem med radar", även Landvetter har stängt ner. Plan får dock landa. Jag har sökt Luftfartsverkets presstjänst för att be dem specificera "radar" och sådant som de inte använder nuförtiden. De svarar dock inte i telefon. Bäst så, kanske?
 • SJ:s bokningssystem är nere
 • G4S larmcentral i Stockholm ska enligt uppgift ha problem
 • SOS Alarm 112 hade problem i hela landet och gick inte att nå
Luftfartsverket skriver:
"För närvarande har vi kommunikationsproblem vilket påverkar flygtrafiken i hög grad i mellersta och norra Sverige. Felsökning pågår. Mer information kommer."
SJ skriver följande på sin hemsida:
"Inte möjligt att köpa biljett via telefon, på sj.se samt butikerJust nu går det inte att köpa tågbiljetter via telefon, sj.se samt i butiker. Detta beror på tekniska störningar hos vår leverantör av it-tjänster. Vi vet ännu inte när störningen är åtgärdad.Vi beklagar detta och gör allt vi kan för att det snart ska gå att köpa biljett igen."
Läget annars? Tack, bra?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. Snart kramkalas då!
  :-P

  SvaraRadera
 2. "Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action."

  - Ian Fleming, Goldfinger

  SvaraRadera
 3. Ingen som har hittat grått damm någonstans?

  SvaraRadera
 4. government.se säger: Limited access to our website
  At times you may encounter difficulties accessing the regular website of the Swedish Government Offices. Therefore it has been replaced with a simplified version containing contact details.

  SvaraRadera
 5. "Det totala kriget måste mötas med ett totalt försvar.

  Vi måste försvara oss vilka angrepp och påfrestningar vi än utsätts för. Det gäller vår frihet och vårt oberoende, vår existens som en självständig nation."

  "Sverige vill försvara sig, kan försvara sig, och skall försvara sig!

  Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på Dig det beror — Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva.

  Vi ger aldrig upp! Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. "there are bitter weeds in England..."

   Fast i Sverige i dag, kan vi inte ens försvara oss mot marockanska ungar eller slödder från Irland.

   Radera
  2. Säg det till de som levde i rest-Jugoslavien 1999. När Natobombningarna satte igång så sade krigsmakten att - "Ingen fara - vi kan maskera våra fordon och våra utrustningar. Vi kommer fixa det här". Några månader senare hade el, vatten, broar och värmesystem slagits ut av bombningarna. Civilbefolkningen krävde kapitulation och - urdragning från Kosovo. Så var det med den beslutsamheten. Krig är inte längre som de var förut, men det är få som förstår detta.

   Radera
  3. Irland: All their wars are happy ond all their songs are sad!
   Trodde de bara smågruffade med engels "män".
   Samma viktklass.

   Radera
 6. eller så är det bara dåligt underhåll och nu rasar det ihop. Politiska visioner kostar.

  SvaraRadera
 7. En geomagnetisk storm ala 1859 på G kanske,inte så kul.

  SvaraRadera
 8. Som jag ser det har ju säkerhetssystemets mål vid de två masterna uppfyllts. Grundläggande mål var ju att ev. gärningsmän integritet skulle skyddas eftersom man ej fått tillstånd för kameraövervakning av detta skäl. Och det har ju funkat alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
 9. Tur att vi har många invandrade soldater som ställer upp för oss och slåss.
  Dom är så lojala och tacksamma mot oss som föder dom såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazist! De är ju de som föder och räddar oss.

   Radera
 10. Det börjar bli mast-igt med inlägg om det här nu. Kanske idé att samla allt i ett mast-odontinlägg? Nej, jag är inte från Göteborg.

  SvaraRadera
 11. [Aliens]
  http://i.imgur.com/lLxCoWM.jpg

  Skämt å sido - låt säga att det inte är någon form av rysk hybridkrigsföring och vår infrastruktur resan rasar ihop, hur lätt blir det då inte för en angripare att välta vårat samhälle?

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Popcornen snart klara. Har ved och stekhäll om de ger sig på elen.

  SvaraRadera
 14. Radion är igång (enligt SR själva), på samma sida kan man läsa att flygtrafiken snart ska vara igång.

  SvaraRadera
 15. Ingen dålig sammanfattning, känns ganska uteslutet att alla dom tekniska "problemen" skulle ske av en slump..

  SvaraRadera
 16. RYSSEN ANFALLER!!! AAHASALDJASKHIKWHALWHADSLKD S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Refererar du en hockeymatch nu?

   Radera
  2. Nej, det är inte ryssarna den här gången. Har ni inte lagt märke till att gammelmedia har i stort sett fungerat normalt.

   Naturligtvis är det så att våra tidningar och våra radio- och tevekanaler saboterar samhällsfunktioner medan de själva präktigt påpekar att de fungerar som vanligt. Detta i ett sista desperat försök för att rädda sina agendasättande och folkuppfostrande verksamheter.

   Radera
 17. Det här har pågått länge - politikerna gömmer sig. Statsministern kommmer avfärda detta som käbbel. Ansvarig minister kommer gömma sig bakom sin agenda med att träffa någon lobbyiströrelse och diskutera det som agenadachefen Lena Mellin har godkänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var lugn, snart har de tillsatt en specialgrupp ledd av Måna Sahlin, som skall undersöka saken de närmaste åren, denna klart lysande stjärna är ju redo för nya uppdrag.

   Radera
 18. Det här har pågått länge - politikerna gömmer sig. Statsministern kommmer avfärda detta som käbbel. Ansvarig minister kommer gömma sig bakom sin agenda med att träffa någon lobbyiströrelse och diskutera det som agenadachefen Lena Mellin har godkänt.

  SvaraRadera
 19. Vi skulle aldrig ha låtit Ukraina vinna schlagerfestivalen!

  SvaraRadera
 20. http://www.dn.se/nyheter/sverige/oro-for-spioneri-fick-ryskt-plan-avvisat/

  SvaraRadera
 21. Funderar på varför låt säga Ryssland för enkelhetens gör så här. Vad är meningen med att ställa till med problem som gör att det svenska samhället blir mer på tårna och börjar åtgärda sina brister? Vill man försäkra om att det faktiskt är så dåligt skydd som man tror via sina spionrapporter eller vad? Känns som det är kontraproduktivt, Sverige blir ju svårare att anfalla genom den här strategin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror att det är Mikael Odenberg som bedriver aktivistisk politik?

   Radera
  2. Bra sätt att öva insats mot svensk it och infrastruktur? Skapa oro, debatt och därigenom spänningar inom Sverige? - Genom att påvisa att Sverige inte fungerar så ifrågasätts systemet och styrande politiker. Ryssland är inte helt nöjda med vårt närmande till Nato. Vid oroligheter där våra styrande politiker ifrågasätts, vare sig det gäller invandring o problematiken kring det el nån annan form av hot så verkar krafter långt till höger resp vänster stärkas. Som bekant så är ju vänsterpartiet o div andra kommunister mot ett närmande av Nato. Samma sak gäller på högerkanten med SD o div nazister.

   Radera
  3. Mmm, faktiskt ett välbalanserat svar för en gångs skull på den här bloggen.

   Radera
  4. @reaction
   Allvarligt, tror du att detta skulle gynna sidan som inte vill att Sverige ska gå med i NATO. Har mycket svårt att de det, och om man förutsätter utländsk inblandning (vilket är osannolikt) och följer den tanken landar man i att antingen:
   1) Ryssland ställer till oreda och vill puffa in Sverige i NATO.
   2) USA ställer till oreda för att dra in Sverige i NATO.

   Radera
  5. På vilket sätt gynnas Natoförespråkare av att förtroendet för regeringen skadas?

   Radera
 22. Nä nu sätter jag på musik från 80-talet och drömmer mig bort till ett land utan islamister, 0-ränta och vinstdrivande skolor men med ett fungerande totalförsvar. Vad härligt !!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett land där Drakarna steg mot skyn för att vaka..
   ;-)

   Villius röst är rrrrysssande.. ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=lyK9pO22tns

   Radera
  2. Där justitieministern gillar skolflickor och en journalist som slickar sig uppåt i hierarkin har fri tillgång att använda poliser i polisbil att skjutsas till stugan i Värmland och det var tre månaders ansökningstid för att få tillgång till en bakelittelefon där Televerket via sitt monopol satte obskyra priser på s.k. rikssamtal

   Radera
  3. @Harry: Nej, politikerna är inte bättre nu, se dig omkring. Är dagens lamslagna polis bättre? Knappast. Avgifterna till det innefektiva gamla Televerket försvann i alla fall inte till Bahamas, och bakelittelefonen höll i ca 50 år, det gör inte en Iphone, och så blev folk inte avbrutna av mobilen i tid och otid. Länge leve bakelit!!!

   Radera
 23. Den gemensamma nämnare är väl kommunikation. Nu kan man inte medelst dåliga IT-lösningar kanske välta master eller klippa kablar, men det övriga.
  Men har alla våra IT-leverantörer inga problem? Dvs den riktiga kommukationsstrukturen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Watch hackers break into the US power grid
   https://www.youtube.com/watch?v=pL9q2lOZ1Fw

   Radera
 24. Om det nu är nån människa/grupp bakom detta så är det ju väldigt snällt av dem att inte ge sig på sjukvården. Tack tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs ju inte - Svensk sjukvård har själva köpt in datoriserade journalsystem som är så dåliga att anställda flyr till Norge.

   Radera
  2. Men, Ben, den imploderar ju av sig självt!

   Radera
 25. http://www.smartfritid.se/big-popcorn-popper

  SvaraRadera
 26. Vare sig det är främmande makt el olyckliga sammanträffande så verkar alla dessa händelser kunna skapa en vis turbulens o ifrågasättande av Sveriges politiska styrning. Har en känsla av att det, precis som hela problematiken kring invandringen, drar folk till höger resp. vänsterkanten politiskt. Dvs det stärker de krafter som motsätter sig ett Natomedlemskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en makt som drivit på flyktingar från Syrien - det är Ryssland med sina bombningar. Flyktingarna har gjorts till vapen. Nu kan möjligen nästa steg vara att ställa till trubbel med jämna mellanrum i Sverige så att vi skyller på ledare och andra oskyldiga - typ flyktingar. Undrar om de jobbar direkt ur textboken ?

   Radera
 27. Vad jag menar är att Sverige verkar vara utsatt för en vanlig hederlig påverkansoperation. En operation där målet istort är att föra Sverige längre bort från Nato. Detta gör man bla genom att stärka de krafter o politiska strömningar/idéer som motsätter sig Nato.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att oron snarare kan driva Sverige mot Nato.

   Radera
  2. Vilket sammanfallande, precis då ZATO börjat planera för att erövra hela Skandinavien!

   http://cepa.org/Why-NATO-needs-Finland-and-Sweden

   Radera
  3. Jag tycker som du reaction att det låter som att någon försöker påverka Sverige i en viss riktning, men i riktning mot ett NATO-medlemskap. Utländskt ägd media i Sverige har väl gjort vad de kunnat för att påverka de senaste åren och nu är det dags för nästa steg.

   Radera
  4. Nja hittills har politiska oroligheter i Sverige enbart gynnat de politiska ytterkanterna i princip. Den sittande regeringen samt andra mer mittenpartier försvagas i takt med att de misslyckas i allmänhetens ögon. Nu råkar det ju också vara så att partierna o tankarna som frodas i periferin, är de som mest motsätter sig Nato, USA etc. Är inte direkt kärnfysik o ligger i linje med Säpo's uttalanden nyligen. Sverige är ett mål för påverkansoperationer från Ryssland.

   Radera
  5. Nja hittills har politiska oroligheter i Sverige enbart gynnat de politiska ytterkanterna i princip. Den sittande regeringen samt andra mer mittenpartier försvagas i takt med att de misslyckas i allmänhetens ögon. Nu råkar det ju också vara så att partierna o tankarna som frodas i periferin, är de som mest motsätter sig Nato, USA etc. Är inte direkt kärnfysik o ligger i linje med Säpo's uttalanden nyligen. Sverige är ett mål för påverkansoperationer från Ryssland.

   Radera
  6. Precis. Ffa undergräver det förtroendet för myndigheterna och regeringen.

   Radera
  7. Nja, varför skulle inte Sverige kunna vara ett mål för påverkansoperationer från någon annan än Ryssland? Du som vet allt om det här, förklara gärna och utan att blanda in direkt kärnfysik så vi vanliga människor får åtminstone en sportslig chans att kunna förstå.

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Stresstest av landet pågår...
  Verkar som om Västtrafiks "kom-fram"-system också ligger nere då det är svart på de skärmar som finns på hållplatserna i Göteborg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att fälla en 350 meter hög mast IRL är kanske lite väl ambitiöst för ett test?

   Radera
  2. Kan vara ett 9/11 -test där man sänker sina egna master i syfte att "förbättra" lagarna och tjäna på pengar på en och samma gång.

   Radera
 30. Så kan det gå när vi inte byggt tillräckligt med ungdomsgårdar !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aeevaadåårå...har ju ingen lokal ju!!

   Radera
 31. Svar
  1. Hmm... döp om alla kvarvarande master till interaktiva ungdomsgårdar, gör det lagligt att klättra för ungdomar om de livesänder via mobil - bevakning fixad gratis, statistiken (över ungdomsgårdar) förbättrad, strålningssterilisering på köpet av alla OCD-muppar som nappar. :-)

   Radera
 32. Baylan vill se att även reservkraften blir fossilfri.
  Det är politikerna som ställer till det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fossilfri reservkraft är något att sträva mot, men knappast det första målet. Tror inte han heller menar det som före avskaffande av fossilkraft till fordon.

   Klart vi behöver en hel del mindre besin och dieseldrivna aggregat under många år ytterligare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Någon sprängde bankomaten bredvid affären där jag handlar, sen slutade min multimeter att fungera, och nu har osten tagit slut, och solglasögonen gick sönder.

   Radera
 33. Man kan väl se det som en liten framgång för myndigheternas idoga mångfaldsarbete. I det gamla tråkiga Sverige så stod alla master rakt upp. Nu är det i alla fall en som ligger ned.

  SvaraRadera
 34. Ni inbillar er väl ändå inte att ryssen skulle bråka med oss när vårt försvar är som mest redo att stå emot?
  Tänker då på att den mest vakna delen för fullt samövar med Finland just nu, hela veckan, i Swefinex.
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/swefinex-2016/
  Större anledning att tro att störningarna kommer från eget håll, just p.g.a övningen.
  Kanske Finnarna testar nån nyutvecklad störningsutrustning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen är det någon som vill få oss att tro att ryssen bråkar, kan det vara så att vi snart ser försvarsexperter som berättar att det från "rätt" land och man vill ha mer pengar?

   Radera
 35. Förmodligen "Ivan" som ligger i buskagen och lurar. Snart kommer ett angrepp mot nationalstaten Sverige och den HBTQ-Feminiserade regeringen kommer kasta rosor och handväskor på fienden.

  ELLER

  Det kan vara ett utpressningsförsök, där myndigheterna synade bluffen och får nu smaka på vedergällning. Kan vara ISIS med!?

  SvaraRadera
 36. Handlar väl inte om att bråka så mycket som att skapa en reaktion. Tror inte det faktum att hela marinen, dvs typ 6 fartyg övar, påverkar en sån operation speciellt mycket. Såvida nu inte nån visbykorvett börjar patrullerad internet el blir åtminstone landgående.

  SvaraRadera
 37. Luftfartverket citeras i SvD: "Det är ingen säkerhetsfråga, det är en trafikstörningsfråga".

  SvaraRadera
 38. Om vi antar att det är en påverkansoperation från främmande makt så tänker jag att det bara är att tacka dem ansvariga. Genom att visa vad man har för förmåga och planer i fredstid kan man upprätta planer för att hantera dessa situationer i krigstid. Och detta är lite en orsak till att jag ställer mig tveksam till att ryssland skulle ligga bakom, varför röja sin förmåga i förväg? Verkar kontraproduktivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är en påverkansoperation så syftat den ju i så fall till att påverka oss här och nu. Det är i så fall ingen övning för framtiden och vad gäller förmågor så är det väl inte jättemycket som avslöjas? Att Ryssland har en militär cyberförmåga har väl varit kännt ganska länge.

   Radera
 39. Var lugna vi har ju ett feministiskt försvar i toppklass!! Hela Södertörn och SU:s humanistiska institutioner står i högsta beredskap! De är beväpnade från topp till tå med postmodern litteratur så att de kan bekämpa det invaderande ryska patriarkatet med normkritik!!

  SvaraRadera
 40. Ett specialfall av "Occams razor" formulerat som "Hanlons razor": "never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"

  När man möter så många fumlande dumskallar överallt är det förvånande att samhället fungerar överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 41. Man kanske kunde strö ut lite porrtidningar runt alla skyddsobjekt - det borde avskräcka alla islamister från att göra intrång ? Hmm, second thought, kanske lockar dit Högerextrema istället....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam handlar knappast om kyskhet: 72 jungfrur är en starkt motiverande kraft för självmordsbombarna..

   Radera
 42. Vill bara observera alla observanta att det verkar som om någon just nu manipulerar världsmarknadspriset på guld som konstant svänger mellan -1,52 och -1,70% (i USD). Putin eller China? Eller något fel på COMEX?

  SvaraRadera
 43. Jag tänker på Lavrovs hot mot Sverige i DN-intervjun. Något i stil med att om ni inte gör som vi vill kommer vi vidta åtgärder. Sverige har ju inte avbrutit samarbetet med Natoländerna och såna här angrepp känns som sannolika saker den ryska statsmakten svarar med. Det är tillräckligt tydligt vem avsändaren är för att den insatta ska förstå, men tillräckligt svårt att bevisa för att det enkelt ska dementeras officiellt.

  Vi lär få uppleva fler exempel på rysk hybridkrigföring i Sverige i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, Sverige har tvärtemot tagit ytterligare steg närmare Nato och ett värdlandsavtal. Ryssland är inte intresserade av ett starkare Nato. Dom har bevisligen en agenda som tvärt om gynnas av ett svagare Nato.

   Radera
 44. Till saken kan läggas ett längre strömavbrott i Mjölby (sedan ca 18). Oklart om det fortfarande är avbrott.
  http://www.corren.se/nyheter/mjolby/stromavbrott-i-mjolby-om4144618.aspx

  SvaraRadera
 45. Börjar misstänka att det är nanomiter... tyckte mig se en konstig dammpuff från min mobiltelefon alldeles nyss.

  SvaraRadera
 46. När slutade man att bevaka radiomaster i Sverige? Enligt denne tidige klättrare hade AM-stationen i Stockholm beväpnade vakter i vart fall fram till 1953. Det var naturligtvis mycket färre storstationer på AM-tiden.

  "Nedanför patrullerade
  beväpnade vakter som höll obehöriga på avstånd."

  "Vid tiden för radiomasternas nedmontering hade vaktposteringen dragits
  in och risken för att bli upptäckt var betydligt mindre,"

  http://www.bromsten.nu/html/mastbilder.htm

  SvaraRadera