Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-05-06 16:17

Icke-inflationen: Ellevio höjer elnätpriset med 16% - igen

Så var det dags igen. Ellevio höjer elnätpriset med 16%, igen. Icke-inflationen slår till... Tillägg: Ellevio har gjort en replik, som man kan läsa här. Höjningen är tydligen endast 9%.
Alternativ till Ellevio.

Fortum/Ellevio höjer elnätet i år igen med 16%!!!

En läsare skriver följande:
"Lägenhet 16A +16Kr/mån
Villa 16A +34Kr/månVilla 20 A 10.000kWh +57Kr månVilla 20 A 20.000kWh +74Kr/månVilla 25 A +102Kr/mån.
Vi har i dag 20 A 10.000 kWh vår månadsavgift ligger på 356 Kr. Blir alltså 57/356=0,1601 16,01%. Det är ju bara absurt!. Men tydligen så ska de satsa på elnätet?"
Trevligt...

Själva säger Ellevio att de faktiskt gör 9 miljarder i investeringar i elnätet den här gången. Vilket man förstås sagt varenda gång förut också. Och så lär det väl fortsätta 16% prishöjningar flera gånger om året för all framtid, till all inkomst går till den lokala monpolisten Ellevio.

Snart blir det väl lönsamt att klippa sladden och köra helt på egen energi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Helt absurd prishöjning. För en liten monopolist kan det möjligen med stor plötslig nybyggnad vara motiverat med 16%. Men Fortum? Nej det är rubbat att de fått tillstånd till detta.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, skyll inte på Fortum, prishöjningarna sker ju _efter_ att man sålt sin distributionsverksamhet...

   Radera
 2. Det är klart att man måste höja priset om man skall göra investeringar och ändå behålla en vinstmarginal på omkring 40%. Speciellt nöjda blir väl de kanadensiska pensionsförvaltarna som enligt hemsida äger 50%. Och andra halvan ägs av svenska pensionsförvaltare. Och den ägarstrukturen kanske förklarar att man måste suga ut allt man kan. Det gäller att få ihop till pensionssystemet. Och då måste man mjölka kassakorna så mycket man kan.

  SvaraRadera
 3. Du tror att det finns en pension till dig? Snart börjar politikerna styra AP fonderna och då blir de beordrade att göra sociala investeringar mm. Poff så är pengarna borta, samtidigt som Jonas Sjösted applåderar för att alla är lika fattiga, dvs rättvisa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, det kommer snart helikopterpengar.

   Radera
 4. Du tror att det finns en pension till dig? Snart börjar politikerna styra AP fonderna och då blir de beordrade att göra sociala investeringar mm. Poff så är pengarna borta, samtidigt som Jonas Sjösted applåderar för att alla är lika fattiga, dvs rättvisa!

  SvaraRadera
 5. Värre än ett offentligt monopol är ett oreglerat privat monopol. Slutar alltid på samma sätt.

  Känns lika seriöst som privatiseringen av telenätet i Mexico.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det svenska elnätet är det typiska exemplet på ett _reglerat_ privat monopol.

   Eller menar ni att Ellevio _inte_ ska öka investeringarna i nätet kommande år?

   Radera
  2. Eller privatiseringen av tappvatten i föregångslandet Peru. Om folk bara kunde fatta hur mycket bättre allt blir om man privatiserar precis allt så att de goda marknadskrafterna får råda.

   Radera
  3. Joakim jag satt i styrelsen för en liten elnätsägare och en ännu mindre blev till salu. Vi var med i budgivningen tills bara vi och Vattenfall var kvar. Vår avsikt var att klara ekonomin med några enkla investeringar och utan avgiftshöjningar. Vattenfall vann och chockhöjde snabbt nätavgifterna.

   Förmodar att både Fortum och Ellevio har varit klara på detta med att övervakande av orimlig höjningar blivit usel.

   Normal panerad förnyelse av nätet kräver inga stora höjningar. Om däremot många nya kunder kommer i ett område kan stora förstärkningar behövas i nätet.

   16% är helt orimligt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Siffrorna är fel, höjningen är på 9 %. Läs gärna mer om varför vi höjer på ellevio.se/nyttpris.

  /Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst vad Ellevio har på hemsidan. Tolkar det lilla som står där som att ni byggde mycket nytt för mellan 56-36 år sedan och förmodligen inte reserverat något kapital för att förnya nätet nu när det är dags. Hur mycket satsade Ellevio på att förnya det gamla nätet under 2015?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Vi satsade ca 1,6 miljarder under 2015, vilket var en ökning. Fram till 2019 ska vi upp till cirka 3 miljarder/år och sedan ligga på den nivån under en ganska lång period.

   Vi har en snittålder på nätet på 26 år idag. Med satsningar på 9 miljarder kommer vi ha kommit ner till 25 år 2019. Målet är att komma ner till en snittålder på 20 år.

   Radera
  3. Någon som kan kolla om 9 eller 16 % höjning motsvarar de påstådda ökade investeringarna eller om det finns utrymme för ytterligare vinstmarginaler? Att investeringar behövs är ovedertaget. Att vinsten behövs är tveksamt för en icke konkurrensutsatt näring.

   Radera
 7. Ellevio har sedan den nyliberalt färgade avregleringen, utförsäljningen och privatiseringen på elmarknaden, en historia av att missköta sitt underhåll och kortsiktigt optimera vinsterna. Tyvärr är också jag tvingad att betala min elräkning till detta skitföretag.

  Avregleringen på 90-talet skapade ett oligopol på elmarknaden, och kom att domineras av tre elgiganter, det svenska Vattenfall ab, det tyska EON och det finländska Fortum (f.d. Birka energi). Dessa har skapat en prishöjarkartell tack vare sitt oligopol. Det svenska el-oligopolet är inte bra för de svenska elkonsumenterna, både ifråga om priser och tillförlitlighet. Oligopolet är synnerligen bra för de utländska aktieägarna, och kan liknas vid en kolonial utsugning av Sverige. Elråvaran produceras i Sverige, som svenskarna är beroende av.

  Det Stockholmsbaserade Birka energi slumpades ut av de nyliberala stolpskotten Mats Hulth (S) och Carl Cederschiöld (M) för en billig penning till Fortum. Birka energi blev en veritabel vinstmaskin för Fortum. Pengar som skickades till Finland från Stockholms elkonsumenter.

  I mars 2001 inträffade det en stor kabelbrand i Norra Stockholm som orsakade stor ekonomisk skada för elkonsumenterna. Birka energi urskuldade sig och sa att det inte skulle upprepa sig. Birka energi levererade dock bara snömos, ty 14 månader senare (maj 2002) brann det återigen på ett närliggande ställe tack vare bristande underhåll. Nu blev Birka energis varumärke så skamfilat att man bytte till namnet Fortum.

  Nu har också Fortums namn blivit så pass skamfilat på den svenska elnätsmarknaden, varför man har sminkat grisen, och kommit fram med namnet Ellevio. I grunden är det samma utlandsägda, kartellskapande, vinstmaximerande, elkonsumentfientliga ologopolföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortum sålde sitt elnät i juni 2015. Bolaget heter numer Ellevio och har ingenting med Fortum att göra. Vi ägs till 50 procent av svenska pensionsfonder och till 50 procent av kanadensiska Borealis, som också förvaltar pensionspengar. /Jonatan Björck, pressansvarig

   Radera