Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-05-06 12:20

Jantar - låt bli Sahlins livvakt

En massa missunsanna jantar drar en massa underliga slutsatser kring Mona Sahlins livvakt. Sluta med det, det är en privatperson och en person vars privatekonomi ni har noll insyn i utöver uppgifter om månadslön, vilket vid en enkel analys visar att det finns annat bakom - nämligen kapital.
För suddig bild, men Sahlins, Hultqvists, ÖB:s, Ygemans och andras livvakter sitter längs väggen vid egna bord under en av middagarna på Folk & Försvar. Ett hårt jobb, men långa tider hemifrån, mycket resor och tjänstgöring i princip dygnet runt.
Jag har till skillnad mot gissningsvis samtliga jantar träffat och pratat med en av Mona Sahlins livvakter på Sälenkonferensen Folk & Försvar i januari. Givet att livvakterna agerar i par, för att kunna lösa av varandra är det i så fall 50% chans att jag faktiskt pratat med den berörda livvakten.

På Sälenkonferensen fanns det gott om säkerhetsarrangemang, som man inte behöver gå in närmare på. Vad man kan konstatera är att det fanns tre olika livvaktsorganisationer. Dels Säpo, som i sin roll som författningsskydd skyddar ministrar och t ex partiledare. Myndighetspersoner som ÖB och Mona Sahlin omfattas dock inte av författningsskyddet och Säpos beskydd. ÖB har egna livvakter som vi kan säga kommer från militärpolisen. Och som myndighetsperson med hotbild får man skydd av t ex Stockholmspolisens personsäkerhetsgrupp, samma som t ex har hand om vittnesskydd mm.

Som bokresearch har jag pratat med livvakter från samtliga grupper, och de har förstås inte sagt ett ord kring säkerhetsarrangemang, utan samtalen har mer handlat om vad det här är för typ av personer, vad de har för typ av yrkesmässig bakgrund och hur det är att jobba som personskydd.

Nu håller en massa jantar på att gå i taket över att Sahlins livvakt tydligen kör en Audi och har köpt en lägenhet i 10-miljonersklassen på en månadslön om 43 000 kronor, dvs ca 30 000:- SEK efter skatt.

Alla som har minsta analysförmåga inser direkt att man med den lönen inte kan låna till en sådan lägenhet. Alltså är den korrekta slutsatsen att detta är ett köp med kapital. Kapital som antingen arbetats ihop, investerats ihop eller mest sannolikt ärvts.

Jag, tillika många av bloggens läsare, är insatta i problematiken att ha kapital och vara förmögen istället för att ha inkomster och kassaflöden.

Banker tittar oftast strikt enbart på inkomst. Det samma gäller bostadsrättsföreningar.

Situationen i Sverige har blivit så illa att man kallas rik om man har högt kassaflöde och kan skuldsätta sig enormt. Verklig rikedom är när man har kapital och inte behöver skuldsätta sig.

Min gissning är att livvakten ärvt en större mängd kapital, som även kan förvaltats väl. Det kan vara en faster som hade en lägenhet på Strandvägen i 15-miljonersklassen eller fabrorn som dog och lämnade efter sig 300 hektar skog, som sålts. Inget konstigt med det.

Dock gör detta att livvakten inte kan visa upp kassaflöde som tillfredsställer trångsynta bostadsrättsföreningar som bara vill ha skyhögt skuldsatta höginkomsttagare bland medlemmarna, och inte gammalt kapital.

Sagt och gjort har livvakten lagt pengar på bordet och köpt en fin lägenhet och en Audi. Men bostadsrättsföreningen tittar bara på inkomst och inte på kapital. Numera har man ju knappt ens några kapitalinkomster, då kapitalet sitter i kapitalförsäkringar eller investeringssparkonton och schablonbeskattas istället för att kunna redovisas som inkomst av kapital.

Jag är tämligen övertygad om att livvakten klarar av att betala 18 000:- SEK i månaden i avgift för en lägenhet, men det kanske inte sker på lönen. Därav har situationen uppkommit. Skuggan ska förstås falla på Sahlin och ingen annan. Oavsett är inte livvakten en offentlig person.

Poängen är att jantarna inte har en aning om hur den totala privatekonomiska situationen är för livvakten. Är ni så låga och avundsjuka att ni missunnar någon att äga en Audi och en fin lägenhet utan att behöva skuldsätta sig enormt?

Så är ni missnöjda med era egna liv, ta inte ut det på någon annan. Klipp er och skaffa er ett jobb. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Fast den frågan var väl skitointressant egentligen.
  Det intressanta är väl vilket skydd Sahlin behövde, och varför hon betalar det själv, till en kostnad som överstiger hennes bruttoinkomst. Varför har hon inte adekvat offentligt betalat personskydd, ligger det en konflikt bakom, är hon hotad, varför ingen information från hennes chef, som istället bara lät henne gå?
  Typ sådana frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de frågorna är intressanta, men de rör som du själv inser Sahlin och inte hennes livvakt. Alltså är blogginlägget fortfarande relevant då det skiljer mellan Sahlin och livvakten.

   Radera
  2. Det finns väl kanske en intressant historia här, som definitivt inte handlar om livvaktens bostadsköp. Uppenbart vill varken Sahlin, hennes chef eller någon annan toppsosse diskutera detta. Rimligt om det handlar om ett allvarligt hot, men då är det inte logiskt att Sahlin betalar livvakten själv. Svårt att få ihop det här.
   Har inte sett några spekulationer om livvakten i pressen, han blev ju direkt en ointressant figur.

   Radera
  3. Men det är redan fastställt att den lönen aldrig har betalats ut. Det är det som är det osanna intygandet.
   Men kanske har de blivit lite för goda vänner och ville ha ett love-nest. Trots allt var båda på visningen eller så var det ett misslyckat bulvanköp för att Mona skulle kunna bo anonymt.

   Radera
  4. Undrar hur goda vänner de egentligen är, det känns som om det finns betydligt mer än vanlig vänskap här, förmodligen har de en relation med varandra.

   Radera
 2. Det är fullt relevant, inte någon form av jantebeteende, att syna livvakten till en notoriskt ljugande och fifflande högt uppsatt politiker. Speciellt med tanke på att den beter sig ekonomiskt onormalt i samarbete med politikern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Cornuboten slår till igen med sin löjligt falska altruism och sina gissningar och förmodanden i försvar till vederbörande.

   Hade det handlat om arv eller förmögenheter som man tjänat från andra fullt lagliga inkomstkällor (typ eget företag eller andra investeringar/ vinstutdelningar) hade antingen vederbörande eller miss Falskt Sosseintyg kunnat avförda samtliga spekulationer genom att presentera finansiella bevis på en presskonferens.

   Men i det här fallet har allmänheten fått en liten inblick i den världskända svenska korruptionsmodellen så rimligtvis håller de båda käften och väljer att "avgå" (dvs. ligga lågt) tills guldfiskesamhället har glömt bort hela episoden. Sen kan Mona lika väl komma tillbaka som Sossepartiledare

   Vad händer med Åklagarmyndighetens skyldighet om brottsutredning och åtalsväckande enligt 15 kap. 11 § Brottsbalken?

   [syrsor]

   Radera
 3. Arv? Jag tror bara att han gjort sig en hacka på Fingerprint och tycker nu att det är dags att bo lite ståndsmässigt.

  SvaraRadera
 4. Vet inte hur andra BRF gör, men vi kollar tydligen bara att det inte finns betalningsanmärkningar och liknande. Men så är våra BRF helt färsk och vi hade vårt första styrelsemöte häromdagen, så jag är kanske inte den ledande experten på området än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ju rätt rimligt ändå. Finns det inga lån har man ju inte så mycket att oroa sig för, och finns det lån är det ju banken som kollar upp personen.

   Radera
 5. Nja, det är väl lite långsökt att en rik person ber sin arbetsgivare ljuga ihop en inkomst istället för att själv med stöd av dokumentation från bank/värdepappersförvaltare bevisa sin betalningsförmåga. Hur troligt är det att någon som pyntar 10milj cash har ett arbete som livvakt med all den obekväma arbetstid och risker detta medför?

  SvaraRadera
 6. Självklart ska en skuggan falla över livvakten också. Att utnyttja Mona (med hennes historik av ekonomsikt slarv och fiffel) på detta sätt är ju totalt oacceptabelt för någon med hans roll (även om Mona trots allt är en vuxen person som kan fatta egna beslut).

  SvaraRadera
 7. Hernando är såklart en lånetorsk,åttamiljonersvilla och 4 hyfsade bilar med en snittinkomst på dryga 400.
  Det som skett med mona är ju givet bara toppen på berget kan man gissa.
  Genom sitt eget företag har lönen getts,men det har ju inte funnits sedan 2014 mona?...
  Det börjar med en liten Toblerone sedan slutar det med vad?
  😂

  SvaraRadera
 8. Man behöver inte vara ett geni för att inse att Sahlin mest sannolikt behöver beskydd. Sen kan man fundera över vem som skall betala det.

  SvaraRadera
 9. Så du tycker det är helt ok att en ex-polis slår sig samman med en (flera gånger påkommen) smågangster för att 'rätta till' lite siffror för blåsa en bostadsrättsförening?!
  Det måste ju vara så då du har knåpat ihop denna inte helt oansenlig samling ord för att försvara ofoget.

  SvaraRadera
 10. Du får dessutom gärna utveckla din definition av ordet 'jante' då det figurerar flitigt i texten. Jag får en känsla av du använder ordet som en hänvisning till majoriteten av din landsmän...

  SvaraRadera
 11. Bland det dummaste jag läst här på bloggen. Självklart är det av allmänintresse när poliser köper egendom som lönen inte räcker till. Poliser innehar i likhet med t ex domare och åklagare en sådan maktposition att korruption alltid måste misstänkas. Om det finns arv, lottovinst eller aktieaffärer bakom den förmögne polismannens köp skall detta redovisas öppet så att korruption kan uteslutas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det var bland det dummaste jag läst på denna blogg.

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sahlins-tidigare-livvakt-hade-inga-sakerhetsuppdrag-pa-pappret

   Biträdande sekreterare är alltså vad han varit.

   Han har hanterat förfrågningar, och pressförfrågningar åt Mona.

   Hm.....Vilket skojeri!

   Falska löneintyg och falsk anställning.

   Han var dessutom nästan aldrig på jobbet.

   Mona Sahlins medarbetare, som avgick efter att ha fått ett felaktigt intyg om sina inkomster, var nästan aldrig på jobbet. Det berättar flera källor för TV4Nyheterna. Vissa kollegor på "Samordnaren för Våldsbejakande Extremism" kallade honom till och med för spöket.

   http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sahlin-medarbetaren-s%C3%A4llan-p%C3%A5-jobbet-3352997

   Radera
 12. Alternativt (om vi ändå spekulerar) så har har helt enkelt råkat bo på rätt ställe under den period då stockholm beslutade sig att skänka bort allmännyttan. Räcker egentligen att han sålt en ombildad 4 eller 5 rok på nån halvhyfsad adress i sthlms innerstad för att få ihop de pengarna + pocket change till en rolig bil. Troligtvis dock kombinerat med en så kallad "bostadskarriär" över ett par objekt som gått upp som en raket i värde, sen har man de pengar som behövs, och eftersom slantarna är inlåsta med reavinstskatteuppskov finns det ingen anledning att köpa nåt billigare. Även om han kunde betala "kontant" på det sättet känns det ju i så fall spännande med 18k i avgift och släpande bruttovinstskatt.
  Den enda rimliga ursäkten för någon med 43k bruttoinkomst att ge 10 milj för en bostadsrätt med 18k i månadsavgift: om man vant sig vid att "få betalt för att bo" under de senaste 10-nånting åren. Yolo.


  Dock uppenbart hur påkommen Sahlin var när det kom ut. En rätt oskyldig lögn egentligen, lite fiffel med ett löneintyg för att kompisen ska bli accepterad i fina bostadsrättsföreningen. Ser dock jäkligt illa ut, förstår att hon avgår så snabbt efter att först ha försökt ljuga ihop nån illa genomtänkt story om att han får ut resten av arvodet genom hennes bolag. lol.

  Undrar var storyn kommer ifrån? Nån sur styrelseledamot i fina föreningen som tvingats släppa in en icke passande medlem?

  SvaraRadera
 13. Ogrundade och korkade och helt tagna ur luften spekulationer: Mona Muslim har igen använt sitt statliga kontokort, denna gång för att betala för sin ToyBoy... ( Pls do not remove, det är givetvis inte alls sant utan bara illvilliga spekulationer !)

  SvaraRadera
 14. Mycket bra inlägg som tar upp hur skruvat Sverige blivit i synen på inkomst för stunden vs kapital.

  Problemet i detta fall är ju att livvakten, om han har så gott om pengar som spekuleras, skulle kunna ha löst detta på andra, låt oss kalla det mer lågprofilerade sätt, än att be Toblerone-Måna skriva ett tveksamt intyg..

  SvaraRadera
 15. Till att börja med *är* köpet av bostadsrätten lånefinansierat. Det framgår av dokumentationen inlämnad till hyresnämnden. Vidare är det inte rimligt att tro att någon som avser att betala månadsavgiften för bostadsrätten med vita pengar i form av avkastning på kapital behöver falska intyg på påhittade inkomster. Det skulle ju räcka med att redovisa de avkastande tillgångarna.

  Den troligaste förklaringen till hur livvakten finansierar sitt boende är alltså inte ett arv, legitim spelvinst eller liknande utan att han rör sig med stora summor svarta pengar. Att gräva vidare i denna härva borde vara självklart för media, men jag tvivlar på att de kommer göra det. Då återstår alternativ media och bloggar att ta upp stafettpinnen, men det står klart att det i alla fall inte kommer ske här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiskt till 100%, slutsaten med, så beklämmande den är.

   Radera
  2. ...och en mycket rimlig förklaring till varför hon avgick så snabbt. (Ovanligt snabbt för att vara politiker åtminstone, och rent krasst undrar man ju om det inte var för att undvika fortsatta gräv...)

   Radera
 16. Det behövs nog snart en lag om att grannarna har rätt att bli skriftligt förvarnade om en politiker eller dennes närstående planerar att flytta in i kvarteret...

  SvaraRadera
 17. Hm, himla osammanhängande detta. Man får anta då, att om han har kapital behöver han inte låna pengar. Alltså är det bara månadskostnaden. Och den hostar han upp. Om han hostar upp den, liksom hostar upp pengar till mat och vad han nu kan behöva, har han väl någon form av inkomst, oavsett om den kommer från kapital eller lönearbete. Och det är väl isåfall den som undersöks. Det kan ju inte vara några som helst problem att visa kapitalinkomsterna, om det nu är de som används. Eller att demonstrera att inga lån finns så det räcker med den skrala lönen.

  Inlägget tycks alltså sprunget ur någon form av bitterhet (är det ränteavdragen som spökar?), och inte något verkligt rikedomsproblem. Såvida nu inte rikedomarna är av slaget att inga pengar kommer av dem. Isåfall är de ju faktiskt oanvändbara, och då förstår man att löninkomst måste kontrolleras.

  Jag har ingen aning om hur det ser ut i det verkliga fallet, jag har inte satt mig in i det en sekund. Men inlägget ovan är helt ologiskt.

  SvaraRadera
 18. Självfallet är det viktigt och intressant om hen, med hens bakgrund, vid köp av bostadsrätter, flashar med falska lönebesked utfärdade av en f.d. partiledare med en grundmurat bohemisk inställning till likvida medel. Detta har absolut inget med jante att göra.

  Det verkar dock vara locket på i Main Stream Blogosphere (MSB).

  SvaraRadera
 19. Livvakten i sig är väl inte så intressant... däremot undrar man ju varför Mona särbehandlat killen... "Timeout" på seychellerna igen, fast med "livvakten" denna gång?

  SvaraRadera
 20. Nu framkommer tydligen att Mona även begärde att få en livvakt av Riksidrottsförbundet - hur många behöver hon egentligen?

  Hmm... man börjar ju nästan undra om inte "livvakt" är det nya sättet för vissa av våra politiker att få ut svart lön vid sidan av den officiella - ungefär som fusk med assistentersättning fast på högre nivå. Var det därför hon avgick så snabbt? Att det finns många fler i Fjollträsk som har personlig assistent förklädd till livvakt? Skall bli intressant att se om Expressen/DN fortsätter att gräva i Sahlin-klanen och sossarnas smutsiga byk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.expressen.se/nyheter/sahlin-var-oforberedd-och-missade-moten/

   Radera
  2. Det var samma livvakt hon begärde till Riksidrottsförbundet. Samma livvakt som fick en egen parkering för 50 000 kr betalad av kulturdepartementet, samma livvakt vars släkting fick praktikplats trots nej från myndigheten, samma livvakt hon gick på visning med, samma livvakt hon lämnade falska intyg åt, samma livvakt som aldrig behöver vara på jobbet.

   Radera
 21. Det går troll i historien. Det är något vi inte får veta, men *vad* kan ju alla spekulera i själva. Sahlin och Solinas har säkert en väldigt fin och bra relation, men exakt hur han har fått sina pengar är intressant för hur historien ska bedömas.

  SvaraRadera
 22. Fast du sitter ju här och spekulerar om livvaktens privatekonomi på samma sätt som de du kallar jantar.

  Faktum kvarstår, situationen är rätt smarrig. En fd partiledare, minister och nu nationell samordnare hävdar att hon betalat 60 000 i månaden ur egen ficka till en livvakt. Det hela är ju smarrigt värre. Själv tycker jag som radio Bubbla, Sahlins lögner är så tafatta och kassa så att det helt enkelt måste finnas nått smaskens i bakgrunden.

  SvaraRadera
 23. Åtminstone har han medvetet använt ett falskt intyg i hyresnämnden.

  SvaraRadera
 24. Fram träder bilden av Mona Sahlin som en föga begåvad, korrupt, mutbar fullblodspolitiker av värsta Sydamerikasnitt. Hon använder sin roll som myndighetschef till att ge favörer till den s.k. livvakten och hens släkting, bägge med oklara arbetsuppgifter på myndigheten. Dessa ska självfallet också lastas för deltagande i denna korrupta soppa. Dessa blir per automatik också korrupta, eftersom de utnyttjar favörerna.

  Det Mona gör får inte förekomma på så här hög nivå. Det solkar ner det relativt goda rykte som svenska ämbetsmän, i allmänhetens tjänst, inom myndighetssfären tidigare hade.

  Om hennes handlande börjar bli allmänt accepterat så här högt upp, så är det:
  God natt, Moder Svea! I morgon randas en Failed state!

  Jag förstår inte varför det är så viktigt för Cornu att skydda den korrupte s.k. livvaktens identitet, eller det kanske jag gör...

  Något om latinamerikanska livvakter lojaliteter och hederlighet enligt John Perkins, ca 16:00 i:
  https://www.youtube.com/watch?v=KDPoZJNT1eM

  SvaraRadera
 25. Livvakten är sekundär, det är Sahlins hantering av sitt jobb, div intyg och hur och på vilka sätt hon har utövat nepotism och vänskapskorruption. ett jobb som livvaketn/sekreteraren inte bevistade, avlönad av skattebetalare...och eftersom Sahlin inte är den enda är det dags att tvätta byken. Hur mycket folk vill skuldsätta sig är deras problem. Ett tag till. Sedan blir det allas.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Ingen vinner på spekulationer och antydningar. Det enda som håller i längden är full öppenhet - gärna mot en allmänt betrodd utredare (förundersökningsledaren?) med tystnadsplikt - som kan offentligt redovisa sina slutsatser betr ev maktmissbruk, nepotism, osant intygande, bokföringsbrott, brott mot uppbördskungörelsen mm, som på varierande grund kan misstänkas ha förekommit i kretsen runt Mona Sahlin och hos henne själv. Det skall bli intressant om rättsväsendet har sådan självständighet att det kan motstå påtryckningar från (s) om att lägga ner en sådan utredning! Utdrag från bankkonton, självdeklarationer, skattekonton kan alla ge mycket och tas in rutinmässigt vid en förundersökning. Om livvakten vill vara lojal mot Mona S som hjälpt honom och hans släktingar så mycket borde han hjälpa till så mycket som möjligt för att rentvå både henne och sig själv. Gör han det inte stärks misstankarna om oegentligheter och spekulationerna mot dem båda.

  SvaraRadera
 28. Redan i mars 2015 gjorde Mona S en liknande framstöt till Handelsbanken, men med andra belopp.

  "Fler falska Sahlin-intyg"

  ref: http://www.di.se/artiklar/2016/5/11/fler-falska-intyg-av-mona-sahlin/

  SvaraRadera