Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-05-22 17:33

Istället för Venezuela

I Venezuela råder socialism. I Sverige inte. Nedan följer lite bilder av hur det ser ut i en vanlig svensk butik en lördagkväll runt 21-tiden.

Socialismens Venezuela har hyllats av t ex Vänsterpartiet, som inte klarar av att göra den korrekta analysen att systemet i Venezuela bara klarat sig på grund av höga oljepriser och utvinningen av en ändlig resurs. I verkligheten går ett socialistiskt system alltid åt ett håll, och det är åt helvete.

Idag gapar hyllorna tomma och man får bara handla på utsatta dagar i veckan, och då är det ändå kö och inte säkert att det finns några produkter att köpa.

I Sverige råder det inte socialism. Här kan man handla mat när man vill mellan exempelivs klockan 7 - 23 sju dagar i veckan. Det råder inte kö och hyllorna gapar inte tomma.

Nedanstående är fotograferat cirka klockan 21:00 på en lördag kväll. Platsen är ICA Kvantum i Kungsmässan, Kungsbacka. Butiken har öppet 7 - 23 alla dagar i veckan. Fast så råder det ju inte socialism utan en någorlunda fri marknad i Sverige, trots politikernas försök att styra denna.


Sedan är det ju rätt skönt att handla klockan 21 på en lördag. Hela butiken i princip för sig själv, undantaget 3-4 personer i personalen, inklusive bemannad delikatessdisk, samt en heltidsnärvarande säkerhetsvakt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Extra roligt att de sitter på världens största fyndigheter av olja men lyckas köra landet i konkurs ändå.

  Krävs helt klart socialism för att lyckas med det.

  Synd om folket bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det som ffa krävs är några samvetslösa politiker och ett politiskt system utan ansvarsutkrävande. Det är därför demokrati är rätt hyfsat.

   Radera
  2. Vilket låter som Sverige...
   Hur utkräver du ansvar i S?
   Då har den skyldige redan belönats med ett landshövdingedöme.

   Radera
  3. Mig veterligen blev Palme och Lindh aldrig landshövding i Västerbotten.

   Radera
  4. Men så krävdes de heller aldrig på ansvar ör sina dåd. Två dårar kom emellan.

   Radera
 2. Enligt dagens vänster så gapar ju hyllorna tomma där, därför att hyllorna står fyllda här. Det har någonting med orättvisa att göra, har jag hört, och enbart det. Lösningen kan då bli att venezuelanerna kommer hit och handlar. För vår pengar. Tokvänstern gillar för övrigt att slå sönder butiker (reclaim the streets), eftersom butiker ägs av kapitalistsvin. Huvudsaken för vänstern är att de "reclaim-ar" dem från kapitalistsvinen. Butiker är nämligen roligare att ha i plundrat och söderslaget skick. Med tomma hyllor. Allt annat är bara högborgerligt och unken konservatism. De "reclaim-ar" gatorna också. Det är en väldigt intressant aktivitet. Den går till så att man går ut och blockerar gatorna så att ingen annan kommer fram. Hur var det nu med deras syn på äganderätt? Inga fascister på våra gator? GÅTA: Vem äger gatorna, samt vem "reclaim-ar" de gatorna från?

  SvaraRadera
  Svar
  1. George Carlin beskriver det på ett liknande sätt: "Shopping and buying and getting and having comprise the Great American Addiction. No one is immune: When the underclass riots in this country, they don't kill policemen and politicians, they steal merchandise."

   Radera
  2. Se även kravallerna i London.

   Radera
 3. Tyvärr är Venezuela riktigt djupt i ekonomiskt trubbel. Och de verkar ha rejäla problem att komma överens.

  SvaraRadera
 4. Det enda som saknas i visad butik är "Vin och Sprit"-hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Varför ska man inte få sälja rysk Krokodil utblandat med HIV-blod i butik menar du? Kommunist!

   Radera
  2. Eller atomvapen? Var är den hyllan? Va? Va? Jävla förmyndarsamhälle är vad det är.

   Radera
  3. Haha, en Tsar Bomba, tack.

   Radera
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153591992418715&set=gm.1048652945212201&type=3

   Radera
  5. Unknown: länken du postade funkar inte. Dels går den inte att klicka på (vilket är PITA om man sitter med mobil, isht iphone), dels för att den ändå inte funkar.

   Radera
 5. Socialister har väldigt kort tankedjup och inriktar sig i första hand på symptombehandling för att lösa problem. Exempelvis råder brist på produkter i Venezuela därför att producenterna inte kan producera till förlust när slutpriset är bestämt. Man kom då på den briljanta idén att kasta producenterna i fängelse om de inte fortsatte att producera. Och ju mer man förstör marknaden genom prisbestämmelser och påbud desto sämre går det förstås, i en ständigt nedåtgående spiral där man hela tiden måste komma med ny bestämmelser för att åtgärda resultatet av de föregående. Inget fungerande land har någonsin haft brist på toapapper och fått en president att agera med allvar i frågan. Bara en sådan sak visar att presidenten fokuserar på helt fel saker och att hela systemet håller på att implodera.

  SvaraRadera
 6. Hur är öppettiderna i Sätillas Ica Maxi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Eller affären i valfritt litet samhälle i obygden. Där de finns kvar vill säga.

   Radera
  2. När jag bodde i Gävle fanns det en enda matbutik i centrum: Konsum. Öppet vardagar 8-18 (tror jag), Lördagar 9-13 och Söndag STÄNGT.

   Radera
 7. Enligt SVT så beror den ekonomiska krisen i Venezuela på dåligt väder, att det regnat för lite. Bristen på toapapper och tandkräm beror tydligen på torka...
  Märkligt att det aldrig är dåligt väder i Venezuelas grannländer.

  Att annat land som dat alltid är dåligt väder enligt SVT är Nordkorea. Den ekonomiska krisen i Nordkorea beror också på vädret, enligt SVT.
  "Efter två år av svår torka hotar matbristen att förvärras i Nordkorea. Enligt FN saknas över en miljon ton mat om året i landet"
  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/svar-matbrist-i-nordkorea-ris-ar-en-lyx

  Innan sovjet kollapsade så var det ständiga nyheter även där om det dåliga vädret.
  En sådan otur alla socialistiska länder har att då alltid drabbas av dåligt väder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu menar du klimatet, inte vädret. Det politiska klimatet.

   SVT har översatt dåligt.

   Radera
  2. Hmm det är dåligt väder i Sverige också ;)

   Radera
  3. Det är kronisk allmänt dålig stämning i Sverige. Dystymi.

   Radera
 8. Rättvisans pris. Rättvisa är viktigare än att vara vis eller ha rätt, om inte alla (förutom politiker ) har det lika djävligt så är det orättvist. Det är därför Mp och V får röster, annars hade det också varit orättvist.

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. Mat produceras av bönder. Det kan de bara göra så länge de har tillgång till olja. Det kommer inte att bero på socialism när de inte längre har tillgång till den (ja, möjligtvis socialism i det landet som vägra sälja den till oss i så fall).

   Radera
  2. Bostäder har vi väl gott om? finns massvis med hus som står tomma på bonnvischan och i burksbygder. Det är ingen rättighet att få bo i Stockholm, kan man inte få tag i en bostad så får man flytta någon annanstans.

   Radera
  3. @skies
   Problemet med bonnvischan är att de inte får skapa jobb, höga marginaleffekter är som ett förbud för näringsverksamhet om man tjänar för lite pengar

   Radera
 10. OT:
  Kudos till V och SD om de gör slag i saken och förhalar det landsförrådande beslutet om Värdlandsavtalet, som innebär utförsäljning av den lilla suveränitet och handlingsfrihet som Sverige fortfarande har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland har redan ett värdlandsavtal. Kan du berätta vilka följder det fått för dem?

   Radera
  2. Jaså!
   När ratificerades det?
   Hur var ordalydelsen i det avtalet, där jag vill ha länken till det berörda dokumentet?
   Utifrån detta dokument, under förutsättning att det är författat på antingen svenska eller engelska, och i jämförelse med den svenska propositionen 2015/16:152, kan eventuella följder diskuteras?

   Radera
 11. Bästa inlägget, sen kapitalisten blev bannad.

  SvaraRadera
 12. Överflödet i ICA butiken är ett resultat av konsumenternas fria val.
  Men vart tog blå-vit vägen. Konsums försök till begränsning av utbudet till ett märke av god kvalitet.
  Varför skall vi ha så mycket att välja mellan-bara jag får mina chilinötter av rätt märke!

  Venezuela har nära nog gratis basvaror för sina och andras medborgare. Problemet är att det finns för många som vill ha varorna gratis.
  Lite som Svenska dilemmat när det gäller migration.

  SvaraRadera