Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2016-05-03 14:58

Industriarbetsgivarna: Systematiskt prognosfel i BNP-prognoser - konjunkturen viker

Industriarbetsgivarna släppte idag en konjunkturprognos (PDF), som är en uppfriskande läsning som säger som det är. Världen visar upp kroniskt sämre och sämre ekonomisk tillväxt och den blodfattiga "högkonjunkturen" går nu mot sitt slut.

Industriarbetsgivarna är en frisk fläkt bland alla felaktiga konjunkturprognoser. Man säger istället som det är och pekar ut de systematiska fel som "alla" andra använder i sina modeller.
IMF:s systematiska prognosfel sedan 2010 och verkligt utfall. Konjunkturinstitutet, Riksbanken, OECD mfl har inte bättre utfall än så här heller.
Man skriver:
"Samma ”igelkottsmönster” noteras för alla de studerade åren vilket indikerar ett systematiskt metodfel: IMF:s prognoser utgår ifrån att de historiska sambanden håller och att BNP gradvis närmar sig ett långsiktigt jämviktsläge.De allra flesta officiella prognosmakare som Konjunkturinstitutet, Riksbanken, OECD m fl, använder f ö samma prognosmetodik och har följaktligen gjort likartade prognosfel. Man har helt enkelt missat att världsekonomin och förutsättningarna för tillväxt har förändrats i grunden det senaste decenniet."
Det finns alltså ingen som helst anledning att tro på de positiva BNP-prognoser som finns, inklusive regeringens prognos, som ska rädda underskotten i svensk statlig ekonomi. Skit in, skit ut.

Själva tror man på 2.1% i BNP-tillväxt för 2017 och högkonjunkturen kan därmed sägas vara över någon gång under 2017, då man antagligen går in i kalenderåret med högre tillväxt utifrå drygt 3% i förväntad tillväxt 2016. Mot slutet av 2017 bör tillväxten vara nere under 2.0%, och därmed en lågkonjunktur enligt traditionell definition.

Strålande och klarsynt läsning som ni alltså hittar här. Sedan är man som arbetsgivare förstås en partsinlaga i löneförhandlingarna och vill därför alltid påskina att ekonomin är på väg åt helvete och att man inte har råd med begärda lönepåslag. Det betyder dock inte att man har fel i detta fall.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till hat- och rasistsajt raderad. Detta är inte ett forum för att göra reklam för andra sajter. Se kommentarsreglerna.

   Radera
  2. Hatsajt eller inte, om informationen stämmer i artikeln så är det skrämmande.

   Radera
  3. Don't care, didn't read. Lustigaste är när dessa extremt hårdvinklade sajterna kallar sig "oberoende och objektiva". De är allt annat än det.

   Radera
  4. Intressant kommentar givet att du själv är väldigt hårdvinklad i vissa frågor. Nu har jag inte sett länken. Men det du skriver kan tolkas som att det viktiga är var information kommer ifrån, inte om den är korrekt eller ej...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. "Mysigt" med alla trendbrott som verkar ha skett runt 2005: (lägre) produktivitetstillväxt, (högre) oljepriser och (lägre) ökningstakt i oljeutvinning, (högre) matpriser, (fler) konflikter sett till antal länder involverade, antal konflikter och antal döda, etc. Fooled by randomness eller kausalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också funderat på det. Marginalerna som "bubblar" och ger utslag i Världssystemet?

   Radera
 4. Väldigt spännande inlägg, intressnt om metod. Trodde att olika organisationer och länder,framför,allt använde lite olika sätt att räkna BNP. I EU borde det förvisso vara ett mer eller mindre standardiserat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer snarare än mindre. Statistikframställningen, i synnerhet vad gäller ekonomisk statistik och i all synnerhet nationalräkenskaperna, är extremt hårt styrd av Eurostat.

   Radera